Varför Blir Gladioli Samma Färg? Kan Gladioli Av Olika Sorter Som Växer I Närheten Pollineras? Hur Kan Man Förhindra Missfärgning Det Andra året?

Innehållsförteckning:

Video: Varför Blir Gladioli Samma Färg? Kan Gladioli Av Olika Sorter Som Växer I Närheten Pollineras? Hur Kan Man Förhindra Missfärgning Det Andra året?

Video: Varför Blir Gladioli Samma Färg? Kan Gladioli Av Olika Sorter Som Växer I Närheten Pollineras? Hur Kan Man Förhindra Missfärgning Det Andra året?
Video: How to Grow Gladiolus From Corms or Bulbs in the Perfect Manner. 2024, Maj
Varför Blir Gladioli Samma Färg? Kan Gladioli Av Olika Sorter Som Växer I Närheten Pollineras? Hur Kan Man Förhindra Missfärgning Det Andra året?
Varför Blir Gladioli Samma Färg? Kan Gladioli Av Olika Sorter Som Växer I Närheten Pollineras? Hur Kan Man Förhindra Missfärgning Det Andra året?
Anonim

Många trädgårdsmästare är galen i gladioli, från dessa verkligt kungliga blommor, glädjande för ögat med ljusa färger och en elegant ädel form av blomställningar. Men med tiden kan deras färg förändras av till synes helt oförklarliga skäl. Det verkar som att blomsterhandlaren gjorde allt rätt, men resultatet lämnade mycket att önska. Men det finns en rimlig förklaring till allt. Vad som händer under de andra och efterföljande åren med färgområdet för gladioli av olika sorter - vi kommer att berätta i den här artikeln.

Bild
Bild

Möjliga orsaker

Det har forskare funnit orsakerna till förändringen i gladiolis färg kan vara olika sjukdomar.

  • En av dem - fusarium . Det kan lätt identifieras med sina karakteristiska bruna fläckar på glödlampan. Plantera inte det, det är bättre att förstöra det omedelbart så att svampen inte sprider sig till ett annat frö.
  • Gladioli kan bli sjuk i kallt, fuktigt väder svart ruttna . Samtidigt blir lövverket på växterna först brunt och faller, sedan dör stammen. Sklerotinos är inte heller mottaglig för behandling.
  • Vid liknande väderförhållanden sprider sig botrythiasis eller gråröta . Rödaktiga fläckar visas på bladen, blommorna tappar sin dekorativa effekt, stjälken ruttnar, följt av lökarna. Dess botten blir mjuk, det är lätt att "trycka igenom" den.
  • På glödlökarna från marken, patogena skabbbakterier , som ger bruna fläckar på bladen nedan. Med tiden växer de och blomman dör.
  • Ger stora problem och rotcancer . Vattentillväxt visas på lökarna. Naturligtvis måste sådant planteringsmaterial kasseras.
  • En annan "huvudvärk" för trädgårdsmästare är en viral mosaik . Med denna sjukdom blir alternerande mörka och ljusa fläckar märkbara på bladen, som sedan visas på blommorna, vilket kraftigt minskar deras dekorativa effekt. De blir inte så ljusa och vackra, de blir mindre, antalet knoppar minskar märkbart.

För att undvika sjukdomar är det viktigt att inte bara skapa de mest gynnsamma odlingsförhållandena för gladioli, utan också att genomföra nödvändiga förebyggande behandlingar i tid, inklusive med kemikalier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kan gladioli pollineras?

Florister klagar ofta på att gladioli som växer i närheten blir samma färg. Samtidigt tror de naivt att orsaken ligger i korsbestämning (det uppstår när pollen överförs från en blomma till en annan). Naturligtvis kan gladioli pollineras. Men blomsterodlare bör inte oroa sig för detta, eftersom sällan någon av dem odlar gladioli från frön. MEN knölar och de resulterande bebisarna behåller fullständigt moderplantans egenskaper.

Bild
Bild

Hur behåller jag gladiolis färg?

Som nämnts ovan är det viktigt att se till att gladioli inte blir sjuka och inte påverkas av skadedjur (thrips och bladlöss). Det är också nödvändigt att plantera dessa blommor korrekt - enligt ett visst schema, utan att blanda sorter , för under grävning och rengöring för förvaring kan du av misstag avvisa de vackraste av dem, som är mycket dekorativa. Som regel är glödlamporna i sådana gladioli mer mottagliga för sjukdomar, de lagras mindre väl. Som ett resultat kan du enkelt skicka svaga och sjuka knölar till papperskorgen av exakt den sort som var mest nöjd med blomningen på sommaren. Och bli förvånad över att bara rosa eller röda gladioli återstod.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att plantera gladioli på den förberedda sängen med de så kallade sortgrupperna ., installera lämpliga tallrikar med namnen på en viss sort och samtidigt upprätta en planeringsplan. Det är också nödvändigt att gräva upp och lagra knopparna efter sorter.

När det gäller barnen bör de försiktigt tas bort från marken så att de i framtiden inte vilseleder odlaren. De klarar sig bra i jorden under varma vintrar och gror på våren. Så som ett resultat kan gladioli med en annan blomsterfärg visas på rabatten bland planteringarna av en rad olika gladioli.

Bild
Bild

Varje år är det nödvändigt att byta landningsplats för gladioli, vilket hjälper till att förhindra spridning av olika virus- och svampsjukdomar.

Från mycket gamla knoppar (över 4 år) är det osannolikt att det kommer att bli möjligt att få högkvalitativa blommor med en intensiv färg . För att bevara sorten måste du ständigt odla ungt plantmaterial från barn.

Experter rekommenderar att ge företräde åt ryska sorter, och inte utländska, som under våra förhållanden är sjuka och inte ger fullvärdiga blommor.

Glöm inte att gladioli kräver mycket sol för en frodig och lång blomning. Om de på morgonen är i skuggan, kommer blomstjälkarna att dyka upp mycket senare än vanligt (skillnaden kan vara från 15 till 20 dagar).

För att gladiolis stjälkar ska kunna växa rakt och inte behöva ett strumpeband måste knopparna planteras i marken till ett djup av minst 15-20 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Befruktning regelbundet kommer att ha en positiv effekt på blomningen. Första gången de måste matas när växterna har ett tredje blad, andra gången - i stadiet av det sjätte bladet, och den tredje - när knoppar dyker upp.

Rekommenderad: