Växande Asters Från Frön (26 Bilder): Hur Ser Blomspiror Ut? Hur Odlar Man Plantor Hemma? Hur Man Samlar Frön?

Innehållsförteckning:

Video: Växande Asters Från Frön (26 Bilder): Hur Ser Blomspiror Ut? Hur Odlar Man Plantor Hemma? Hur Man Samlar Frön?

Video: Växande Asters Från Frön (26 Bilder): Hur Ser Blomspiror Ut? Hur Odlar Man Plantor Hemma? Hur Man Samlar Frön?
Video: SOLROSOR - En utvärdering av 2020 års solrosor och tips på sorter att odla 2021 2024, Maj
Växande Asters Från Frön (26 Bilder): Hur Ser Blomspiror Ut? Hur Odlar Man Plantor Hemma? Hur Man Samlar Frön?
Växande Asters Från Frön (26 Bilder): Hur Ser Blomspiror Ut? Hur Odlar Man Plantor Hemma? Hur Man Samlar Frön?
Anonim

Aster är en mycket vacker och fantastisk blomma. Denna typ av trädgårdsväxter är mycket populär bland amatörer och professionella blomsterhandlare. Med sin storhet och ömhet kan asters dekorera inte bara rabatter, utan också stora sommarstugor. Du kan bara beundra skönheten i denna blomma bara under den varma årstiden. Med ankomsten av kallt väder bleknar växten. En viktig egenskap hos en aster är dess anspråkslösa och enkla underhåll .av denna anledning är trädgårdsmästare mycket intresserade av att odla hela asterfält på sin egen tomt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande regler och villkor

Ur biologins synvinkel hänvisar aster till rhizomväxtarter med de vanligaste bladplattorna. Asterblomställningar, eller som de också kallas av trädgårdsmästare, refererar korgar till blommor av corymbose eller panicle . Det finns inga unika processer i korgarnas struktur. I allmänhet har blomställningen marginala ligulatblommor i olika nyanser och centrala rörformiga blommor av miniatyrstorlek, knappt synliga för blotta ögat.

Mycket oftare rörformiga element i korgarnas struktur har en känslig gul färg … Med tanke på blommornas höjd och blomställningens kvalitet, används asters för att designa gruppplanteringar, inrama ramar, dekorera terrasser och rita upp en dekorativ skönhet på en balkong.

Förresten, dvärg aster är bara för att dekorera miniatyr blomkrukor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgårdsmästare i de flesta länder på den europeiska kontinenten började odla asters först på 1600 -talet . Det resulterande blomresultatet lockade uppmärksamhet från europeiska uppfödare, som satte sig i uppgift att skapa nya sorter av denna fantastiska blomma. Deras hårda arbete överträffade alla förväntningar, de mest ovanliga asterna i färgmättnad föddes, medan blommorna fick inte bara en färgstark palett, utan också en ovanlig form. Vid massuppfödning och utveckling av nya astersorter användes frömetoden för reproduktion.

Frömetoden för uppfödning av asters är stor efterfrågan bland fans av balkong växthus och erfarna trädgårdsmästare . Även om dessa ljusa blommor kan odlas på flera sätt - frölösa och genom plantor. Att så frön av tidiga fleråriga astersorter i öppen mark bör utföras tidigt på våren, närmare bestämt före slutet av första halvan av mars. Slutresultatet blir blomningen av buskarna mitt på sommaren.

Bild
Bild

När det gäller de mellersta och sena sorterna planteras de i öppen mark i slutet av april. Om det vid denna tidpunkt inte var möjligt att så fröna, kan du utföra proceduren under de första dagarna i maj. Det viktigaste är att lufttemperaturen inte sjunker under 10 grader Celsius. TILL Varje trädgårdsmästare bör ta hänsyn till att blommor som odlas på ett fröfritt sätt ger blommande frukter mycket senare än växthusprover.

Såförfarandet bör utföras i enlighet med teknikens sekvens, medan det är viktigt att inte glömma att uppmärksamma små nyanser. Asterfrön planteras i förberedda spår, eftersom de också kallas spår. Groparna ska inte vara stora, deras maximala djup bör vara 40 mm. Det är mycket viktigt att spilla de såda fröna med mycket sedimenterat vatten. Efter spåret kan du strö det med jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

När vädret är bra och lufttemperaturen är relativt varm smaksätts planteringarna med mulch. Alternativt kan du använda ett speciellt täckmaterial som kan köpas i vilken trädgårdsbutik som helst . Endast om du inte behöver ta bort mulch måste du bli av med täckelementet så snart plantor börjar dyka upp på ytan. Efterföljande skydd är endast tillåtet när väderförhållandena försämras, lufttemperaturen sjunker och manifestationen av skarpa frost. Gallringsförfarandet utförs efter bildandet av en andra bladplatta i blommorna.

Det är också möjligt att utföra såarbete i öppen mark under senhösten. För nybörjare trädgårdsmästare kan en sådan idé verka absurd, men i själva verket är det ett ganska vanligt sätt att odla asters. Det är viktigt att plantera frön före vintern i frusen jord så att spår görs i jorden i förväg . Det säregna med podzimny -sådd är att asterbuskar som har vuxit nästa år är utrustade med maximalt motstånd mot fusarium, växer sig starka och starka. De första plantorna kommer att dyka upp på jordens yta under våren. Efter att de behöver gallras.

När du väljer material för sådd av asters är det viktigt att ta hänsyn till att en hög frögroning kommer att glädja trädgårdsmästarens öga bara under de första 2 åren, sedan minskar tillväxten med nästan 50%.

Även oerfarna blomsterhandlare gör extraordinära buketter av de odlade blommorna, medan snittade asters kan stå länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner vid fröberedning

Den viktigaste och viktigaste regeln vid sådd av asterfrön är beredningen av grundmaterialet. Ägaren till trädgården bör oroa sig för platsen för den framtida blomsterträdgården, besluta om olika blommor och deras färger . Trädgårdsmästaren måste tänka på dessa invecklingar även under köpet. Vid såning av asterfrön i en flerskiktad rabatt måste höjden på en vuxen växt beaktas. Lågväxande astersorter kommer att se mycket vackrare och saftigare ut i förgrunden, bakgrunden är sådd med frön av höga blommor. När du väljer asterfrön är det lämpligt att ge färskt material din preferens, eftersom de definitivt kommer att ha den bästa grobarheten.

Asterfrön för framtida plantering kan köpas från fackhandeln , eller samla hem från blommor som redan växer i rabatten. Det är dock viktigt att komma ihåg att ett första försök att självsamla frön inte alltid är framgångsrikt. Materialet ser visuellt ut som vallmofrön, väldigt litet och skört, sönderfallet och förlorat. Erfarna trädgårdsmästare vet redan att det är bättre att använda en liten tygbit för att samla och försåda asterfrön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Processen med försåddsbehandling består i att blötlägga asterfrön i en lösning av kaliumpermanganat och därigenom bli av med alla patogena bakterier och svampsporer. För att göra detta måste du förbereda en svag lösning av kaliumpermanganat i en liten behållare och sedan sänka en vävnadspåse med frön i den beredda vätskan. Det är värt att låta materialet ligga i blöt i cirka 2-3 timmar. Därefter tvättas de behandlade fröna under en mild ström av rent rinnande vatten och torkas i sin naturliga miljö. Butiksköpt material i form av en dragee kan inte blötläggas.

Om odlaren vill skaffa plantor så snart som möjligt kan fröet gro . Denna metod används sällan, den används endast vid behov. För snabb groning genomgår fröna, som förväntat, ett desinfektionsförfarande med en svag lösning av kaliumpermanganat, men de torkar inte ut utan viks i en plastpåse i några sekunder. I en varm miljö utvecklas groddar mycket snabbt. Sedan landar de omedelbart i den förberedda jorden.

En analog av detta förfarande är en lösning som stimulerar tillväxt, bara den måste användas enligt tillverkarens instruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man sår?

Reproduktionsprocessen för asters sker uteslutande med frömetoden. Och för att dekorera trädgården med härlig blomning i de tidiga stadierna måste sådd och plantering av groddar göras tidigt på våren i ett växthusklimat. För detta kommer speciella trälådor eller separata krukor att göra. I avsaknad av sådana behållare kan koppar användas.

Innan såddsättningen påbörjas måste trädgårdsmästaren fylla på med nödvändigt material. I detta fall ägnas särskild uppmärksamhet åt fröna. Ägaren till trädgården måste på förhand bestämma platsen för den framtida blomsterträdgården, välja lämplig sort av asters och välja växtens önskade färgschema.

Nästa steg är att bestämma tidpunkten för plantering av plantor för att identifiera den tidsperiod som gör att du kan så fröna. Även om alla odlare vet att den mest gynnsamma perioden för sådd är början av mars. Om planteringen görs hemma kan april övervägas.

När det gäller att så plantor direkt i jorden kan ingen garantera en perfekt uppstigning av blommor . Ganska ofta stiger en aster planterad i öppen mark inte alls. Av denna anledning föredrar blomsterodlare att odla asters endast genom plantor. För att ge en gynnsam miljö är materialet genomblöt i en tillväxtfrämjare. Naturligtvis förbjuder ingen användning av en stimulerande komposition, och i allmänhet orsakar en kemisk vätska inte negativa konsekvenser i blommor. Men ändå är en svag lösning av kaliumpermanganat mer användbar, särskilt eftersom den dödar skadliga bakterier.

Bild
Bild
Bild
Bild

För plantor

Att odla asters genom plantor är den vanligaste metoden för att berika sitt eget land bland blomsterhandlare. Fröplantekniken har en positiv effekt på växternas tillväxt, men det viktigaste är att nästan alla frön spirar och blir bländande blommor. Av detta följer att såningsmetoden för plantor är den mest pålitliga.

Som du redan vet, såsperioden för en aster beror helt på vilken sort som väljs för plantering och sträcker sig från början av mars till de första dagarna i maj … När det är en vecka kvar innan såningsdagen, lindas fröna i en liten bit vävnad, varefter de doppas i en svag lösning av kaliumpermanganat i 10-12 timmar. Efter en viss tid dras fröna ur desinfektionslösningen. Tygpåsen pressas ut så bra som möjligt, det är önskvärt att vatten slutar rinna från det helt och hållet. Sedan läggs påsen i en plastpåse och placeras på en varm plats. Det är det gynnsamma klimatet som maximerar effekten på frögroning.

Bild
Bild

Redan för sådd måste du förbereda en speciell behållare. Detta kan vara en blomkruka eller en trälåda. Såsubstratet bör vara så näringsrikt som möjligt, men trots en så fördelaktig faktor måste det genomgå en liten förberedelse. Innan sådd måste jorden spillas med en fungicidlösning . Gör sedan spår i jorden och fördela de förberedda fröna jämnt. Därefter täcks de såda groparna med ett litet lager sand och vattnas med en svag lösning av kaliumpermanganat. För bekvämlighet och enhetlighet vid vattning kan du använda en fin sil.

Det är viktigt att täcka de förberedda planteringarna med ett hållbart material, till exempel film eller glas. Den täckta behållaren måste döljas på en uppvärmd plats där lufttemperaturen varierar mellan 20-22 grader. Om materialet som användes för sådd var färskt, nämligen skördat förra säsongen, kommer de första skotten att dyka upp efter 4-5 dagar. Så snart detta hände måste behållaren med plantorna flyttas till ett svalare rum, där lufttemperaturen hålls inom 16 grader.

Efter att 2 eller 3 bladplattor dyker upp på plantorna måste trädgårdsmästaren klippa ut enligt 4x4 cm -schemat. Det viktigaste är att inte glömma att förkorta rötterna hos de dykade asterplantorna . För att transplantera groddar behöver du ett underlag i kombination med träaska.

Planterade plantor kräver inte riklig vattning och vill fortfarande känna mänsklig vård.

Bild
Bild

I öppen mark

Fröplanteringsmetoden för att odla asters har en nackdel - eftersom plantorna bara odlas i varma klimat är det stor sannolikhet att plantorna som transplanteras i jorden dör när en kraftig kall snap kommer. Och detta är inte förvånande, eftersom de inte har någon immunitet mot kallt väder. Men de mogna fröna i det öppna fältet tolererar perfekt en liten minus temperatur och kommer med vårens ankomst att glädja trädgårdens ägare med enhetliga skott.

Denna funktion hos asters används av trädgårdsmästare som inte vill slösa tid på att gro frön och så hemma. De sår helt enkelt frön i naturlig jord precis vid platsen för deras framtida blomning och tar lämplig omsorg. Att plantera asterfrön i öppen mark sker på flera sätt.

  • Sent på hösten, när betydande kylning känns och det inte finns någon risk för plötslig uppvärmning.
  • Tidig vår när frön sprids över snö eller tinad mark. Ovanifrån är grödorna täckta med en film.

Frö som sås på hösten genomgår naturlig naturlig acklimatisering, respektive framtida blommor i embryot utvecklar motståndskraft mot kallt väder. De är mycket starkare än plantor, är inte rädda för låga lufttemperaturer, och viktigast av allt, de uthärdar ihållande attacker av olika sjukdomar. För fruktbar odling av asters i det öppna fältet är det nödvändigt att så frön på hösten, från mitten av oktober till slutet av november.

Bild
Bild
Bild
Bild

På våren kan trädgårdsmästaren så material även i snön, men på en förberedd plats. Den maximala vårsåddstiden når mitten av april . Det viktigaste är att inte glömma att täcka den framtida skönheten. Den andra perioden av vårsådd börjar med ankomsten av maj. Du behöver bara inte täcka någonting, lufttemperaturen och solen kommer oberoende att värma jorden och ge fröna den nödvändiga värmen. En annan viktig faktor när du använder det öppna fältet sådd är inbäddning av fröna, så att groddarna inte blir tjocka och försvagade. Själva inbäddningsförfarandet utförs ovanpå fuktad mark, i djupet av spåren och på ett kort avstånd från såplatsen.

En torvblandning bör användas som gödningsmedel . Det läggs ut ovanpå de såda fröna. Men så snart asterskott dyker upp måste matningsskiktet tas bort. De första bladen av sinnena kräver att trädgårdsmästaren utför gallringsproceduren. I det här fallet bör du inte bli av med överflödiga blommor.

Asters odlas utomhus mycket lätt och snabbt anpassar sig till annan jord om de transplanteras.

Bild
Bild

När stiger den?

Varje trädgårdsmästare, som har sått frön av asters, väntar ivrigt på de första skottens utseende. Vid sådd av tidiga sorter av asters dyker de första skotten upp på cirka 3 månader. Medelstora sorter kräver lite mer tid och visar sin skönhet först efter 3, 5-4 månader, oftast händer detta i början av augusti. Sena sorter glädjer trädgårdsmästaren efter 4-4, 5 månader . Med tiden börjar denna period i början, ibland i mitten av september. Samtidigt kommer själva blomningen att glädja det mänskliga ögat fram till ankomsten av allvarliga frost. En asterodlare ska inte skynda på tillväxtprocessen och kräva det omöjliga av växterna. Även en nybörjarkännare av trädgårdsblommor kommer att kunna beräkna när planteringarna kommer att blomma.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

I princip kan varje person så frön, och bara skakande trädgårdsmästare och älskare av blomgrödor väntar på blomningens ögonblick och njuter av den majestätiska skönheten med stor glädje. Det viktigaste är att inte glömma att plantorna behöver vård och ordentlig vård . Innan de första groddarna uppträder måste behållare med grödor för plantor hållas vid en behaglig temperatur, nämligen 20-22 grader. Så snart de första embryona dyker upp på ytan av substratet överförs behållaren till den mest upplysta platsen i huset, det viktigaste är att rumstemperaturen är något under rumstemperatur.

Frågan om att tända plantor är ett separat och mycket allvarligt ämne. Asterplantor växer nästan omedelbart, men för utveckling är det mycket viktigt för dem att få tillräckligt med ljus. Med sin brist eller fullständiga frånvaro kommer plantorna bara att växa upp. På grund av deras höga tillväxt och anständiga vikt bryter groddarna vid basen och dör. Ladda upp med solljus är bra, men ytterligare belysning med lampor är ännu bättre.

Att vattna asterplantorna ska inte vara frekvent . De gillar inte en stor mängd fukt, en liten påfyllning av sedimenterad vätska görs när substratet torkar. Det är absolut nödvändigt att ventilera rummet efter bevattning för att befria behållaren med plantor från ansamling av onödig fukt. För att förhindra läckage komprimeras jorden runt omkretsen av varje planta. Själva vattningen bör utföras från behållarens kant till mitten. Och redan före plantering kan du ge plantorna att dricka med överskott. 2 dagar före plantering vattnas underlaget rikligt med varmt vatten, på grund av vilket en jordklump bildas och förstärks på växternas rötter.

Bild
Bild

Vissa tror att unga plantor inte behöver matas, men denna åsikt är felaktig. Befruktning av unga plantor bör göras uteslutande efter dykproceduren. Endast 7 dagar efter transplantationen, när det blir klart att de planterade plantorna har börjat, appliceras ett komplext mineralgödselmedel. Vilken formulering som helst kan användas, även om blomplanter är mest lämpliga.

När du tillverkar gödsel på egen hand bör du komma ihåg att fågelspillning och gödsel inte ska användas, asters, av sin naturliga natur, tolererar inte dessa element. Men de kommer att absorbera kvävegödselmedel, kalium och fosfor med stort nöje. Asterplockning, som ett av de viktiga elementen i vården, kräver trädgårdsmästarens särskilda flit. Själva processen utförs endast när 2, och helst 3, kronblad visas på plantorna.

  • Ursprungligen transplanteras blommor i separata behållare, dessa kan vara miniatyrkrukor, koppar, skurna flaskor.
  • Sedan införs en universell toppdressing i behållarna.
  • Därefter tas en växt från behållaren med en jordklump på rötterna.
  • Sedan flyttar den till ett separat hål i rabatten. I det här fallet bör de lägsta bladen på en ung aster förbli ovanför markytan.
  • Vattna växten bör göras mycket noggrant, i inget fall ska du slå på lövverket med en stråle.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter dykprocessen placeras plantorna i ett ljust rum, där lufttemperaturen hålls inom 20 grader. Men unga plantor bör hållas borta från solens strålar.

Rekommenderad: