När Och Hur Man Planterar Ringblommor För Plantor? 43 Foton Växande Från Ringblomma Frön. Hur Man Planterar Dem Hemma? Såddatum För Tidig Blomning

Innehållsförteckning:

Video: När Och Hur Man Planterar Ringblommor För Plantor? 43 Foton Växande Från Ringblomma Frön. Hur Man Planterar Dem Hemma? Såddatum För Tidig Blomning

Video: När Och Hur Man Planterar Ringblommor För Plantor? 43 Foton Växande Från Ringblomma Frön. Hur Man Planterar Dem Hemma? Såddatum För Tidig Blomning
Video: Odla Solrosor 3 tips och några knep och sådd av solros i trädgården eller odla i kruka 2024, April
När Och Hur Man Planterar Ringblommor För Plantor? 43 Foton Växande Från Ringblomma Frön. Hur Man Planterar Dem Hemma? Såddatum För Tidig Blomning
När Och Hur Man Planterar Ringblommor För Plantor? 43 Foton Växande Från Ringblomma Frön. Hur Man Planterar Dem Hemma? Såddatum För Tidig Blomning
Anonim

Ringblommor är opretentiösa ljusa blommor som i decennier har förblivit huvuddekorationen i många grönsaksodlingar, fruktträdgårdar och lundar. Populärt kallas de ljus, chernobryvtsy, bland trädgårdsmästare är de kända som "tagetes". Denna artikel kommer att överväga frågan om när och hur man bäst planterar ringblommor för plantor, och ger också de mest framgångsrika datumen för plantering av dessa unika blommor i öppen mark.

Bild
Bild

Särdrag

För närvarande är mer än 10 olika typer av ringblommor kända, men i våra trädgårdar finns det oftast bara tre: smala blad (tenuifolia), upprätt (erecta), avvisad (patula). Var och en av dem har sina egna landningsegenskaper, eftersom den föddes på vissa breddgrader och temperaturer. Det vanligaste sättet att odla ringblommor är genom plantor med sådd av frön tidigt på våren . Denna metod är den mest populära, eftersom varken fröna eller plantorna av denna växt tål låga temperaturer och kanske inte slår rot på fast och sval vårjord. Plantera inte ringblommor samtidigt som du planterar mer frostbeständiga gräs och blommor.

Den bästa tiden att plantera dem i öppen mark är början av juni.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ringblommor är exakt de blommor som bara behöver vård under plantodlingsperioden. Efter att ha planterat tagetes i marken kommer kraven för vård av växten praktiskt taget att försvinna. Allt som krävs av dig är att vattna och rensa plantan i tid . Tagetes klarar resten på egen hand. När du planterar, överväga variationen och variationen av ringblommor. Lågväxande sorter (upp till 20 cm i höjd) växer vanligtvis till små buskar, och därför kan avståndet mellan de planterade plantorna inte vara mer än 7-10 centimeter. Höga sorter växer ofta till omfattande buskar med frodiga knoppar, och här bör avståndet mellan växter vara minst 10 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den största fördelen med att plantera ringblommor är att de tolererar perfekt att transplantera i alla åldrar, även under perioden med aktiv blomning av knoppar. Däremot bör frekvent transplantation av plantor från plats till plats undvikas. Så du riskerar att skada rotsystemet som ännu inte har rotat sig. Övervaka den gynnsamma temperaturen innan du planterar plantor i öppen mark, men undvik direkt solljus på kronbladen på unga blommor . Vuxna ringblommor är fotofila, så en solig och öppen plats för plantering av plantor bör väljas. Marken för växten ska vara fjädrande och lös, detta underlättar groning av unga rötter.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer knoppar för frön, vänta till ögonblicket för växtens massblommande. Stör inte genom att klippa blommorna som just har dykt upp.

Såddatum

När du planterar prydnadsväxter, inklusive ringblommor, är det värt att följa den ungefärliga tidpunkten för att så frön och plantera plantor i marken. Om vi pratar om de södra regionerna, bör plantering av plantor i öppen mark utföras närmare mitten av april, efter att den första solen värmer upp jorden. I de norra regionerna är det värt att flytta planttiden till försommaren, eftersom jorden inte värms upp tillräckligt och de flesta växterna kan frysa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på att med en förändring av planteringstiden kommer knopparnas blomningstid också att förändras. Om du sår ringblommor hemma på vintern kan du få fullfjädrade blommor i mitten av våren. Det är bäst i sådana fall att så i mitten av februari . Om växten börjar blomma och bli täckt med unga knoppar, och varma dagar, inte mindre än en vecka, oroa dig inte. Ringblommor tolererar stadigt transplantationen även under blomningsperioden. Det är också allmänt praktiserat att såga ringblommafrön på senhösten, när perioden med kraftiga regn redan har gått. I detta fall tar de första skotten av växten sin väg i det öppna fältet tidigt på våren.

Bild
Bild

Det är värt att komma ihåg att de inte är särskilt motståndskraftiga mot ens minimal frost.

Det finns tre alternativ för ringblommans planteringsplats:

  • öppen mark;
  • växthus;
  • så plantor hemma.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådd för plantor bör börja i mitten av februari (i detta fall är det absolut nödvändigt att skapa ett bekvämt mikroklimat för fröna, och konstgjord belysning kommer inte att störa). Det är bättre att skjuta upp plantering av ringblommor under en film eller i ett växthus till början eller mitten av maj . Om vi pratar om att plantera plantor i öppen mark, bör du fokusera på slutet av maj. Med tanke på variationen av ringblommans sorter kan tiden variera något.

Bild
Bild

Tidpunkten för sådd och plantering av ringblommor beror mycket på regionen - på vissa breddgrader kan den genomsnittliga dagliga temperaturen vara mindre eller mer, och därför kan metod och tid för plantering variera.

Helst behöver ringblomma plantor cirka 2 månader för att växa sig starka innan de planteras i öppen mark, men om du sådde växten för sent eller växttemperaturen inte var tillräckligt bra kan tidpunkten skjutas upp. I alla fall, innan du bestämmer dig för att plantera en växt under öppen himmel, bör du se till att oväntade frost inte kommer att följa inom en snar framtid . Detta gäller särskilt kraftiga temperaturfall i regioner som Ural, Sibirien och Fjärran Östern.

Bild
Bild

I regioner med liknande klimat bör tiden för plantering av plantor i öppen mark skjutas upp till juni, därför bör fröna själva sås först under andra halvan av april. I Moskva-regionen är dessa datum lite tidigare och går till början av mitten av april, medan plantering av en växt i öppen mark bör utföras i slutet av maj-början av juni. Tänk i alla fall på att marktemperaturen inte ska vara lägre än 15 grader, detta gäller även för plantering av växter i ett växthus.

Bild
Bild

För närvarande finns det mer än 50 olika sorter av denna fantastiska växt, som alla skiljer sig inte bara i yttre funktioner (höjd, antal knoppar, nyanser av blommor, bladens struktur och buske), men också under blomningsperioden och tillväxt. När du bestämmer tidpunkten för sådd av frön eller plantering av plantor, överväg plantens sorteregenskaper . Kom ihåg att höga sorter av denna växt blommar 2-3 veckor senare än låga. Den allra första att så upprätta ringblomma sorter - från de sista dagarna i mars till mitten av april. Sedan finns det lågväxande växtsorter-tidigt till mitten av april. Tunnbladiga ringblommor planteras bäst i slutet av april och fram till mitten av maj.

Bild
Bild

Om vädret är bra och det finns tillräckligt med vatten och näringsämnen i jorden kommer du att kunna se de första blommorna redan i början av sommaren.

Träning

Vackra och friska ringblomma buskar är inte så mycket påverkan av miljöförhållanden som resultatet av primärvård för frön och groddar. Det är under groningstiden som växten är mest stressad, så du bör ta hand om att skapa idealiska förutsättningar för dess tillväxt . Ringblommor är inte särskilt nyckfulla mot groningsplatsen, detta är en av de växtsorter som kan utveckla ett rotsystem även i ett relativt litet utrymme. För plantering väljs oftast vanliga trä- eller polymerlådor 20 x 30 cm, du kan också använda vanliga plastmuggar, skokartonger av komprimerad kartong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att plantera blommor i en stor behållare, bör du välja behållare som andas med hål (längst ner eller på sidorna) så att överflödigt vatten kan rinna ut fritt . Detta eliminerar risken för rotröta. Det är möjligt att använda torvkrukor, som efter frögroning placeras med växten direkt i marken - detta garanterar säkerheten för ringblommans rotsystem. Försök att köpa torvbehållare från betrodda tillverkare, eftersom många företag idag använder billig kartong för att skapa sådana krukor.

Bild
Bild

När du förbereder behållaren ska papper eller kartong skickas till botten, då är det värt att ta hand om behållarens dränering - för detta, i ett tunt lager (högst 3 cm, beroende på djupet), är det värt att tätt skicka expanderad lera eller fint grus till botten.

Det perfekta alternativet för plantering av plantor är en lätt jord med hög näringshalt och god tillgång till syre och vatten. Du kan göra denna blandning själv. Beroende på behållarens volym bör följande proportioner följas:

  • trädgårdsjord - 2 portioner;
  • torvblandning - 1 portion;
  • 1 portion vanlig humus;
  • 1 portion grov sand, beroende på typ av ringblomma, kan dess mängd minskas;
  • Du kan lägga till lite kokosfibrer i markens översta lager för att göra jorden lösare och mer andningsbar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är dock fortfarande inte tillräckligt för att skapa en hälsosam jord. För att jorden inte bara ska andas och vara frisk, utan också vara säker för frön, bör den desinficeras i förväg från parasiter, svampar och sjukdomar. För att göra detta, häll helt enkelt lite varmt vatten över jorden med tillsats av en manganlösning. Häll inte kokande vatten över det - det kan förstöra näringsämnen i jorden .… Färdiga lösningar kan också användas för desinfektion. De vanligaste alternativen är Vitaros och Fitosporin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också desinficera jorden genom att placera jorden i en ugn eller dubbelpanna. För att desinficera jorden med den här metoden är det värt att vänta minst en timme, men om vi pratar om kalcinering i mikrovågsugnen, reduceras tiden till 10-15 minuter. Ett sådant förfarande behövs också för förstörelse av ogräsfrön i jorden. Om du inte vill bråka med att förbereda jorden hemma kan du alltid köpa en färdig blandning i butiker för trädgårdsmästare .… Ofta desinficeras sådana blandningar och behöver inte antändas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter alla manipulationer hälls jorden i behållare och placeras i ett rum med rumstemperatur (+ 20-23 grader). Du bör vänta 3 dagar på utveckling av lämplig mikroflora i jorden och uppkomsten av nyttiga bakterier.

Marigoldfrön av något slag är inte ett problem att få - de säljs i alla trädgårdsbutiker. Om vi pratar om att skaffa frön från blommorna själva, så blir plantans knoppar gradvis gula och svarta efter blomningstiden (någonstans efter ca 1-1, 5 månader). Därefter öppnas de lätt och fröna kan samlas fritt från koppen . Vanligtvis finns det mer än 20 potentiella växter i en ringblommaknopp, men i praktiken gror inte alla frön.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du har tagit ut fröna bör du lägga dem i speciella papperspåsar eller tygpåsar för örter . Om du har ett stort antal frön kvar efter plantering ska du inte kasta dem eller ge dem bort - de kan gro även efter några år. Innan själva planteringsförfarandet bör fröna fuktas med varmt vatten och placeras på en varm plats i 2-3 dagar (nära batterier eller på en fönsterbräda under solen).

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg landningsinstruktioner

Efter att alla förberedelsesteg har passerat bör du också konsekvent behandla själva landningsförfarandet. Nedan hittar du steg-för-steg-instruktioner för sådd av ringblommafrön hemma.

  • Efter att ha placerat jorden i behållaren, komprimera den lite och fukta den med lite vatten. Gör sedan längsgående parallella spår i jorden 1-1,5 centimeter djupa. För att få framtida groddar att känna sig så bekväma som möjligt är det värt att observera avståndet mellan spåren på 1,5-2 centimeter.
  • Placera ringblomma frön i spåren (detta är bekvämt att göra med en pincett eller ett vanligt vikt pappersark eller tidning). Tycker inte synd om fröna - många av dem kan visa sig vara tomma, och du kan enkelt ta bort överflödiga skott i framtiden. Många ägare planterar flera sorter i en behållare samtidigt. För att undvika förvirring, lägg ett papper med namn i början av varje spår.
  • Efter en viss tampning av fröna i spåren, strö dem ovanpå med samma blandning som i behållaren. Överdriv inte med mängden jord så att det inte är svårt för fröna att gro - 1 cm jord ovanifrån räcker. Att lämna fröna utan pulver är inte heller värt det, annars kommer deras skal att komplicera lövets utveckling.
  • Fukta de redan sprinklade fröna något med kallt vatten. Var försiktig så att du inte lämnar fröna utan lock.
  • Nästa steg är att skapa ett gynnsamt mikroklimat. För att göra detta, täck behållaren med ett transparent lock, film eller trasa. Således kommer jorden i behållaren alltid att förbli fuktig. Lägg sedan den täckta behållaren på en varm plats. Redan efter 1-2 veckor vid rumstemperatur bör du fixa plantans första skott. Den idealiska temperaturen för groning är 15-22 grader Celsius. Vid en lägre temperatur kommer groddarna att gro mycket långsammare; vid en högre temperatur finns det en möjlighet att de flesta groddarna inte kommer att gro alls.
  • Så snart de första fullfjädrade groddarna av ringblommor dyker upp är det värt att öka antalet luftningar och noggrant övervaka plantornas ben. För ringblommor är en sjukdom som "svart ben" karakteristisk, där den nedre delen av växten visuellt tunnar och torkar. Sjukdomen sprider sig snabbt till intilliggande skott, som också bör tas bort omedelbart. Du kan använda en fungicidlösning för att spraya marken igen.
  • Om groddarna stiger friska, frekventa och starka från marken, bör växterna utsättas för luften, helt ta bort filmen och locket från behållaren. Det finns ingen anledning att rusa med efterföljande vattning, vänta tills den primära fukten i behållaren har avdunstat helt. För att groddarna ska bli starka och växa snabbare är det vettigt att lägga till olika gödningsmedel i jorden i detta skede.
  • Nästa steg börjar med utseendet av 2-3 fullfjädrade löv i fröna. Sedan kan du börja plocka - plantera dem i en större behållare, separata behållare eller i öppen mark.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Efter att ha planterat växten i öppen mark minskas manipulationerna för att ta hand om den avsevärt. Ringblommor är en tålmodig och resistent växt som klarar sig utan att vattna, beskära eller ogräs under lång tid. Men om vi pratar om att plantera ringblommor för dekorativa ändamål, kommer omsorgen om växtens utseende och hälsa fram. Efter dykning rotar groddarna mycket snabbt. Som med alla växter behöver de regelbunden ogräs (särskilt i det inledande skedet, när groddarna ännu inte har mognat) . Efter regelbunden vattning kan jorden förlora sin plasticitet och bli hård, i det här fallet är det värt att vända sig till hjälp av en trädgårdshack för att lossa jorden runt växterna.

Bild
Bild

De primära åtgärderna under dykfasen bör vara följande:

  • själva plantan bör placeras i en fördjupning upp till nivån av bladtillväxt;
  • växtens rotsystem räcker ut och passar snyggt in i spåren;
  • vattna växten med varmt vatten, undvik att slösa vatten nära basen och rötterna;
  • efter vattning, tillsätt lite mer jord ovanpå och tampa lätt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under tillväxtfasen bör man se till att gödsla plantorna (för detta är olika fosfor-kaliumgödselmedel, som finns i varje trädgårdsbutik, lämpliga). Gödningsmedlet kommer att ge unga groddar styrkan att bekämpa parasiter och hjälpa till med rotning. Om vi pratar om att plantera ringblommor i strikt begränsade behållare, för att bevara fukt i markens övre lager är det tillräckligt att täcka det med ett litet lager fint halm. Undvik att plantera flera sorter av ringblommor tillsammans, detta kommer att leda till att de blandas, vilket kommer att påverka originaliteten hos en viss typ av växt negativt . När skadedjur som bladlöss, sniglar eller andra insekter dyker upp på växten är det tillräckligt att använda en tvålösning som du kan förbereda själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du inte är nöjd med ringblommornas korta blomningstid kan timingen ökas något genom att klippa av de knoppar som redan börjar torka. Så fler näringsämnen och fukt når unga knoppar snabbare.

Slutligen kan du läsa en liten lista med användbara tips som du kan odla friska och vackra ringblommor med. De relaterar i större utsträckning till plantering och odling av ringblommor i det öppna fältet.

  • Håll koll på mängden vatten som beräknats för varje ringblommabuske. I torra tider, försök att inte försumma ytterligare vattning (särskilt för nyplanterade blommor), samtidigt, under en period med hög luftfuktighet, se till att överflödigt vatten inte ackumuleras i blommans rötter, annars finns det en stor risk för rötbildning.
  • För hög luftfuktighet under den inledande tillväxtfasen kan också resultera i mer grönska och löv än blommorna själva. Och här lider plantans attraktivitet redan.
  • Överskott av fukt kan också leda till att själva blomställningarna ruttnar. Under sådana förhållanden är blommor extremt mottagliga för påverkan av svampsjukdomar. Försök att bli av med ruttnande knoppar eller kvistar omedelbart så att sjukdomen inte sprider sig till plantans bas.
  • Marigolds har ett antal egenskaper som har en fördelaktig effekt på jorden. Dessa blommor tros läka jorden från nematoden (rotmask). Det är därför det är vettigt att plantera denna växt längs trädgårdsbäddar tillsammans med andra prydnadsväxter och medicinalväxter.

Rekommenderad: