Badan Cordial (37 Bilder): Beskrivning Av örtväxter För öppen Mark, Planterings- Och Skötselregler

Innehållsförteckning:

Video: Badan Cordial (37 Bilder): Beskrivning Av örtväxter För öppen Mark, Planterings- Och Skötselregler

Video: Badan Cordial (37 Bilder): Beskrivning Av örtväxter För öppen Mark, Planterings- Och Skötselregler
Video: Trädgårdstips från Högvalta "Pelargonsticklingar & murgröna" 2024, Maj
Badan Cordial (37 Bilder): Beskrivning Av örtväxter För öppen Mark, Planterings- Och Skötselregler
Badan Cordial (37 Bilder): Beskrivning Av örtväxter För öppen Mark, Planterings- Och Skötselregler
Anonim

Att dekorera en personlig tomt är en favorit tidsfördriv för alla trädgårdsmästare. Varje ägare av lokalområdet försöker skaffa de vackraste prydnadsväxterna för gröna kompositioner. Florister rekommenderar att uppmärksamma opretentiösa växter som kräver minimal uppmärksamhet. En av dessa växter är hjärtlöst rökelse.

Beskrivning

Badan hjärtblad är en flerårig ört som består av stora blanka blad och vita eller rosa blommor på höga crimson ben. Blommans andra namn är bereginya cardiofolia (Latin Bergenia cordifolia), och i vardagen kallar trädgårdsmästare badan för en elefants öra. Blommans hemland är Sibirien och bergsområdena Altai.

Den maximala höjden för en vuxen växt kan nå 50 cm. Den läderartade och blanka bladplattan är mörkgrön färgad och ligger på långa bladblad, som samlas i en rotrosett. Små blommor som liknar klockor samlas i panikulära blomställningar och ligger högst upp på stammen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blomningsperioden är vår. Efter vissnande av blomställningarna bildas frökartonger, där det finns långsträckta frön.

Badan hjärta är inte bara en vacker växt, men också mycket användbar. Dess kemiska sammansättning inkluderar tanniner, glukos, fruktos, askorbinsyra och karoten. Badanbaserade preparat har följande egenskaper:

  • sammandragande;
  • vasokonstriktor;
  • hemostatisk;
  • antiinflammatorisk;
  • antimikrobiell.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Uppfödares långa och noggranna arbete har framkallat uppkomsten av fantastiskt vackra hybridvarianter av hjärtbladade badaner. Florister rekommenderar att uppmärksamma renovering sorter Doppelganger, Herbstblute, Schneekonigin … Invånare i de norra regionerna kommer att tycka om frosthärdiga senarter som t.ex. Oeschberg och Eroica ("Eroika").

Otroligt vacker är betyg David , vars blommor är målade i en djuprosa nyans, och bladen blir röda på hösten. Det har inte mindre skönhet och Winterglut -sort vars blomställningar är djupröda.

Florister som inte har en personlig tomt kommer definitivt att gilla Biedermeier -sort som kan planteras i blomkrukor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera och lämna

Badan är en opretentiös flerårig växt som lätt tål låga temperaturer. Blomman känns mest bekväm i skuggade områden med en måttlig mängd solljus, som är skyddade mot starka drag . Direkt solljus påverkar växten negativt och kan leda till en avmattning av dess tillväxt och utseendet av gula fläckar på bladplattorna. Nybörjare bör uppmärksamma det faktum att växter som odlas i full skugga inte kommer att kunna bilda blomställningar och inte kommer att glädja sig med ljusa och vackra knoppar.

Den mest gynnsamma tiden för att plantera badan är sensommaren och början av hösten . Blomman föredrar att växa i rabatter med ljus och bördig jord, men det är bättre att undvika våtmarker. Överdriven fukt kan provocera ruttning av rotsystemet och växtens död. Det optimala avståndet mellan växter är 35 cm.

En tätare plantering skapar ogynnsamma förutsättningar för rotsystemets utveckling, och de formade bladplattorna och blommorna blir små och inexpressiva.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att rota plantorna är det nödvändigt att bilda ett planteringshål som överstiger diametern på blommans rotsystem. För att förhindra rotförfall är det absolut nödvändigt att täcka botten av hålet med dräneringsmaterial, som kan expanderas lera eller brutet tegel . Det är nödvändigt att fylla planteringshålet med jord bestående av lika delar jord, grus och flodsand. Planterade blommor bör vattnas rikligt med rent och sedimenterat vatten.

Badan har en negativ inställning till frekventa transplantationer och kan växa på ett ställe i minst 10 år . För att säkerställa de mest bekväma förutsättningarna för tillväxt och utveckling av en blomma, rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att ägna särskild uppmärksamhet åt att ta hand om den. Denna process består av en uppsättning standardprocedurer, som inkluderar att vattna och beskära växten, berika jorden med näringsämnen, lossa jorden och skydda blomman från parasiter och sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha planterat en blomma är det absolut nödvändigt att täcka hela rotzonen. Denna händelse kommer att förhindra att jorden torkar ut och tillåter mindre frekvent vattning av grönområden. Växten behöver inte mycket vatten, men det är nödvändigt att fukta jorden regelbundet och i små portioner . För att maximera tillförseln av blommor med syre är det nödvändigt att regelbundet ogräs på platsen med samtidig avlägsnande av ogräs, som inte bara tar fukt från jorden, utan också mikronäringsämnen.

I slutet av hösten rekommenderar experter att man skär av hela den gröna delen ovan marken och i områden med ogynnsamma klimatförhållanden täcker man buskarna med fiberduk eller grangrenar. På våren är det absolut nödvändigt att utföra sanitär beskärning av grönområden, vilket hjälper till att ge buskarna ett välskött utseende.

För att förse växten med alla nödvändiga näringsämnen är det nödvändigt att berika jorden med mineraliska eller organiska gödningsmedel på våren och hösten. Nybörjare bör veta att även under de mest bekväma förhållandena kommer badan att glädja sig med vackra blommor bara nästa år efter plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Att skaffa unga bärväxter följande uppfödningsmetoder kan användas:

  • dela busken;
  • växer från frön.

Att dela upp en buske är det enklaste och mest populära sättet för växtförökning, för vilken endast växter över 5 år är lämpliga. För att dela moderbusken måste den tas bort från jorden efter att ha vattnat rikligt. Buskens uppdelning bör endast utföras med ett skarpt trädgårdsverktyg. Experter rekommenderar att det resulterande plantmaterialet bearbetas med en lösning av kaliumpermanganat. Det förberedda planteringsmaterialet måste planteras i förberedda hål och vattnas rikligt. Denna reproduktionsmetod kan utföras under hela växtsäsongen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fröförökningsmetoden är mer tidskrävande och noggrann, därför används den väldigt sällan av blomsterodlare. Plantering av frön bör göras i slutet av februari eller början av mars. För att implementera det måste du utföra följande aktiviteter:

  • fylla planteringsbehållare med näringsjord;
  • bildandet av spår med ett djup av högst 0,5 cm. Det optimala avståndet mellan raderna är 3 cm;
  • fukta jorden med varmt vatten;
  • så frö.

För att påskynda frögroning, täck behållarna med glas eller plastfolie och placera dem i ett varmt och väl upplyst rum. För att förhindra att jorden blir ruttna rekommenderar experter att regelbundet ta bort skyddsmaterialet. I början av juni kan du transplantera plantor till en permanent växtplats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Trots att rökelse är en opretentiös växt, är det ofta lider av svampsjukdomar , som främst påverkar den ovanjordiska gröna delen. Tecken på sjukdomen är utseendet på bruna fläckar och en röd kant på bladens ovansida och bildandet av en vit blomma på den nedre delen av bladplattan. För att förhindra spridning av sjukdomen är det nödvändigt att ta bort alla infekterade områden och behandla buskarna med speciella kemikalier.

Ökad markfuktighet, fullständig nyans av platsen, liksom vattendränkt mark kan provocera utveckling av putrefaktiva processer , liksom utseendet på sniglar och slobberande slantar. Dessa parasiter kan endast avlägsnas genom manuell insamling.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra uppkomsten av dessa problem är det nödvändigt att övervaka nivån på markfuktighet, öka belysningen av platsen och vid behov tunna ut grönytorna.

Skäm bort växtens utseende och provocera ibland dess död nematoder , för förstörelsen av vilken det är nödvändigt att gräva upp växten och behandla dess rotsystem med en lösning av kaliumpermanganat. För plantering måste du välja en ny plats, och den gamla måste noggrant grävas upp och sprutas med speciella kemikalier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

På grund av sina stora och gröna blad, liksom vackra blommor, är det hjärtformade bäret efterfrågat bland landskapsdesigners, som ofta använder just denna växt i sina projekt.

Blomman planteras nära kantstenar, på alpina kullar, liksom i steniga områden. Blomman ser spektakulär och ovanlig ut nära stora stenar och på stranden av konstgjorda reservoarer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Badan hjärtformad kan planteras med följande växter:

  • aquilegia;
  • sedge;
  • geranium;
  • iris;
  • ormbunke;
  • flox;
  • klockor;
  • lungört;
  • astilba.

En sammansättning av höga lianor och frodiga bär kan dekorera alla territorier, och gemensam plantering av en flerårig med barrväxter kommer att tillåta en lång tid att gröna inte bara en personlig tomt utan också stadsblommor och gränder.

Rekommenderad: