Aquilegia Hybrid (28 Bilder): Odling Av örtväxter För öppen Mark Från Frön. Upptagningsområde "Spring Magic Rose And Ivory", "Biedermeier" Och Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Aquilegia Hybrid (28 Bilder): Odling Av örtväxter För öppen Mark Från Frön. Upptagningsområde "Spring Magic Rose And Ivory", "Biedermeier" Och Andra Sorter

Video: Aquilegia Hybrid (28 Bilder): Odling Av örtväxter För öppen Mark Från Frön. Upptagningsområde
Video: Columbine - Aquilegia species - How to grow Columbine flowers 2024, Maj
Aquilegia Hybrid (28 Bilder): Odling Av örtväxter För öppen Mark Från Frön. Upptagningsområde "Spring Magic Rose And Ivory", "Biedermeier" Och Andra Sorter
Aquilegia Hybrid (28 Bilder): Odling Av örtväxter För öppen Mark Från Frön. Upptagningsområde "Spring Magic Rose And Ivory", "Biedermeier" Och Andra Sorter
Anonim

Aquilegia hybrid har många namn: upptagningsområde, columbina, örn. Det är en örtartad flerårig av familjen Buttercup. Växten är attraktiv på grund av sina blomställningar av den ursprungliga formen och variationen av blommor, liksom det öppnade gräset vid foten. I naturen finns det cirka 120 arter, och de som kan odlas hemma är bara 35.

Under medeltiden prisades upptagningsområdet som en magisk växt som skyddar mot trolldom och besitter mystisk magi. Han avbildades ofta i målningar, vilket innebar närvaron av den Helige Ande, som nämns i litteraturen. I naturen kan man se aquilegia i Sibirien, Baikal, Fjärran Östern och Kaukasus. Den växer främst i skogsgläntor och ängar, på steniga sluttningar. I vissa regioner är denna blomma listad i den röda boken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Columbina är en ganska hög växt med en bra grenad taprot, som går 60 cm djupt i marken. Växten kan nå en meters höjd. Upprätt, lövstammande grenar starkt upptill. Allt huvudlövverk är beläget längst ner på pedicellen och har formen av en trefoil.

Blomställningen kan vara ganska stor och nå 10 cm. Dess form är mycket intressant, den ser ut som en orkidé, den kan vara i ovanliga och ljusa färger.

På en pedicel, som är en panicle, kan det finnas upp till 12 blommor. I vissa sorter finns sporer i själva knopparna, nektar ackumuleras i dem . Blomningen börjar i det andra året av växttillväxt i maj eller juni och varar en månad. Men för vissa sorter kan det pågå till senhösten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Aveltyper

Reproduktion kan göras på tre sätt.

Frön . När blomman har blommat mognar många frukter med frön i, där svarta frön mognar. Efter att ha samlat dem kan du så frön under hela året, eftersom de inte förlorar sin grokapacitet under denna tid. Om du vill så frön direkt, fukta bara jorden och sprid fröna, tryck försiktigt in i jorden. På våren, efter att snön har smält, kommer groddar upp. Du kan plantera dem i en rabatt. Att växa från frö anses vara det bästa för aquilegia.

Bild
Bild
Bild
Bild

Buskens uppdelning . Välj en växt som är över 2 år gammal. Börja dela i juni eller augusti. För att göra detta, skär av hela markens del av växten till 5 cm. Gräv försiktigt busken utan att skada den fördjupade roten. Skölj den och dela den så att varje delad del har en bit från den centrala roten med sidoskott och några nya knoppar. Plantera i ett skuggat område och vattna när det torkar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klippning görs bäst tidigt på våren . Tills avrinningen inte släpper bladen, klipp ut skottet med en rotbit, behandla den med ett speciellt stimulerande medel och plantera den i marken med sand. För en växthuseffekt och skydd mot drag, täck skäret med en burk. Skjut inte på 10 dagar. Sedan kan du öppna den något för luft. Och efter en månad kan burken tas bort, eftersom rotsystemet har blivit starkare. Växten kan planteras på en stationär tillväxtplats.

Bild
Bild

Vård

Denna blomma är opretentiös att ta hand om, resistent mot torka och likgiltig för regelbunden vattning. Riklig vattning kan provocera en minskning av blomningen. Använd en vattenkanna för att simulera regn när jorden torkar. Den långsträckta roten hittar fukt på djupet. Om du vill att aquilegia ska ha stora blommor, plantera den för all del i halvskugga. Om du bestämmer dig för att plantera i solen, kommer du att förkorta blomningstiden och blomman blir liten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växten är inte särskilt krävande för jorden, men första gången den planteras i öppen mark bör jorden befruktas och fluffas. Det är bättre att mata aquilegia flera gånger per säsong, med början i maj.

För detta är humus eller andra organiska och mineraltillsatser lämpliga. Vattning med gödningsmedel måste utföras direkt under roten, utan att det påverkar bladen . Strö färsk, bördig jord under varje buske varje år. De viktigaste kraven för god tillväxt och blomning är frekvent ogräs och plöjning av marken. Dessa metoder främjar luftåtkomst till rotsystemet och desinficerar jorden från skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du inte vill att uppställningsplatsen ska tjockna, tillåt inte självsådd. Ta bort blommor efter blomningen . För att samla fröna, banda de mogna frukterna med gasväv tills de är helt torra. Buskens optimala livslängd är upp till 5 år. Därefter förlorar blomningen sin stora storlek, och lövverket blir inte så mättat. Rötterna växer och sticker ut genom jorden, så att de kan frysa på vintern. För att förhindra detta är det på hösten nödvändigt att strö dem med torv eller blad med jord. Detta skyddar rotsystemet mot frost.

Avrinningsområdet har en speciell struktur, så det tål inte att transplantera bra . Växten kan dö. Men om det fortfarande är nödvändigt, försök att göra det tidigt på hösten, innan frosten börjar, så att roten på den nya platsen kommer att anpassa sig och bli starkare.

Bild
Bild

Beskrivning av de olika typerna

Blå

Blomman av denna växt är avbildad på Colorado -vapnet, eftersom denna växt är infödd i USA. Blomman är mycket grenig, når 70 cm i höjd, en halv meter i bredd. Trippel dissekerade blad - stora, har en gröngrå nyans. Blomställningen är medelstor, blommans diameter är cirka 6 cm. Det börjar blomma mitt på sommaren och fortsätter i cirka 40 dagar tills frosten . Blommans nyans är blek lila. Växten utmärks inte bara av lång blomning, utan också av ökad frostbeständighet upp till -40 grader.

Ljusälskande arter, men kan växa i skuggan. Växer bra i sandjord.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Biedermeier

Ursprunglig hybrid från konventionell aquilegia. Den har mycket frodiga, sammetslen blommor. Mängden dubbla nyanser: rödgul, blåvit, lila-vit gör denna sort mycket populär . Höjden på den blommande busken når 60 cm. En opretentiös och frostbeständig art.

Bild
Bild
Bild
Bild

Crimson stjärna

Denna art har mörkgröna blad och vitröda blommor. Blir 50 cm hög. Blommningen börjar i mitten av sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spring Magic Rose & Ivory

Spring Magic Rose & Ivory - denna sort är populär i dekorationen av gräsmattor och rabatter. Plantering i halvskugga främjar tillväxten av stora rödvita blommor upp till 5 cm i storlek. Enkelt underhåll består i ständig kullning av jorden och i vattning när jorden torkar . Gödsla helst 2 gånger om året. Har en lätt doft. Blomningen börjar på försommaren. Den frostbeständiga växten når en liten höjd på upp till 30 cm. Den är resistent mot skadedjur och svampsjukdomar.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Denna växt anses vara dekorativ, därför är den mottaglig för vissa sjukdomar och attacker av skadedjur. Mjöldagg och rost är bland de vanligaste sjukdomarna . Infektion med spindelmider, bladlöss, bladgruvarbetare är också möjlig. Mjöldagg kan uppstå på grund av brist på sol. Dess symptom är utseendet på vit blomning på bladen, varefter de blir gula och faller av. Vid det första tecknet kan du stoppa sjukdomen genom att riva av alla infekterade löv och ge tillgång till solen.

Bild
Bild

Om det kommer bruna fläckar på bladen eller de krullade bladen, spraya omedelbart växten med desinfektionsmedel . Med överflödig fukt kan roten ruttna. Om din växt påverkas av gråmögel kommer de första tecknen att vara vattniga fläckar på lövverket. För att göra detta kan du behandla blomman med en manganlösning eller någon fungicid. Det farligaste kan vara angrepp av larver, de kan äta växten på bara ett par dagar. För att göra detta, utför förebyggande desinfektion med en grund och inspektera busken regelbundet.

Bild
Bild

Medicinska egenskaper

Denna växt har medicinska egenskaper och används i alternativ medicin. Det är en mycket använd ört för behandling i många länder. I orientalisk medicin används den för att behandla kvinnliga sjukdomar, hjärt -kärlsjukdomar och bronkial astma . Inom tibetansk medicin tros frön och blommorna i avrinningen läka ögonsjukdomar, brännskador och septiska besvär. Och bladen hjälper till med lunginflammation, gulsot och gastroenterit. Det används som lugnande och diuretikum.

Aquilegia kommer att bli en effektiv accent på alla rabatter. De olika färgerna kommer att få godkännande från alla trädgårdsmästare. Kom ihåg att växten är giftig, håll barn borta från den . Följ alla skötselåtgärder, och då blir upptagningsområdet en utsökt dekoration för din trädgård.

Rekommenderad: