Alpine Edelweiss (24 Bilder): "Snow Kingdom" Och Andra Sorter. Plantera Och Lämna Dem. Växer Från Frön. Användningen Av En Blomma I Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Alpine Edelweiss (24 Bilder): "Snow Kingdom" Och Andra Sorter. Plantera Och Lämna Dem. Växer Från Frön. Användningen Av En Blomma I Landskapsdesign

Video: Alpine Edelweiss (24 Bilder):
Video: Hur jag planterar om mina växter 2024, April
Alpine Edelweiss (24 Bilder): "Snow Kingdom" Och Andra Sorter. Plantera Och Lämna Dem. Växer Från Frön. Användningen Av En Blomma I Landskapsdesign
Alpine Edelweiss (24 Bilder): "Snow Kingdom" Och Andra Sorter. Plantera Och Lämna Dem. Växer Från Frön. Användningen Av En Blomma I Landskapsdesign
Anonim

Alpin edelweiss tillhör örtväxterna i familjen Astrov. I den naturliga naturen lever blomman på höglandet, sluttningarna och bergens bergarter i tillräcklig höjd över havet. Mot bakgrund av gles stenig växtlighet ser det särskilt imponerande ut.

Bild
Bild

Beskrivning och egenskaper

Edelweiss eller leontopodium (som betyder "lejonfot" i översättning) kan växa på fattiga steniga jordar och på svåråtkomliga platser mellan stenar och på höga korn. Växten kan ha olika parametrar, men oftast når de 20-25 cm, både i höjd och bredd. Blommans stjälkar har en lätt krökt form, de kan ibland förgrena sig i den övre delen och bilda knäböjda buskar . Lancettplattor bildar en basal rosett. Blomställningarna består av flera korgar placerade tillsammans, runt vilka placeras långsträckta löv i form av en stjärna eller tass.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Korgarna är målade i grågula toner, resten av kronbladen är snövit . Blomställningarna, liksom hela växten, är tätt täckta med mjuka villi, vilket ger den en silveraktig glans. En sådan täckning under naturliga förhållanden fungerar som ett slags skydd mot de kalla klimatförhållandena i bergen. Blomningen sker sent på våren eller sommaren, varefter fröna mognar med små flygande frön. Växtens rötter kryper, varför den kan växa på egen hand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den här egenskapen gör att blomman kan användas som markskörd. De mest populära sorterna för odling är Echo, Princess of the Alps, Snow Kingdom, Zanzi. Växten är känd inte bara för sitt eleganta dekorativa utseende, utan också för sina fördelaktiga egenskaper, varför den används i kosmetologi och medicin.

Villkor för odling

Av sin natur är växten helt opretentiös, men för att den ska trivas med frodig blomning och ett hälsosamt utseende behöver den bara skapa förhållanden nära det naturliga. Alpin edelweiss, när den odlas, som i naturen, föredrar att växa i områden med tillräcklig belysning. Blomman kännetecknas av torkmotstånd, dessutom är den mycket känslig för vattensamling och stagnation av vatten . Lätta, väldränerade jordar är idealiska för odling av växter. För att göra jorden mer lik den på vilken edelweiss växer i naturen är det värt att blanda jorden med lövmark, liksom en del av krossad sten eller sand av en grov fraktion, vid plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tung jord eller för befruktad med organiskt material, tillsammans med hög luftfuktighet, kommer att leda till förlust av den dekorativa effekten av edelweiss, inklusive dess pubescens, samt bildandet av för långsträckta skott. När du planterar en växt är det värt att överväga dess utseende, för i närheten av höga grödor kommer det inte att se bäst ut . Först och främst kommer blomman att sakna ljus, dessutom kommer den helt enkelt att gå vilse. För att växten ska väcka uppmärksamhet bör den planteras i ett litet företag och markera planteringen med stenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Alpin edelweiss odlas hemma genom sticklingar, sticklingar eller frön . I slutet av våren - försommaren skärs sticklingar från skottens toppar, för bättre rotning doppas de i en rotformare och planteras i öppen jord. Under nästa säsong kan växten blomma. Om det redan finns en vuxen edelweissbuske på platsen kan du späda ut den genom att dela den. Blommans rötter är ganska starka och anpassar sig mycket lätt till förändrade förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förfarandet bör utföras i början av hösten eller någonstans i augusti. Den nya busken blommar nästa år. Växten grävs upp och delas upp i 2 eller flera delar med en vass kniv eller beskärare, med obligatorisk närvaro av knoppar på varje. Sedan planteras de i förberedda hål på sina platser. Alpin edelweiss förökar sig bra med hjälp av frön i mars, när man använder denna metod:

  • förra årets frön blandas med fuktig jord och förvaras på nedre hyllan i kylskåpet i cirka 20 dagar;
  • placeras sedan i behållare med en blandning av lövjord och sand, tagen i förhållandet 2: 1;
  • behållaren är täckt med en film eller ett glas och lämnas på en skuggig plats vid en temperatur av + 15 ° C;
  • Efter cirka 20-25 dagar bildas skott, sedan avlägsnas skyddet och behållaren ordnas om till ljuset.
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantor kännetecknas av mycket långvarig tillväxt, så ha tålamod . När de når 2 cm i höjd dykas de för odling. Efter att hotet om frost har passerat kan de planteras i trädgården och hålla ett avstånd på 15 cm mellan buskarna. Vegetativa förökningsmetoder gör det möjligt att bevara alla artskarakteristika, men med en fröväxt kan det skilja sig i utseende från dess släktingar i naturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Alpin edelweiss kännetecknas av sin opretentiöshet för växtförhållanden i naturen, det är detsamma under odling. Att fukta blomman behöver måttlig och då bara i varmt väder, så det räcker med naturlig nederbörd för det. Om sommaren är regnig är det lämpligt att till och med täcka växten . Topdressing för edelweiss behövs inte, eftersom de försämrar buskens dekorativa utseende. Det är inte nödvändigt att lossa jorden runt blomman för att inte skada de svaga ytrötterna, men ogräs måste avlägsnas utan att misslyckas.

Bild
Bild

Det finns inget behov av att täcka växten för vintern, den tål frost bra, det är tillräckligt för att täcka utrymmet nära stammen, men med början av våren måste mulchen tas bort så att rötterna inte fastnar. Det är också värt att skydda det från skadedjur; när de dyker upp används insekticida preparat. Det är nödvändigt att transplantera en blomma var 2-3: e år, annars kommer den att förlora sin dekorativa effekt.

Hur transplanteras korrekt?

Rotsystemet för alpina edelweiss kännetecknas av tillräcklig längd och förgrening som ett resultat av anpassning till förhållandena i stenig terräng. Därför är det nödvändigt att göra ganska djupa hål när du planterar om en växt. Rötterna ska passa bra i spåret och bör också spridas ordentligt . Sedan strös de med torr jord och vattnas lite. Med uppkomsten av nya laterala skott kan man bedöma effektiviteten av transplantationen, liksom med buskens tillväxt och blomning nästa år.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Edelweiss är idealisk för landning på alpina rutschkanor, klippor eller stenträdgårdar. På grund av sin knäböjsform planteras växten ofta i förgrunden för gruppplanteringar. För en blomma i rollen som grannar passar markgrödor som sedum, alissum eller seg i harmoni . Denna blomma ser vacker ut mot bakgrunden av låga buskar. På grund av sitt diskreta utseende kan edelweiss gå förlorad bland andra blommande grödor, men planterade i form av enstaka planteringar på gräsmattan kommer att fungera som dess verkliga dekoration. Alpina edelweiss blomställningar kan behålla sin form länge utan att ändra färg, därför används de ofta som komponenter i torra buketter.

Rekommenderad: