Crocus (51 Bilder): Vad är Det Och Hur Ser En Blomma Ut? Gul Och Vit Trädgårdssaffran, Sådd Och Lila, Lökstransplantation

Innehållsförteckning:

Video: Crocus (51 Bilder): Vad är Det Och Hur Ser En Blomma Ut? Gul Och Vit Trädgårdssaffran, Sådd Och Lila, Lökstransplantation

Video: Crocus (51 Bilder): Vad är Det Och Hur Ser En Blomma Ut? Gul Och Vit Trädgårdssaffran, Sådd Och Lila, Lökstransplantation
Video: Plantation crocus 2024, Maj
Crocus (51 Bilder): Vad är Det Och Hur Ser En Blomma Ut? Gul Och Vit Trädgårdssaffran, Sådd Och Lila, Lökstransplantation
Crocus (51 Bilder): Vad är Det Och Hur Ser En Blomma Ut? Gul Och Vit Trädgårdssaffran, Sådd Och Lila, Lökstransplantation
Anonim

Krokus Är en prydnadsväxt som tillhör den lökformiga lågväxande fleråriga arten från familjen Iris. Det andra namnet på krokus är saffran , denna känsliga blomma blommar tidigt på våren eller stänger blomstersäsongen för trädgårdsväxter på senhösten. I århundraden har människor använt blommans ljusgula stigmatiseringar som ett naturligt färgämne och som en kryddig livsmedelstillsats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Crocus (saffran) Är inte bara en trädgård, utan också en vild växt som finns på ängar, stäpper och skogar i Mellanöstern, Asien, Medelhavsländerna och även i Europa. Dessa fleråriga och årliga blommor väljer vinterhärdighetszoner för sina livsmiljöer, växter tolererar brist på ljus och fukt väl. Beskrivningen av växten är ganska enkel: utåt ser blomman ut som ett glas på en stam, bestående av flera ovala kronblad.

I naturen är växter korta, medan hybridformer kan växa till större storlekar. Varje blomma har gula stigmas, så växten fick namnet "saffran", som bokstavligen betyder "gul" på arabiska .… Det är för de gula stigarna som krokusar värderas för nyttan av växten, medan trädgårdsmästare älskar dessa blommor för deras skönhet och lätthet att växa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som regel växer krokusar upp till 10-12 cm i höjd, och deras lökar har en diameter på högst 3-3,5 cm … Varje lök har skyddande skalor och är också utrustad med ett fibröst rotsystem. Saffrans stjälk är praktiskt taget inte uttalad; naturen gjorde den här växtens huvudbetoning på blomman och spetsigt lövverk. Blommans löv samlas i en rotrosett, de spirar från löken under skydd av skalor.

En växt växer från en lök, som blommar som en enda blomma, vars diameter kan vara 2-5 cm, och färgen är mycket varierande: vit, lila, brokig tvåfärgad eller med ovala fläckar, rosa, gul, blek lila, grädde. Blomstjälken är kort.

Blommans början kan vara på våren eller hösten, den varar inte mer än 2-3 veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära arter och sorter

Krokussorter delas upp efter början av sin blomningsperiod. Idag känner uppfödare mer än 100 sorter av sådd eller lökande trädgårdsväxter.

Vår

Dessa saffransorter blommar efter att snön smälter tidigt på våren, när lövverket på träden ännu inte har dykt upp och trädgårdsblommorna ännu inte vaknat efter vintern

Guldgul . En vanlig typ av flerårig lökformad krokus, som har selektivt ursprung. Växten används i trädgårdsskötsel för att dekorera rabatter tidigt på våren. Saffran växer upp till 8 cm, bladen samlas i en basal rosett, stammen är underutvecklad. Bladformen är linjär, blommorna är bägare, målade i ljusgult. Efter slutet av blomningen bildar växten en frökapsel som består av tre bon. Sorten blommar tidigt, gula blommor dyker upp i slutet av februari - början av april (beroende på väderregionens klimatförhållanden). Älskar dränerad och näringsrik jord med en övervägande av en sandig blandning.

Bild
Bild

Blå pärla . Trädgårdsaffran med riklig och tidig blomning. Blommorna är medelstora, har en gul nyans i mitten av basen, och huvuddelen av kronbladet är färgat i en ljusblå ton. I starkt solljus ser blomman vit ut. Denna art växer upp till 9-10 cm, löken bildas upp till 4 cm i diameter. Blomningen börjar i mitten av mars eller början av april, efter att snön har smält. Växten kan växa bra i upp till 4 år utan att byta plats och växer bra samtidigt. Lökarna planteras i augusti.

Bild
Bild

Blommorekord … Storblommigt exemplar, där bägareblomman når 5 cm i diameter. De ovala kronbladen är djuplila. Ett karakteristiskt drag hos blomman är dess långsträckta - upp till 4 cm - rör av mörklila färg. Kolven är väldefinierad, den växer sig högre än ståndarna. Denna sort börjar blomma i slutet av april - början av maj.

Bild
Bild

" Prins Claus " … Denna art är känd för sin tvåfärgade färg. Kronbladets huvudton är blåvit, den kompletteras med ovala fläckar av mörklila färg. Pokalblommornas diameter är 4-5 cm, växten är stor, kan nå upp till 15 cm i höjd. Blomningstid är april.

Saffran av denna sort växer i halvskugga, den tål torka och frostiga vintrar.

Bild
Bild

" Grand Mater " … En stor blomma med en violettblå nyans. Växtens höjd är cirka 15 cm. Den blommar i april, blommans diameter är stor - upp till 5 cm i diameter. Blommans yttre kronblad har större struktur än de inre. Växten har god uthållighet och vinterhärdighet.

Bild
Bild

" Förskott " … Botanisk sort med blommor upp till 8-10 cm i gul-lila färg. Blommande är singel och kort, är 1-2 veckor, börjar i slutet av mars - början av april. Växten växer upp till 15 cm i höjd, är inte rädd för frost, torktålig, kräver inte närvaron av rikligt ljus. På ett ställe kan denna krokus utvecklas fullt ut inom 5 och ibland 6 år och växa bra.

Bild
Bild

" Förtrupp " … En stor variation av saffran, som växer upp till 15 cm, blommorna är stora upp till 10 cm i längd, de yttre kronbladen är vita och de inre är bleka lila. Blommande är en gång, dess längd är högst 10 dagar, knopparna öppnas i mars-april. Denna sort har en ljus, uttalad arom och rikt grönt längsgående lövverk.

Bild
Bild

" Tricolor ". En miniatyr av hybridsaffran som växer i trädgårdsförhållanden. Denna sort växer till en höjd av högst 7 cm. Blomningen börjar omedelbart efter att snötäcket smälter. Blommorna är små, blå-lila i färgen, inuti finns en vit och orangegul ring. Blomningen varar inte mer än 14 dagar. Denna fleråriga växer lika bra både på solsidan och i skuggan.

Vårkrokusar är bland de första som öppnar blomstersäsongen i trädgården och glädjer ögat i en tid då lövverk, gräs och blommor ännu inte fått sin massa.

Bild
Bild

Höst

Förutom primula inkluderar sortens linjer av trädgårdssaffran också höstblommande sorter … Beroende på klimatförhållandena i regionen blommar krokusar från september till december, även om plantornas löv har torkat bort på sommaren.

Några sorter av höstkrokus presenteras nedan

Kochi . Höstkultivar av trädgårdskrokus, blommar i slutet av september - början av oktober. Lövverket växer inte under blomningen, blommorna är stora, har en blå-lila färg med mörka ådror. Sorten tål vintern väl och växer snabbt.

Bild
Bild

" Holoflower ". Den blommar från september till oktober, blomman är bägare, medelstor, nyanserna varierar och kan vara röda med en lila nyans eller lila-lila. Blommans stigma är kantad. Växten föredrar väl fuktad jord och växer ganska snabbt på ett ställe.

Bild
Bild

" Söt " … En vacker blommande flerårig saffran, vars blommor har en lavendelfärg med lila ådror. Blommans diameter är ganska stor och är upp till 8 cm, blommans höjd är 8-10 cm. Det kan finnas många blommor på en växt, upp till 7-10 bitar. Blommande, beroende på region, börjar i september eller oktober. Resistent mot höstjordens frost.

Bild
Bild

" Cartwright ". Under blomningen bildar den doftande, blåaktig lavendelblommor. Denna växt kräver lös, näringsrik jord. Denna sort har en underart som kallas "Albus". Hans blommor bildas också på hösten, men är vita i färgen.

Sådana krokusar rotar sig bra i stenarter eller stenhagar, sorten har ljusgulröda stigmatiseringar i färgmättnad.

Bild
Bild

Zonatus . En flerårig krokussort som blommar i september och bildar rosa, bägare blommor med en ljusgul kärna. Ståndarna av denna sort är särskilt sammandragande och kan användas som kryddor. Blommans höjd är liten, bara 3-4 cm, och diametern är mycket större och när den öppnas är den cirka 6 cm. Växten är av medelstorlek, den växer inte mer än 10 cm. Under blomningen avger saffran en behaglig doft. Bladets rotrosett har en mörk smaragdfärg.

Bild
Bild

" Skön " … Denna sort har en egenhet - den börjar blomma tidigare än alla andra höstblommande motsvarigheter. Växten producerar blommor av vita, blå, lila eller lavendel nyanser. Växten är stor, upp till 20 cm, och växer ganska snabbt, upptar ett stort utrymme. Blomningen börjar i september och varar i 2 veckor. Denna sort ser spektakulär ut mot bakgrund av barrträd eller dekorativt lövverk av buskar.

Bild
Bild

" Sådd " … Det intar en speciell plats bland alla andra krokusar, eftersom det är en värdefull råvara ur medicin och matlagning, och används också som ett färgämne. Denna typ av saffran odlas inte bara i trädgården, utan också i industriell skala. Blommans stigma är rik på färgpigment och eteriska oljor. Blomman innehåller färgkomponenten crocin, som löser sig perfekt i ett vattenhaltigt medium och används för färgning av textilier och livsmedelsprodukter, dessutom används denna saffran som krydda vid beredning av kött eller fiskrätter och ris.

Hittills har ett stort antal olika krokusar blivit uppfödda tack vare urvalet. Bland ett sådant överflöd kommer varje blomsterhandlare att kunna välja den typ som han gillar för att dekorera sin trädgård med dessa vackra blommor.

Bild
Bild

Plantera och transplantera

Innan du planterar saffranslökar eller planterar igen igenväxta växter måste du förbered marken för dem . Ett näringsrikt och lätt jordsubstrat är att föredra för växten, som kommer att passera vatten väl och vara lös på grund av innehållet av sand och kompost (eller humus) i det. Krokusar gillar inte sumpiga lågland eller surgjorda jordföreningar, och färsk, omogen gödsel är också skadlig för dem.

Växter som blommar på våren kan planteras i marken på hösten, redan i september. De sorter som blommar på senhösten planteras i jorden tidigast juli. Djupet av planteringshålet beror direkt på lökens storlek … Små lökar placeras i hål på 2 eller 3 cm djup, medelstora kan planteras 5-6 cm djupa och mycket stora lökar planteras på 8 eller 10 cm djup. Under plantering kan avståndet mellan lökarna måste vara 5 eller 10 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var 4-5: e år måste saffran transplanteras till en annan plats. Detta är nödvändigt för att växternas blommor inte ska krossas och behålla sina sortegenskaper.

Trädgårdsutrymme finns överallt för att rymma krokusar .- det här är en stenig sten, en nyskapad klippträdgård, en trottoarkant eller en rabatka, en nära stamcirkel nära träd, ett utrymme mellan buskar. Krokusar kan placeras i hängande krukor eller golvplanterare . Eftersom dessa växter blommar först kommer de inte att störas av andra växter, inte heller av lövverk av träd eller buskar. Efter avslutad blomningscykel kommer lökarna att behålla sin styrka tills nästa år i vilande läge, så att de inte behöver solens ljus för närvarande när andra trädgårdsväxter får styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du börjar plantera måste du slutföra bearbetning av krokuslökar … Beredning består i att desinficera löken i en lösning av fungicida preparat ("Skor", "Fundazol", "Vitaros", etc.) eller vanligt kaliumpermanganat. Efter desinfektion är det bra att blötlägga lökarna i en tillväxtstimulator - "Epine". Sådan preliminär beredning av planteringsmaterial kommer att skydda växter mot sjukdomar och virus.

Huvuddelen av fungiciderna framställs genom att lösa 2 ml av läkemedlet i 1 liter vatten. Denna mängd pengar kommer att räcka för att förbereda 1 kg krokuslök för plantering. Hålltiden för materialet i lösningen är minst 30 minuter. Krokusar tenderar att växa snabbt, så de måste planteras jämnt över hela territoriet som är tilldelat för detta ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

För gynnsam tillväxt och utveckling av växten du behöver kalium och fosfor.

Om du vill att stora knoppar ska bildas i krokusar måste du mata dem med fosforkomponenter. Och för att starka livskraftiga lökar ska bildas är det nödvändigt att införa kaliumelement.

  1. Ursprungligen matas saffran tidigt på våren, när de första skotten dyker upp, medan förhållandet mellan kalium och fosfor tas 2: 1.
  2. Andra gången är det nödvändigt att befrukta under perioden när knopparna bildas.
  3. Tredje gången är det nödvändigt att mata saffran efter blomningen, när blommorna är helt vissna. Vid den andra och tredje utfodringen tas förhållandet kalium och fosfor 1: 1.

Under växtsäsongen du måste övervaka inte bara bra näring, utan också jordmassans fukt. En överflöd bör undvikas, men torka, trots krokusernas motståndskraft mot den, bör inte vara konstant. Marken bör fuktas regelbundet och måttligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att du vattnar väl så att groddarna spirar och sedan fukta jorden så snart den börjar torka ut.

Efter slutet av blomperioden måste du vänta tills blommorna och lövverket är helt torra .… Först efter detta ögonblick kan lökarna börja grävas upp för att transplanteras eller lagras till våren. Om transplantation inte är planerad, lämnas lökarna till vintern i marken, medan de torra bladen och blomstjälkarna skärs av växten. Om vintern är mycket hård i din region, kan en framgångsrik övervintring saffran täckas med grangrenar.

Om en lökstransplantation är nödvändig, i juli-augusti grävs de ur marken, livskraftiga exemplar väljs och de blir av med underutvecklade lökar … Planteringsmaterial måste förvaras på en ventilerad plats där luften inte värms upp över 20-22 grader Celsius.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Den vanligaste avelsmetoden för saffran är lökodling … Planteringsmaterial erhålls i mitten av sommaren. Du kan göra massreproduktion genom att dela löken årligen, så växterna ständigt föryngras och bildar livskraftiga barn.

Saffran kan odlas med frön . Denna uppfödningsmetod är lång och komplex, används sällan bland trädgårdsmästare. Efter att en livskraftig planta, odlad av frön, rotar sig i jorden, måste krokusen vänta i nästan 5 år för att blomma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förökning av saffran från frön är följande:

  • fröna bereds preliminärt genom att blötläggas i en desinfektionslösning av kaliummangan och sedan i ett preparat som stimulerar tillväxt;
  • sådd av frön görs närmare oktober eller i mars-april;
  • frön sås i en fuktad blandning av sand och jord, medan stark fördjupning inte krävs, är plantmaterialet jämnt fördelat över substratets yta;
  • sedan täcks växthuset med glas och läggs på en kall plats i 3 veckor, till exempel i ett kylskåp;
  • sedan överförs växthuset med frön till ett rum på en fönsterbräda med bra belysning;
  • när de första skotten dyker upp måste jorden fuktas med en spruta;
  • efter att plantorna blivit starkare dyker de och planterar dem för odling i små blomkrukor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att odla saffran kräver inga speciella färdigheter eller verktyg . Denna spännande aktivitet kan utföras även i en lägenhet. Spirande saffran kan tidsinställas för att sammanfalla med semestern på vintern eller våren. För att löken ska spira samtidigt, före plantering, väljs de av samma storlek, då blir inte bara tillväxten utan också blomningen av planteringarna vänliga och samtidiga.

Om du planterar krokusar inomhus , sedan bokstavligen om 21-28 dagar kommer växterna att blomma, detta kommer att pågå beroende på deras sort, men i genomsnitt kommer det att vara 10-15 dagar. Efter slutet av blomningen av krokusar måste vattningen fortsätta tills själva löv- och blomstjälkarna torkar helt - detta är nödvändigt för att lökarna ska fyllas och stärkas.

Efter att antennen har torkat grävas lökarna upp och lagras i förvaring efter att de fått torka i 10-12 dagar vid rumstemperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Liksom alla levande trädgårdsblommor är hybridsaffran ibland benägen för sjukdom. Du bör bekanta dig med de vanligaste typerna av sjukdomar.

  • Sjukdomar av viral natur … Det manifesterar sig i det faktum att vitaktiga fläckar bildas på pedunclesna, vilket leder till deformation av blad och kronblad. Insekter kan bära virus. För att förhindra att sjukdomen sprids från att bli utbredd är det mest lämpligt att bli av med en sådan växt för att bevara hälsan hos andra exemplar, medan lökarna i regel förblir friska i sådana blommor.
  • Sjukdomar i svamp etiologi . Uppkomsten av svampens manifestation kan fungera som värme och hög luftfuktighet. Myceliumsporer tränger in i glödlampan och infekterar den. Glödlampan blir slö, skrynklig och fläckar av rosa eller vit färg är synliga under skalorna. Efter nederlaget kommer knölen inte längre att kunna återhämta sig och gro, så sådant material måste förstöras. Efter att ha grävt upp måste löken från närliggande växande krokusar desinficeras med kaliumpermanganat, torkas och först läggas undan för förvaring.
  • Kloros sjukdom … Det manifesterar sig i det faktum att växtens blad börjar bli gult. Orsaken till detta kan vara en brist på absorption av järnelement av växten, skador på lökarna eller otillräcklig markdränering.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom sjukdomar kan krokus också drabbas av en invasion av trädgårdsskadegörare. Dessa kan inte bara vara insekter, utan också gnagare.

  • Möss, mol . Dessa trädgårdsboende, gräver sina passager och hålor, skadar rotsystemet hos krokusar. Dessutom älskar gnagare att knapra i glödlampor och drar ofta till och med sina pelare in i deras hål. Efter en sådan attack dör blomman. Det kan bara sparas om glödlampan inte förstörs helt. För att göra detta måste du gräva ut löken och strö den med aska eller krossat kol. Därefter får glödlampan torka i flera timmar i frisk luft, och sedan täcks den igen med jord. För att rädda krokusar måste du sätta fällor från möss och lämna inte torv inom en radie av 3 m från plantering av dessa växter, eftersom möss gör sina bon i spadtaget.
  • Larver av skopfjärilar . Dessa insekter lägger sina larver i jorden. Larver gör hål i lökarna för mat och äter upp rötterna. Tills larverna passerar in i förpuppningsstadiet kan de förstöras med insekticida preparat.
  • Markade sniglar . De tenderar att föröka sig i lerjordssubstrat. För att avvärja sniglar från krokusar rekommenderar trädgårdsmästare att hälla ett lager grov flodsand runt löken, genom vilken sniglar inte kommer att passera. Dessutom används speciella trädgårdsberedningar för att bekämpa sniglar.
  • Besegras av bladlöss, thrips . Under invasionen av skadliga insekter påverkas växtens luftdel. Lövverket blir gult och lockar, blommorna utvecklas inte bra. För att bekämpa trädgårdsinsekter sprutas växter med lösningar av insekticida preparat.

För att förhindra krokussjukdomar eller skadedjursangrepp måste du noggrant undersöka dem under ogräs och vattning. Om sjuka exemplar hittas, vidta omedelbart åtgärder för att bota dem eller ta bort dem från rabatten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel i landskapet

Dekorativa krokusar är bland de första som groddar efter vintern i en rabatt, så snart snötäcket lossnar. De är en riktig dekoration av trädgården och används i landskapsdesign

Bild
Bild

Krokusar kan odlas som gränsprydnadsväxter och kan användas för att dekorera steniga sluttningar där endast levande ampelösa växter kan växa

Bild
Bild
Bild
Bild

Saffran blommar tidigt, denna funktion uppskattas mycket av trädgårdsmästare när blommor är glädjande för ögat efter en lång vinter

Bild
Bild

Under uppvaknandet av krokusar har de inga rivaler i trädgården - andra blommor sover fortfarande, så saffran anses vara en primrose

Rekommenderad: