Växande Lupiner Från Frön (22 Foton): När Ska Man Samla Frön Och Plantera? Hur Man Sår Plantor Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Växande Lupiner Från Frön (22 Foton): När Ska Man Samla Frön Och Plantera? Hur Man Sår Plantor Hemma?

Video: Växande Lupiner Från Frön (22 Foton): När Ska Man Samla Frön Och Plantera? Hur Man Sår Plantor Hemma?
Video: 🥦🥕Odling för dummies – Lätt att odla grönsaker 🥬🍅 2024, Maj
Växande Lupiner Från Frön (22 Foton): När Ska Man Samla Frön Och Plantera? Hur Man Sår Plantor Hemma?
Växande Lupiner Från Frön (22 Foton): När Ska Man Samla Frön Och Plantera? Hur Man Sår Plantor Hemma?
Anonim

Lupin är en mycket vacker blomma och är välkänd bland trädgårdsmästare och landskapsdesigners. Växten är intressant inte bara när det gäller dekorativa egenskaper. Till exempel är det säkert känt att de gamla romarna och grekerna använde det både som huvudfoder för boskap och som ett läkemedel som många sjukdomar botades med.

Idag kan lupiner ses i hemträdgårdar, liksom i parker och trädgårdar, där blomman sticker ut effektivt mot bakgrunden av andra trädgårdar och ofta är mittpunkten i blomsterarrangemang. På grund av växtens höga popularitet är frågan om dess fröplantning ganska relevant för både professionella trädgårdsmästare och amatörträdgårdsmästare.

Bild
Bild

Optimal avstigningstid

Tiden för att plantera lupiner beror på hur du planerar att odla växten. Till exempel, för att plantera frön för plantor, är den mest gynnsamma tiden den första veckan i mars. Om sådd planeras utföras omedelbart i öppen mark, så finns det ingen tydlig tidsram för detta. I sådana fall måste du bara fokusera på klimatförhållandena i regionen, liksom på sannolikheten för återfrost på natten. Så, i de södra delarna av landet kan det vara det andra decenniet av april, medan det på de nordliga breddgraderna kan vara mitten eller till och med slutet av maj.

Bild
Bild

Förutom vårsådd finns det också höstsådd, när frön sås i öppen mark en månad före vinterns början - den sista veckan i oktober. Att så frön "före vintern" har några fördelar jämfört med en vårhändelse. För det första läggs fröna i marken som värms upp under sommaren, och för det andra genomgår de en naturlig skiktningsprocess under vinterperioden, vilket väsentligt ökar deras spiring på våren. Fröer av höstplantering börjar blomma under den kommande säsongen, runt mitten av augusti, medan frö som planteras på våren kommer att blomma först nästa år.

Förutom tidpunkten för den första blomningen finns det ingen grundläggande fördel med höstsådd framför vårsådd: lupin är en helt opretentiös växt och växer ofta så starkt att den ofrivilligt fungerar som ogräs för ädla grödor.

Bild
Bild

Insamling och beredning av frö

Lupin kan förökas i en personlig tomt på flera sätt, varav frö är det mest prisvärda, men inte det mest effektiva. Detta beror på att nya exemplar ofta inte ärver alla egenskaper hos moderplantan, och den klassiska lila eller rosa lupinen växer från de flesta frön. Detta gäller särskilt de växter, för odling av vilka frön från vår egen samling användes.

Därför, för att blomman ska ärva de bästa sortkvaliteterna och önskad färg, behöver du bara använda köpta frön.

I allmänhet är frömetoden för avel av lupiner en mycket kreativ, intressant process och låter dig få de mest oväntade färgerna. Förutom, med hjälp av frön kan stora områden sås på kort tid, vilket inte kan göras på andra sätt.

Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att samla lupinfrön själv måste du förbereda dig för detta evenemang i förväg. För detta övervaka noga början av fruktmognad och skär av baljorna kort innan de börjar öppna sig . Om det inte finns någon möjlighet till daglig övervakning, kan du förbinda några av de starkaste, väl torkade baljorna med en mjuk ljus och andningsbar trasa, som bönorna kommer att hällas i när dörrarna öppnas. De uppsamlade fröna avlägsnas från tygpåsar, sprids på ett pappersark, torkas väl och hälls i en glasburk eller trasa eller papperspåse.

Frön tappar inte sin spiring på 5-6 år.

Bild
Bild

Om det är beslutat att plantera fröna på våren, för att öka andelen grobarhet, öppnas fröets övre skal försiktigt med sax eller sandpapper. Om varken det ena eller det andra fanns till hands, kan skalets integritet brytas på ett annat sätt . För att göra detta läggs fröna i en frys och doppas sedan omedelbart i kokande vatten i 1 minut.

På grund av det kraftiga temperaturfallet spricker det hårda skalet och fröet får tillgång till vatten. Därefter läggs bönorna ut på ena änden av våt gasväv, täcks med den andra änden, läggs på ett fat och placeras på en varm plats. Då och då sprutas tyget från en sprayflaska så att det alltid är vått.

Bild
Bild

Genom snitten får fröet tillgång till vatten och sväller snabbt . Sådana frön utmärks av vänlig och snabb spiring, medan oförberedda bönor gror länge och inte samtidigt.

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att de placeras kort i en lösning av kaliumpermanganat eller någon fungicid, vilket säkerställer förstörelse av skadliga bakterier och svampar.

Efter att de flesta fröna har grott, blandas de med ett pulver av gamla lupinknölar och planteras i ett underlag. Detta förfarande ger plantorna de nödvändiga bakterierna för bättre tillväxt och utveckling av blomman. Ingen tidigare fröberedning krävs före sådd på hösten.

Bild
Bild

Hur man sår?

Att odla lupiner är inte svårt även för nybörjare. Det viktigaste är att plantera fröna korrekt och ge växten rätt vård. Fröförökning innebär två sätt att plantera bönor - för plantor i en speciell behållare och i öppen mark.

Bild
Bild

Hemma

Plantering av lupinfrön för plantor utförs i ett näringsrikt underlag, som du kan köpa i en butik eller förbereda dig själv. För detta i förhållandet 2: 2: 1, blanda torvmark, torv, sand och antänd den resulterande blandningen noggrant i ugnen . Kalcineringstiden är cirka 20 minuter vid en lufttemperatur på minst 200 grader. Om det inte är möjligt att antända substratet kan du spilla det med kokande vatten eller en lösning av kaliumpermanganat.

Bild
Bild

Plantlådor, planteringskassetter eller torvkrukor kan användas som behållare för plantor . Vid användning av det senare halveras andelen torv i det hemlagade underlaget. Huvudvillkoret bör vara närvaron av ett dräneringshål genom vilket överskott av vatten kommer att lämna. Jorden placeras i den valda behållaren, fuktas och lätt tampas. Därefter läggs fröna ut på ytan av substratet, pressas till ett djup av högst 2 cm och ströas.

Bild
Bild

Om koppar eller krukor används, läggs ett frö i var och en av dem . Om plantering utförs i vanliga lådor, bör avståndet mellan intilliggande frön vara minst 5-7 cm. Sedan bevattnas jorden från en sprayflaska, täckt med film eller glas och avlägsnas till en varm plats. En gång om dagen demonteras det konstgjorda växthuset i 15-20 minuter och planteringen luftas.

Fuktning utförs efter behov, vilket förhindrar att substratet torkar ut.

Bild
Bild

Lupiner spirar tillräckligt snabbt, och redan 7-14 dagar efter plantering gror nästan alla frön . Så snart detta händer avlägsnas filmen och växterna ordnas om på ett soligt fönster. Ett par veckor innan de planteras i trädgården börjar plantorna härda. För att göra detta tas plantorna ut på gatan, varje dag ökar varaktigheten av deras vistelse i det fria.

Samtidigt vänjer sig unga växter gradvis till en svag vind och direkt solljus, varefter de snabbt anpassar sig till en ny plats.

Bild
Bild

Efter att 2-3 löv har dykt upp på varje lupin och marktemperaturen överstiger 10 grader transplanteras plantorna till öppen mark. För att göra detta, gräva djupa hål på ett avstånd av minst 30-50 cm från varandra, dränera botten med expanderad lera, brutet tegel, sand och växtskott. Det är inte värt att fördröja transplantationen av plantor till en permanent plats, eftersom risken för att skada den under transplantationen ökar varje dag på grund av rotsystemets intensiva tillväxt. Efter plantering vattnas växterna och stamcirkeln mulas med nålar, halm eller torv.

Bild
Bild

I öppen mark

När man planterar frön i öppen mark på våren måste jorden vara noggrant förberedd. Lupiner föredrar att växa på leriga och sandiga lerjordar med en lätt alkalisk eller svagt sur reaktion. Om jorden i landet är för sur måste det vara kalk . För detta tillsätts dolomitmjöl till det på hösten med en hastighet av 3 kg per 1 m2.

Denna procedur utförs inte mer än en gång vart fjärde år. Alkaliska jordar, å andra sidan, försuras något genom att tillsätta torv till dem med en hastighet av 5 kg per 1 m2.

Bild
Bild

Efter tillsats av tillsatser grävs jorden väl upp och lämnas till vintern . På våren gräver de upp jorden igen väl och börjar plantera plantor eller frön i den. Lupiner föredrar väl upplysta områden med lite naturlig skuggning. Dålig belysning gör att växten dras mot ljus, vilket är till nackdel för dess dekorativa egenskaper.

Fröna grävs ner 2 cm och strös med siktad jord. Fukta planteringen efter behov, var försiktig så att du inte tvättar fröna ur marken. Efter att 5-6 löv har dykt upp på skotten tunnas planteringen ut och lämnar de starkaste och starkaste skotten.

Bild
Bild

Det är möjligt att plantera lupiner i öppen mark på hösten, och denna metod är den enklaste och mest effektiva.

För att göra detta, under de sista dagarna av oktober eller i början av november, beroende på klimatet i regionen, blötläggs frömaterialet kort i en 50% lösning av "Fundazol" och sås på en rabatt med bördig jord, fördjupning inte mer än 2,5 cm. Sedan mults mulningen med torv och lämnas till vintern. På våren, efter att snön smält, börjar lupiner aktivt gro och utvecklas snabbt, och under andra halvan av sommaren glädjer de redan ägarna med de första blommorna.

Bild
Bild

Ytterligare vård

För att växa en vacker och hälsosam lupin måste du följa enkla regler för vård. För detta du måste vattna, mata och ogräs växten i tid, samt skydda den från skadedjur, förbereda den för vintern och behandla den från sjukdomar.

Bild
Bild
  • Regelbunden vattning krävs endast för en ung planta , som är i rotfasen. Vuxna blommor vattnas efter behov under de mycket torra månaderna och som förberedelse för blomning.
  • Under den spirande perioden (under första halvan av juli) lupiner måste matas med kalium-fosforpreparat. För att göra detta, ta 5 g kaliumklorid och 20 g superfosfat per 1 m2 mark. Kvävehaltigt gödningsmedel används inte för lupiner. Blomning utfodring börjar från det andra året efter plantering.
  • Då och då lossnar marken runt växterna försiktigt , medan ogräs avlägsnas, och för att undvika att exponera rothalsbandet, spudar de också.
  • För att öka den dekorativa effekten och öka blomningstiden blekta skott måste avlägsnas och därigenom stimulera framväxten av nya som kan blommas igen i slutet av sommaren.
  • Höga lupiner används ofta i landskapsdesign och fungera som bakgrund för stuntade arter. För att förhindra att växterna bryts under vindbyarna rekommenderas att bygga ett stöd bredvid dem.
  • I slutet av blomningen under det första decenniet av oktober, skärs bladen och pedunclesna och samlar frön … Marken runt blomman är täckt med torrt sågspån, täckt med grangrenar och lämnas till vintern. På våren, när de första tina börjar, måste skyddet demonteras, annars kan rötterna börja ruttna.
Bild
Bild

Möjliga problem

Vid odling av lupiner kan vissa problem stöta på, t.ex. skadedjur och infektionssjukdomar.

  • Bland de insekter som oftast irriterar lupiner kan bladlöss noteras . Det är särskilt farligt under den spirande perioden, under vilken bladlusen börjar dricka blommans saft, vilket leder till uttorkning och för tidig vissning av knoppar och blad. För att förstöra bladlöss rekommenderas att lupinbuskar sprutas med preparat som "Fufanon" och "Bi-58 New".
  • Växten lider ofta av larverna av groddflugan och knölknölen . Den senare äter med glädje lövverkens lövverk och tillväxtpunkter, och dess larver slukar blommans rotsystem. För att förstöra vuxna skalbaggar behandlas buskarna med en lösning av alla insektsmedel, till exempel "Kemifos" och "Pochin" hjälper till att hantera larverna.
Bild
Bild

När det gäller infektionssjukdomar är de farligaste för lupiner rost, rot och gråröta, spotting av olika etiologier, fusarium vissnande och phomopsis. Vid upptäckt av sådana infektioner behandlas växterna omedelbart med fungicider och tillväxtmetoden revideras . Till exempel uppstår de flesta svamp- och bakteriesjukdomar som ett resultat av överdriven fukt i jorden eller för tidigt avlägsnande av ogräs. I det här fallet bör en torrare plats väljas för växten, eller vattning bör uteslutas.

Ett antal sjukdomar kan orsakas av en överträdelse av reglerna för växtföljd: till exempel om lupiner har vuxit i trädgården under en längre tid, är deras återodling på samma plats tillåtet tidigast tre år senare.

Bild
Bild

Enligt observationer från erfarna sommarboende växer lupiner bäst i områden där spannmål tidigare hade vuxit, värst av allt - efter baljväxter.

Efter dem blir lupiner ofta sjuka av fusarium, ceratoforos, phomopsis och alla typer av röta . Symtomen på alla sjukdomar är olika och bara en erfaren trädgårdsmästare kan avgöra vilken typ av sjukdom blomman har drabbats av. Men om blomställningarna började vissna uppträdde bruna fläckar på bladen, eller de började krulla, växtens markdelar började torka ut och frukterna slutade stelna - det borde vara en anledning till oro och fungera som en signal för att starta avgörande åtgärder för att bekämpa sjukdomen. Om alla odlingsregler följs och växterna är välskötta så ser de flesta bra ut upp till 5-6 års ålder. Vidare degenererar lupinerna och kräver ersättning.

Rekommenderad: