Arends Saxifrage (26 Bilder): Plantering Och Skötsel, Odling Av Växter I öppen Mark Från Frön, Beskrivning Av Sorterna "Floral Carpet" Och "Purple Carpet"

Innehållsförteckning:

Video: Arends Saxifrage (26 Bilder): Plantering Och Skötsel, Odling Av Växter I öppen Mark Från Frön, Beskrivning Av Sorterna "Floral Carpet" Och "Purple Carpet"

Video: Arends Saxifrage (26 Bilder): Plantering Och Skötsel, Odling Av Växter I öppen Mark Från Frön, Beskrivning Av Sorterna
Video: Odla Träd Från Nötter Och Frö Valnöt Kastanj Ek Hassel 2024, April
Arends Saxifrage (26 Bilder): Plantering Och Skötsel, Odling Av Växter I öppen Mark Från Frön, Beskrivning Av Sorterna "Floral Carpet" Och "Purple Carpet"
Arends Saxifrage (26 Bilder): Plantering Och Skötsel, Odling Av Växter I öppen Mark Från Frön, Beskrivning Av Sorterna "Floral Carpet" Och "Purple Carpet"
Anonim

Arends saxifrage är en vintergrön växt som kan växa både i en trädgård och i en kruka på en fönsterbräda hemma. I artikeln kommer vi att titta på de karakteristiska egenskaperna hos växten, liksom reglerna och rekommendationerna för att ta hand om den.

Bild
Bild

Beskrivning

Arends saxifrage är en växt som växer naturligt i de norra regionerna. Den nödvändiga typen av jord för tillväxt och utveckling av en blomma är sten (därav namnet). Ur botanikens synvinkel tillhör Arends saxifrage bryofyter.

Externt består växten av en rosett med grenar upp till 25 centimeter långa, med blad, som i sin tur kan ha olika former. Arends saxifrage är en blommande växt. Blommor når 10 millimeter i storlek och kan färgas gult, rött och lila. Vanligtvis består blomman av 5 kronblad och kan växa i en enda kopia eller i en grupp i blomställningar.

Blomningsprocessen för själva växten varar ungefär en månad. Blomningsperioden är under den varma årstiden. De specifika datumen beror på sorten, men den mest typiska tiden är från maj till augusti.

Blommans pollinering utförs av insekter. Frukterna representeras av kapslar, inuti vilka det finns ett stort antal små frön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Ardens saxifrage är en ganska vanlig växt och innehåller flera sorter. Låt oss överväga de mest populära.

"Floral Carpet" (eller "Flower Carpet")

Denna typ av växt anses vara stor och når en höjd av upp till 200 millimeter. Utseendet på Arends saxifrage av denna sort är dekorerat med små blommor av rosa, vita och lila nyanser.

Bild
Bild

Lila matta

Sorten fick sitt namn från blommans färg, som täcker nästan hela den gröna delen av växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Peter Pan

Växten når en höjd av högst 150 millimeter. Blommornas färg är ljusrosa. Sortens andra namn är sod saxifrage. Blomningen sker i maj eller juni i 30 dagar.

Bild
Bild

Alba

"Alba" kännetecknas av små snövitblommor och används ofta för landskapsdesign.

Bild
Bild

"Lofty" (eller "Flower Courtyard")

Denna sort utvecklas ganska snabbt. Botaniker och erfarna trädgårdsmästare säger att det tar cirka 8 veckor från sådd till plantering i krukor.

Bild
Bild

Rosa matta

Arten fick sitt namn från blommornas färg. Det anses vara en av de mest populära.

Som sådan finns det en mängd Arends saxifrage -sorter som skiljer sig åt i storlek och färg. I detta avseende kommer varje trädgårdsmästare att kunna välja en växt efter eget tycke och beroende på hans personliga behov.

Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Trots att blomman är ganska opretentiös, behöver den särskilda förvaringsvillkor.

Så man tror att den mest korrekta temperaturregimen för saxifrage ligger i intervallet 20-25 grader Celsius. Om du bor i ett varmare klimat och lufttemperaturen når högre värden, då Det är viktigt att säkerställa regelbunden ventilation och kylning av rummet där Arends saxifrage förvaras … Annars kan växten dö, eftersom den till sin natur är en nordlig invånare.

På grund av sitt ursprung behöver blomman inte skydd för vintern, och den optimala temperaturen under den kalla årstiden anses vara termometern, som sträcker sig från 10 till 15 grader Celsius.

Belysning spelar också en viktig roll för att behålla Arends saxifrage . Det bör noteras att växten inte är ljusälskande och föredrar halvskugga. I händelse av att blomman hålls i solen (särskilt vid exponering för direkt solljus) kan fläckar dyka upp på dess yta, och färgen på löv och blommor kommer att avsevärt förlora sin ljusstyrka och blekna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Å andra sidan rekommenderas det inte att hålla växten i fullständigt mörker - under sådana förhållanden kommer den att dö. Om du planerar att behålla Arends saxifrage på en fönsterbräda eller balkong, är det lämpligt att välja östra eller västra sidan.

Hur man planterar?

Det är viktigt att notera att plantering av en växt kan utföras både på den öppna marken (i en trädgårdstomt) och i en kruka för att hålla inomhus. På ett eller annat sätt måste särskild uppmärksamhet ägnas åt markens struktur - man tror att den ska vara så lätt som möjligt och bestå av en stor mängd sand. Det rekommenderas också att lägga till en liten mängd kalksten till marken. därför om du planterar hemma, bör du köpa vanlig jord av universell typ eller göra en jordsamling själv - för detta är det tillräckligt att ansluta torvmarken, grov sand, torv (eller humus). Proportionerna som krävs för överensstämmelse är 1: 1: 2.

Om planteringen utförs i en sommarstuga eller trädgårdstomt, är den mest lämpliga platsen en sluttning eller spricka.

Bild
Bild

Men innan du planterar frön i marken är det nödvändigt att utföra ett speciellt preliminärt förfarande - skiktning . Fröskiktning är processen för att hålla frön i en fuktig miljö vid en låg temperatur. Den rekommenderade perioden för proceduren är från 2 veckor till 1 månad. Sådan manipulation aktiverar embryonisk sömn, varefter fasen av aktiv grobarhet börjar.

Hur man bryr sig?

För att växten ska växa och utvecklas korrekt och aktivt är det viktigt att följa enkla regler för vård och odling. Om du följer rekommendationer från experter, kommer Ardens saxifrage att bli en riktig dekoration av ditt hem blomsterträdgård.

Arends saxifrage, precis köpt och hämtad till huset från blomstermarknaden, kräver särskild uppmärksamhet . Till att börja med bör du komma ihåg att du bara ska köpa en rotad skott, som omedelbart måste placeras i halvskugga. Det är också viktigt att undersöka en ny växt för förekomst av skadedjur och yttre sjukdomar.

När växten väl har vant sig vid inomhusklimatet i ditt hem bör den transplanteras. Detta bör dock göras genom proceduren för att rengöra rötterna från gammal jord. Använd inte under några omständigheter den enkla överföringsmetoden.

Innan du planterar om växten, ta hand om närvaron av en blomkruka av lämplig storlek, på vars botten ett tätt lager dränering bör läggas (expanderad lera används oftast för detta ändamål, men du kan ta annat material).

Bild
Bild
Bild
Bild

Praktiskt tips: Arends saxifrage kan odlas inte bara i blomkrukor, utan också i krukor. Således kan du med hjälp av en växt dekorera och plantera grönska i alla rum.

Efter att en ny växt har slagit rot är det viktigt att bibehålla vattenbalansen. Vattningsproceduren, särskilt dess regelbundenhet, kommer att variera beroende på säsong. På ett eller annat sätt måste man ta hänsyn till att jorden i krukan ska fuktas först efter att det övre lagret har torkat med minst 20-30 millimeter.

Så på sommaren behöver Arends saxifrage vattnas var 2-3: e dag, på vintern räcker det med ett schema som inkluderar 1 vattning var 7-9 dagar.

Bland annat under vattningsprocessen är det viktigt att se till att vattnet inte stagnerar i krukan - då börjar sönderfallsprocesser . I motsatt fall - om vattning inte är tillräckligt - på markytan hittar du uttalade fläckar av brun färg, och du kommer också att märka en betydande ökning av blommornas storlek. Om du ser manifestationen av sådana tecken är det absolut nödvändigt och på kortast möjliga tid för dig att revidera bevattningsschemat.

Men det bör också komma ihåg att under särskilt varma perioder (särskilt när luftfuktighetsindikatorn minskar avsevärt) bör sprutningen utföras och plantans löv torkas med en fuktig trasa.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förbättra blommans dekorativa egenskaper rekommenderas att gödselmedel appliceras på jorden. Det är viktigt att utföra sådana procedurer på sommaren och våren med en regelbundenhet på 1 utfodring per månad. Det är tillåtet att använda universella mineralkompositioner som tillsatser.

Fortplantning

Man tror att de mest populära avelsalternativen för Arends saxifrage är rosettmetoden och sticklingsmetoden.

Uttagsmetod

För att säkerställa förökningsförfarandet på detta sätt måste du förbereda en separat blomkruka, som kommer att fyllas med jorden som är nödvändig för att odla Ardens saxifrage (dess sammansättning beskrivs ovan), men inga växter bör växa i den.

En sådan kruka bör placeras bredvid den där en redan mogen blomma lever . Flera rankor måste tas bort från en vuxen växt till en ny kruka med jord. Dessutom måste denna procedur utföras på ett sådant sätt att uttagen på dem är i mitten.

Gradvis sker rotprocessen, varefter antennerna skärs av och nya unga skott växer separat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skärmetod

Reproduktion på detta sätt kan endast göras när moderplantan har bleknat (vanligtvis på hösten). Utloppskudden måste delas upp i små lika delar (10-20 millimeter vardera) och planteras i en separat kruka.

Denna kruka ska placeras på en mörk plats och täckas. Som täckmaterial kan du använda glas eller film (oftast tar de vanlig mat). Efter rotningsproceduren (vanligtvis vid det här ögonblicket märker du utseendet på unga sidoutlopp), filmen kan tas bort och själva växterna kan planteras i separata enskilda behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Som ett resultat av misstagen och ouppmärksamheten i vård- och odlingsprocessen kan växten uppleva olika negativa konsekvenser och sjukdomar.

  • Så med för ofta och riklig vattning kan sönderfallsprocesser börja. Å andra sidan kommer otillräcklig fukt att orsaka svarta fläckar på ytan av Arends saxifrage.
  • Om sprutning inte utförs i tid kan blommans vissning observeras.
  • När växten inte dyker upp efter sådd är det mycket troligt att du använde utgångna råvaror.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är Arends saxifrage benägen för sjukdomar som:

  • rost;
  • mjöldagg;
  • cercosporella.

Om de första tecknen på sjukdom uppstår är det nödvändigt att ta bort de drabbade områdena.

För att bekämpa skadedjur (myror, spindelmider, thrips, bladlöss och andra) bör kemiska medel (insekticider och akaricider) användas.

Rekommenderad: