Iberis Perenn (34 Foton): Plantering Och Vård, Nyanser Av Att Växa I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Snöflingans Sort Med Vita Blommor Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Iberis Perenn (34 Foton): Plantering Och Vård, Nyanser Av Att Växa I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Snöflingans Sort Med Vita Blommor Och Andra

Video: Iberis Perenn (34 Foton): Plantering Och Vård, Nyanser Av Att Växa I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Snöflingans Sort Med Vita Blommor Och Andra
Video: Berätta något - inleda och bygga samtal - LIVE 2024, Maj
Iberis Perenn (34 Foton): Plantering Och Vård, Nyanser Av Att Växa I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Snöflingans Sort Med Vita Blommor Och Andra
Iberis Perenn (34 Foton): Plantering Och Vård, Nyanser Av Att Växa I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Snöflingans Sort Med Vita Blommor Och Andra
Anonim

Iberis är en vacker buske från kålfamiljen. Den har många namn: stennik, iberisk eller brokig. Det finns cirka 40 arter i släktet. Arten är indelade i varmälskande ettåriga och frostbeständiga perenner. Under naturliga förhållanden kan den ses i bergsområden: i Kaukasus, på Krim, i Centralasien. Denna blomma var särskilt populär i Spanien, där den fick namnet "Iberis ". Med tiden slog blomman rot på våra breddgrader och blev mycket populär bland trädgårdsmästare. Tack vare sina vackra blomställningar används växten aktivt när man dekorerar rabatter, och används också för att skapa buketter.

Bild
Bild

Beskrivning

Iberis (Iberis) är en örtartad buske som når en höjd av 30 till 40 cm. Bladen är ovala i form, maxlängden är 7 cm. Deras yta är blank. Den eleganta smaragdskuggan på bladen ser vacker ut med blommor i olika nyanser. Det kan vara från vitt, gult till lila. Blommorna samlas i små paraplyformade blomställningar. Höjdpunkten på denna växt är deras läge . De passar så tätt till varandra att bilden av en boll skapas, under vilken grönska är praktiskt taget osynlig. Blomningen varar upp till en månad. Doften är olika för alla sorter. För vissa är det inte ens särskilt trevligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård och odling

Busken är mycket opretentiös, anpassad efter klimatet på vår latitud. Ett öppet område i solen är en bra planteringsplats. I skuggan kommer Iberis inte att vara så frodig - det kommer att börja töjas, knopparna faller av. När det gäller jorden är dränering avgörande här. Sandig eller stenig jord är idealisk . De tillåter luft att passera väl och kommer inte att låta fukt stagnera. I slutet av blomningen tas torkade stjälkar och blommor bort - detta är huvudpunkten för beskärning. Du måste vara försiktig med vattning - tillåt inte överflödig fukt. Vatten endast i torrt väder när det torkar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växten klarar sig utan matning, men om du bestämmer dig för att befrukta, kommer det att vara användbart. Topdressing utförs två gånger om året: den första - när bladen blommar, den andra - när knopparna läggs.

Fleråriga sorter under det tredje året behöver en transplantation, eftersom buskarna växer och förlorar sin skönhet blir blomställningarna små . Om du beskär Iberis på hösten för att bilda en buske, är det optimalt att ta bort stammarnas längd med en tredjedel. Växten kommer att se välvårdad ut, möjligen till och med återblomma. Beskärning för vintern kan göras till marken, varefter det är absolut nödvändigt att spudda och mata.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Frön

För att samla frön, lämna blekta blomställningar på stammen för att mogna. När de är mogna kan de skäras av och lämnas på ett mörkt ställe tills de börjar spricka. De insamlade fröna kan sås i marken. Det är fördelaktigt att göra detta under hösten. På våren kläcks små plantor som sedan kan planteras för oberoende tillväxt. Avståndet mellan plantorna bör vara minst 15 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är möjligt att lämna fröna på växten för självsådd. När plantor växer nära huvudväxten på våren ska de helt enkelt brytas igenom eller transplanteras till en annan plats. Det är fördelaktigt att göra detta i april eller maj. Blomningen börjar om 45 dagar.

Sticklingar

Efter att växten har bleknat måste sticklingar klippas från förra årets skott. Deras storlek bör vara 5-8 cm. Efter blötläggning i en stimulerande lösning, plantera dem i fuktig jord på en solig plats och täck med en burk. På vintern är det bättre att isolera burken med blad eller sågspån och hälla ett litet lager jord ovanpå. Så snart frosten slutar på våren, ta försiktigt bort behållaren . Sticklingar bör redan ha en rot och nya blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rhizome division

För detta väljs en vuxen frodig buske, som är mer än 5 år gammal. Tidigt på våren gräver de upp en buske, skär av de övre gröna och delar roten jämnt i 3 delar. Delade buskar kan planteras i det angivna området . Var noga med att återfukta och trampa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Vintergröna

Det hårda läderaktiga lövverket är långsträckt och har en ljus malakitfärg. Själva den bollformade busken når en höjd av 40 cm. Blomställningar i form av en vit paraplyblomma i ungefär en månad. En mogen behållare producerar många frön som gror ganska bra och snabbt. För att blomningen ska fortsätta till mycket frost, ta regelbundet bort bleka blomställningar. Det är oönskat att transplantera busken, eftersom den har en rotrot. Anspråkslös mot jorden, men blommar bättre på steniga eller sandiga jordar. De mest anmärkningsvärda sorterna är Little Jam, Findel, Snowflake, Climax, Zwergeschneeflocke.

Lilla pärla - en mycket frodig, spridande buske som når en diameter på upp till 50 cm. Bladen är långa, tunna. Blomningen börjar i mitten av våren. De många blommorna på busken gör den mycket märkbar, som en snöklot. Blomställningarna är små (upp till 15 mm i diameter), men mycket snygga och omfattande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Findel - en buske som växer i höjd upp till 25 cm. Den förgrenar sig längs marken med en vintergrön stig. Snabb blomning av snövit strålande blommor kan ses på senvåren.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Snöflinga " - små sfäriska blomställningar upp till 6 mm i diameter pryder den underdimensionerade busken. Uppnår en höjd av upp till 30 cm. Blomningen (snövit) börjar i april.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klimax - busken bildar små, täta, blanka blad, som på sina stjälkar helt enkelt sprider sig över jorden och täcker den med sin grönska. Busk upp till 20 cm hög pryder blomning av små vita blommor. Det börjar i mitten av våren. Denna sort är mycket bra för att skapa en krona.

Bild
Bild
Bild
Bild

Zwergeschneeflocke - en halvbuske 15 cm hög täcker marken med sina täta, små löv. Blommar med knoppar av en himmelsk nyans börjar i slutet av april och varar ungefär en månad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gibraltar

Den har en bred (upp till en halv meter) buske med smala vintergröna blad. Blommorna är ljusrosa, små i storlek, som sedan ändrar sin nyans till vit. Under hårda klimatförhållanden blommar den två gånger om året. Buskens höjd är upp till 20 cm. Den mest efterfrågade sorten är Gibraltar Kenditaft - har distinkta lila blomställningar, som (efter ett tag) blir snövit. Godis tuff - en låg buske, har glansiga täta blad på en köttig skott. Blomningen börjar i början av maj och ger vackra lila blommor. Blomställningarna är ganska stora i storlek och liknar dahlior.

Bild
Bild

Krim

Mycket låg perenn, når max 7 cm i höjd. Han älskar värme, tolererar inte frost, så på vintern behöver han skydd. Har täta gröna blad i form av ett blad. Lila knoppar blir snövit efter blommande . De blommar i april.

Bild
Bild

Klippig

Evergreen buske, når en höjd av 13 cm. Buskarna är täta, volymetriska. Under blomningen liknar den en pulveriserad julgran. Grädde eller rosa knoppar finns kvar på busken i mer än en månad. Populära sorter är Pygmaea och Hyacintenblutige Riesen.

Pygmaea -underdimensionerad buske (upp till 10 cm i höjd) med små snövitblommor, som kombineras till paraplyformade blomställningar. Bladen är tunna, nålformade, rikgröna.

Bild
Bild

" Hyacintenblutige Riesen " - öppnar i april, behagar med lila blommor. Busken har en maximal höjd av 35 cm. Den växer bra i alpina kullar.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

De vanligaste parasiterna som angriper Iberis är mjölkfiskar, markloppor och bladlöss. När en loppa dyker upp är bildandet av hål på bladen karakteristisk. För att ta bort detta skadedjur behöver du bara vattna marken nära busken. Från kålbladlusen börjar bladen krulla. Du kan bli av med det med hjälp av sådana som "Fitoverm" eller "Mospilan". Med riklig vattning behålls vätskan och kan provocera utseende av svampinfektioner. I detta fall, desinficera busken med insektsmedel. Om Iberis är allvarligt infekterad är det bättre att göra sig av med den och behandla tillväxtstället med en lösning av Decis eller Aktara.

Bild
Bild

Den vanligaste svampen för Iberis är svampen från släktet Iberis . Behandla därför jorden väl med fungicider innan du planterar denna buske. Om du har tillåtit en infektion, ta bort de sjuka grenarna och pickla busken med en desinfektionslösning. En annan sjukdom är kålkela . Denna svamp kan leva med en växt länge - mer än 10 år. Konsekvensen är att växten helt slutar växa. Sjukdomen är obotlig, så du måste desinficera marken innan du planterar med speciella lösningar.

Bild
Bild

Tillämpning i panoramadesign

Med hjälp av Iberis kan du effektivt markera och dekorera gränserna. Det kommer att passa bra in i utformningen av de alpina diabilderna. När den planteras bland barrträd och thujas kommer den att vara helt unik. Med sin blomning kommer han att späda dem organiskt. Trädgården med Iberis ser lugn och hemtrevlig ut. Den är vacker både som separata planteringar och i sammansättning med andra blommande buskar. Perenn Iberis tolererar sällskap med olika växter perfekt. Ser underbart ut bredvid phlox, nejlika, hosta och yucca. När snön smälter kommer Iberis fortfarande att vara grön. Påskliljor och tulpaner, hyacinter och krokusar tillsammans med Iberis skapar en vårkomposition i din rabatt.

Rekommenderad: