Gladiolusfrön (19 Foton): Hur Ser Fröna Ut Och Hur Man Samlar? Växande Och Förökande Med Frön Hemma. Gladiolus Vård

Innehållsförteckning:

Video: Gladiolusfrön (19 Foton): Hur Ser Fröna Ut Och Hur Man Samlar? Växande Och Förökande Med Frön Hemma. Gladiolus Vård

Video: Gladiolusfrön (19 Foton): Hur Ser Fröna Ut Och Hur Man Samlar? Växande Och Förökande Med Frön Hemma. Gladiolus Vård
Video: How To Collect Seeds Of Gladiolus | How To Grow Gladiolus By Seeds 2024, Maj
Gladiolusfrön (19 Foton): Hur Ser Fröna Ut Och Hur Man Samlar? Växande Och Förökande Med Frön Hemma. Gladiolus Vård
Gladiolusfrön (19 Foton): Hur Ser Fröna Ut Och Hur Man Samlar? Växande Och Förökande Med Frön Hemma. Gladiolus Vård
Anonim

Gladioli är mycket vackra trädgårdsblommor som ser bra ut i en rabatt eller i en bukett. Du kan odla gladioli på olika sätt: genom att så, av barn, genom att dela glödlampan. Fröförökning är inte den enklaste metoden, men erfarna trädgårdsmästare som inte är rädda för experiment kan pröva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ser frön ut?

Som regel känner alla till växternas lökar eller bebisar, men inte varje sommarboende måste hantera fröna från denna kultur. Fröet ser ut som små platta, bruna skivor. Frönas storlek är högst 2 mm. Om du tittar noga på skalet kan du se embryot genom det . Vanligtvis innehåller en frölåda 180-200 sådana frön.

Deras funktion är bra bevarande när de förvaras hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man monterar?

Blommor som odlas på platsen är inte självpollinerade. Pollen mognar senare än pistilen öppnar. Pollination är endast möjlig på grund av insekter eller vindrus, men det finns lite hopp om naturliga faktorer, för då kan korsning av oönskade exemplar inträffa. Därför är det bättre att ta pollineringsprocessen i egna händer när man förökar gladioli med frön. Pollinering kan göras enligt följande.

  1. Separera ståndarna från faderns exemplar.
  2. Bred ut de skurna bitarna på ett papper och låt dem mogna.
  3. När pollen torkar, samla det försiktigt.
  4. Klipp fröna från moderplantorna. Slå in blommorna i gasväv och vänta tills pistilen öppnas.
  5. Applicera pappans pollen på pistillens stigma och linda tillbaka den i gasväskan.
  6. Så snart fröskalarna bildas på blommorna kan påsarna tas bort.

Fröna mognar på cirka 35-40 dagar. Om lådan är klar börjar den bli gul och brun, ibland är sprickor synliga på den. Om prognosmakarna rapporterade ett oväntat kallt snäpp, men fröna ännu inte har mognat, kan pedunclerna försiktigt klippas av, läggas i en behållare med vatten och lämnas hemma. Under rumsförhållanden kommer lådan att mogna väl, sedan måste den rippas av och förvaras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förökas?

Fröförökning är ganska riskabel, mödosam och kostsam, men några vågade trädgårdsmästare som är redo att experimentera föredrar fortfarande denna metod. Huvudproblemet med att växa är att moderplantans sortegenskaper ofta går förlorade och resultatet är oförutsägbart. Vanligtvis utförs denna metod av uppfödare när de skriver vetenskapliga artiklar eller för uppfödning av nya sorter. Sådd i öppen mark är möjlig under följande förhållanden.

  1. Fröet planteras i februari i växthuset. Här kommer unga plantor att kunna berika sig med styrka för att transplantera i öppen mark.
  2. Innan sådd bör fröna förvaras i en svag lösning av natriumhumat eller i heteroauxin i 2, 5-3 timmar.
  3. Ett gynnsamt substrat för frön är en blandning av humus och sand i proportionerna 2: 1.
  4. Sådd görs grundt, ovanför ströds planteringsplatsen med lätt jord.
  5. Fuktning av såplatsen utförs samtidigt med befruktning, medan lösningar baserade på mineralpreparat används.
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantering kan utföras inte bara i ett växthus, utan också i lådor eller i rumsförhållanden, men högkvalitativ belysning bör organiseras. Om det inte är möjligt att installera belysningsenheter, bör fröna planteras senare än februari . Ytterligare vård skiljer sig inte mycket från odling av andra grödor.

Med ankomsten av värme placeras lådor med plantor i ett växthus, där de lämnas öppna hela dagen, vilket skapar en nyans för första gången i starkt solljus. Om frost är sannolikt rekommenderas att täcka plantorna över natten. Så, i lådor eller i ett växthus odlas plantor fram till hösten, varefter de transplanteras till en sommarstuga.

Innan det kalla vädret kommer ska miniatyrlökar grävas upp och förvaras

Det är vanligt att förvara dem i gasväskor i ett svalt rum. För god ventilation rekommenderas att hänga påsarna eller lägga dem i en låda och vika dem i högst 4-5 cm. Om trädgårdsmästaren har följt alla regler för fröförökning kan de resulterande hybridväxterna nästa år blomma.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdgrunder

När du odlar en gröda bör du vara uppmärksam på följande punkter.

Vattning . Det är viktigt att regelbundet fukta rabatten. Det rekommenderade fuktdjupet är 30-35 cm; det är på denna nivå som rötterna huvudsakligen ligger. Ytbevattning bör undvikas, eftersom ett sådant förfarande kan provocera den aktiva utvecklingen av ogräs och skador på rotknölarnas vävnader. Vattning utförs i mängden 1-1, 5 hinkar per 1m2. Det är bäst att vattna växten i fåror eller gångar.

Bild
Bild

Lossar . Efter varje vattning är det viktigt att lossa jorden, denna manipulation förhindrar bildning av skorpa och bibehåller god ventilation, vilket är mycket viktigt för rötterna och en jämn fördelning av fukt i marken. Efter att du har lossnat bör du sprida grödan något med jord och göra fåror för bevattning. Anläggningen behöver lossas efter nederbörd, och i genomsnitt utförs proceduren en gång var tionde dag.

Bild
Bild

Kompostering . Denna process skyddar växter från dåligt väder, behåller fukt så länge som möjligt och minskar lossningsfrekvensen. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att du använder en blandning av humus, torv, kompost, tallnålar, gräs eller halm som mulch. Mulching utförs med tillväxt av plantor i en nivå av 10 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ogräs . Med regelbunden lossning och mulching behöver denna representant för floran bara 3-4 gånger under sommaren. Förfarandet utförs som en profylax mot ogräs. Försök att förhindra att ogräs utvecklas under blommorna, ta bort unga skott i tid, eftersom den presenterade kulturen inte tolererar den rivalitet som är oundviklig när den ligger i närheten av ogräs. Tidig avlägsnande av ogräs kommer att förhindra risken för skadedjur och sjukdomar.

Bild
Bild

Toppdressing . Denna växt ackumulerar näringsämnen i glödlampan från början av blomningen till slutet av växtsäsongen. Under växtsäsongen, i början av blomskottets utveckling, rekommenderas att befrukta kulturen med en blandning som innehåller fosfor och kalium. Fosfor främjar riklig och frodig blomning, och kalium behövs för snabb bildning av en stor knöl. Det är mycket viktigt att undvika när man matar kvävehaltiga föreningar, vilket bromsar blomningen och slöar utvecklingen av knölar.

Rekommenderad: