Geyherella (42 Bilder): Namnen På Sorter Och Typer Av örtväxter För öppen Mark. Golden Zebra And Stoplight, Brass Lantern Och Tapestri

Innehållsförteckning:

Video: Geyherella (42 Bilder): Namnen På Sorter Och Typer Av örtväxter För öppen Mark. Golden Zebra And Stoplight, Brass Lantern Och Tapestri

Video: Geyherella (42 Bilder): Namnen På Sorter Och Typer Av örtväxter För öppen Mark. Golden Zebra And Stoplight, Brass Lantern Och Tapestri
Video: Heucherella Golden Zebra - Similar to Heuchera Coral Bells Perennial Plant 2024, Maj
Geyherella (42 Bilder): Namnen På Sorter Och Typer Av örtväxter För öppen Mark. Golden Zebra And Stoplight, Brass Lantern Och Tapestri
Geyherella (42 Bilder): Namnen På Sorter Och Typer Av örtväxter För öppen Mark. Golden Zebra And Stoplight, Brass Lantern Och Tapestri
Anonim

Geyherella är en artificiellt uppfödd växt. Dess skapare ville få en spektakulär dekoration för landskapsdesign. Och de lyckades.

Beskrivning

Geyherella är en flerårig hybrid erhållen genom att korsa tiarella och geychera. Det är en öppen fältört med tjocka ytliga rötter, flexibla stjälkar och dekorativa löv på långa kronblad. Botten av täta blad och bladblad är översållade med villi.

Växtens dekoration är dess dissekerade lövverk, vars form liknar lönnlöv . På sommaren producerar vissa arter små, ljusa blommor. De flesta buskarna reser sig över marken med högst en halv meter. Den maximala höjden, med hänsyn tagen till blommorna som sticker ut över lövverket, är 70 cm.

Designers och trädgårdsmästare använder växten både för gränsdekoration och för inkludering i blommiga ensembler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Geyherella utmärks av sin opretentiöshet:

  • kan växa både i solen och i skuggade områden;
  • tappar inte ljusstyrkan på bladens färg tills frost;
  • insvept i snö, tolererar perfekt svåra frost ner till -40 grader;
  • bleknar inte med en kort torka;
  • Det kräver ingen särskild omsorg;
  • lyhörd för måttlig utfodring - ökar i storlek.
Bild
Bild

Typer och sorter

Geyherella har ett stort antal sorter, olika i storlek och färg på lövverk. Det finns växter med grönt, rött, lila och andra bladfärger. Blommor i form av klockor i alla sorter är små, samlade i långsträckta blomställningar. De mest populära sorterna bland amatörblomstrare och landskapsdesigners är följande.

Bridget Bloom med ljusgrönt lövverk och rosa-korallblommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Myntfrost - en silverfärgad växt av en grönaktig nyans.

Bild
Bild

Smörad rom - karamellröd kompakt buske. Växten är inte mer än 30 cm i diameter och cirka 15-20 cm i höjd. Den växer bra i skuggan av höga träd. Ändrar färgen på bladen från vårröd till höst burgunder. Perfekt för kantstenar och klippor, den kan kombineras med andra sorter av Heycherella, pelargoner och värdar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rödbladig honungsros särskilt bra när den är omgiven av ormbunkar eller andra gröna buskar.

Bild
Bild

Solförmörkelse (översatt som "solförmörkelse") visas i en rik vinröd färg. I spetsarna av de snidade skönheterna kan du se en känslig ljusgrön ram.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Rosalie " varierar något under säsongen. På våren är bladen gulgröna, i slutet av sommaren visas mörka gröna med bruna vener. Buskens höjd är högst 45 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

På Hopscotch lövverk i olika färger - från grönt, avgivande gult till orange -rött. Och ju svalare det är ute, desto mer lila finns det i de stora snidade tallrikarna. Vita blomställningar på tunna stjälkar sticker ut 25-30 cm uppåt. Blomningen är lång, börjar i andra halvan av maj, slutar i slutet av juli.

Bild
Bild

" Golden Zebra " tillhör kategorin medelstora. Dess lila-orange löv med känsliga ljusgröna kanter kan färga tråkig vegetation i alla väder. Detta är en verkligt magnifik växt, särskilt vid blomningen, när små snövit blommor dyker upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Bromsljus " i sitt bästa ljus ser de mot den öppna bakgrundens bruna bakgrund. De gröna plattorna är färgade med eldröda ränder.

Bild
Bild

På Brass Lantern stora blad har ett rödbrunt centrum och persikafärgade kanter. Brunaktiga vener skärs i tallrikens lober.

Bild
Bild

" Tapestri " vacker under blomningen, när blekrosa blommor av blomställningar dyker upp mot bakgrunden av ljus grönska.

Bild
Bild

Det är värt att nämna sådana växter som Kimono, Quick Silver, Sweet Tee, RedStoneFalls, Alabama Sunrise … Många andra arter av denna färgglada buske är också anmärkningsvärda. Alla ursprungliga sorter kan inte räknas upp, särskilt när man tänker på att blomsterodlare fortsätter sina experiment och tar fram en mängd nya typer av prydnadsväxter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Växten har bibehållit de moderna egenskaperna hos Heuchera. Precis som sin förfader föredrar Heycherella lätt alkaliska och neutrala jordar. Dessutom gillar hon inte vattendragning. I centrala Ryssland planteras buskarna i mark avoxiderad med dolomitmjöl, i gropar med ett dräneringsskikt på 3 till 5 centimeter. Tillsatsen av en handfull träaska till hålet blir ett komplext gödselmedel . Strö plantans rötter med lös jord. Det är viktigt att lämna den centrala njuren öppen. Högst 12 buskar kan planteras per kvadratmeter.

Även om heuchera känns lika bra i solen och i halvskugga, är det värt att överväga preferenser för en viss växtsort. Till exempel är silverfärgade och andra löv med en känslig färg bättre i upplysta områden. Buskar av grön eller crimson färg lever bra i skuggan.

I en stor blomsterträdgård är heycherelle bekvämt där det skuggas av högre växter en del av dagen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Det är inte svårt att ta hand om växten, det kräver inte mycket uppmärksamhet för sig själv, det tar inte mycket tid. Döda blad skärs av på våren. Vid torrt väder måste du vattna buskarna. Man bör komma ihåg att alltför fuktig jord är skadligt för heycherella. därför vid plantering måste du ta hand om ebbe -enheten från regnvattnets rötter … Toppdressing krävs praktiskt taget inte. Om inte kvävegödsling kan appliceras först efter plantering.

Eftersom rotsystemet är grunt och regelbundet sticker ut från jorden, strös det ibland med humus blandat med grov sand. Stora doser av organiskt material är kontraindicerat för växten.

En obligatorisk operation är uppdelningen av buskarna vart tredje år. Det är den enkla jordbrukstekniken. Detta är tillräckligt för att växten ska utvecklas väl och glädja ögat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Växtförökning utförs på två sätt:

  • dela busken;
  • genom sticklingar.

Fröförökning är inte möjlig. Växten blommar men bär inte frukt. Detta är fallet med de flesta artificiellt uppfödda sorterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Division

Buskens uppdelning måste utföras enligt jordbruksteknologins regler. Operationen utförs en gång vart 3-4 år. Om detta inte görs tjocknar busken och förlorar sin attraktivitet:

  • stjälkarna sträcks;
  • topparna torkar ut.

Den bästa tiden att dela är början på årets tredje kvartal. Det är vid denna tidpunkt som blomningen slutar, och rötterna börjar växa. Andra halvan av juli - början av augusti är den mest lämpliga perioden för reproduktion av Heycherella. I slutet av sommaren finns det tillräckligt med tid för nya formationer att slå rot före vinterkylan.

Vid den utgrävda busken:

  • rötterna tvättas noggrant;
  • skär av torkade processer;
  • uppdelad i flera delar, se till att det finns friska njurar på varje del.
Bild
Bild
Bild
Bild

Avståndet mellan intilliggande planteringar är cirka 20-30 centimeter. Små delar planteras i krukor och placeras i marken som redan är odlad och förstärkt.

Sticklingar

För förökning med sticklingar krävs unga skott. De dyker upp på våren. Någonstans i början av april kan du redan börja föda upp. Nya skott klipps av och läggs i ett kärl med vatten smaksatt med rot. Bildandet av rötter tar inte mer än en månad. Efter att rötterna dyker upp överförs växten till en kruka med en näringsblandning.

Busken transplanteras från behållaren i marken efter att den har börjat växa aktivt när nya löv dyker upp . Att vänja sig vid en ny plats är lätt. Om plantering på en permanent plats utfördes strax före kallt väder, måste plantan täckas med antingen halm, eller nålar och fallna löv eller ett täckmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Heycherella är resistent mot de flesta sjukdomar. Kan påverkas av sjukdomar som brun fläck och mjöldagg. Infektionen överförs från växter i närheten och när rotjorden är vattentät. Mjöldagg, uttryckt i form av vita formationer på bladen, lindras genom att spraya med fungicider.

Om lövverket är vanställt med bruna fläckar har en brun fläck dykt upp. Som regel orsakar sjukdomen vattentäppning under långvariga regn och höga lufttemperaturer. Kopparpreparat kan övervinna det. Ibland orsakar den ljusa solen bladbrännskador. Detta kan undvikas genom att öka vattningen på morgonen eller kvällen under det hetaste vädret.

Sniglar livnär sig på saftigt lövverk . Insekter gnager hål, lämnar fula vitaktiga spår efter sig. För att skrämma bort skadedjur hälls hydratiserad kalk under buskarna. Den största effektiviteten uppnås när den sprids under insektsaktivitet - på morgonen och kvällen. Äggskal är lämpliga från tillgängliga verktyg. Krossad och spridd på marken blir det ett oöverstigligt hinder för sniglar på väg till det saftiga "bordet".

Bild
Bild
Bild
Bild

Rillade skalbaggar orsakar skador på rötterna. Torkning av plantans toppar indikerar att insekter livnär sig på sina rötter . Kalven kommer att lämna platsen om marken runt buskarna strös med sågspån genomblöt i kreolin. För att förbereda "medicinen" behöver du ett par matskedar creolin i en tio liters hink vatten. Ett annat sätt att bli av med skalbaggar är senapspulver. Lös upp en matsked i en liter vatten och spraya hela växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Korrekt utvalda heykherellabuskar kommer att dekorera vilken trädgård som helst. Blomälskare använder växten alltmer för att ge sina tomter en unik charm. Många typer av ljust lövverk låter dig skapa de mest bisarra och originella kompositionerna.

Rekommenderad: