Växande Malva Från Frön (16 Bilder): När Ska Man Plantera? Hur Ser Frön Ut Och Hur Man Samlar Dem Till Plantor?

Innehållsförteckning:

Video: Växande Malva Från Frön (16 Bilder): När Ska Man Plantera? Hur Ser Frön Ut Och Hur Man Samlar Dem Till Plantor?

Video: Växande Malva Från Frön (16 Bilder): När Ska Man Plantera? Hur Ser Frön Ut Och Hur Man Samlar Dem Till Plantor?
Video: Smultron från frön - 50 dagar efter sådden 2024, Maj
Växande Malva Från Frön (16 Bilder): När Ska Man Plantera? Hur Ser Frön Ut Och Hur Man Samlar Dem Till Plantor?
Växande Malva Från Frön (16 Bilder): När Ska Man Plantera? Hur Ser Frön Ut Och Hur Man Samlar Dem Till Plantor?
Anonim

Mallow är en vacker prydnadsväxt. Det är mycket populärt bland trädgårdsmästare och landskapsdesigners. Växten kan föröka sig på flera sätt, inklusive frö. Det bör dock noteras att, i jämförelse med andra metoder, är reproduktion av frö besvärande och inte särskilt snabbt.

Bild
Bild

Hur ser frön ut och hur samlar man dem?

Mallowens frökapsel har en rundad och något tillplattad form och består av 5 kronblad, under vilka fröna ligger. Fröna är gråa i färg och har en dubbeltandad kant, bestående av de minsta tallrikarna av vetefärg . Frödiametern varierar från 5 till 7 mm och beror på växtsorten.

Bild
Bild

Under mognadsperioden börjar kullarna få en gulbrun färg, men öppnas inte helt. Det rekommenderas att samla frön under denna period, riva av något omogna kapslar och placera dem på en varm och torr plats.

Lufttemperaturen i rummet där fröet ligger bör vara mellan 25 och 30 grader. Det är oönskat att lämna omogna bollar på stammen, eftersom de kan bäras bort av ett vindstöt och det kommer inte att finnas något att samla. Efter fullmognad öppnas kullarna och fröna klara för sådd rinner ut.

Mallowfrön kännetecknas av god groning, som de behåller i tre år efter skörd.

Bild
Bild

Enligt erfarna trädgårdsmästare har äldre, som samlats in för mer än ett år sedan, den bästa grobarheten. När du väljer en fröproduktionsmetod bör du veta att till följd av korsbestämning förloras många ärftliga egenskaper hos moderplantan, därför kan unga växter ha blommor av annan form och färg än förälderns.

Kulturer odlade av frön är ofta mer dekorativa och har en mycket original färg . Man bör också komma ihåg att blommornas dubbelhet med denna reproduktionsmetod går förlorad. Hemma mognar fröna ganska snabbt, varefter de rengörs från orenheter, torkas lite och tas bort till en torr plats.

Det perfekta sättet att lagra frön är en temperatur på 10-15 grader och en luftfuktighet på högst 50%.

Bild
Bild

Optimal avstigningstid

När du förökar malva med frö måste du känna till planteringsdatumen väl. Om det är planerat att odla plantor från frön, är den bästa tiden för plantering i slutet av februari - början av mars . Den här tiden kommer att räcka för att unga ettåriga ska blomma redan under sååret. När det gäller att plantera frön i öppen mark kan evenemanget utföras två gånger - på våren och hösten. Man bör komma ihåg att växter inte bara på hösten, utan också på våren börjar plantera att blomma först nästa år.

Det finns inga tydliga datum för att plantera frön på våren, och varje trädgårdsmästare bestämmer rätt tid på egen hand. Till exempel, i regioner med ett milt klimat, börjar plantering så snart jorden värms upp över 10 grader. Detta sker vanligtvis i maj, men i söder förekommer det i början av månaden och på mer tempererade breddgrader i mitten.

I regioner med ett starkt kontinentalt klimat, där hotet om återvändande frost kvarstår under hela maj, utförs sådden under de sista dagarna i maj eller i början av juni . När det gäller höstplantering är den bästa tiden i mitten av september och i de södra regionerna - början av oktober. Efter plantering av fröna måste trädgårdsbädden täckas med fallna löv, sågspån eller torv och lämnas till vintern i denna form.

Bild
Bild

Förberedande skede

Innan du börjar så frön måste du bestämma dig för en plats, förbereda marken och välja frön.

Val av sittplats

Att så malva frön i öppen mark innebär att man väljer en permanent plats, varför denna fråga bör hanteras med fullt ansvar. Man bör komma ihåg att både ettåriga och fleråriga arter växer ganska snabbt och är ganska höga växter. därför plantering rekommenderas att göras på nära avstånd från staketet eller pergolan , eftersom starka vindar kan bryta stjälkarna.

Detta kommer naturligtvis inte att leda till att hela växten dör, men det kommer definitivt att beröva den blomning. Det område som väljs för malva bör vara väl upplyst när som helst på dygnet, annars börjar plantorna stagnera och blomma dåligt. Förutom, platsen måste skyddas från vind och drag . För att göra detta kan du bygga en konstgjord skärm eller välja en lugn plats nära en vägg eller staket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jorden

Mallow är en opretentiös växt och inte för krävande på jorden. Detta beror på blommans långa rotsystem, genom vilket den tar emot näringsämnen från det nedre jordlagret. Det bästa alternativet för malva är en lätt lera med en neutral pH -nivå och ett tillräckligt humusinnehåll . Om lera råder på platsen, tillsätts en blandning av sand och humus, taget i lika delar.

Om sandjord råder, rekommenderas introduktion av torv och lera.

Blomman växer bra på måttligt fuktiga jordar, utan stillastående vatten. Innan frö planteras grävs platsen till ett djup av 20-30 cm, ogräs dras ut och komponenterna som saknas (humus, kompost, sand, torv eller träaska) läggs till. Om sådd av frön planeras för att erhålla plantor, köps substratet i affären eller förbereds oberoende.

För att göra detta blandas trädgårdsjorden med sand och humus i förhållandet 2: 1: 1, kalcinerat i en ugn vid 200 grader i 20 minuter. Om detta inte är möjligt, spills jordblandningen med kokande vatten eller med en lösning av kaliumpermanganat. Detta hjälper till att förhindra uppkomsten av en sådan farlig sjukdom för malva som svartben.

Bild
Bild

Behållare för plantor

När du väljer en behållare för sådd av malvfrön måste du komma ihåg att växten har långa och mycket sårbara rötter, och därför behöver den höga torvkrukor.

Vid transplantation i öppen mark begravs plantan i rabatten direkt med behållaren, vilket håller rötterna intakta. Om du använder återanvändbara behållare eller vanliga lådor för plantor, kan de flesta plantorna dö när du planterar på en rabatt . Om det inte är möjligt att köpa torvkrukor sås fröna i höga lådor med ett djup av minst 10 cm. Avståndet mellan intilliggande frön bör vara 4-5 cm.

Bild
Bild

Fröförberedelse

När du väljer ett frö bör du veta det användning av hybridfrön rekommenderas inte … Detta beror på sannolikheten för förlust av många modersdrag i den andra generationen blommor.

Det bästa är frön som samlats in från sortväxter: de behåller all information om en blommas generiska egenskaper.

Innan sådd påbörjas måste frömaterialet förberedas, och detta gäller särskilt för ettåriga frön. För att vakna rekommenderas det att lämna dem i varmt vatten i 10-12 timmar . Denna procedur hjälper till att mjuka upp fröskiktet och stimulerar snabb groning.

Bild
Bild

Hur man sår?

Malvfrön kan planteras både i öppen mark och i plantor. Planteringstekniken är så enkel att även en nybörjare sommarboende klarar den.

Sådd i öppen mark

Frömaterial läggs noggrant ut på en tidigare grävd mark, varefter det strös med ett näringsrikt underlag. Vissa trädgårdsmästare gör grunda hål i jorden, där de placerar fröna. Såplanen är följande: avståndet mellan två höga malvarter bör vara 50-70 cm, mellan lågväxande, till exempel malva är lågt,-45 cm . För att få garanterade plantor, istället för ett frö, är det bättre att plantera tre på en gång och placera dem i en triangel på ett avstånd av 5 cm från varandra.

Bild
Bild

Efter sådd fuktas rabatten försiktigt, försöker att inte tvätta fröna ur marken och täckt med agrofibre. Varje dag tas materialet bort i 10-15 minuter och planteringen luftas. Vattning utförs efter behov, vilket håller jorden fuktig. De första skotten visas den 14-20: e dagen, beroende på temperaturförhållanden och vård. Efter spiring av groddarna tas filmen bort, utan att glömma att regelbundet vattna planteringen.

Om alla frön har sprungit upp och skotten växer för tätt måste de tunnas ut genom att transplantera de utgrävda skotten till en annan rabatt. På grund av de mycket sårbara rötterna finns det dock inga garantier för att groddarna kommer att slå rot. Du bör också veta att när du planterar frön i öppen mark blommar endast enåriga arter under det första året.

Perenner bygger upp ett lövuttag och börjar blomma först nästa år.

Bild
Bild

Plantera plantor

Att plantera frön till plantor är detsamma som att så på friland. Om en vanlig låda används, placeras fröna på ett avstånd av 5 cm från varandra, strös med en näringsblandning och fuktas med en sprayflaska. Därefter täcks planteringen med polyeten och gror på en ljus plats vid en temperatur på 20-22 grader, vattning och luftning.

Efter att groddarna dyker upp, vilket tar 10 till 12 dagar, tas filmen bort . Att så frön i torvkrukor utförs på samma sätt, med den enda skillnaden att glasburkar eller skurna plastflaskor används istället för plastfolie. Det rekommenderas att plantera två frön i varje behållare.

När de unga groddarna växer lite och blir starkare börjar de härda och förbereda sig för transplantation till en permanent plats. För att göra detta tas lådor eller krukor ut på gatan, och varje dag ökar de sin tid i frisk luft. Mallow tål att plocka mycket dåligt, därför rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att inte utföra det alls eller att bara plantera de största och mest kraftfulla groddarna.

Unga växter transplanteras till en permanent plats i slutet av maj, efter att hotet om nattfrost helt har gått. Transplantationen utförs mycket noggrant och försöker att inte förstöra jordklumpen. Plantor från torvkrukor planteras tillsammans med krukorna.

Bild
Bild

Rätt uppföljningsvård

Ytterligare odling av malva plantor kräver traditionella aktiviteter - vattning, gödsling, lossning, strumpeband och mulching.

  • Vattna växten mycket sparsamt ., inte mer än två gånger i veckan och först efter att matjorden har torkat.
  • När en hård skorpa dyker upp jorden måste lossas och ge luftflöde till rötterna.
  • Som toppdressing för vuxna växter , växer på utarmad jord kan du använda torv, humus eller kompost med en hastighet av 3 kg per 1 m2, eller ibland vattna dem med en lösning av träaska. Organiskt material bör appliceras efter blomningen, närmare hösten, och på våren kan du använda ammophos eller azophoska. För en mer frodig och långvarig blomning rekommenderas ettåriga malvar att befruktas med ett komplex av mineralgödsel för blommande växter.
  • Höga arter behöver ofta ett strumpeband . För att göra detta placeras en insats bredvid växten och en stam knyts till den med en mjuk garn. Torra löv och vissnade blommor avbryts omedelbart, vilket ökar blomningstiden.
  • För att behålla fukt i rotzonen , och även för att förhindra att rötterna fryser på vintern, mulas stammarna med halm, grangrenar eller torv. På våren tas det gamla lagret bort och ersätts med ett nytt.

Rekommenderad: