Flerårig Malva (57 Bilder): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Blommor. Hur Växer Man På Hösten? Hur Multipliceras Det? Olika Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Flerårig Malva (57 Bilder): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Blommor. Hur Växer Man På Hösten? Hur Multipliceras Det? Olika Sorter

Video: Flerårig Malva (57 Bilder): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Blommor. Hur Växer Man På Hösten? Hur Multipliceras Det? Olika Sorter
Video: Rosor 2024, Maj
Flerårig Malva (57 Bilder): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Blommor. Hur Växer Man På Hösten? Hur Multipliceras Det? Olika Sorter
Flerårig Malva (57 Bilder): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Blommor. Hur Växer Man På Hösten? Hur Multipliceras Det? Olika Sorter
Anonim

Mallow kan inte kallas en särskilt populär växt för en stuga eller sommarstuga. Men samtidigt är både erfarna och nybörjare trädgårdsmästare överens om att en blomsterträdgård med denna växt kan se mest spektakulär och attraktiv ut. Han lockar uppmärksamhet, agerar i olika kvaliteter inom landskapsdesign, och har genom århundradena skaffat sig sina egna finsmakare. Trädgårdsmalva planteras av både ägare av små tomter och invånare i elithus.

Bild
Bild

Beskrivning av anläggningen

Busken är örtartad och representerar familjen Malvaceae. Mallow är upprätt och hög . Dess höjd beror på sort och ålder och medelvärden från 60 till 250 centimeter. Bladen är rundade i form med spår i kanterna. De kan vara av olika storlekar, beroende på plats. I botten är bladen mycket större, och när de stiger blir de mindre och mindre.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller blommorna liknar deras form en tratt. Knopparna grupperas i blomställningar, som är placerade på toppen, mer än 100 cm i höjd. De är ganska stora, 6 till 12 centimeter i diameter. De är inte bara vanliga, utan också halvdubbla och frotté . Färgen kan vara vilken som helst, vita, rosa, gula och röda nyanser är populära. Växtens blomning börjar i juni och slutar i september. Följaktligen kan den hela sommaren glädja andra med ett attraktivt utseende. Trädgårdsmästare bör ta hänsyn till att efter att malvan har bleknat bildas frukter på den.

Bild
Bild
Bild
Bild

De är en ring som förenar ett stort antal separata lobuler, som separeras under mognadsprocessen.

Olika sorter

Malvhistorien går nästan tusen år tillbaka i tiden. Under denna tid har många arter och sorter dykt upp. Låt oss överväga de mest populära.

Bild
Bild

Sudaneser

Det andra namnet på den sudanesiska malvan är hibiskus. Denna biennal kan betraktas som både en trädväxt och en buske. Det är ganska högt, denna siffra kan nå 3 meter. Växten har ganska stora blommor, vars diameter är cirka 8-10 centimeter. Och finsmakare kan förbereda läckra och hälsosamma drycker av frukten. Läkare talar också om de fördelaktiga egenskaperna hos hibiskus. Faktum är att dess infusioner och avkok kan användas vid behandling. Sudanesisk malva är ett utmärkt antiinflammatoriskt, diuretikum och slemlösande av vegetabiliskt ursprung.

Bild
Bild

Rynkig

Trädgårdsmästare kallar också rynkad mallow stockrose. Det finns flera sorter av det, som är ganska populära på tomterna. Växten kan vara antingen lång eller dvärg. Stockroses används ofta för designändamål, eftersom de ger territoriet ett originellt och slående utseende. Rynkad malva kan stiga upp till 2 meter i höjd. Det är dekorerat med blommor av liten storlek, som är både enkla och dubbla, samt halvdubbla. Bland sorterna är de mest kända "Chater's Double Stripe", som har snygga dubbla blommor, vars nyans kan vara annorlunda, "Single Mix", som ser ut som hibiskus, liksom "Team ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Den sista sorten växer till bara 80 centimeter och är dvärg. Dess blommor kan ha en mängd olika färger.

Musky

Myskmalven är ganska liten. Dess höjd kan nå maximalt 100 centimeter. Denna buskart kännetecknas av känsliga blommor med en diameter på högst 5 centimeter, som har ljusa färger och luktar fantastiskt. Låt oss titta närmare på de mest kända sorterna.

" Vit perfektion " är en dvärgblomma. Dess höjd är inte mer än 60 centimeter. Grenarna är täckta med snövit knoppar, på grund av vilken växten ser mycket känslig ut.

Bild
Bild

" Vita tornet " är något högre, upp till 70 centimeter. Enligt namnet är blommorna av denna sort också vita i färgen. De gör fantastiska buketter med en delikat och mycket trevlig doft. De ser bra ut i rabatter också.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Rosa tornet " samma kan nå en höjd av 70-100 centimeter. Växten är dekorerad med rosa blommor. Det ser väldigt bra ut bredvid vita knoppar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hybrid

Hybriden har en ganska imponerande höjd, upp till 2 meter. Busken är dekorerad med rosa och vita knoppar. Några av de mer kända sorterna inkluderar Powder Puffs och Gibbortello.

Bild
Bild

Lesnaya

Skogsmalva kan nå höjder på över en meter. Den har märkliga blommor. Varje knopp kännetecknas av vener med en nästan svart nyans. H Den mest kända sorten är Black Pearl . Den har ganska stora knoppar, upp till 7 centimeter. Deras färg är rödviolett, och venerna är mycket mörkare, nästan svarta. Zebrina -sorten utmärks av sina stora rosa blommor . Kronbladet är dekorerat med avlånga röda ränder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Det måste sägas att malva inte är särskilt krävande av vård. Det finns dock allmänna riktlinjer som måste följas för att växten ska känna sig så bekväm som möjligt. Valet av plats och mark spelar en viktig roll.

Mallow kommer att växa bra i skuggan, men du bör fortfarande föredra väl upplysta områden. Brist på sol kan leda till att blomningen blir mindre riklig, respektive kommer växten inte att kunna avslöja all sin attraktivitet

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du planterar malva är det värt att välja ett område som kommer att skyddas från vindbyar. Faktum är att en hög växt kan bryta under deras inflytande. Detta gäller främst mycket känsliga kronblad, eftersom blommorna ligger ovanpå

Bild
Bild

Planteringsplatsen bör väljas medvetet, eftersom transplantationen inte kommer att gynna växten. Rotsystemet förgrenas och skadas lätt när blomman flyttas till en ny plats. Därför måste platsen bli permanent

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller jorden bör ljus föredras, vilket gör att fukt och luft kan passera så mycket som möjligt. Mallow i det här fallet kommer att kännas mycket bra. Om jorden är utarmad måste den befruktas regelbundet och därmed ge växterna näring. En skrynklig art kommer att tycka om lerig jord, bestående av lera och sand. Det är absolut nödvändigt att tänka på ett dräneringssystem, dess tillhandahållande kommer att förhindra rotstängning

Bild
Bild

Därefter måste du prata om planteringsprocessen. Först och främst planteras fröna, sedan kommer plantornas tur . Frön kan planteras på två sätt. Proceduren utförs efter att en varm temperatur har uppnåtts, runt april och början av maj. Frön sås i ett växthus, och i slutet av sommaren placeras de i öppen mark. Om planteringen utförs i maj eller juni används jorden omedelbart, varefter platsen täcks med en film vid oväntade kalla snäpp . I det här fallet kommer växten att blomma först under nästa säsong, eftersom sommarperioden kommer att läggas på att bygga upp grön massa.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att uppnå blomning samma år, bör du använda den första metoden, när du först behöver få plantor som redan är planterade i öppen mark. Proceduren utförs när marken värms upp till +10 grader. Förbered landning i förväg. Gödsel börjar appliceras på jorden ett år före proceduren. På hösten är det bäst att använda ett fosfor-kaliumtillskott, på våren, med kvävehalt . Det blir lättare för fröna att gro om odlaren mjukar upp skalet först. Detta kan göras genom att placera dem i varmt vatten i 10-12 timmar, vars temperatur bör vara cirka +45 grader. Det måste sägas att frön gror bäst vid 3 års ålder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det första steget är att förbereda hålen. Deras djup bör vara cirka 3 centimeter. 3-5 frön läggs i varje hål, täcks med jordblandning och vattnas noggrant. Experter rekommenderar att du använder torvkrukor som behållare, som efter proceduren lagras vid en temperatur på cirka +20 grader . Plantor dyker upp om 10-14 dagar. Så snart 3 löv visas på var och en av plantorna, tunnas de ut. Avståndet från varandra bör vara minst 3 centimeter. Separata behållare kan användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

De odlade plantorna måste härdas. Detta görs enligt följande. Redan på våren tas krukorna ut på gatan i flera timmar. I maj och juni kan du börja plantera plantor i öppen mark. Beroende på sort varierar avståndet mellan plantor från 25 till 50 centimeter.

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Det är inte så svårt att odla malva på platsen. Växten behöver minimal vård, vilket gör att även nybörjare kan plantera en gröda. En begränsad uppsättning aktiviteter krävs, såsom vattning, lossning, utfodring och strumpeband. Låt oss prata mer om detaljerna.

När det gäller vattning är måttlighet en garanti för växtens välbefinnande . Om vi pratar om mittzonen i vårt land räcker det med 1-2 vattningar per vecka. I söder, eller i torrt och varmt väder, bör antalet förfaranden läggas till, öka till 1 gång på 2 dagar, och även tillsätta mängden vatten. Detsamma bör göras när det gäller spirande stockrose. Just nu behöver blomman särskilt fukt, men det viktigaste är att inte överdriva det, så att det inte stagnerar i jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den systematiska lossningen av jorden spelar en viktig roll . Med dess hjälp kan du ge luftåtkomst till rotsystemet. Dessutom hjälper proceduren att bekämpa ogräs. Huvudvillkoret är maximal noggrannhet, eftersom skador på rötterna i vissa fall kan leda till att växten helt enkelt dör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing är ett måste . Den tas in årligen. Blomman gynnas av organiskt material, till exempel torv eller humus. 1 kvadratmeter kräver cirka 3 kilo gödselmedel. Dessutom är torv eller kompost bra för mulch. På våren, innan knopparna dyker upp, bör speciella mineralkomplex läggas till jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa malva sorter är av betydande höjd . Det betyder att de kan behöva ett strumpeband. Det kommer att ge växten ytterligare motstånd, vilket blir särskilt viktigt i ogynnsamma väderförhållanden. Vanliga pinnar kan användas som stöd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte heller beskärning . Hon kommer att kunna förlänga blomningen. För detta måste skadade och torra element tas bort i tid.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Mallow förökar sig på tre sätt. Du kan använda frön, sticklingar och plantor. Var och en av dem har sina egna fördelar och nackdelar. När det gäller plantering i öppen mark utförs vanligtvis proceduren i början av sommaren . Marken grävs upp, frön läggs i den och strös med en liten mängd jord. Grunt fåror kan användas. Malvfrön kan också planteras på hösten. Detta kommer dock att leda till en teknikförändring. Små hål förbereds på ett avstånd av 40-50 centimeter från varandra, beroende på vilken typ av växt du planerar att odla . De strös med torv eller lös jord, varefter de är täckta med ett lager lövverk som hjälper dem att överleva vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förbereda plantorna kan fröna sås tillbaka i mars . Malvan blommar för första gången nästa säsong. Om en trädgårdsmästare vill njuta av blommans skönhet samma år, bör du börja plantera så tidigt som möjligt, dessutom måste du också överföra plantorna till öppen mark så tidigt som möjligt. Groddarna placeras bäst i koppar som är tillräckligt stora för att vara bekväma med ett grenat rotsystem. Som en jordblandning rekommenderar experter att använda jord för blomplantering, som säljs i specialaffärer.

Bild
Bild

Planteringsteknik skiljer sig praktiskt taget inte från att arbeta med frön i det öppna fältet. I varje glas finns flera frön, som strö noggrant med jord och vattnas sedan. Efter detta ska behållarna avlägsnas till en varm plats skyddad från drag. Det är nödvändigt att övervaka luftfuktigheten, vattning bör vara regelbunden.

För att se en specifik sort av flerårig malva på platsen är det bäst att använda förökning med sticklingar . Proceduren kan utföras både på våren och på sommaren. I det första fallet skärs skärningen närmare roten. På sommaren skördas den från plantens stam. När en trädgårdsmästare stannar för att föröka malva genom sticklingar måste han ta hand om tillgången på nödvändiga ingredienser. Dessutom desinficeras elementen i förväg för att utesluta infektionens utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Först och främst behöver du en vass, välslipad kniv. Växten ska klippas enkelt och enkelt . Och även behållare med en jordblandning bereds i förväg, där skärningen kommer att placeras. Blommans snitt måste bearbetas. Hackat kol är perfekt för detta. Själva proceduren är ganska traditionell och orsakar inga svårigheter. Efter att malkens stjälk har skurits måste trädgårdsmästaren noggrant bearbeta snittet. När ytan torkar lite läggs skärningen i en tidigare förberedd behållare . Det bör vattnas rikligt, det är inte förbjudet att använda formuleringar som stimulerar rotväxt. Det är i denna behållare som växten kommer att förbli tills tiden kommer att transplantera den i öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det ska noteras att ympning är inte ett mycket enkelt förfarande, som vissa nybörjare blomstrare tycks tro … För ett framgångsrikt resultat krävs erfarenhet och viss kunskap. Därför rekommenderas det att skörda sticklingar i en större mängd än vad som är nödvändigt för dem. Ju mer erfaren trädgårdsmästaren är, desto lättare och mer framgångsrik är han att klara uppgiften. Att plantera malva kräver tålamod och ett kompetent förhållningssätt till affärer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Det bör noteras att det mesta av malvan är opretentiös, det är inte rädd för de flesta sjukdomar och skadedjurattacker. Problem kan dock fortfarande hända. Till exempel, växten kan bli sjuk med mjöldagg och fläckar … Anledningen till detta är överflödig fukt, till exempel vid kraftiga regn. Rost kan bildas om buskar växer i närheten av staket eller metallstöd. Stamcancer och mosaikvirus är också farliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kampen mot alla dessa sjukdomar måste startas i tid. De infekterade delarna av växten tas bort först. Efter detta bör busken behandlas med speciella preparat. Fito-doctor, Trichodermin och andra är perfekta. Sjukdom är inte den enda attacken som påverkar malva. Skadedjursinsekter kan också ge trädgårdsmästaren många obehagliga minuter. Växten påverkas av spindelmider och bladlöss . Insekticider hjälper till i kampen, till exempel "Fufanol" eller "Fitoverm".

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Denna växt är mycket uppskattad av landskapsdesigners. Det ser väldigt attraktivt ut på grund av uttrycksfulla stora färger. På grund av peduncles placering används den ofta för gruppplanteringar och placerar den nära staket eller väggar i byggnader. De ser bra ut när de dekorerar bakgrunden till rabatter, i det här fallet kan inte så höga blommor planteras framför.

Bild
Bild

Ett bra alternativ är att placera en eller flera malvor i mitten av rabatten. Växter planteras runt och kombinerar färg och andra indikatorer. Lupiner, phloxes, kamomiller, calendula och andra enkla blommor kan noteras bland de framgångsrika grannarna. Lågväxande malvor kan placeras i blomkrukor. Sådana växter kommer att se fördelaktiga ut vid ingången till huset.

Rekommenderad: