Alpine Arabis (29 Bilder): Beskrivning Av En örtartad Växt För öppen Mark, Regler För Odling Av Chester Från Frön

Innehållsförteckning:

Video: Alpine Arabis (29 Bilder): Beskrivning Av En örtartad Växt För öppen Mark, Regler För Odling Av Chester Från Frön

Video: Alpine Arabis (29 Bilder): Beskrivning Av En örtartad Växt För öppen Mark, Regler För Odling Av Chester Från Frön
Video: master ali haider and laila khan peshawar press club 2024, Maj
Alpine Arabis (29 Bilder): Beskrivning Av En örtartad Växt För öppen Mark, Regler För Odling Av Chester Från Frön
Alpine Arabis (29 Bilder): Beskrivning Av En örtartad Växt För öppen Mark, Regler För Odling Av Chester Från Frön
Anonim

För att skapa en vacker landskapsdesign behöver du inte bara ljusa blommor och snygga buskar, utan också marktäckande växter. Experter rekommenderar att du väljer Alpine Arabis för detta ändamål, som kännetecknas av sin absoluta anspråkslöshet, trevliga doft och attraktiva utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Alpine Arabis, vars andra namn låter som Alpine rezuha, är en av de mest populära sorterna av Arabier som uppföds av uppfödare. Under blomningen täcks örtväxter avsedda för öppen mark tätt med vackra blommor, målade i en vit eller rosa nyans . Detta intervall varar från sen vår till slutet av den första sommarmånaden. Knoppar växer på grenande skott som bildar klumpar. De löv som växer vid rötterna har en oval form, liksom en ljusgrön färg.

Plattorna som växer på stjälkarna liknar hjärtan i sitt utseende . På grund av närvaron av en vitaktig hårfäste blir den ljusgröna färgen bleknad och något silveraktig.

Bladets kant kan vara fast eller något vågig. Blomställningens längd når cirka 8 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Massblomning sker under ovanstående period, men enskilda blomställningar kan dyka upp under hela sommaren. Trots att kulturens stjälkar "rör sig" längs marken kan de nå en höjd av 30 centimeter i höjd.

Alpine Arabis används ofta i landskapsdesign . Oftast används det för att dekorera gränser och avgränsare, eller så blir det en del av en alpin bild. Som en del av kompositionen ser växten bra ut med tulpaner. Arabis har en behaglig doft och tillhör också mängder av växter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Bäst av allt, Alpine Arabis utvecklas i ett soligt område, eftersom den konstanta exponeringen för solljus gör blomställningarna större och mer frodiga. Området ska vara öppet och varmt, men alltid skyddat från drag och vindbyar . Vissa sorter föredrar halvskugga, men för andra orsakar det hämmad tillväxt och minskad blomkvalitet. Marken ska vara lös, tunnas med sand och ha ett bra dräneringsskikt. En kombination av trädgårdsjord, sand, gräs och småstenar är också lämplig.

Viktig, så att syre kan transporteras till rötterna utan problem … Det är värt att undvika närheten till grundvattnet, eftersom överdriven bevattning eller helt enkelt vattendragning av jorden oftast leder till sönderfall av rötterna och ytterligare död av busken.

Vissa experter rekommenderar till och med att vattna Alpine Arabis först efter att ha väntat på att jorden ska torka. Organiskt material rekommenderas som gödningsmedel, till exempel humus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Om du initialt köper eller förbereder friska plantor och planterar dem i enlighet med kraven i Alpine Arabis, kommer ytterligare grödvård att vara så enkel som möjligt. Som redan nämnts rekommenderas det att bevattna grödan endast i torrt och varmt väder, med en genomsnittlig mängd vätska. Vattning åtföljs av ett lossningsförfarande, som klarar av den bildade jordskorpan, och ger också bättre syretransport.

När blomningen av kulturen är klar elimineras inte bara knopparna utan även själva stjälkarna . Denna procedur låter dig behålla en vacker form och stimulera kvalitetsblommande nästa år. Snabbväxande grenar genomgår samma förkortning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ogräsningen bör utföras regelbundet, medan växten är ung, men det vuxna exemplaret kan redan klara ogräs på egen hand. Av grannarna rekommenderas krokusar, påskliljor och tulpaner för arabier, och rezuha måste planteras precis ovanför lökarna. Innan blomningen måste Arabis befruktas med mineralkomplex och humus . I allmänhet är toppdressing relevant om jorden är utarmad.

Innan du förbereder busken för vintern måste du ta hand om samlingen av frön. Vidare skärs skotten av arabierna av, och bara 3-4 centimeter är kvar från jordens yta, och de återstående delarna täcks först med torkade fallna löv, varefter de är täckta med grangrenar.

Detta förfarande låter dig inte bara hålla växten i kylan, utan garanterar också god blomning nästa år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

En av fördelarna med Alpine Arabis är det faktum att den praktiskt taget inte lider av sjukdomar och inte lockar insekter. Huvudproblemet med grödor är mögel och röta till följd av övervattning. Ibland blir razuha sjuk med en viral mosaik. Du kan upptäcka problemet genom de bruna fläckarna som visas på arken, vars storlek ökar med tiden . Tyvärr kan sjukdomen inte botas, och därför grävs busken ur marken och bränns. Området där Arabier utvecklades behandlas med en manganlösning, varefter karantän deklareras på det i 12 månader. Av insekterna på kulturen kan du hitta korsblomman. Från organiska medel för att bekämpa skadedjuret används träaska och från insekticider - "Iskra" och "Karbofos ".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Alpina arabier kan odlas från frön, men inte minst förökar den sig på ett vegetativt sätt: genom att dela en buske eller genom sticklingar. När man använder frömetoden är det oerhört viktigt att välja ett väl upplyst område med lös jord. Fröplantering utförs på två sätt. I det första fallet, i april, när marken redan värms upp, väljs ett skuggigt område där fröna sås till ett centimeters djup. Den resulterande bädden är täckt med ett speciellt täckmaterial, som tas bort när plantorna gror.

I den sista veckan i maj, när det är grumligt, bevattnas plantorna, varefter de transplanteras till sin permanenta livsmiljö - redan ett soligt område. Detta måste göras utan att jordklumpen separeras från rötterna.

Om fröna planteras för plantor börjar arbetet också i april.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En behållare av trä eller plast fylls med en blandning av gräs och desinficerad flodsand, i lika stora proportioner, varefter jordblandningen värms upp lite. Fröna fördjupas med en centimeter och behållaren dras åt med plastfolie. Behållarna hänvisas till under varma årstider, eftersom Alpine Arabis kan utvecklas i detta skede endast vid en temperatur på 20 grader.

Fröna kommer att gro på cirka 3 veckor eller lite senare, då kan filmen tas bort. Så snart löv dyker upp på stjälkarna är det dags att ta ut plantorna i trädgården ett tag för att stelna. Buskar planteras i öppen mark när de når tre blad. Kulturen börjar blomma först under det andra levnadsåret.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Buskens uppdelning används oftast för frottévarianter, och endast exemplar som redan är 3 år gamla kan användas. Delningen utförs antingen under de sista veckorna i augusti eller under de första veckorna i september, men alltid efter att de sista knopparna har blommat . Busken grävs noggrant upp, rötterna skakas av jorden och växten delas upp i det erforderliga antalet delar. Det är bekvämare att göra detta med en välslipad och desinficerad kniv eller sax. Det resulterande såret behandlas med aska eller krossat kol direkt efter proceduren.

Färdiga sticklingar planteras i ett tidigare förberett område . Groparna måste grävas och hålla avståndet mellan dem från 35 till 40 centimeter. Planteringarna bevattnas omedelbart rikligt.

Slutligen är sticklingar också lämpliga för reproduktion av Alpine Arabis. Planteringsmaterial bereds när knopparna har bleknat . Till skillnad från buskar skapas stjälken på ett något ovanligt sätt: du måste dra ut ett av bladen och dra det försiktigt mot dig.

Den resulterande "hälen" som ett resultat bildar rotsystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan stjälk erhålls genom att skära av toppen av skaftet, lika med 10 centimeter, från vilket alla nedre bladblad tas bort. Stjälken placeras i marken i en vinkel och täcks med en glasburk eller plastflaska som simulerar ett växthus . Den utvecklande busken måste ventileras regelbundet, vid behov, bevattnas och rengöras från kondens. Så snart stjälken skaffar rötter och blir mer elastisk kan den transplanteras till en permanent livsmiljö.

Rekommenderad: