Gladioli Blommar Inte: Skäl. Varför Släpper De Inte Pilen Och Vad Ska De Göra Om De Inte Hann Blomma Första året?

Innehållsförteckning:

Video: Gladioli Blommar Inte: Skäl. Varför Släpper De Inte Pilen Och Vad Ska De Göra Om De Inte Hann Blomma Första året?

Video: Gladioli Blommar Inte: Skäl. Varför Släpper De Inte Pilen Och Vad Ska De Göra Om De Inte Hann Blomma Första året?
Video: Hortensia - när blommar den ? Och behöver man beskära trädgårdshortensian ? Forever&Ever 2024, Maj
Gladioli Blommar Inte: Skäl. Varför Släpper De Inte Pilen Och Vad Ska De Göra Om De Inte Hann Blomma Första året?
Gladioli Blommar Inte: Skäl. Varför Släpper De Inte Pilen Och Vad Ska De Göra Om De Inte Hann Blomma Första året?
Anonim

Med ankomsten av värme blommar vackra gladioli i trädgårdstomterna. Denna kultur anses vara opretentiös, och därför är den mycket populär bland sommarinvånare från hela världen. Men ibland finns det problem med dessa färger. Vi kommer att försöka överväga de möjliga orsakerna som stör den fulla blomningen av gladioli.

När blommar de?

Gladioli är fängslande, ståtliga blommor. De är inhysta i en aura av mystik, och det finns många legender runt dem. Hot Africa anses vara födelseplatsen för denna graciösa växt. Moderna uppfödare har cirka 5000 sorter av gladioli.

Denna växt växer från en glödlampa. Blomningsperioden beror på växtens typ. Till exempel glädjer tidiga sorter med sina fantastiska knoppar 60-70 dagar efter plantering (i år). När det gäller de mellersta och sena arterna börjar de vanligtvis blomma efter 80-100 dagar.

Ibland vägrar gladioli (eller spett) att behaga sina ägare med vackra blomställningar eller knoppar är för små och tråkiga. Det finns många anledningar till detta. Låt oss ta reda på det.

Bild
Bild

Varför finns det inga peduncles?

Erfarna trädgårdsmästare identifierar flera skäl som "hämmar" blomningen av gladioli.

Glödlampa kvalitet

Genom att köpa gammalt och svagt planteringsmaterial dömmer trädgårdsmästaren sig till en sorglig bild: blommorna blommade inte i tid. Först och främst är det viktigt att välja sorter och sorter som kan anpassa sig till klimatförhållandena i din region . Man bör också komma ihåg att vissa sorter kan vila i flera år efter den första blomningen och ackumulera styrka. Vi pratar om holländska gladioli. En annan viktig punkt: när han samlar materialet på egen hand måste trädgårdsmästaren följa alla regler för förvaring av lökarna och glöm inte noggrant urval. Annars bör blommande gladioli inte förväntas.

Bild
Bild

Fel val av plats

Denna växt är mycket förtjust i solig färg, men det är bättre att skydda den från den farliga middagssolen. Maximal belysning bör finnas på morgonen och kvällen . I skuggan är det osannolikt att gladioli kommer att tillfredsställa med frodig blomning eller knopparna blir små och livlösa. De mellersta och sena sorterna av gladioli är särskilt i behov av ljus. Det är bättre att välja en öppen och lätt plats för plantering. Det är dock fortfarande värt att skydda en ömtålig blomma från starka vindbyar.

En annan anledning till att gladiolen inte släpper sin pil under det första året är jordens skick . Jord, som inte tillåter frisk luft att passera, har en skadlig effekt på utvecklingen av växtens rotsystem. Som ett resultat ökar risken för gladiolusinfektion av svampar eller andra infektioner. Ibland ger gladiolen inte skytten, eftersom han planterades för nära bostadskvarteren. En annan viktig punkt: gladioli växer inte på ett ställe i mer än 2 år.

När du planterar om denna typ av prydnadsväxter är det nödvändigt att ändra jordens sammansättning. Till exempel, om blommorna planterades i svart jord, är sandig lerjord lämplig för nästa plantering.

Bild
Bild

Brott mot landningsteknik

Orsaken till frånvaron av peduncles på växten ligger i fel plantering. Ibland gör trädgårdsmästare ett antal misstag.

  • I de flesta fall beror detta på jordens kvalitet. Skatåkare föredrar andningsbar, dränerad jord rik på viktiga spårämnen och mineraler. Förberedelsen av jorden börjar i förväg (på hösten). Med värmeens ankomst lossas jorden igen och ogräs avlägsnas, liksom nödvändigt gödningsmedel appliceras. Om jorden inte är ordentligt förberedd, kommer dess brist att leda till frånvaron av peduncles.
  • Överdriven fördjupning av lökarna påverkar också blomningsprocessen. Nacken med njuren ska förbli på jordens yta. Ett alltför djupt hål försenar plantans utveckling. Dessutom är det oönskat att plantera unga och vuxna lökar i samma område. Den senare kommer helt enkelt att krossa de unga.
  • Plantera inte heller i gladioli i alltför fuktig jord (till exempel under regnperioden). Det finns en chans att överflödig fukt kommer att döda lökarna. Det är viktigt för oerfarna trädgårdsmästare att förstå att plantering av lökar i kall jord leder till deras död. Jordtemperaturen bör inte vara lägre än +10 grader.
  • Tät passform är inte tillåten. Avståndet mellan proverna bör inte vara mindre än 20 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dåliga tillväxtförhållanden

Gladioli är kända för sin anspråkslöshet och kräver inte noggrant underhåll. Men nybörjare gör ofta vanliga misstag.

  • Först och främst pratar vi om privat vattning. Under den lummiga sommaren behöver spettar naturligt mycket jordfuktighet. Det är dock mycket oönskat att tillåta stillastående vatten, eftersom rötterna på lökarna börjar ruttna.
  • Sällsynt vattning är också skadligt för den fängslande blomman. Om jordytan är täckt med en skorpa måste jorden fuktas.
  • När det gäller beskärning bör 3 till 5 blad lämnas på en buske så att lökarna får alla nödvändiga ämnen. Annars kommer växten att blomma dåligt nästa år.
  • En annan anledning till att gladioli inte ger en pil är bristen på matning. Om trädgårdsmästaren inte lyckades applicera gödselmedel omedelbart efter plantering av växten, ska du inte vänta på vackra blommor på platsen.
  • Dessutom fortsätter vissa att tillsätta kväve under blomningen. Denna procedur är förbjuden, eftersom knopparna kan vissna utan att de öppnas.

Glöm inte att lossa jorden. Brist på syre kommer att leda till buskens död.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur och sjukdomar

Ingen växt är immun mot skador från sjukdomar eller attacker från skadliga insekter. Gladioli är inget undantag.

Fusarium

Busken som påverkas av denna sjukdom saktar ner tillväxten av rotsystemet och löv. Om sjukdomen utvecklas i juli-augusti, kan lövverket inte ändra sin nyans på länge, det blir bara gult med höstkylans ankomst . Bruna fläckar visas på de drabbade lökarna. Det är lämpligt att förstöra sjuka buskar. Utvecklingen av en sådan sjukdom underlättas av ökad markfuktighet eller omvänt torka.

Trips

Små buggar gömmer sig i knoppar och livnär sig på deras juice. Sjukdomen manifesterar sig på följande sätt: blomställningarna ändrar färg till en ljusare färg, blir sedan gula och slutligen vissnar. Parasiterna angriper vanligtvis växten i slutet av augusti.

Bild
Bild

Trådmaskar

Detta är maskskadegörare som lever under jorden och infekterar gladiolilökar. En sjuk buske har ingen chans att glädja trädgårdsmästaren med sin blomning.

Expertråd

Det är fullt möjligt att skydda växten från angrepp av parasiter och olika sjukdomar. För att göra detta är det tillräckligt att vidta förebyggande åtgärder. Till exempel, för att skydda mot fusarium, är det viktigt att följa ett antal regler:

  • plantera blommor i varm jord;
  • överdriv inte det med vattning;
  • lossa marken;
  • applicera gödselmedel i tid (kväve, fosfor-kalium).

Observera att det är ganska svårt att hantera denna sjukdom, därför är det lämpligt att förvara lökarna i en lösning av Fundazole (0,2%) i 20-30 minuter före plantering.

Från skadedjur är det tillräckligt att bearbeta spett under växtsäsongen med "Aktaroy" eller "Aktellikom". Behandlingen upprepas efter 2 veckor. Totalt räcker det med att utföra 4-5 förebyggande åtgärder under säsongen. Det är nödvändigt att skydda de utgrävda lökarna på vintern enligt följande: det rengjorda planteringsmaterialet är nedsänkt i en lösning av "Karbofos" (3%). Sedan tvättas de och torkas noggrant. Från trådmask är det tillräckligt att tillsätta preparatet "skydd" (10 ml) till brunnen.

Rekommenderad: