Växande Alissum (38 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Blomma I Det öppna Fältet. Hur Man Planterar Frön Hemma? Kan Jag Så Innan Vintern?

Innehållsförteckning:

Video: Växande Alissum (38 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Blomma I Det öppna Fältet. Hur Man Planterar Frön Hemma? Kan Jag Så Innan Vintern?

Video: Växande Alissum (38 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Blomma I Det öppna Fältet. Hur Man Planterar Frön Hemma? Kan Jag Så Innan Vintern?
Video: Plantera om höstsådda PERENNER - Hur gör jag med de små plantorna över vintern? 2024, April
Växande Alissum (38 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Blomma I Det öppna Fältet. Hur Man Planterar Frön Hemma? Kan Jag Så Innan Vintern?
Växande Alissum (38 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Blomma I Det öppna Fältet. Hur Man Planterar Frön Hemma? Kan Jag Så Innan Vintern?
Anonim

Alyssum är en ganska vacker växt och används ofta i landskapsarkitektur. Blommans popularitet bland sommarboende och landskapsdesigners beror på plantornas goda överlevnad, lätt reproduktion och krävande vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Alyssum, även känd som rödbetor, tillhör kålfamiljen. Släktet består av 207 arter, varav mer än 40 växer på det tidigare Sovjetunionens territorium . I naturen finns växten i Nordafrika, Europa och Asien, där den väljer öppna soliga och ofta steniga områden och bergssluttningar. Enligt vissa källor har blomman sitt officiella namn att tacka för vissa arters förmåga att bota hund rabies.

Det antas att termen Alyssum kom till latin från det grekiska språket och består av prefixet "a", som översätts som negation, och stammen lyssa, som betyder "hundras rabies " … Det finns dock ingen tillförlitlig information, och ännu mer så har laboratoriebekräftade studier bekräftat effekten av en blomma på denna allvarliga sjukdom.

I den moderna världen används växten ofta uteslutande för dekorativa ändamål, den kännetecknas av en behaglig ihållande doft och vackra blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Burachok omfattar både fleråriga och enåriga arter, som representerar en lågväxande buske med halvliknande skott 15-40 cm höga. Dess stjälkar är täckta med medelstora avlånga lansettformade eller ovala blad med en liten kant, vilket ger dem en grå nyans. Blomställningarna är borstformade och består av 4-kronblad små blommor av vitt, gult, rött, rosa, lila eller till och med lila med en ihållande honungsarom.

Fleråriga sorter av alyssum börjar blomma i slutet av maj och slutar i september-oktober . Ettåriga blommar mycket mindre tid, men de är mycket motståndskraftiga mot låga temperaturer. Alyssumfrukter presenteras i form av baljor med frön som förblir livskraftiga i 3 år. De består av 25% av feta oljor som innehåller linolensyra, stearinsyra, arakidinsyra, beheninsyra, oljesyra, eikosenik och palmitinsyra.

Bild
Bild
Bild
Bild

I alternativ medicin används rödbetor som ett laxermedel och ett diuretikum, liksom som ett kosmetiskt läkemedel för fräknar och pigmentering. I Sibirien och Altai behandlas vissa typer av bråck med en växt, och dess avkok dricks för förkylning och urolithiasis. I landskapsarkitektur används buskar som gränsdekoration för andra arter, och de fyller också tomma områden som bildas efter blomningen av tidigt blommande lökar. Förutom, Alyssum odlas ofta i blomkrukor, dekorerar balkonger och sommarterrasser med det.

Hur man planterar?

Borage tillhör kategorin opretentiösa växter och är väl lämpad för nybörjare. För att växten ska utvecklas korrekt och blomma i tid, det är nödvändigt att följa landningsreglerna, med hänsyn till ett antal viktiga punkter.

Bild
Bild

Optimal timing

Tidpunkten för plantering av alyssum beror på klimatförhållandena i området och sättet att plantera blomman. I de norra regionerna bör rödbetor planteras i öppen mark uteslutande i en plantningsmetod, och detta bör göras tidigast i slutet av maj, efter att hotet om återvändande frost helt har gått. Frö till plantor kan sås i mars, eftersom två månader kommer att räcka för att de ska gro och bli starkare.

I de södra regionerna hanterar de inte plantor, planterar rödbetor i öppen mark med frön.

När du väljer tidpunkten för sådd bör du komma ihåg att det tar ungefär en och en halv månad från det att de gror till den första blomningen. därför vid plantering av frön i början av maj, förutsatt att termometern inte sjunker under +10 grader, kan blomningen av alyssum förväntas i mitten av juni … Dessutom börjar fleråriga växter blomma i mitten av maj. Höstplantering av alissumfrön är också tillåten, vilket utförs "före vintern" - i mitten av november. Fördelen med denna metod är möjligheten att fröna passerar genom den naturliga skiktningsprocessen, vilket gör det möjligt att få kraftfulla vårskott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av sittplats

Alyssum älskar soliga platser, utan stillastående vatten och nära förekomst av grundvatten. Marken i rabatten bör vara rik på humus, ha neutral syra och bra dränering. Erfarna trädgårdsmästare hävdar dock att alissum växer bra på lätt alkaliska såväl som lätt sura jordar, där den blommar i tid och inte lider av en liten förändring av surheten i en eller annan riktning. Blomman planteras ofta i klippträdgårdar och placerar den i soliga områden mellan stenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande regler

Alyssum kan odlas på två sätt - av plantor och med hjälp av frön.

Fröfritt sätt

Vårsådd av rödbetorfrön i öppen mark utförs efter att jorden värms upp till +10 grader Celsius och hotet om nattfrost har helt gått. Fröna begravs 1,5 cm i jorden och vattnas försiktigt med varmt vatten. I framtiden fuktas planteringen efter behov, och efter uppkomsten av vänliga skott tunnas de ut. När man planterar frön på våren bör man komma ihåg att blomningen av alyssum kommer att bli försenad.

Om fröna sås på hösten, kännetecknas plantorna av god spiring och blommar mycket tidigare än våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröplanteringsmetod

Frösådd till plantor börjar i mitten av mars, med hjälp av plantlådor fyllda med näringsblandning. Jordens surhetsgrad bör ligga i intervallet 5, 5-6, 2 pH, och dess struktur ska vara lätt och andas. Frön av alissum fördelas jämnt över jordytan, pressas något och strös över med ett tunt lager av samma jordblandning . Därefter sprutas planteringen från en sprayflaska, täcks med film eller glas och avlägsnas till en varm, ljus plats. Rumstemperaturen bör inte sjunka under + 10 … 15 grader, annars kommer fröna att gro mycket länge.

Varje dag tas filmen eller glaset bort och luftar landningen. Fuktning utförs efter behov, vilket förhindrar att jorden torkar ut. Om allt är gjort korrekt kommer de första skotten av rödbeta att dyka upp om en vecka. När det första bladet växer i groddarna matas de med komplext gödselmedel och filmen tas bort . Därefter väntar de på utseendet på de 2: a och 3: e bladen, varefter plantorna dyker i separata behållare. I början eller mitten av maj, beroende på väderförhållanden, transplanteras plantorna till öppen mark på ett avstånd av 30-40 cm från varandra och överförs till en allmän vårdplan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rätt vård

Odling av rödbetor är en mycket enkel händelse och ligger inom nybörjar trädgårdsmästares makt. För detta det är nödvändigt att följa enkla regler för jordbruksteknik, inklusive vattning, gödsling, beskärning och förberedelse för vintern.

Vattning

Alyssum bör fuktas rikligt och regelbundet, annars kan det fälla blommor. men för att följa denna bevattningsregim är det bara nödvändigt med ett bra dräneringssystem och hög vattenpermeabilitet på jorden … Annars kommer vattnet att stagnera i rotzonen och orsaka ruttnande av rötterna. Det är möjligt att bestämma behovet av vattning på ett enkelt sätt: för detta grävs jorden under busken till ett djup av 4 cm, och när detta jordlager är torrt utförs vattning.

Sedan jorden lossas försiktigt och ogräs avlägsnas … För att bättre behålla fukt i rotzonen i alyssum är mulstamcirkeln mulad med halm, torv, sågspån eller nålar. Mulching gör att du kan minska antalet ogräs, men du måste fortfarande lossa jorden, eftersom denna procedur ökar jordens permeabilitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödsel

Alyssum är en anspråkslös art och behöver minimal utfodring. Den första av dem produceras på våren och introducerar kvävehaltiga preparat i jorden, vilket bidrar till den snabba ackumuleringen av grön massa. För att göra detta, ta 1 msk. l. urea och lösligt gödningsmedel "Agricola-7", utspädd i 10 liter vatten och vattnade busken. Rödbetans andra grundbete utförs omedelbart före blomningens början och tillsätter komplexa mineralgödselmedel till jorden. Ettåriga matas lite oftare - cirka 4 gånger per säsong, med valfritt gödningsmedel för blommande växter.

Dessutom utförs den första utfodringen omedelbart före buskens blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Fleråriga alissumarter behöver regelbunden beskärning. För att göra detta, på våren, innan sapflödet börjar, tas sjuka och skadade grenar, liksom förra årets peduncles, bort från buskarna. Detta gör att växten inte kan slösa bort sin energi på att mata utan lovande skott och leda dem till bildandet av tät grönska och frodig blomning. Efter att växten har bleknat förkortas grenarna med 5-8 cm, vilket orsakar buskens återblommande . Beskärning utför dock inte bara en sanitär funktion: under sommaren växer alyssum starkt och ganska ojämnt, och oklippta buskar ser väldigt oförskämda ut.

Bild
Bild

Vintrar

Odling av fleråriga rödbetor är bara motiverad i de regioner där vintertemperaturen inte sjunker under -15 grader Celsius. Rödbetan tål inte lägre temperaturer och dör oundvikligen. För det för att hjälpa busken att överleva kylan, på senhösten är den täckt med torrt lövverk, och efter att snön fallit kastas ett tjockt snötäcke ovanpå … Under förhållandena för inte alltför kalla vintrar kan alissum som täcks på detta sätt bevara gröna blad på busken under vintern. Efter att snön har smält frigörs busken från lövverket och fortsätter att beskära.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Alyssum reproducerar på flera sätt: med frön, sticklingar och dela busken.

Frömetod

Det är väldigt enkelt att odla alissum från frön, för detta måste du korrekt samla frömaterialet och följa de enkla reglerna för sådd. Fröna skördas när de mognar, vilket vanligtvis inträffar i slutet av september eller början av oktober, beroende på klimatet. För det för att samla dem korrekt sprids en tidning eller ett rent tygstycke under busken, varefter rödbetans blomställningar gnids försiktigt över den . Därefter avlägsnas grov skräp och fröna placeras på en torr plats för att torka.

Efter att de har torkat väl läggs de i tygpåsar och förvaras i ett svalt torrt rum till våren eller före novemberplanteringen "före vintern". Reglerna för vår- och höstsådd av frön diskuterades i detalj ovan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fleråriga sorter av alyssum kan föröka sig genom självsådd.

I fall av okontrollerad reproduktion av växten är det nödvändigt att övervaka densiteten hos undervegetationen och tunna ut planteringen i tid.

Sticklingar

Denna metod för att odla rödbetor är relevant för steniga och bergiga fleråriga arter. I början av augusti skärs en halvbrunkad skott från en frisk skott, planteras i en behållare med en bördig blandning, sprutas med varmt vatten och täcks med en glasburk. Planteringen placeras på en ljus, varm plats och de väntar på rotning av skärningen, inte att glömma att regelbundet fukta jorden och ventilera planteringen. Röta sker vanligtvis i september, vilket kan bestämmas av utseendet på nya blad . Efter det kan den unga växten transplanteras till en permanent plats där den kommer att få styrka innan den övervintrar. Det är dock värt att notera att denna metod inte alltid fungerar, samtidigt som den kräver vissa arbetskostnader i jämförelse med frömetoden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dela busken

Alyssum -buskar växer snabbt i bredd, vilket är mycket bekvämt för denna uppfödningsmetod. Växten grävs noggrant ur marken, roten delas upp i 2-3 delar med en vass kniv, skärpunkterna behandlas med kol och sticklingarna sitter på permanenta platser . Det är lämpligt att göra detta tidigt på hösten, efter att växten har bleknat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Trots släktets anspråkslöshet och motståndskraft mot olika sjukdomar är alyssum fortfarande mottagligt för några av dem. Nedan är de vanligaste sjukdomarna hos rödbetan, tecknen på deras manifestation och möjliga behandlingar.

  • Sen blödning , även känd som brunröta, kännetecknas av många gråbruna fläckar på bladen, som är resultatet av en svampinfektion. Infektionen påverkar växtens rötter, så kampen mot sjukdomen bör startas så snart som möjligt efter att de första tecknen har upptäckts. Behandlingen av busken består i dess behandling med kopparoxiklorid och starka fungicider - "Ordan", "Thanos" och "Kuproksat".
  • Mjöldagg Det är också en svampsjukdom som manifesterar sig på blad, stjälkar och till och med blommor. De drabbade delarna av växten är täckta med en vit pulverformig beläggning, som är svår att förväxla med något annat. Behandla sjukdomen med Bordeaux -vätska eller Topaz, behandla markens delar av busken med dem.
  • Peronosporos , eller dunig mögel, kännetecknas av utseendet på små rödbruna eller ljuslila fläckar på lövverket. Behandlingen omfattar behandling av den markade delen av växten med läkemedel som Oxyhom, Ordan och Bordeaux -vätska.
  • Viral mosaik kännetecknas av utseendet på mosaikfläckar som snabbt sprids genom busken och orsakar dess död.

Det är nästan omöjligt att bota en växt från denna sjukdom, så det bästa alternativet är att helt förstöra de infekterade buskarna och återodla jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur går inte heller förbi alyssum och älskar att äta på sina saftiga löv

  • Den största skadan på växten orsakas av korsblommiga loppor , som är en svart, grönaktig nyans av buggar. De gnager bladen till skelettet och orsakar irreparabel skada på buskens dekorativa egenskaper. Jag använder insekticider som Actellik och Karate som ett sätt att bekämpa loppbaggar. Goda resultat uppnås genom att behandla den malda delen av busken med en lösning av ättiksyra. För att göra detta späds 1 matsked 70% essens i 10 liter vatten och sprutas på buskarna. Detta recept är dock endast lämpligt för vuxna och starka växter - det är strängt förbjudet att spraya ung tillväxt med en ättikslösning.
  • Kålmal påverkar bladen av alyssum, vilket får dem att torka ut och bromsar plantans tillväxt. Som ett sätt att bekämpa insekter används "Entobacterin" och "Lepidocide".
  • Larver också orsaka betydande skada på den gröna massan av alyssum. För att bekämpa dem används hemmagjorda produkter, till exempel kamomill eller tvåltobakslösning, som sprutas på plantens markdel.
  • Mealybug täcker växten med en vit blomning och förstör dess utseende mycket. Sådana medel som "Aktellik", "Confidor", "Aktara" och "Fitoverm" hjälper till att hantera skadedjuret.

Rekommenderad: