Vanligt Upptagningsområde (32 Bilder): Plantering Och Vård Av Aquilegia. Örtväxter För öppen Mark "Winky Red-White", "Barlow" Och Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Vanligt Upptagningsområde (32 Bilder): Plantering Och Vård Av Aquilegia. Örtväxter För öppen Mark "Winky Red-White", "Barlow" Och Andra Sorter

Video: Vanligt Upptagningsområde (32 Bilder): Plantering Och Vård Av Aquilegia. Örtväxter För öppen Mark
Video: Аквилегия обыкновенная Винки Дабл Вайт энд Вайт. Обзор aquilegia vulgaris Winky Double White & White 2024, April
Vanligt Upptagningsområde (32 Bilder): Plantering Och Vård Av Aquilegia. Örtväxter För öppen Mark "Winky Red-White", "Barlow" Och Andra Sorter
Vanligt Upptagningsområde (32 Bilder): Plantering Och Vård Av Aquilegia. Örtväxter För öppen Mark "Winky Red-White", "Barlow" Och Andra Sorter
Anonim

Det gemensamma upptagningsområdet eller aquilegia tillhör örtartade stauder av familjen Buttercup. Kulturen är extremt populär bland blomsterodlare och är också känd i olika länder under sådana namn: orlik, columbina.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Generella egenskaper

I naturen är blomman vanlig i många europeiska länder, liksom i norra delen av den amerikanska kontinenten. I Ryssland kan den ses i sin europeiska del och i västra Sibirien . Aquilegias höjd kan variera från 30 till 100 cm. Skott är upprätt, grenade, täckta med ternära löv. De nedre bladplattorna är dvazhdytrychatye, som ligger på ganska långa bladblad, och de övre, stjälkplåtarna är kortbladiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Deras färg är gröngrå, den övre delen är målad i en mörkare färg. Plattornas form är rund, kilformad. Stora blommor växer enskilt på toppen av starka peduncles, det finns olika typer: enkla, halvdubbla eller dubbla. Färgerna kan också varieras:

  • rosa;
  • lila;
  • blå;
  • krämig vit;
  • vinrött;
  • röd med ett vitt eller gult centrum.
Bild
Bild
Bild
Bild

Knoppens form är oregelbunden, kalyxen består av fem kronblad. I mitten av kronbladet finns smala trattformade kronblad med ihåliga utväxter i ändarna - sporrar. De tjänar till att behålla fukt och nektar. Olika typer av den gemensamma avrinningen kännetecknas av närvaron av sporrar i olika längder . Växtens blomningstid faller i juni - juli.

Efter det mognar lövfrukter med glänsande svarta frön på skotten. Aquilegia rotsystem med tjocka rötter.

När du arbetar med en växt bör du vara försiktig - det är giftigt. Det gemensamma dräneringsbassänget kännetecknas av frostbeständighet, det tål normalt temperaturer upp till -35 ° C.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granskning av populära sorter

Sorten av aquilegia är ganska mångsidig, men inte alla sorter är lämpliga att odla som en hemgröda. De mest populära och utbredda sorterna av det gemensamma upptagningsområdet inom blomsterodling:

  • Flore pleno svart skiljer sig i höjd ca 80 cm och mörkröda, nästan svarta dubbla knoppar;
  • Grannys huva med dubbla blomställningar, bestående av ett stort antal rosa-lila kronblad;
  • Nivea den sticker ut med vackra blåvioletta blommor med snövit ränder;
  • Peachy woodside når en höjd av 75 cm, blomställningarna har en delikat persika-rosa färg och bladplattorna är gulaktiga;
  • Pom crimson har graciösa dubbla blommor av en brunaktig ton med ett vitt centrum;
  • Silverkant skiljer sig i bladens dekorativa färg - de är vitaktiga eller gröna med en vit kant, knopparna är rosa -lila i färgen;
  • Gröna äpplen med vackra vita och gröna blommor;
  • Woodside dubbel kännetecknas av lila-blå dubbla blomställningar;
  • " Winky rött och vitt " når en höjd av 80 cm, med en kronbredd på upp till 50 cm, många knoppar är vita, rosa eller lila i färg, det odlas också som en krukväxtblomma;
  • Ruby Port kan bli upp till 90-110 cm, med mörkröda blommor;
  • " Barlow " skiljer sig i närvaro av flera underarter med olika färger: "Blå" med blå knoppar, "Svart" med mörk och "Rosa" med rosa-röda blomställningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsfunktioner

Busken uppfattar perfekt halvskugga, även om den kan växa bra även med tillräckligt med ljus. Vid odling låtsas inte aquilegia vara för speciella förhållanden, även om lös, lätt och näringsrik jord är mer lämplig för det . Före plantering är det värt att lägga till kompost eller humus och gräva upp jorden till ett djup av cirka 20 cm. Planteringen utförs främst genom att så frön under den första vårmånaden eller med början av hösten omedelbart på platsen för tillväxt. I början av mars sås också frön till plantor, och i maj planteras plantor redan för odling.

De planteras på tillväxtplatsen i slutet av augusti eller påföljande vår . Avståndet mellan buskarna bör hållas på 25-40 cm. De planterade groddarna vattnas och först skuggas från direkt solljus och isoleras från frost. Blomningen av den gemensamma upptagningen sker nästa år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Att ta hand om aquilegia är enkelt. Hon älskar att vattna, men tack vare rotsystemet i form av en lång rot lider hon inte av torka. Två gånger på sommaren befruktas busken med komplexa förband (mineraliska och organiska) och kombinerar dem med fukt.

Avrinningen kännetecknas av självsådd av frön, så den behöver frekvent ogräs och lossas, de är särskilt lämpliga efter regn eller vattning. Varje år är det värt att strö bördig jord under växten för bättre tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blekta blomsterstjälkar ska skäras av för att bevara plantans dekorativa effekt och undvika att fröna kastas. Efter 5-6 års odling på ett ställe rekommenderas busken att tas bort eller transplanteras till en annan plats, dess vidare odling på den gamla platsen är inte meningsfull, eftersom dess utseende försämras. Erfarna odlare rekommenderar buskar från vilka de planerar att samla frö, plantera dem separat från andra för att undvika korsbestämning eller använda gasväv isolatorer och konstgjord pollinering.

Avrinningen tolererar normalt frost, men vuxna buskar tenderar att släppa unga rötter nära markytan. För att förhindra att de fryser är det värt att täcka dem med ett lager gödsel blandat med torv och kompost. Detta kommer att fungera som toppdressing för vintern och skydd mot frost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avelsalternativ

Du kan odla ett vanligt upptagningsområde:

  • frön;
  • dela busken;
  • sticklingar.
Bild
Bild

Frön sås på två sätt: direkt i öppen mark i början av september eller initialt för plantor tidigt på våren. Med höstplantering verkar plantor mer vänligt. Vid sådd av frön på våren tillämpas följande åtgärdsalgoritm:

  • frön tvättas (särskilt gamla);
  • sås i en behållare med en blandning av torvjord, lövhumus och sand i samma andel;
  • ett tunt lager jord hälls ovanpå;
  • Plantorna förvaras i 3-4 dagar i ett rum där det är tillräckligt varmt;
  • sedan förvaras de i kylskåpet lite och lämnas igen i ett rum med en temperatur på + 18 ° C.

Efter cirka 2-3 veckor börjar plantor dyka upp, när de första riktiga bladen bildas, dyker plantorna, och i juni placeras de på trädgårdsbädden.

Det är mycket viktigt att det inte finns överskott av fukt när de lämnar, eftersom groddarna är benägna att svampsjukdomar. I slutet av augusti eller påföljande vår kan plantor planteras på platsen.

Bild
Bild

Buskens uppdelning används extremt sällan, eftersom rotsystemet i aquilegia inte är starkt och det är ganska svårt att motstå transplantationer. Men vid behov utförs reproduktionen på detta sätt:

  • denna metod används tidigt på våren eller i den första höstmånaden, så att växten hinner bilda starka rötter av kylan;
  • en buske över 3 år grävs noggrant upp för att minimera skador på rotsystemet;
  • med en skarp beskärare skär de av bladen, lämnar flera nya och förkortar skotten till 5-7 cm;
  • tvätta försiktigt rötterna från jorden;
  • med ett bearbetat verktyg skärs roten längs längden i flera delar, och var och en måste ha minst ett par knoppar och små rötter, de avskurna platserna strös med kol;
  • sticklingarna planteras i en näringsrik jord, följt av regelbunden fuktning.
Bild
Bild

När de odlas av sticklingar bevaras alla särdrag hos aquilegia, vilket är viktigt. Sticklingar skärs vanligtvis på våren från ännu inte fullt blommade skott och planteras för att rota i flodsand i ett växthus eller i en trädgårdsbädd, var noga med att täcka dem med en film eller en plastflaska. Groddar ska vara lätt skuggade och sprutas regelbundet med vatten. Du kan också använda sommarens unga skott som sticklingar, men fortfarande bildar våren rötter mycket snabbare. För större effektivitet bör sticklingar doppas i en rotbildningsstimulator.

Röta tar upp till en månad, sedan placeras plantan på en permanent växtplats. Avrinningsområdet är vanligt och självsådd mycket framgångsrikt om du inte tar bort de bleka skotten. För att begränsa denna reproduktionsmetod skärs fruktodlarna av i slutet av blomningen och lämnar en del om det behövs.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Aquilegia påverkas av vissa sjukdomar som är ganska vanliga bland kulturer:

  • mjöldagg - manifesterar sig som en vitaktig nyans på bladen, kampen består i upprepad bearbetning av växten med preparat som innehåller svavel i kompositionen (efter 7-10 dagar);
  • ruttna, fläckar och mosaik är sjukdomar som inte kan behandlas, busken måste avlägsnas och brännas, och jorden måste desinficeras.
Bild
Bild

Bland skadedjur är larver särskilt irriterande för växten, de tas bort mekaniskt och med ett stort antal används insekticider. Vid skada på upptagningsområdet för en vanlig bladlöss eller en spindelkvalster används läkemedel som "Actellik" eller "Karbofos ". De blir också av med nematoder med insekticidpreparat, och vid allvarlig infektion bör busken tas bort för att undvika infektion med parasiter från andra växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Tack vare sina vackra knoppar används aquilegia extremt ofta i rabatter, gräsmattor och rabatter. Växten passar vackert in i gemensamma planteringar med buskar och bland träden i trädgården. Det gemensamma upptagningsområdet ser också imponerande ut på alpina rutschbanor. Lågväxande sorter, planterade i krukor eller badkar, kommer att fungera som en elegant dekoration för terrasser eller verandor.

Aquilegia, opretentiös i odling och vård, kommer att bli en verklig höjdpunkt i blomträdgården, det är värt att ge det bara en bråkdel av omsorg och uppmärksamhet.

Rekommenderad: