Lupin (49 Foton): Vad är Det? Plantera Och Ta Hand Om Blommor I Det öppna Fältet, Växa Vita Och Smalbladiga Lupiner I En Rabatt

Innehållsförteckning:

Video: Lupin (49 Foton): Vad är Det? Plantera Och Ta Hand Om Blommor I Det öppna Fältet, Växa Vita Och Smalbladiga Lupiner I En Rabatt

Video: Lupin (49 Foton): Vad är Det? Plantera Och Ta Hand Om Blommor I Det öppna Fältet, Växa Vita Och Smalbladiga Lupiner I En Rabatt
Video: Hur jag planterar om mina växter 2024, Maj
Lupin (49 Foton): Vad är Det? Plantera Och Ta Hand Om Blommor I Det öppna Fältet, Växa Vita Och Smalbladiga Lupiner I En Rabatt
Lupin (49 Foton): Vad är Det? Plantera Och Ta Hand Om Blommor I Det öppna Fältet, Växa Vita Och Smalbladiga Lupiner I En Rabatt
Anonim

Idag odlas ett stort antal växter som prydnadsgrödor i trädgården. Bland denna sort bör lupiner särskiljas, kännetecknade av ett stort antal arter och sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

I baljväxterfamiljen ingår blommande gräs av lupiner, som naturligt växer i Amerika, och som också finns i norra Afrika och Medelhavskusten. Blommande gräs föredrar att växa på sandiga eller steniga kullar . Inom trädgårdsarbete och landskapsdesign används kultur väldigt ofta, men vissa funktioner i växten påverkar efterfrågan på kultur negativt. I synnerhet gäller detta blommande gräs förmåga att självständigt öka antalet på platsen, i ljuset av vilket, på det öppna fältet, planteringar av lupiner kräver särskild kontroll.

Växterna är dock en utmärkt gröngödsel, dessutom används kulturen aktivt inom folkmedicin och som foderväxt för djur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt beskrivningen kan lupiner vara årliga och fleråriga. Blommornas namn översätts med "varg" eller "vargböna". En anmärkningsvärd egenskap hos växter är deras höjd - hos vissa arter kan längden på skotten vara 100-150 centimeter . Storleken på den underjordiska delen av växterna blir inte mindre anmärkningsvärd - rotstammen i vuxna grödor kan bli 150-200 centimeter djup. Stammen består av knoppar och knölar i olika former och storlekar. Det är också värt att notera det faktum att lupinroten innehåller kvävebindande bakterier som är nödvändiga för en korrekt utveckling av kulturen.

Växternas skott kommer att vara upprätt och välgrenade, så att lupiner med korrekt plantering och rätt vård kan bilda en attraktiv och blommande buske, cirka en meter hög. På skotten i den nedre delen bildas blad med en ovanlig palmformad struktur . Den gröna massan utvecklas på bladbladen, stipuler växer bredvid stammen av kulturen, som utåt kommer att se ut som en grön kudde. Bladplattan för den gröna massan av lupin har en monokromatisk ljusgrön färg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På toppen av en flerårig eller årlig, utvecklas den mest attraktiva delen av blomman - en lång pensel som innehåller virvlar som kan målas i olika nyanser och färger. De ligger på små pediklar. Blommakronan har en segelliknande form, den kan målas i nyanser av blått, lila eller rosa . Idag har uppfödare uppfödt hybridsorter av växter som kan ha blomställningar med flerfärgade kronblad, en sådan kultur i trädgården när man planterar i en grupp ser väldigt imponerande och attraktiv ut.

Lupiner behöver pollinering, insekter spelar denna roll . I slutet av processen bildas frukter på grödorna. Det är små läderartade bönor som är platta på båda sidor. Fruktfärgen kan vara brun eller grädde. Inuti det läderaktiga skalet kommer det att finnas avlånga frön, som kan ha en annan färg beroende på att de tillhör en viss art, hybridsort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Enligt den accepterade klassificeringen, släktet innehåller idag två undergrupper:

  • Platycarpos;
  • Lupinus.

Växten representeras också av ett stort antal arter, varav enligt vissa uppskattningar mer än 6 hundra. De flesta representanter för kulturen är olämpliga för dekorativ odling, därför finns den bara i den naturliga miljön. Men för plantering i rabatter och i privata trädgårdar har många arter odlats idag, och många hybridvarianter av lupiner har fötts upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lupin multifoliat

Denna typ av kultur är en flerårig som finns i naturen i Nordamerika. Växten är anmärkningsvärt hög i motståndskraft mot negativa temperaturer, så lupin rekommenderas för odling i regioner med måttliga klimatförhållanden . Höjden på en vuxen växt kan variera mellan 80-120 centimeter. Den gröna massan utvecklas på långa kronblad. På baksidan finns en hög på bladen. Lupinblomställningar når en höjd av 30-35 centimeter, blomningsfasen faller i juni. Färgen på de fleråriga kronbladen kommer att vara blåviolett, blommorna själva är kända för sin lilla storlek, liksom frånvaron av några aromer.

Bild
Bild

Lupin angustifolia

Utsikten kan nå en höjd av 1,5 meter. Kulturens stjälkar är upprätt med lätt pubesens. Den gröna massan utvecklas på blomman i minimala mängder med en kort hög på baksidan; plattan delar sig upp till korsningen med bladbladet. Lupinblomställningen har en racemosform. Kronbladet kan vara vitt, blått, rosa eller lila.

Som regel är blå vener visuellt synliga på blommorna. Mot bakgrund av denna särart kallas sorten ibland för "blå lupin".

Bild
Bild

Lupin vit

Denna art, efter plantering i det öppna fältet, bildar en vacker blommande buske, vars höjd kan vara 140-150 centimeter. Skott har en grenad struktur, täckt med en serratformad grön massa. Vid arkens kanter bildas vanligtvis silverfärgade "cilia". Blomställningarna har en snövit färg varvat med rosa och blå nyanser. Utvecklingen av blommor sker i en spiral.

Bild
Bild

Lupin Russell

En omfattande sortgrupp, som föddes i början av förra seklet av den berömda uppfödaren J. Russell, efter vilken dessa grödor namngavs. Blomställningarna hos representanter för denna grupp är anmärkningsvärda på grund av deras storlek - som regel når de 40-50 centimeter i längd, dessutom utstrålar lupiner i blomningsfasen en attraktiv blommig arom. Bland de mest populära sorterna är:

  • "Gul flamma";
  • "Vit flamma";
  • "Minaret";
  • "Fyrverkeri".
Bild
Bild
Bild
Bild

Flerårig lupin

Djurlivskultur finns oftast i Nordamerika. Växten når en höjd av 120 centimeter. Den gröna massan utvecklas på petioles, bladen är ovala. I slutet av stammen växer en pensel med blå blommor; i blomningsfasen avger kulturen en behaglig doft.

Bild
Bild

Lupin gul

Sort med en stor stjälk och en minimal mängd grön massa, på vilken det finns en kort pubescens. Stenbladen på lupin är långa, bladen kan innehålla från 5 till 10 djupa lober.

Den blomstrande blomställningen har gula doftande blommor

Bild
Bild

Förutom ovanstående sorter och typer har följande grödor funnits tillämpning inom trädgårdsodling:

  • lupin är utbytbar;
  • småbladig lupin;
  • dvärg;
  • nutkan;
  • trädliknande.

Bland hybridväxterna är följande sorter värda att lyfta fram.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Prinsessan Juliana

En liten variation av lupin som vanligtvis växer upp till högst 100 centimeter i höjd. Blomställningens längd varierar mellan 30-40 centimeter. Växten blommar med rosa-vita blommor i ungefär en månad. Lupin går in i blomningsfasen mitt på sommaren.

Bild
Bild

Aprikos

Busken utvecklas upp till 80-90 centimeter i höjd, blommar med orange blomställningar, vars längd inte överstiger 40 centimeter. Blomningen börjar under andra halvan av sommaren, varar vanligtvis inte mer än 4 veckor.

Bild
Bild

Hur planterar man rätt?

När man odlar lupin använder de sig oftast av fröplanteringsmetoden hemma. men det kommer också att vara möjligt att odla växten om fröna sås direkt i trädgården … Som regel utförs sådant arbete vanligtvis med vårens ankomst - i april, efter att snötäcket har smält från marken. För en växt på hösten är en plats vanligtvis förberedd. Såning före vintern övas också. För att göra detta, välj en lämplig dag i oktober. Fördelen med denna metod är möjligheten till naturlig skiktning av lupinfrön i det öppna fältet, vilket ökar andelen av deras spiring.

Det är nödvändigt att plantera frön i marken och fördjupa dem med högst 2 centimeter . Därefter, enligt reglerna för plantering av en växt, måste marken med planteringsmaterial täckas med ett lager av mulch. Torv kan vara ett lämpligt näringsämne.

Som regel kommer lupinskott att dyka upp i trädgården under våren. Den första blomningen av växter kommer närmare augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att växa en vacker och hälsosam kultur på platsen bör du noggrant närma dig valet av jordtyp för lupin. Det mest lämpliga alternativet skulle vara lera med medelhög syra. Platsen ska vara väl upplyst.

Lupinplantor planteras på våren. För växten måste du välja bekväma lådor fyllda med torvjord blandat med torv och sand . Planteringsmaterialet fördjupas i marken i analogi med att så frön i trädgården - med 2-3 centimeter. De första skotten visas vanligtvis efter 1, 5-2 veckor. Att transplantera plantor till en permanent plats i det öppna fältet utförs när 2-3 äkta blad visas. I en trädgård för gruppplantering bör avståndet mellan grödor vara minst 15 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

I allmänhet årlig och flerårig grödor av detta slag kännetecknas av ganska enkel jordbruksteknik.

  • För perenner är det viktigt att jorden där de växer är så lös som möjligt, med bra luftning. Under den första sommaren måste platsen ogräs regelbundet för att ta bort ogräs.
  • Utan undantag kommer alla anläggningar att behöva systematisk kullning. Detta beror på särdragen hos rothalsbandet, som gradvis blir utsatt med tiden, vilket kan leda till isolering av enskilda sidorosetter.
  • Efter 5-6 år måste lupinen grävas upp och kasseras. Detta beror på åldersegenskaperna för den mellersta delen av kulturen, som gradvis degenererar och dör. Detta kommer att ha en extremt negativ effekt på blommans utseende.
  • För kraftfulla arter och sorter i det öppna fältet krävs ytterligare stöd. Annars kan starka vindbyar och svårighetsgraden av blommande blomställningar leda till skada på stjälkarna.
  • Det finns också kraftfulla riktlinjer som hjälper dig att förlänga blomningsfasen för lupiner i din trädgård. Om du skär av alla blomställningarna som har bleknat eller redan börjat blekna på en gång, kommer det på så sätt att kunna stimulera kulturen att blomma igen.
  • När det gäller vattning är dessa blommande växter torktåliga. Regelbunden fuktning krävs endast i det första stadiet av odling av unga plantor, vilket bidrar till en snabb anpassning av kulturen på en ny plats. Vuxna lupiner kommer att behöva vattnas dessutom vid sällsynt naturlig nederbörd. Ett spräckt och torrt toppskikt indikerar också brist på fukt i jorden.
  • Gödselmedel rekommenderas att appliceras först från det andra året. Som regel utförs sådant arbete under vårmånaderna. För att bibehålla hälsan och riklig blomning bör lupiner lägga till komplexa mineralkompositioner där kväve saknas. En introduktion av gödningsmedel per år kommer att räcka för perenner.
  • Efter blomningen kommer växterna också att kräva uppmärksamhet från trädgårdsmästaren. Vård under denna period reduceras till att samla växtfrön, eftersom de i moget tillstånd kommer att flyga ur lådorna och sprida sig i olika riktningar i hela trädgården, vilket för vissa planteringar kommer att vara oönskat. Vanligtvis skärs lupiner vid den tidpunkt då de får en gul färg. Även i oktober är det nödvändigt att beskära peduncles och gröna massa grödor.
  • För att fleråriga lupiner ska övervintra i tempererade klimat behöver de inte planteras om.

Efter att ha hällt med trädgårdsjord, strös blommorna med ett tjockt lager sågspån, som tas bort med värmen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det enda sättet att få en ny gröda är frömetoden. Ett alternativ till att odla lupiner från frön anses vara dess oberoende reproduktion i det öppna fältet, i vilket fall kommer det inte att vara möjligt att välja en plats för blomväxt på egen hand. Frömetoden innebär insamling eller inköp av planteringsmaterial av den valda sorten eller arten, följt av att odla grödor hemma i en speciell behållare.

Kulturen förökar sig på våren. Planteringsmaterialet planteras i en gemensam behållare med näringsjord, vilket fördjupar fröna med några centimeter. Arbetet med hur man bryr sig och vad man ska göra därefter skiljer sig inte från standardaktiviteterna för odling av plantor. Behållarna måste förvaras i rumstemperatur; innan skotten dyker upp kan behållaren täckas med folie eller glas. Det är viktigt att hålla jorden fuktig och undvika kondens på täckmaterialet.

När de två första bladen dyker upp måste kulturen transplanteras till en permanent plats i öppen mark, annars kan lupinerna ha en krökning av stammen och rotaxeln.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Lupiner kännetecknas av god immunitet mot många sjukdomar, men vissa sjukdomar kan vara särskilt farliga för växten. Detta gäller fusarium vissnar när antennen blir gul kan blomman också påverkas rost, mosaik, olika typer av röta och fläckar … För att förhindra blommande grödor sprutas de med fungicider, och växtföljd på platsen förtjänar också särskild uppmärksamhet. Det kommer att vara möjligt att undvika utveckling av många sjukdomar genom att plantera lupiner på platser i trädgården där spannmål tidigare odlades.

Bland de skadedjur som utgör en fara för lupiner är det värt att lyfta fram bladlöss, rödrotskal och tillväxtfluglarver … För förstörelse av insekter på vilda och hybridarter, rekommenderas att omedelbart spraya plantorna med insekticidkompositioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

De strukturella egenskaperna hos lupiner gör dem efterfrågade när de dekorerar rabatter och andra kompositioner i trädgården. Flerfärgade ljus-blomställningar av kultur kan dekorera alla platser, trädgårdar eller rabatter i parken. Som regel är kraftiga lupiner rotade som en central nivå i rabatter, och de kan också bli bakgrunden för vintergröna grödor som bildar en tät levande matta.

Med hjälp av flerfärgade lupiner tillverkas rockeries, de planteras i alpina kullar när man skapar landskapskompositioner med dekorativa stenskulpturer. Växter blir också en prydnad av gränsblommearrangemang, de kan planteras längs byggnader.

Som lämpliga grannar i rabatten för lupiner fungerar färgglada värdar, floxer, iris och liljor.

Rekommenderad: