Vad Ska Jag Göra Med Hyacinter Efter Att De Har Bleknat? Lämnar Efter Blomning Hemma I Kruka. När Ska Man Transplantera Blommor? Hur Bryr Man Sig Utomhus I Trädgården?

Innehållsförteckning:

Video: Vad Ska Jag Göra Med Hyacinter Efter Att De Har Bleknat? Lämnar Efter Blomning Hemma I Kruka. När Ska Man Transplantera Blommor? Hur Bryr Man Sig Utomhus I Trädgården?

Video: Vad Ska Jag Göra Med Hyacinter Efter Att De Har Bleknat? Lämnar Efter Blomning Hemma I Kruka. När Ska Man Transplantera Blommor? Hur Bryr Man Sig Utomhus I Trädgården?
Video: How to Deadhead Hyacinths after Flowering | Hyacinth Aftercare | Gardening Online 2024, Maj
Vad Ska Jag Göra Med Hyacinter Efter Att De Har Bleknat? Lämnar Efter Blomning Hemma I Kruka. När Ska Man Transplantera Blommor? Hur Bryr Man Sig Utomhus I Trädgården?
Vad Ska Jag Göra Med Hyacinter Efter Att De Har Bleknat? Lämnar Efter Blomning Hemma I Kruka. När Ska Man Transplantera Blommor? Hur Bryr Man Sig Utomhus I Trädgården?
Anonim

Från mitten av februari i butiker kan du se små krukor med lökar som sticker ut ur dem, kronade med kraftfulla peduncles, täckta med knoppar, liknande sparrisknoppar. Dessa är hyacinter - växter som tillhör sparrisfamiljen. Om några dagar kommer de att blomma med magnifika snövit, rosa, lila, lila, blå blommor, förbi som det är omöjligt att passera utan att stanna och beundra. Du kan säkert köpa denna växt, eftersom det är enkelt att ta hand om den . Hyacinter kan odlas inomhus och utomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ta hand om en blomma i en kruka hemma

När vi odlar hyacint i en kruka och tvingas få den att blomma på senvintern - tidig vår (det vill säga vid en tidpunkt som inte är typisk för denna växt) hemma, kallas detta forcing. Under tvingande kräver hyacinten mycket styrka och glödlampan är mycket utarmad.

Odlarens uppgift: efter blomning, överför växten gradvis till en vilande period, så att glödlampan får styrka och lägger nya blomknoppar för framtida blomning.

Behöver jag beskära och hur gör jag det?

Hyacintens beredskap för vilande perioden kan bestämmas av pedunclesna. Om alla blommor redan har vissnat och nya knoppar inte bildas måste peduncle klippas av. MED detta bör göras med ett skarpt desinficerat instrument, som mäter 10 centimeter från lampans krona.

Bild
Bild

Den vänstra delen av peduncle hjälper växten att återställa styrkan. Under inga omständigheter ska bladen klippas av, eftersom glödlampan tillsammans med syre kommer att få näring genom dem.

När och hur man transplanterar?

Vidare, efter att ha klippt av en del av peduncle, bör hyacinten transplanteras med omlastningsmetoden. Detta är transplantation av en växt till en behållare med en något större diameter utan att rötterna rengörs från jordsubstratet . För att göra detta måste du förbereda en kruka 2-3 cm större än den där hyacinten växte. Lägg en lerskärva med den konvexa sidan uppåt på dräneringshålet i botten. Häll sedan i lite grov sand, som kommer att fungera som dränering. Täck toppen med trädgårdsjord 0,5-1 cm tjock.

Ta försiktigt bort hyacintlampan tillsammans med jordklumpen från grytan, var försiktig så att du inte skadar rötterna . Hyacinter säljs vanligtvis i mjuka behållare som kan klippas med sax. Placera växten i mitten av den förberedda krukan, täck den med jord från sidorna (detta kan vara vanlig trädgårdsjord eller torv blandat med ruttnad lövjord). Det är omöjligt att fördjupa rotens hals under transplantation, vattna den måttligt. Efter omlastning, efter några dagar, kan du mata hyacinterna med en svag gödsellösning.

Bild
Bild

Mängden bevattning och vatten som används bör gradvis minskas. Vattning bör göras eftersom det krukade underlaget torkar helt. När hyacintens löv blir gula bör vattningen helt stoppas. Om den skurna stammen har torkat helt under den här tiden kan du dra den ur blomman. Du kan bara ta bort löken från grytan när bladen är helt nere och torka. Du bör försiktigt dra ut glödlampan, rengöra den från marken, klippa av de torkade rötterna.

Därefter ska hyacintlökarna torkas . Detta kan göras vid rumstemperatur genom att vika dem i en kartong och placera dem på en skuggig plats. Du kan inte använda plastbehållare eller plastpåsar för detta ändamål: lökarna kan ruttna där. Det är nödvändigt att torka det tills de tidigare torkade bladen blir helt tunna och transparenta.

Bild
Bild

Efter torkning kan hyacintlökarna förvaras på en torr plats med fri tillgång till luft. I en rumsmiljö kan detta vara någon avskild plats på golvet, till exempel under en säng eller bakom en garderob. Så lökarna kommer att förvaras i 2-3 månader till hösten. Under inga omständigheter ska den planteras igen i en kruka för blomning i rummet. Växten bör få styrka efter den tidigare destillationen. Hyacinten kommer att blomma igen först efter ett eller två år, och bara i det öppna fältet.

Därför bör du nu plantera hyacintlökarna i öppen mark. Detta bör göras i slutet av september - början av oktober. Om du planterar dem tidigare kommer hyacinterna att ha tid inte bara att slå rot, utan också att växa löv, vilket kommer att leda till att de fryser på vintern. Om du är sen med plantering kommer rötterna inte att ha tid att växa på lökarna, och hyacinterna kommer att dö på vintern.

Bild
Bild

En plats för plantering i trädgården är bäst att välja en solig eller halvskugga. Det är oönskat att plantera hyacinter under träd eller buskar, eftersom de i detta fall kommer att sakna näringsämnen.

Det bör finnas dränering i hålen, eftersom hyacinter inte tolererar stillastående fukt. Marken ska vara neutral, lös, näringsrik. I botten av varje planteringshål måste du hälla lite sand, som fungerar som dränering. Plantera lökarna, pressa bottnarna något i sanden, täck med lite sand, sedan ett jordsubstrat med tillsats av en liten mängd humus.

De bör planteras till ett djup som är lika med höjden på tre lökar. Dvs om höjden på hyacintlampan är 6 cm, bör hålet grävas 18 cm djupt … I detta fall kommer jordlagret ovanför glödlampan att vara 12 cm. Det bör komma ihåg att planteringsdjupet också beror på jordens sammansättning. På lätta sandiga, torviga jordar bör hålet fördjupas med ytterligare 2-3 cm, på tunga lerjordar, tvärtom bör landningshålet göras 2-3 cm grundare.

Bild
Bild

Hyacinter bör planteras med 20-25 cm mellanrum. Om lökarna är små (3-4 cm) kan de planteras tätare.

Före plantering måste lökarna blötläggas i 30 minuter i en svag lösning av kaliumpermanganat. Om brunnarna var våta innan de planterades behöver du inte vattna hyacinterna direkt . Om jorden var torr, är det nödvändigt att vattna rabatten efter plantering.

Bild
Bild

Hur bryr man sig utomhus?

Att ta hand om hyacinter i det öppna fältet består i att vattna i tid, ta bort ogräs, lossa, gödsla. Vattna hyacinter bör göras när jorden torkar och spillar planteringar till ett djup av 25 cm. Nästa dag kan du försiktigt lossa jorden mellan växterna . Om vädret är regnigt har hyacinterna tillräckligt med naturlig nederbörd, de behöver inte vattnas.

För god tillväxt och utveckling av hyacinter bör befruktning utföras 3 gånger per säsong . Första gången på våren, efter att ha tagit bort skyddet, är det värt att mata med ammoniumnitrat. Andra gången under spirande krävs befruktning med ett komplext gödselmedel med obligatoriskt innehåll av superfosfat, ammoniumnitrat och kaliumklorid. Tredje gången efter blomningen måste du mata med ammoniumnitrat och kaliumklorid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under de första frosten bör planteringarna täckas med grangrenar, sågspån, torv etc. Skyddet ska vara ganska löst, andas, minst 20 centimeter tjockt. Hyacinter vaknar väldigt tidigt, så vid de första tecknen på våren bör skyddet avlägsnas noggrant, var försiktig så att inte de skada av hyacinternas känsliga groddar . Efter blomning i det öppna fältet är samma beskärning och underhåll nödvändigt, för att förbereda växten för den vilande perioden, som när du håller hyacinten hemma. Med felaktig vård, grävning vid fel tidpunkt, lagringsfel, kommer hyacinter att blomma dåligt.

Bild
Bild

Gräver och förvarar lökar

Det är nödvändigt att gräva upp hyacintlökar på gatan när plantorna har bleknat helt och bladen har torkat. Du kan gräva ut dem med en trädgårdspartel eller något annat praktiskt verktyg. Lagringen av hyacintlökar måste närma sig mycket ansvarsfullt, eftersom det vid denna tidpunkt bildas blomknoppar. Lagringstiden för lökarna är 3 månader och sker i 4 steg, olika i varaktighet och temperatur.

  1. Lökarna som tagits bort från jorden och rengjorts från jordrester och torra rötter bör desinficeras i en svag lösning av kaliumpermanganat. Sedan måste de torkas på en sval, halvskuggig plats i en vecka vid en temperatur på 20-22 grader. Sedan kan de tas bort. Därefter måste hyacintlökarna vikas i trälådor eller kartonger i 1-2 lager, vilket ger fri luftåtkomst till varje lampa. För att inte förväxla sorter kan du göra etiketter med inskriptioner. Om det inte finns tillräckligt med planteringsmaterial kan lökarna förvaras i papperspåsar. Använd inte glas- och plastbehållare för att förvara hyacinter för att undvika sönderfall.
  2. Det andra lagringssteget tar 50-60 dagar. Vid denna tidpunkt ska hyacinter vara i ett ventilerat rum vid en temperatur på minst 25 grader.
  3. Lagring sker vid låg temperatur (högst 18 grader). Vid denna tidpunkt måste du särskilt noggrant övervaka luftfuktigheten. Med hög luftfuktighet kan lökarna bli mögliga och till och med ruttna, så du måste titta på plantmaterialet och ventilera det. Vid låg luftfuktighet kan hyacintlökar torka ut. För att förhindra denna situation, om luften är för torr, måste den fuktas genom att placera skålar med vatten eller spruta utrymmet med vatten från en sprayflaska. Under sådana förhållanden bör hyacinter vara 25-30 dagar.
  4. Det sista lagringsstadiet är förberedande för plantering och övervintring. Hyacintlökar måste förvaras 5-7 dagar på en kall plats. Detta kommer att förbereda växterna för de kallare temperaturerna på vintern.
Bild
Bild

Efter procedurerna, i slutet av september, kan hyacintlökar planteras i öppen mark . Växten tar vanligtvis cirka 20 dagar att rota, så planteringstiden bör väljas cirka 3 veckor före den förväntade första frosten. Om du följer dessa enkla regler för vård av hyacinter kan du beundra deras rikliga vårblomning i ditt område.

Bild
Bild

Hyacintvård efter blomning i videon.

Rekommenderad: