Hur Odlar Man En Gladiol Från Ett Barn? Reproduktionsregler. Vad Ska Man Göra Med Dem Efter Att Ha Grävt Hemma? Hur Samlar Man In Dem Under Det Första året?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Odlar Man En Gladiol Från Ett Barn? Reproduktionsregler. Vad Ska Man Göra Med Dem Efter Att Ha Grävt Hemma? Hur Samlar Man In Dem Under Det Första året?

Video: Hur Odlar Man En Gladiol Från Ett Barn? Reproduktionsregler. Vad Ska Man Göra Med Dem Efter Att Ha Grävt Hemma? Hur Samlar Man In Dem Under Det Första året?
Video: Gladiolus Tips and Tricks | Kelly Lehman 2024, Maj
Hur Odlar Man En Gladiol Från Ett Barn? Reproduktionsregler. Vad Ska Man Göra Med Dem Efter Att Ha Grävt Hemma? Hur Samlar Man In Dem Under Det Första året?
Hur Odlar Man En Gladiol Från Ett Barn? Reproduktionsregler. Vad Ska Man Göra Med Dem Efter Att Ha Grävt Hemma? Hur Samlar Man In Dem Under Det Första året?
Anonim

Gladioli anses vara ädla och stolta blommor. De dekorerar många rabatter och gräsmattor. De gör utsökta buketter. Det är synd att det är lite krångligt att ta hand om dem. Många trädgårdsmästare är övertygade om detta. Du kan plantera en lök och efter några månader beundra växten som har växt från den, och nästa år väntar du inte på den efterlängtade blomningen. Och så vill jag titta på den ovanliga skönheten varje säsong. Vad ska du göra för att din önskan ska gå i uppfyllelse? Lär dig bara alla knep för att odla dessa vackra blommor.

Bild
Bild

Vad det är?

Reproduktion av gladioli är inte en lätt uppgift, men ganska genomförbar. Vanligtvis reproducerar gladioli med lökar och så kallade spädbarn. Vad är de senare? Barnet ser ut som en liten knöl med ett tätt och torrt skal, som skyddar enhetens inre från yttre faktorer under vila. Varje sådan enhet, som liknar småpotatis, har sin egen specifika storlek. Det är dock nödvändigt att starta historien om reproduktion av gladioli med knoppar. Och du måste veta att dess efterföljande blomning beror på parametrarna för gladiolusormen. Tänk på just dessa storlekar och ta reda på hur de påverkar blommans framtida skönhet och storlek.

  • Bara den snoppen som har storleken mer än 3 centimeter i diameter , kan ge flera peduncles samtidigt. Blommorna kommer att vara stora och vackra, eftersom de öppnas helt. Deras färg kommer att överraska dig med sin rikedom.
  • Samma enhet, bara något mindre - 2 till 3 centimeter , anses vara av andra klassen. Från henne väntar du också på en frodig blomning.
  • Vidare minskar storleken bara. Små exemplar med storlekar från 1, 5 till 2, 5 centimeter anses vara ett bra alternativ. Men de börjar blomma mycket senare än de tidigare, ungefär 2-3 veckor. Dessutom kommer blommorna inte att öppnas så intensivt.
  • Enheterna i den fjärde analysen anses vara av den lägsta kvaliteten. De har storlekar från 1 till 1,5 centimeter … Sådana smulor blommar sent och blommar mycket dåligt. Men om du visar uthållighet kan du få bra resultat även från sådana exemplar.
Bild
Bild

När du gräver upp en snäck kan du märka mycket små spolar vid dess bas - det här är knölar eller så kallade spädbarn. Tänk att de också har sina egna storlekar och delas med parametrar.

  • Barnen i första hand har storlekar från 6 till 11 mm . Med efterföljande vård kan de producera förstklassiga knölar. Med deras hjälp är växten lätt att föröka.
  • Andra klassens knölar har dimensioner från 2, 5 till 5 mm . Från dem får du små knölar.
Bild
Bild

Baby gladiolus främjar vegetativ reproduktion. Sådana enheter behåller alla sina kvaliteter mycket bra under vinterperioden under lagring. Därför är deras grobarhet alltid 100%. Barn har följande fördelar.

  • De kan multipliceras till blommornas tillstånd. Så bevaras den personliga fröfonden.
  • Du kommer att få en 100% frisk växt, eftersom bebisarna odlades på din mark, som har sina egna egenskaper.
Bild
Bild

När ska man samla in och hur man förvarar?

Definitivt, efter sommarperioden grävs knopparna med gladiolis barn. Det är nödvändigt att utföra denna process när de är fullt mogna. Hur bestämmer man full löptid det första året? Erfarna människor räknar ner tiden från slutet av blomningen . Det kan vara ungefär en månad. Om sena sorter växer på din webbplats kan denna period ökas till 1, 5 månader.

Bild
Bild

Vad ska jag göra när de grävts upp? Det är nödvändigt att skölja och torka knopparna. Detsamma görs med gladiolis barn. När du, efter torkning, börjar sortera fröet, försök att inte slänga någonting . Bättre att fördela dem efter storlek. Så du får en enorm mängd planteringsmaterial. Och kom ihåg, spädbarn överlever mycket bättre än glödlamporna själva.

Bild
Bild

Det är dock nödvändigt att skapa förutsättningar för dem. Rummet ska ventileras och temperaturen bör inte överstiga 8 grader . Kom ihåg att planteringsmaterial måste ses på vintern (kasseras ruttna och torkade prover) och flyttas då och då. Och innan dess måste gladiolis barn behandlas med speciella preparat som bevarar plantmaterialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så du måste lära dig två regler

  • På hösten grävs barnen upp, sorteras ut, torkas och läggs i vinterförvaring. Tänk på att den omogna snäcken har en ljusgrå färg och att de mogna har ett brunt skal (de smälter ihop med jorden, så det är svårt att få ur dem).
  • På våren går barnen ut och börjar förbereda för plantering. Och denna period är den mest besvärliga. Det måste tas på allvar.
Bild
Bild

Hur förbereder man sig för landning?

Efter vintern är gladiolis bebisar redo att plantera. Du måste skaffa dem och göra några manipulationer som gör att du kan få frodig blomning i framtiden. Tänk först på planteringsmaterialet . Du kommer att se att varje bebis bär ett mycket tätt skal. Det behåller användbara ämnen, skyddar enheten från skadliga faktorer, samtidigt kan detta skal bidra till att din baby inte kommer att gro bra.

Bild
Bild

Vad ska man göra för att förhindra att detta händer? Det är nödvändigt att bryta det täta skalet något. Naturligtvis är denna process mycket svår. Det är ganska svårt att förstöra ett starkt skal för hand. Dessutom kan du skada insidan eller till och med krossa provet. Men du måste fortfarande utföra dessa åtgärder.

Om du efter grävning inte fick en så stor del av enheternas planteringsmaterial, kommer processen med att bryta det täta skalet inte att vara så mödosam . Om du har ett stort antal barn tillgängliga måste du gå på några knep. Ett effektivt och naturligt sätt är att gro plantmaterialet. Denna typ av arbete kan utföras hemma. För att göra detta, ungefär en månad före plantering, läggs gladiolusens barn ut på golvet, som ligger på en varm och ljus plats i 3 veckor.

Bild
Bild

Därefter ska barnen sorteras ut och sönderdelas efter storlek och kvalitet i separata behållare . För att göra detta kan du använda plastpåsar eller engångskoppar (de är täckta med cellofan). När du har spridit planteringsmaterialet i behållare bör du hälla lite vatten i dem (det är lämpligt att tillsätta lite kaliumpermanganat i vattnet så att det blir något rosa). Kom ihåg att burkar eller påsar inte kan stängas särskilt hårt. Det är nödvändigt att se till att luft hela tiden strömmar in i dem.

Bild
Bild

Separat bör det sägas om vatten. Det ska inte vara för mycket fukt. Annars börjar ditt planteringsmaterial försämras och ruttna. Om du gör allt rätt kommer dina barn att släppa små rötter om 2 veckor och ge de första skotten . Vissa odlare, om de inte har mycket planteringsmaterial, lägg påsar med barn i kylskåpet. Effekten överträffar alla förväntningar. Denna metod främjar snabb växttillväxt och god efterföljande blomning.

Bild
Bild

Hur odlar man plantor?

På vintern eller tidig vår kan du använda baby gladioli för plantor. Observera att de största kan användas för att odla större lökar. Allt detta kan göras hemma, och du kommer att lyckas. Var medveten om att detta kommer att ta mycket mer tid, men resultatet kommer att glädja dig. I stort handlar det om hur många trädgårdsmästare planterar tomater för plantor från frön. Bara istället för frön kommer du att "så" framtida gladioli. För att göra detta måste du göra det här.

  • Efter groning bör varje enskild bebis omedelbart planteras i en liten separat behållare (det är bättre att ta en plastkopp). Som ett resultat kommer du inte att skada rötterna när du planterar ungarna i det öppna fältet. Även om du kan plantera i en låda. Endast i detta fall måste du vara försiktig när du transplanterar.
  • Plantorna bör förvaras i ett rum där temperaturen hålls inom 10-15 grader. Källaren är bäst lämpad för spirande gladioli.
Bild
Bild

Lägg koppar eller kassetter med framtida plantor på en stor pall. Häll vatten i den. Detta kommer att säkerställa korrekt vattning. Var noga med att ge dina plantor ljus om du förvarar dem i källaren. För att göra detta kan du använda energisparlampor. Då kan du få bra skott.

Öppen marktransplantation

Avlämningsplats

Gladioli älskar solen. Därför, för deras plantering, välj de mest upplysta områdena. Om du planterar denna blomma i en mörkare del av utrymmet, kommer ditt husdjur inte att blomma frodigt. Dessutom kan du inte plantera en nyckfull blomma hela tiden på samma ställe. Landningsplatser måste bytas vart tredje år . Gladioli växer bäst i sängar där grönsaker brukade växa. I allmänhet är all jord lämplig för dem. Om jorden är för lös, vattna sedan oftare, och om jorden är tung, lossa oftare.

Bild
Bild

Instruktioner

I allmänhet liknar plantering av gladioli att plantera potatis.

  • Ett separat hål måste grävas för varje enhet . Hålets diameter väljs utifrån dess storlek. Om fröprovet har en diameter på mer än 3 cm bör hålet vara 10 cm i diameter.
  • Försök att plantera glödlampan så djupt som möjligt . Blommande beror på detta. Dessutom ska sand hällas i hålet, fyllas med vatten med gödsel utspädd i det och behandlas med "Fitosporin".
Bild
Bild

På så sätt får du utmärkt blommande och många gladiolusbarn. Därför bör det mest korrekta avståndet mellan hålen vara mer än 20 cm. Täck planteringsplatsen med jord och strö över det med sågspån ovanpå. Då agerar de så här.

  • På hösten ska jorden under gladiolen grävas upp . Om jorden är lerig, tillsätt sand. Om du tvärtom lägger till lera. Marken behöver befruktas. Applicera fosfor-kaliumgödselmedel.
  • Gräva upp jorden ytterligare på våren . Gör en säng ca 10 cm hög. Innan du planterar gladioli, behandla jorden med Fitosporin.
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Överdriven vattning för gladioli är skadligt, särskilt om sommaren är regnig, annars blir din gladioli rutten. Se därför till att marken dräneras nära rötterna. Liksom alla växter måste gladioli matas med gödningsmedel (gödsel, kompost). Dessa blommor kräver regelbunden lossning av jorden . Vi måste aktivt bekämpa skadedjur. Alla huvuduppgifter börjar om cirka 2 veckor, när de första skotten visas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från och med nu måste groddarna vattnas rikligt tills de är 4 cm djupa. Det är nödvändigt att göra detta en gång i veckan. Så snart skotten blir starkare måste blomman matas med en mullein. Den första utfodringen bör göras i slutet av maj, sedan i juli (gödselmedel kan vara kalium, fosfor och kväve) och i augusti (utfodras med kaliumfosforgödselmedel).

Sjukdom förebyggs bäst. Behandla därför dina blommor med fungicider . Gladiolis främsta fiende är thrips. För detta problem måste gladioli bearbetas i förväg - när du ser de första skadade 3-4 bladen. Kemiska lösningar hjälper, men om du inte accepterar dem, behandla dina blommor med olika avkok av celandine eller rölleka. Denna metod är inte särskilt effektiv, men den kan hjälpa.

Bild
Bild

När gladioli får styrka och ger ihållande skott måste de bindas upp så att de inte bryter med vindbyar. Efter början av blomningen, när de tre första blommorna blommar, skär av skottet . Lägg det i vatten. Resten av blommorna kommer att blomma av sig själva. Kom ihåg att snittet av gladioli måste vara lämpligt. Innan du skär av skottet måste du desinficera kniven. Doppa den i kaliumpermanganat. Räkna sedan cirka 6 par blad och stick med en kniv. Skruva sedan av blommans stjälk.

Rekommenderad: