Wisteria Macrostachia "Blue Moon" (28 Bilder): Plantering Och Vård Av "Blue Moon". Beskrivning Av En Frostbeständig Sort

Innehållsförteckning:

Video: Wisteria Macrostachia "Blue Moon" (28 Bilder): Plantering Och Vård Av "Blue Moon". Beskrivning Av En Frostbeständig Sort

Video: Wisteria Macrostachia
Video: Prairie Yard & Garden: Many Years of Garden Pleasure 2024, Maj
Wisteria Macrostachia "Blue Moon" (28 Bilder): Plantering Och Vård Av "Blue Moon". Beskrivning Av En Frostbeständig Sort
Wisteria Macrostachia "Blue Moon" (28 Bilder): Plantering Och Vård Av "Blue Moon". Beskrivning Av En Frostbeständig Sort
Anonim

En av de mest favoritväxterna bland trädgårdsmästare är blåregn macrostachia "Blue Moon". Denna växt är en flerårig vinstock. På natten har lavendelblomställningarna en silverfärgad nyans, så blomman kallas "Blue Moon", vilket betyder "Blue Moon" på engelska. Flerårig är lämplig för att skapa häckar och arbors. Och hur man planterar och vårdar denna intressanta växt, kommer vi att överväga mer detaljerat i artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Blue moon wisteria är en prydnadsväxande lövväxt. En vuxen liana kan bli upp till 7 meter hög. Blomställningarnas form är ganska ovanlig, och deras nyans beror på sorten . Vanligtvis målas blommor i en delikat blå, lavendel med en blå nyans eller lila. Blommornas halsområde är gult. Blomställningar samlas i små kluster, deras längd kan nå 30 centimeter. Glänsande, fina blad med en rik grön färg, deras längd kan vara 30 centimeter eller mer.

Unga blad är något pubescenta. Wisterias rotsystem är ganska kraftfullt, baljorna ser ut som bönor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blue Moon-sorten anses vara den mest vinterhärdiga hybrid i sitt slag . En sådan vinstock tål även 40-graders frost. Under mycket lång tid kunde trädgårdsmästare inte uppnå resultat i uppfödning av denna typ av blåregn. Men experter lyckades göra en frostbeständig växt av liana.

En annan egenskap hos denna kultur är blomning, som observeras så många som 3 gånger per säsong.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

För att plantera fleråriga vinstockar behöver du 2 plantor, vars rotsystem måste stängas. Denna faktor påverkar plantans anpassning, vilket gör den mindre smärtsam. Blåregn kan odlas i vilken jord som helst . Det är bäst att landa på en svagt alkalisk plats. Det rekommenderas också att tillsätta humus till jorden och dränera det väl. Starkt sur torvjord är inte lämplig för odling av vinstockar.

Innan du planterar blåregn, gräva ett hål 25 centimeter djupt och fyll det med organiskt gödningsmedel. Humus fungerar bäst. Du kan förbereda en blandning av uppvärmt lövverk, flodsand och lerjord. Växten planteras med omlastningsmetoden, utan att fördjupa rotkragen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stolen ska vara väl upplyst. C Wisteria -växter behöver solljus för normal utveckling . Anläggningen behöver också försvara sig väl under den kalla årstiden. Därför kommer närvaron av en vägg nära sätet att skydda mot drag och vind. På grund av särdrag hos blåregn rekommenderas det att plantera det på en lugn och varm plats. Växternas skott är starkt vävda, därför behöver den stöd som installeras nära vinstockarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Blåmånens blåregn är ganska opretentiös i vården. För att växten ska växa bra rekommenderas det att följa enkla regler för underhåll.

Temperaturregim

Denna typ av vinstockar tål alla temperaturer, även den lägsta. Varmt väder blir dock mer gynnsamt för blomning. Under den aktiva tillväxten och utvecklingen av blåregn är det nödvändigt att få en normal mängd solljus och värme, så lufttemperaturen bör inte sjunka under +20 grader. På vintern tål växten frost ner till -40 grader Celsius.

Bild
Bild

Jorden

Växten älskar ljusa jordar, vars fuktinnehåll bör vara relativt lågt. Marken måste också vara mycket genomsläpplig . Under plantering är det lämpligt att fylla hålet med en jordblandning köpt från en specialaffär eller beredd på egen hand.

Vattningsregler

Vattentät mark påverkar blåregn negativt. För att undvika detta bör du systematiskt spraya växten. Regelbunden vattning av lianen krävs under perioden med snabb blomning, liksom tillväxt . I detta fall bör blåregn blommas en gång i veckan.

På hösten reduceras antalet vattenprocedurer, på vintern behöver anläggningen dem inte alls.

Bild
Bild

Beskärning

Denna process påverkar direkt blomningen av fleråriga vinstockar. Därför är det viktigt att beskära två gånger om året.

Överföra

Unga vinstockar med ett bräckligt och svagt rotsystem kan planteras om årligen. Det bör dock komma ihåg att blåregnblommor inte tolererar denna process väl. Efter att ha planterat rankan på en ny plats är den i vila under en lång tid.

Om växten har växt kraftigt är transplantation förbjudet.

Toppdressing

Toppdressing behövs för att göra löv och blommor rika och färgglada. Wisteria matas med kompost, mineralgödsel och kalklösning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Det finns flera sätt att sprida blåmånen blåregn. Den mest populära av dem är förökning med luftlager och sticklingar . Minst av allt använder de fröförökning av vinstockar, eftersom denna process tar lång tid och inte bevarar sortens särdrag.

Sticklingar

Skott skördas under våren. Unga årliga stjälkar väljs ut. Ett litet snett snitt måste göras i den centrala delen av skottet . Därefter placeras planteringsmaterialet i näringsjorden. Fördjupning görs till hackets nivå. Till hösten, när sticklingarnas rötter är tillräckligt starka, utförs transplantationen av plantor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skikten

Denna metod är utmärkt för att föröka blåregn. När bladen faller av är det nödvändigt att rota växten. Detta görs vanligtvis under andra halvan av höstsäsongen. Den nedre delen av skotten ska lutas försiktigt och begravas . Full rotning av vinstocken kommer att ske först efter ett år.

När rötterna visas på skotten kan de separeras från varandra och transplanteras till öppen mark.

Bild
Bild

Fröförökning

Om du skördar blåregnfrön för plantor är det bäst att börja i december. Om fröna skördas för sådd i öppen mark, bör denna process börja i mars. Fröna sås i små behållare som fylls med en speciell jordblandning. Det kan förberedas hemma, för detta måste du blanda i ett 1: 2: 1 -förhållande:

  • sand;
  • lövmark;
  • torvmark.
Bild
Bild

Marken måste fuktas, och sedan måste fröna läggas i den . Planteringsmaterialet är täckt med sand. Du kan också använda träaska. Sedan, för sådd, måste du göra ett litet växthus. Du kan bygga den av glas eller film. Strukturen måste förvaras på en mörk plats i två veckor. När de första skotten uppträder placeras behållaren med frön i ljuset.

När plantorna är fullvuxna kan du plantera dem i öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Wisteria kännetecknas av en hög grad av resistens mot olika virus, dessutom påverkas det sällan av skadedjur. Om reglerna för vård av växten bryts, finns det risk för infektion av vinstockarna. Problem kan vanligtvis orsakas av flera parasiter.

  • Grön bladlöss . Denna skadedjur suger saften från blåregnens löv, vilket skadar den mycket. För att bota växten rekommenderar trädgårdsmästare att använda insekticider.
  • Klöver kvalster . Utseendet på denna parasit är inte svårt att märka. Bladen på rankan får en bronsfärg. Fästingen förstör inte bara plantans dekorativa utseende utan påverkar också hälsan negativt. Det är inte svårt att bota blåregn från denna sjukdom, det räcker med att applicera någon acaricid.
  • Larver . Det är viktigt att noggrant observera växten för att märka utseendet på ett sådant skadedjur som en larv i tid. Om du inte vidtar några åtgärder för att behandla vinstocken kan den förstöras helt. Insekter livnär sig på fleråriga löv, som senare blir silliknande.

För att undvika att larver ser ut sprutas blåregn ibland med speciella biologiska preparat.

Rekommenderad: