Alyssum Marine (31 Bilder): Beskrivning Av En örtartad Växt För öppen Mark. Växande Seaside Lobularia Från Frön

Innehållsförteckning:

Video: Alyssum Marine (31 Bilder): Beskrivning Av En örtartad Växt För öppen Mark. Växande Seaside Lobularia Från Frön

Video: Alyssum Marine (31 Bilder): Beskrivning Av En örtartad Växt För öppen Mark. Växande Seaside Lobularia Från Frön
Video: Sweet Alyssum, Lobularia Maritima - Keep Them Blooming! Deadhead! 2024, April
Alyssum Marine (31 Bilder): Beskrivning Av En örtartad Växt För öppen Mark. Växande Seaside Lobularia Från Frön
Alyssum Marine (31 Bilder): Beskrivning Av En örtartad Växt För öppen Mark. Växande Seaside Lobularia Från Frön
Anonim

Blommande gröna kompositioner är ett måste för alla trädgårdar, gränder och närområden. För att dekorera webbplatsen använder experter ett brett utbud av prydnadsväxter. Deras kompetenta urval gör att du kan beundra mångfärgade färger från tidig vår till sen höst.

För att gröna områden inte ska kräva mycket uppmärksamhet rekommenderar blomsterhandlare att välja opretentiösa sorter som alltid kommer att se imponerande ut även under ogynnsamma klimatförhållanden. En av dessa växter är sea alyssum, vars sort och färgstarka utseende kommer att överraska även erfarna trädgårdsmästare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Alyssum marine är en ört för öppen mark, som tillhör kålfamiljen. I den specialiserade litteraturen kan du hitta andra namn på denna växt - vid havet eller havslobularia, stensten och rödbetor. Hemorten för denna art är de steniga foten av bergen och steniga slätterna i södra Europa . Allisum är en marktäckart som har en kompakt, tät och mycket spridande krona. Maxhöjden för en vuxen växt överstiger inte 35 cm. Små avlånga och spetsiga bladplattor finns på klättrande blommande skott.

Blomställningarna består av små blommor som har ett brett färgintervall . Ett särdrag hos denna blomma är närvaron av en behaglig honungsarom, som intensifieras under kvällstimmarna. Blomningen börjar i mitten av hösten och varar till slutet av september.

Växtens färgschema beror på sortens egenskaper och kan vara vit, grädde, rosa, röd, lila och lila.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Recension av de bästa sorterna

Tack vare uppfödarnas och botanikernas långa och noggranna arbete kan trädgårdsmästare beundra olika sorter av havslyssum. Florister rekommenderar att uppmärksamma dess sorter.

  • Lilla Tim - en växt vars blomställningar är målade i snövit färg. Denna typ hänvisar till krypande blommor, vars höjd inte överstiger 10 cm, och dess utseende liknar havsvågskum.
  • " Violet coning " - en otroligt vacker sort som tillhör den rikliga arten och odlas i hängande krukor.
  • " Lila prinsessa " - riklig art som bildar långa skott. Denna blomma kan odlas både i hängande krukor och direkt i en rabatt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

För att en doftande blomma ska visas på webbplatsen, följande uppfödningsmetoder kan användas:

  • sticklingar;
  • dela busken;
  • nyskapande;
  • med hjälp av plantor.

De två första planteringsmetoderna är komplexa och arbetskrävande. För att få skott från sticklingar är det nödvändigt att klippa det erforderliga antalet sticklingar mitt på sommaren och rota dem i fuktig och näringsrik jord och skapa ett filmskydd runt planteringarna. Efter uppkomsten av nya bladplattor kan unga växter transplanteras till en permanent tillväxtplats.

Metoden för att dela en buske innebär att man tar bort moderplantan från jorden i mitten av våren och delar upp dess rotsystem i det erforderliga antalet delar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att du uppmärksammar fröplanteringsmetoden, för vilken det är nödvändigt, efter att frölådorna har mognat, att samla plantmaterial som håller en hög grobarhet under de kommande 4 åren. Plantering av frön kan utföras både tidigt på våren och sent på hösten, när snön ännu inte har täckt jorden.

Fröplanteringstekniken består av följande steg:

  • utför en fullständig grävning av jorden med samtidig avlägsnande av ogräs;
  • markanrikning med mineraliska eller organiska gödningsmedel;
  • sådd av plantmaterial på markytan;
  • utför en liten tampning av hålen utan att fylla dem med jord;
  • fukta sängarna från en sprayflaska.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter 14 dagar börjar plantor dyka upp på platsen massor, som måste gallras ut. Det optimala avståndet mellan växter är 15 cm. Efter 60 dagar kommer ägarna att kunna se de första blommorna på gröna områden. För det för att påskynda blomningsprocessen rekommenderar experter att plantera plantor i öppen mark, för vilket agrotekniskt arbete måste börja i slutet av vintern . Trälådor fyllda med näringsblandning kan användas som planteringsbehållare. Marken som används måste vara lätt och sur.

På markens jämna yta måste du försiktigt lägga ut fröna och trycka dem något med handen . Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar inte att man dessutom täcker fröet med jord, vilket minskar grobarheten och berövar fröna den nödvändiga mängden solljus. Behållarens yta måste täckas med glas eller plastfolie efter att jorden har fuktats från en sprayflaska. Med förbehåll för temperaturregimen visas de första skotten om en vecka. Från och med nu behöver plantmaterialet inte längre ett skyddande skydd, men för att få starka plantor är det absolut nödvändigt att installera ytterligare belysning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plockningen ska utföras efter det tredje äkta bladets utseende. Om plantorna planteras i en stor behållare bör avståndet mellan blommorna inte vara mindre än 5 cm. Experter rekommenderar att man planterar varje buske i en separat liten behållare.

På senvåren, efter att hotet om frost har gått, kan plantor transplanteras till en permanent växtplats ., jorden som måste befruktas med mineraliska eller organiska tillsatser. Storleken på planteringshålet ska vara något större än rhizomens diameter, tillsammans med en jordklump. För att förhindra rotförfall måste hålets botten täckas med dräneringsmaterial.

De planterade plantorna måste vattnas rikligt och rotzonen måste mulas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Alyssum marine är en opretentiös och frostbeständig växt, vars odling inte kommer att orsaka svårigheter även för nybörjare. Trots dessa egenskaper rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att uppmärksamma ett antal funktioner för att odla och ta hand om en blomma.

För det för att växten ska trivas med riklig och färgstark blomning måste den planteras i soliga områden som praktiskt taget inte är i skuggan … Marken i rabatten ska inte vara sur. Det är bättre att använda speciellt mineralgödselmedel som toppdressing, men det är bättre att undvika att en stor mängd gödsel införs. Denna toppdressing kommer att framkalla en snabb uppsättning grön massa, vilket kommer att störa bildandet av blomställningar. Gödsling är endast nödvändig tidigt på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av dess motståndskraft mot klimatfluktuationer behöver blomman inte ytterligare skydd och tolererar smärtfritt vår- och höstfrost. I regioner där temperaturen på vintern kan sjunka under -20 grader är det absolut nödvändigt att täcka hela rotzonen med torra löv och grangrenar. Och det kommer också att vara användbart att skapa ett extra skydd mot ett speciellt fiberduk. Efter att hotet om vårfrost har passerat måste allt täckmaterial tas bort för att förhindra att buskarna ruttnar.

För det så att grönytor får en vacker form rekommenderar experter sanitär och formativ beskärning under hela växtsäsongen … För att berika rotsystemet med syre bör du regelbundet lossa jorden och ta bort ogräs. Om du inte beskär gröna områden, bildar växten ett litet antal blomställningar, och dess stjälkar förlorar gradvis bladplattor. Allisum behöver inte ytterligare vattning, vilket gör det mycket lättare att ta hand om. Men erfarna trädgårdsmästare rekommenderar fortfarande att vattna buskarna flera gånger under knoppbildningsperioden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Trots anspråkslöshet och motståndskraft mot olika sjukdomar, korsblommiga loppor kan förstöra utseendet på gröna områden , som kan skrämmas bort genom infusion av vitlök, malurt och tobaksdamm. Endast kemiska preparat hjälper till att bli av med massiva ansamlingar av insekter. Att inspektera dina växter regelbundet kommer att hjälpa till att undvika utseende av larver, vita och kålfjärilar.

Ofta lider förtjockade planteringar av mjöldagg vars första tecken är vita blommor på bladen. Efter ett tag blir bladplattorna spröda, spröda och dör. Innan man behandlar växter med speciella fungicider är det absolut nödvändigt att ta bort alla sjuka blad och skott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frekvent och riklig vattning, liksom vattnets trötthet på platsen, kan provocera utvecklingen av rotröta vars tecken är gula fläckar på bladen. För att rädda växten är det nödvändigt att ta bort den från marken, rengöra jordens rotsystem, ta bort alla sjuka rötter. Friska rötter måste behandlas med desinfektionsmedel och planteras först på en ny plats.

För att minska sannolikheten för utseende av parasiter och olika typer av sjukdomar, regelbunden gallring av planteringar, genomförande av alla åtgärder för vård av blommor, samt regelbundna inspektioner av buskarna hjälper.

Rekommenderad: