Kastanjer Med Röda Blommor (35 Bilder): Rosa Sorter, Häströda Och Köttröda, "Brioti", "Marginata" Och Andra Sorter. När Blommar De?

Innehållsförteckning:

Video: Kastanjer Med Röda Blommor (35 Bilder): Rosa Sorter, Häströda Och Köttröda, "Brioti", "Marginata" Och Andra Sorter. När Blommar De?

Video: Kastanjer Med Röda Blommor (35 Bilder): Rosa Sorter, Häströda Och Köttröda,
Video: exemple cas red chestnut 2024, April
Kastanjer Med Röda Blommor (35 Bilder): Rosa Sorter, Häströda Och Köttröda, "Brioti", "Marginata" Och Andra Sorter. När Blommar De?
Kastanjer Med Röda Blommor (35 Bilder): Rosa Sorter, Häströda Och Köttröda, "Brioti", "Marginata" Och Andra Sorter. När Blommar De?
Anonim

Att beskriva kastanjer med röda blommor och deras odling är mycket viktigt för alla trädgårdsmästare. Det finns rosa sorter, hästrött och köttrött, Brioti, Marginata och andra sorter. Du måste ta reda på hur du använder dem när de blommar, hur man odlar sådana grödor.

Bild
Bild

Översikt över arter och bästa sorter

Häströd kastanj glädjer även riktiga estetiker med sina blommor. En sådan växt skiljer sig från sin ätbara motsvarighet i sin opretentiöshet (inklusive frostbeständighet), vilket resulterar i att den säkert kan odlas i mellersta delarna av landet . Fluffiga blomställningar kan dekorera även ett stort trädgårdsområde. Viktigt: i ett litet område passar hästkastanjen helt enkelt inte. Växten når en höjd av 30 m.

I detta fall täcker rotsystemet horisontellt upp till 6 m . Hästkastanje producerar klockformade blommor. De är grupperade i blomställningar, liknande en pyramid. Dessa upprättstående blomställningar omges av stora lövverk.

Även efter blomningen behåller växten sitt spektakulära utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla dess grupper används i stor utsträckning inom landskapsdesign. Den rosa hästkastanjen är redan ett träd som bildar en vidsträckt konformad krona . En sådan växt kan stiga upp till 10 m. Blommorna målade i en rosa ton fördelas över blomställningarna av en upprätt typ. De femfingrade bladen som omger dem visar sig vara ett mycket fint visuellt komplement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna växt tål till och med kraftigt igensatt luft . Inte konstigt att den används för att förbättra parkernas estetiska egenskaper i områden som är rika på industriföretag. Den rosa hästkastanjen har en underart "Brioti". Det bildar en krona i form av en boll och når ibland 8 m i bredd. Höjden, om förhållandena är gynnsamma, når 15 m.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blommor på "Brioti" är alltid små. Men å andra sidan är de koncentrerade i imponerande blomställningar och når 0,2 m. Det är denna underart som erkänns som en av de bästa kastanjerna när det gäller dekorativa parametrar. Det finns ett annat attraktivt alternativ - köttröd kastanj, vars namn vältaligt beskriver dess väsen. Denna växt tolererar skugga, men den utvecklas mycket bättre och blommar normalt bara med tillräckligt med solljus.

Liknande växt:

  • stiger upp till 25 m i höjd;
  • mer dekorativ än den "vanliga" typen;
  • lämplig både som bandmask och som en del av en gränd och på en stadsgata;
  • under höstmånaderna behåller den sin gröna färg länge.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa experter tror att sorten "Brioti" refererar exakt till den köttröda kastanjen. Det är mycket långsam i tillväxten. Rubinröd färgas inte på något specifikt sätt under hösten. Denna kastanj kan hållas torr utan problem och har en mörkgrön färg. Ursprungligen förvärvar pyramidala plantor vid 5-7 års utveckling en rundad topp och kastar en tät skugga.

Köttröd kastanj passar in i landskapet utan problem. Den blommar mycket kraftigt på våren. De taggiga baljor som är karakteristiska för tidiga hybrider har länge besegrats. Anläggningen utvecklas normalt bara i soliga områden.

Särskild vård på vintern kommer inte att krävas, men före sådd måste planteringsmaterialet stratifieras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sorten "Marginata" har rosa blommor . Lövverket kännetecknas av en gulaktig kant. Träd växer långsamt och når en höjd av 10 till 15 m. Kronan kan ha både ovalt och runt utseende. Blomningen börjar de första dagarna i juni, medan blommorna grupperas i konformade paniklar, växten tolererar frost bra.

Den mörkröda pavia -kastanjen är också högt värderad för sin yttre skönhet. Erfarna trädgårdsmästare och landskapsdesigners noterar att det blir en utmärkt fyllning även för en relativt grund trädgård . Växten utvecklas snabbt, samtidigt som den enkelt hanteras av trädgårdsmästare. Avrundning av kronan är speciell för den.

Pavias dekorativitet förblir densamma under hela året, oavsett årstid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Buskformer av pavia når en höjd av 3-6 m. Den högsta höjden på denna trädslag är 12 m . Men om terrängen präglas av hårda vintrar är det inte nödvändigt att räkna med mer än 3-4 m. Pavias bark har en gråaktig nyans. Stammen utmärks av visuell harmoni, tillväxten är relativt långsam (växten når sin topphöjd med cirka 10 års utveckling).

Toppen av pavia kännetecknas av dess densitet och visuella prakt . Skotten är röda i färg och tenderar att sjunka. Lövverket är ungefär hälften av traditionella kastanjer. För henne längst ner är en ljusdun karakteristisk och en ljus färg på skärningen. Färgens karaktäristiska friskhet förblir även med en kort torka.

Pavia kännetecknas av panikulära blomställningar. De är märkbart lossade och inte lika fast pyramidala som i den klassiska kastanjen . Storleken på sådana paniklar är 0,15-0,18 m. Ljusa färger och icke-standardiserade färgöverflöden är typiska för dem, experter talar till och med om en exotisk effekt. Blomställningar samlas in från tätt planterade rörformiga blommor med en klockformad svalget och asymmetri hos kronbladen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pavias ståndare är längre än kronbladen. Frukten saknar borst som är typiska för andra hästkastanjer. Flera frön är ofta gömda inuti dem. Fruktperioden börjar i september. Pavia blommar i slutet av våren och i början av sommaren, medan blommor kan hittas:

  • ljusröda;
  • ljusröd;
  • gul;
  • rödgul av olika sorter (men när blomställningen slutar sitt liv blir den alltid gul).
Bild
Bild
Bild
Bild

På grundval av den klassiska pavia har man odlat dekorativa sorter länge. Anledningen är enkel: i naturen är denna växt inte tillräckligt hård. På grund av dess höga höjd är det dessutom ganska svårt att använda det på webbplatsen. Och slutligen kännetecknas avelsunderarter av trevligare färger. Känd:

  • halvklippt, ger en spretig krona, smalt lövverk, kraftigt mättade mörkröda blommor och kallaktigt lövverk;
  • en mörkröd grupp med en vinröd ton;
  • underdimensionerade växter, tilldelade av låga buskar med öppna skott, små ljusröda blomställningar.

Den största efterfrågan bland trädgårdsmästare är paviahästkastanjen av Koehnei -sorten. Lösa, taggiga blomställningar är typiska för honom. Blommorna har avlånga rör. Utanför är de målade i orangefärgad ton och corollan inuti har en rödrosa nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande hemligheter

Landning

Den viktigaste punkten är att få nötter. De kan bara samlas upp från marken, medan frukten hänger är den olämplig för plantering. De skördade nötterna kontrolleras noggrant för att säkerställa att de har en jämn och slät yta . Alla grova eller ojämna områden är oacceptabla. Helst bör frukten ha en mörkbrun färg med en uttalad glans - det betyder att den har mognat naturligt och inte har fallit av någon annan anledning och inte är infekterad med någonting.

Samla kastanjer i så många nummer som möjligt. Deras grobarhet är fortfarande relativt låg. Före plantering förvaras detta material i fuktig jord (våt sand är ett bra substitut). Dessutom kommer du säkert att behöva desinficera plantmaterialet. Värmebehandling i ugnen rekommenderas att utföras i förväg, så att jorden hinner återskapa sina viktiga egenskaper.

Behållaren med jord placeras på en sval plats. Det kan vara:

  • kylskåp;
  • källare;
  • tomt i källaren.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du förbereder dig för vårplantering måste du hålla plantorna eller nötterna kalla hela vintern . Marken bör fuktas systematiskt. Själva jorden bör förberedas i förväg. En liten mängd dolomitmjöl tillsätts till samma volymer humus och skogsmark. Ibland blandar de bara sand och mossa, nötterna förvaras i sådana blandningar i 4-5 månader.

För att frukterna ska gro, mjukas deras skal innan de planteras . För detta placeras planteringsmaterialet i rent vatten. Det ändras dagligen och övervakar det uppnådda resultatet. Det är nödvändigt att uppnå skalets smidighet. När den är klar kan du plantera nötterna i marken.

Inget specifikt val av plats krävs. Kastanjer kan trivas i en mängd olika förhållanden . Men det är naturligtvis bättre att ge optimal insolation och värme. Detta påskyndar utvecklingen och låter dig uppnå yttre skönhet. För att säkerställa att det finns en skott planteras 6-7 nötter, de begravs i ett hål upp till 50 mm och ett mellanrum mellan hålen från 150 till 200 mm lämnas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Optimala förutsättningar för utveckling av kastanjer skapas på fuktig, lös lera. I ett enkelt leraområde reduceras vården till att tillsätta en liten mängd sand. Om jorden är för lös, komprimeras den tvärtom med tillsats av lera. För att kompensera för jordens utarmning används kompost eller ruttnad gödsel, de späds ut med vanlig trädgårdsjord. Under höstmånaderna, för bättre övervintring, läggs 0,015 kg nitroammophoska utspädd i 10 liter vatten på 1 m2.

Vid behov:

  • lossa jorden;
  • ogräs ogräs;
  • vattna växten.
Bild
Bild

Den vanliga befruktningen görs tidigt på våren. Ett av alternativen inkluderar:

  • urea;
  • gödsel;
  • ammoniumnitrat;
  • fosfor-kaliumgödselmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Istället använder de ofta:

  • kompost;
  • infusioner på fältgräs;
  • en blandning av humus och mineralgödsel.

Innan du lägger till toppdressing är kastanjen mulad. För detta är sågspån, torv och naturligt spån lämpligt. Även om växten är kalltålig måste den skyddas från vintern under de första 36 månaderna av utvecklingen. Mulching täckt med säckväv eller fiberduk uppmuntras.

Om barken fortfarande är sprucken, använd en antiseptisk och trädgårdslack på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Kastanjer kan attackera svampar, antraknos och mjöldagg. De bekämpas med Bordeaux -blandningen och andra fungicider. I vått väder är fungicidbehandlingar ofta förebyggande. Tillsammans med de skadedjur som redan är kända för trädgårdsmästare - borraren, den japanska skalbaggen, påsmaskarna - har den tidigare okända balkanfjärden nu blivit aktiv.

Det är möjligt att eliminera insekter endast med hjälp av märkespreparat; för att minska risken för att de inträffar bränns lövverket varje höst.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Den relativt opretentiösa rödblommiga kastanjen kan användas mycket brett. De flesta trädgårdsmästare har bara en teknik för att använda den - soloplantering. Men på samma sätt kan du odla denna gröda som:

  • del av en häck med flera rader;
  • hög accent i palissaden;
  • högt centrum i en grund trädgård;
  • del av gränden eller imitation av gränden.

Hästkastanj är inte bara okänslig för luftföroreningar, utan rengör den också. Därför kan ett sådant träd säkert planteras nära en trafikerad väg. På grundval kan du utrusta ett levande hörn. Kastanj är också bra på lekplatsen.

Du kan också försöka tillämpa det på andra ställen, förhållanden - resultatet är inte heller så illa.

Rekommenderad: