Växande Fuchsia Från Frön Hemma: Avelsregler. Hur Ser Fuchsiafrön Ut Och Hur Man Samlar Dem? Hur Planterar Man Fröna Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Växande Fuchsia Från Frön Hemma: Avelsregler. Hur Ser Fuchsiafrön Ut Och Hur Man Samlar Dem? Hur Planterar Man Fröna Korrekt?

Video: Växande Fuchsia Från Frön Hemma: Avelsregler. Hur Ser Fuchsiafrön Ut Och Hur Man Samlar Dem? Hur Planterar Man Fröna Korrekt?
Video: Odla Ingefära del 1 2024, Maj
Växande Fuchsia Från Frön Hemma: Avelsregler. Hur Ser Fuchsiafrön Ut Och Hur Man Samlar Dem? Hur Planterar Man Fröna Korrekt?
Växande Fuchsia Från Frön Hemma: Avelsregler. Hur Ser Fuchsiafrön Ut Och Hur Man Samlar Dem? Hur Planterar Man Fröna Korrekt?
Anonim

Beauty fuchsia är infödd i Sydamerika och är välförtjänt populär över hela världen. Därför är frågan om fröreproduktion av en blomma av intresse för många, särskilt eftersom även en nybörjare kan odla den självständigt.

Funktioner hos fröväxande fuchsia

Fuchsia är en flerårig växt och förökar sig oftast hemma genom sticklingar. Många trädgårdsmästare är dock mer kreativa med processen och odlar växten från frö. Denna reproduktionsmetod är väldigt rolig och låter dig få avkommor med intressanta färger på blommor, annorlunda än mamman . Detta förklaras av det faktum att odling av fuchsia från frön inte garanterar att den unga växten kommer att behålla de flesta av de särdrag som finns i föräldern.

Men för avelsändamål passar frömetoden perfekt och låter dig få blommor i olika nyanser.

Bild
Bild

Häckningsstadier

Processen att odla fuchsia från frön innehåller flera steg, som var och en kräver att odlaren följer ett antal viktiga rekommendationer.

Frösamling

Insamling och beredning av utsädesmaterial är ett mycket ansvarsfullt förfarande, eftersom framgången för hela evenemanget beror på kvaliteten på fröna. Så, fuchsiafrön kan köpas i en specialaffär, eller så kan du samla det själv . För att göra detta, så snart blomknopparna börjar blomma, använd en bomullspinne för att samla pollen från hanblomman och försiktigt överföra den till honblomman, smörja pistilen. I det här fallet frigörs moderblomman från ståndarna och tar försiktigt bort dem med en pincett.

Vidare sprutas fuchsia lätt med vatten, vilket ökar sannolikheten för framgångsrik pollinering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det bara finns en buske, utförs konstgjord pollinering på en växt. För detta pollen från blommor i en nyans överförs till blommans pistiller med andra nyanser … För att undvika överbestämning av blommor av insekter, är fuchsia täckt med gasväv och väntar på fruktens utseende. När de har bildats, ta bort gasbindningen och observera färgförändringen på frukten.

I den första etappen kommer de att ha en röd nyans, sedan blir de lila, och i det sista mognadsfasen kommer de att färgas lila . Vid denna tidpunkt skärs de försiktigt och placeras på en torr, varm plats för att torka. Efter några dagar skärs frukterna och små ljusbruna frön tas ut, som ser ut som vitlöksklyftor, bara platta.

De torkas också på ett pappersark, läggs i tyg eller papperspåsar och förvaras till våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereda underlag

Nästa viktiga steg för att odla fuchsia från frön är beredningen av en näringsrik jordblandning. Du kan köpa den färdig i butiken eller förbereda den själv. För att göra detta, ta 3 delar gräs, blanda det med två delar torv och en del sand, varefter det kalcineras i en ugn vid en temperatur på 200 grader i 20 minuter. Om ugnen inte var tillgänglig, spills det förberedda substratet med kokande vatten eller en varm lösning av rosa kaliumpermanganat.

Detta gör att du kan befria jorden från patogen mikroflora och förhindrar risken för svampinfektioner. Därefter får substratet svalna, varefter det sprids över tillräckligt låga och breda behållare med en dränerad botten.

Tidigare placerades 2-3 cm expanderad lera eller flodstenar på botten av behållarna, vilket bildar ett dräneringsskikt.

Bild
Bild

Landning

När substratet har förberetts kan du börja så fröna. För detta blandas fröna med torr sand och sprids över markblandningens yta. Därefter bevattnas planteringen från en sprayflaska, täckt med plastfolie eller glas och placeras på en ljus plats. Planteringen ventileras dagligen i 15 minuter och fuktas vid behov . Groning av fuchsiafrön sker ganska snabbt, och efter 3 veckor dyker de första skotten upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Goda resultat uppnås genom att plantera frön i torvtabletter, som tidigare blötläggts i varmt vatten . Efter att de svullnat väl läggs de i förberedda behållare och ett frö läggs i var och en av dem. Äggceller kan användas som behållare. Behållaren med tabletterna är också täckt med en film, periodiskt ventilerad och fuktad.

Den groda plantan fyller hela tabletten med sina rötter på en månad, varefter den måste transplanteras.

Bild
Bild

Skapande av villkor

För att fuchsiafrön ska gro snabbt och vänligt är det nödvändigt att skapa ett antal villkor för dem. Så, lufttemperaturen i rummet där lådorna med plantor ligger bör vara från 18 till 25 grader … I detta fall bör jorden vara i blött tillstånd, men stagnation av vätska är oacceptabelt. Om vatten ackumuleras i fröspridningszonen blir substratet mögligt och fröet ruttnar innan det kan gro.

För det För att inte övermätta jorden med fukt utförs vattningen genom att spruta från en sprayflaska eller installera behållare i en kastrull med vatten … Samtidigt absorberar jorden bara den nödvändiga mängden fukt för frögroning. Om allt görs korrekt kommer plantor att dyka upp om 20-30 dagar.

Efter framväxten av groddar ökas plantningens lufttid gradvis, och snart demonteras växthuset helt.

Bild
Bild

Plockning

Efter att två fullfjädrade löv dyker upp på unga fuchsior sitter groddarna i separata behållare - de dyker. Som en behållare, ta plastkoppar med en volym på 200 ml med ett hål i botten . Ett näringsrikt substrat hälls i dem, för att inte glömma att lägga lite expanderad lera på botten, varefter groddar planteras och försöker bevara jordklumpen så mycket som möjligt. Preliminärt fuktas jorden i den gemensamma behållaren där plantorna växte. Proceduren utförs på den växande månen.

Efter ett dyk sprutas fuchsia regelbundet från en sprayflaska och matas två gånger i månaden med hjälp av mineralgödsel . Om plantan växer starkt måste den klämmas, klippa av toppen och bilda en frodig och vacker blomma.

Efter att koppen blivit liten, transplanteras växten till en rymligare kruka utan att begrava rotkragen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Spira vård

För att odla en tät och frisk blomma från en ung grodd, det måste skötas ordentligt.

  • Så, direkt efter plantering tas unga skott bort ett par dagar på en skuggig plats, så att blomman kan anpassa sig bättre i en ny kruka.
  • Vattningen av plantorna utförs med sedimenterat vatten vid rumstemperatur, vilket förhindrar att det översta lagret av jorden torkar ut och bildar en tät skorpa.
  • Som toppdressing kan du använda alla mineralpreparat för blommande växter eller befrukta en blomma med hjälp av folkmedicin. Goda resultat uppnås genom att använda en bananskalinfusion. För att förbereda kompositionen hälls 3 skinn med två liter vatten och infunderas i 5 dagar. Därefter späds den resulterande infusionen med vatten i ett förhållande 1: 1 och vattnas med fuchsia. Du kan också använda en infusion av träaska, för vilken 2 msk. l. aska hälls med en liter vatten och lämnas i ett par dagar, samt en tinktur av en handfull lökskal och tre liter vatten, infunderas i två dagar. Vissa odlare rekommenderar att man ibland vattnar fuchsia med akvarievatten, och detta kan bara göras på våt mark.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du gör allt enligt reglerna och inte försummar råd från experter, kommer fuchsia som odlas från frön att börja blomma under det andra året av livet och kommer att glädja ägarna med ljusa blommor och underbara gröna.

Rekommenderad: