Plantera Och Ta Hand Om Lyatrix I Det öppna Fältet (16 Bilder): När Kan Du Transplantera En Blomma I Moskva -regionen Och Andra Regioner? Växer Från Frön Och Lökar

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Och Ta Hand Om Lyatrix I Det öppna Fältet (16 Bilder): När Kan Du Transplantera En Blomma I Moskva -regionen Och Andra Regioner? Växer Från Frön Och Lökar

Video: Plantera Och Ta Hand Om Lyatrix I Det öppna Fältet (16 Bilder): När Kan Du Transplantera En Blomma I Moskva -regionen Och Andra Regioner? Växer Från Frön Och Lökar
Video: How to plant Hanging Vinca from seeds step by step|Kumintang|Vinca Care Tips|Rose|Periwinkle |Rowejc 2024, April
Plantera Och Ta Hand Om Lyatrix I Det öppna Fältet (16 Bilder): När Kan Du Transplantera En Blomma I Moskva -regionen Och Andra Regioner? Växer Från Frön Och Lökar
Plantera Och Ta Hand Om Lyatrix I Det öppna Fältet (16 Bilder): När Kan Du Transplantera En Blomma I Moskva -regionen Och Andra Regioner? Växer Från Frön Och Lökar
Anonim

Många trädgårdsmästare undrar hur man korrekt planterar och odlar flerårig liatris så att denna växt växer snabbt och ger en frodig, lång blomning. Detta är inte alls svårt - kulturen är opretentiös i vården och är resistent mot frost. Men för att det ska glädja dig med sitt dekorativa utseende så länge som möjligt, måste du veta om egenskaperna hos plantering och vård av liatrix.

Bild
Bild

Landningsdatum

För blommande liatris kräver minst 14-timmars dagsljus, och för bildandet av blommor bör temperaturen hållas vid nivån 10-13 grader. Men som praktiken visar har exponering för temperaturer i området 5-6 grader i 12 veckor en gynnsam effekt på blomningstiden och dess kvalitet. Baserat på dessa krav kan hösten eller början av våren kallas optimal för sådd av liatris. Denna kultur är inte rädd för frost, så med en podzimny sådd på våren kan du få starka och friska skott.

Erfarna trädgårdsmästare föredrar att plantera frön på hösten och tunna ut plantorna på våren och lämnar bara de friskaste plantorna. På våren utförs plantering efter att jorden har värmts upp helt och hotet om återvändande frost har passerat. Så, i centrala Ryssland och i Moskva -regionen kan du plantera en blomma redan i april.

Bild
Bild

Plats- och markval

Liatris föredrar väl upplysta områden, eftersom när de odlas i full eller ljus nyans försämras dekorativiteten hos blommor avsevärt och tillväxten av hela busken som helhet bromsar. Kulturen kan växa i vilket substrat som helst, men bördig, vatten- och luftgenomsläpplig jord med en svagt sur reaktion inom pH 6, 0-6, 5 anses vara optimal för den.

Kulturen kan också planteras i torra sandiga underlag, men där blir den svagare, blomställningarna blir mindre och blomningen blir kortare . Flerårig tolererar inte vattentäta tunga jordar, stannar i dem leder ofta till förfall av rötterna. Det är bäst att förbereda marken för dem i förväg. För att göra detta grävs en plats för plantering med tillsats av torv, en liten mängd krossad lera, liksom eventuella lösgörande material, till exempel perlit och flodsand, du kan också använda komposterad tallbark.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Liatrislökar planteras på 10-15 cm djup, intervallet mellan hålen hålls på nivån 20-25 cm. Du kan köpa plantmaterial i alla specialiserade handelsföretag, knölarna är inte särskilt känsliga för att torka ut därför kommer de i alla fall att spira och med största sannolikhet ge blommor redan under den aktuella säsongen. Viktigt: endast lökarna under den aktuella säsongen är lämpliga för plantering.

I sibiriska regioner används trädgårdsmästare ofta för att plantera plantor i öppen mark . Faktum är att vårperioden börjar där mycket senare än i mittfältet, så plantningsmetoden kommer att påskynda växtodlingsprocessen avsevärt. För att göra detta, i slutet av vintern, planterar du fröna i små krukor, medan det är bättre att fördjupa dem med högst 1 cm och fukta jorden från en sprayflaska. För att växterna ska gro så snabbt som möjligt måste de placeras i ett varmt, ljust rum i huset och vattnas när underlaget torkar. Så snart plantorna blir starkare kan de härdas. För att göra detta tas de ut på gatan på dagtid. Tänk på att detta bara kan göras under gynnsamma väderförhållanden. I slutet av maj, när vädret blir mer eller mindre lugnt, kan växterna flyttas till öppen mark med överföringsmetoden för att inte kränka rötternas integritet.

Avståndet mellan intilliggande buskar bör hållas på nivån 15-20 cm.

Bild
Bild

Vårdregler

Liatris i folket kallas ofta en indisk blomma … Detta smeknamn förklaras av det faktum att det är en opretentiös växt, resistent mot sjukdomar och trädgårdsskadegörare, dess jordbruksteknik ger inga svårigheter. Det är därför som även oerfarna odlare kan odla den.

Vattning

Liatris är mycket förtjust i fukt, även om en kortvarig torka inte kommer att ha en skadlig effekt på honom. För en gröda räcker det med en vattning var 5-7: e dag, och om det är regnigt väder behöver den inte ytterligare bevattning.

Vattendroppning är mycket svårare för kulturen .- överskott av fukt blir en vanlig orsak till rotröta. Det är därför det är mycket viktigt att utrusta en dräneringsgrav för att tömma vatten så att vattnet inte stagnerar, även när du förbereder platsen för plantering. Vanligtvis, nästa dag efter vattning, visas en skorpa på jordytan, vilket förhindrar att syre når rötterna och försämrar växtnäring.

För att förhindra detta måste marken nära buskarna lossas efter varje fuktning.

Bild
Bild

Toppdressing och gödningsmedel

Liatris måste befruktas 3-4 gånger under växtsäsongen. Minerala och organiska föreningar är lämpliga för växten; sådan regelbunden utfodring bidrar till en fullvärdig frodig blomning . På våren är det önskvärt att föredra kväveföreningar, de stimulerar uppbyggnaden av grön massa och aktiv tillväxt. Samma gödningsmedel kommer att vara optimala innan de övervintrar. På sommaren behöver liatrice fosfor- och kaliumpreparat. Dessutom kan kompost hällas runt buskarna - det främjar bättre blomning.

Vänligen notera att komplext gödselmedel kan appliceras både i flytande och torr form . Det är lämpligt att utföra all dressing efter regn eller vattning, annars är det stor risk att rötterna bränns. Det är mycket viktigt att undvika att få gödselmedel på växternas gröna delar (blad och stjälkar).

Bild
Bild

Beskärning

Beskärning av Liatrice utförs oftast för att dekorera buketter och blomsterarrangemang. I en vas kan de stå upp till 10-14 dagar. Skivor används också mycket ofta för torkning. För att lyatrisen ska torka ut jämnt kan den knytas med ett snitt uppåt på ett rep och sedan placeras i ett varmt, torrt, ventilerat rum.

Efter blomningens slut måste alla blomställningar klippas av, annars kommer växten att sakna vitalitet för att släppa nya peduncles.

Tänk på att du inte behöver klippa stjälkarna, utan bara blomställningarna själva.

Bild
Bild

Vintrar

Liatris är mycket frostbeständigt, så rotdelen kan lämnas i marken för övervintring - de behöver inte gräva före frost.

I slutet av hösten måste hela busken skäras nästan till markytan och sedan täckas med mulch .(det är bäst att använda humus eller torv) med ett lager på 7-10 cm. I de norra regionerna med svåra vintrar rekommenderas det dessutom att täcka det med grangrenar eller agrofibre.

Bild
Bild

När och hur man transplanterar?

Liatris -transplantationen är helt smärtfri och dessa manipulationer kan utföras när som helst under hela växtsäsongen. I alla fall, erfarna trädgårdsmästare tror att den optimala tiden för att transplantera en gröda är slutet av april-början av maj, liksom september . Liatris -rhizomer förkortas, med ett stort antal små rötter, så de är lätta att separera. Dessa manipulationer ger inga svårigheter: busken måste grävas ut tillsammans med en jordklump, rengöra rhizomerna noga från underlaget och hällas med vatten och sedan försiktigt delas och planteras på ett avstånd av 35-45 cm.

När man planterar knölar är det mycket viktigt att korrekt avgöra var den är uppe. Om njurarna ännu inte vaknat vid transplantationen, kan du placera plantmaterialet i fuktig mossa för att väcka det på detta sätt.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

De mest populära sorterna av Liatrice är Burning Star, Flamingo, Bengal Fire och Blue Bird. De kan förökas av frön, såväl som genom division. Låt oss bo mer på var och en av dem.

Växer från frön

Liatris sätter frön mycket rikligt, så det är ingen brist på frömaterial. Före plantering bör plantorna utsättas för låga temperaturer, så naturlig skiktning uppstår. Detta förfarande är valfritt, men fröna gror bättre i detta fall. Om planteringen utförs på hösten, kommer fröna att övervintra i jorden och de kommer inte att ha några problem med spiring på våren. Var vänlig och uppmärksamma att frön växer mycket långsamt, och den första blomningen kommer att uppnås tidigast efter 3-4 år.

Växter kan planteras i behållare i förväg, i detta fall måste allt huvudarbete utföras i januari-februari: plantorna planteras i flerskiktade brickor och täcks med ett lätt lager vermikulit-detta kommer att ge den nödvändiga fuktigheten nivå och kommer att främja bättre groning. Under bildandet av plantor bör jordtemperaturen variera mellan 18-21 grader, på natten rekommenderas att minska uppvärmningsnivån till 6 grader för att påskynda spiring av plantor.

De första groddarna kan märkas efter ett par veckor, varefter uppvärmningen gradvis ska minskas till 15-18 grader, och efter ytterligare en månad kan du plocka plantorna i en större behållare.

Bild
Bild

Dela busken

Under transplantationen kan du dela busken i två eller flera delar. Det är lämpligt att utföra sådana manipulationer vart tredje år. Den bästa tiden för arbete anses vara början av våren eller slutet av hösten. Busken grävs noggrant upp och delas för hand i flera delar så att var och en har en rotkrage med flera lökar . Snittplatser måste desinficeras med krossad träaska eller aktivt kol. För plantering är planthål förberedda med ett djup av 25 cm så att rötterna passar in i dem helt. Du kan lägga till lite humus till marken.

Bild
Bild

Knölavdelning

Denna metod för att odla liatris kan tillgripas varje år. Knölarna i denna kultur liknar visuellt platta lökar, som är anslutna till varandra med skott . Dessa skott kan delas upp i två delar och därmed kan ett nytt planteringsmaterial erhållas, vilket ger riklig blomning om ett år.

Lökarna placeras i marken i hål 10-15 cm i diameter, varefter de är täckta med trädgårdsjord blandat med humus i förhållandet 2: 1. De första skotten visas på en månad.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Liatris, som växer under bekväma förhållanden, är mycket resistent mot sjukdomar och attacker av trädgårdsskadegörare. men om växterna odlas på en fuktig mörk plats påverkas de mycket ofta av rost . I det här fallet är det bättre att välja en annan, mer lämplig plats, ta bort alla skadade fragment av busken, behandla med fungicider och förstöra växtrester genom att bränna.

Om det inte finns några synliga spår av skador på den gröna delen av marken, men själva växten ser hämmad och deprimerad ut, är troligen orsaken till detta rotrot. För att återanimera busken måste du rengöra den från marken, bli av med alla skadade delar, dra knölrötterna i en svag lösning av kaliumpermanganat och sedan transplantera den till en bekvämare plats.

När det gäller skadedjur, alltså den största skadan på växten orsakas av grovmössen, som gillar att äta knölar, liksom trådmaskar och björnar … För att skydda rötterna från gnagare kan du använda en plantering i ett speciellt nät. Om planteringen av liatris är för komprimerad, blir växterna mottagliga för svampinfektioner, därför är det nödvändigt att dela buskarna vart tredje år, särskilt eftersom pedunclerna inte växer upp utan böjer sig utåt i gamla blomställningar. Denna form ger inte mycket charm till kompositionen.

Rekommenderad: