Grouse Imperial (32 Bilder): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet. Hur Gräver Jag Upp Och Förvarar En Kunglig Blomma På Hösten?

Innehållsförteckning:

Video: Grouse Imperial (32 Bilder): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet. Hur Gräver Jag Upp Och Förvarar En Kunglig Blomma På Hösten?

Video: Grouse Imperial (32 Bilder): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet. Hur Gräver Jag Upp Och Förvarar En Kunglig Blomma På Hösten?
Video: Hemvändare på Norra Öland av och med Ulf Wickbom 2024, Maj
Grouse Imperial (32 Bilder): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet. Hur Gräver Jag Upp Och Förvarar En Kunglig Blomma På Hösten?
Grouse Imperial (32 Bilder): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet. Hur Gräver Jag Upp Och Förvarar En Kunglig Blomma På Hösten?
Anonim

Numera är det inte svårt att bli ägare till en vacker personlig tomt. Det stora utbudet av blommande växter gör att du enkelt kan ordna rabatten enligt dina egna preferenser. En frekvent invånare i sommarstugor och trädgårdar är den kungliga hasseln, som inte bara har ett attraktivt utseende, utan också skapar problem vid plantering och lämning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Den kejserliga eller kungliga hasseln är en vacker, majestätisk representant för floran, som ofrivilligt lockar andras uppmärksamhet . Kulturens andra namn är tsarens krona, den ser ut som ett litet träd, som liknar ett palmer, med vackra blommor och fjäll. Lökväxten tillhör liljefamiljen. Dess blommor liknar klockor.

Stammen på Fritillaria imperialis kan nå en höjd av 150 centimeter. Knopparna är färgade i en röd, gul eller orange palett. Under blomningsfasen bildas en lång stjälk med 5-7 blommor. Bladet på tsarkronan är stort, i stort sett lansettformat, 20 cm långt. Den nedre raden av löv är större än den övre.

Lökarna i denna växt är sfäriska och luktar vitlök. När kronbladen faller av kan du se fröskalar istället för blommor.

Under naturliga förhållanden växer denna kultur i Afghanistan, Iran, öster om Himalaya -bergen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Uppfödares arbete har bidragit till att blomsterodlare för närvarande kan plantera olika sorter av kunglig hasselripa på sina tomter.

Aurora

Ovanlig växt, kunna bli en dekoration av vilken blomsterträdgård som helst … Kulturens blommor består av gyllene, guldorange kronblad. Växtens blomställning ser ut som en ljuskrona. Floran, som inte kräver något av marken, är dekorerad med frodigt grönt bladverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rubra

Den kejserliga hasseln av Rubra -sorten känns igen av sina mörkbruna och vinröda färger. Detta är en medelstor kultur upp till en halv meter hög.

Rubra Maxima kan hänföras till hög, som växer upp till 2 meter under gynnsamma förhållanden för den.

Bild
Bild

Lutea

"Lutea" har stora gula blommor med en diameter på 6 centimeter. Blomställningen innehåller vanligtvis från 5 till 8 blommor. Kulturen når en höjd av 100 centimeter. Sorten "Lutea" blommar i mitten av maj.

Denna hasselhage ser bra ut bredvid tulpaner.

Bild
Bild

Strip Beauty

Den kejserliga hasselnypen "Strip Beauty" blommar i april, han anses vara den tidigaste av sina släktingar … Kulturens blomblad är gul-kanarifärgade. De kännetecknas av närvaron av mörk skuggning på knoppens inre och yttre ytor. Trädgårdsflorans höjd överstiger inte 1 meter.

Bild
Bild

Raddeana

Denna stora variation av kunglig hasselhöna kan nå en höjd av 150 centimeter. Bland alla typer av tsarkronan är den här hårdare än resten. I kulturens peduncle finns 7 blommor med en krämig vit färg. Ripan blommar i 14 dagar.

Den tål korta frost, så den planteras tidigt på våren.

Bild
Bild

Landning

Om du vill kan du skaffa en ljus och vacker representant för floran på din webbplats det är värt att i förväg välja ett högkvalitativt plantmaterial av kunglig hassel.

Tidpunkt

Förutsatt att plantorna köps från en butik, lagras de i ett torrt, välventilerat område innan de planteras i öppen mark. Vanligtvis planteras på hösten, september anses vara den optimala tiden. Om planteringstiden måste skjutas upp bestäms lökarna i fuktig jord och placeras i kylskåpet.

Blomsterodlare bör dock komma ihåg att uppskjutna planteringsdatum kan orsaka brist på blomning.

Bild
Bild

Väljer plats och lökar

När du väljer ett planteringsmaterial är det värt att överväga följande punkter:

  • glödlampan ska vara minst 4 centimeter i diameter och väga från 500 till 1000 gram;
  • formen på materialet för plantering enligt reglerna bör vara i form av en plattad boll;
  • på lampans skal ska inte vara synliga skador, spår av mögel, sprickor;
  • torra rötter eller stjälkar är acceptabla.

Förutom att veta rätt val av planteringsmaterial måste blomsterhandlaren vara medveten om hur djupt man ska plantera, på vilket avstånd och hur man transplanterar lökarna i tsarkronan. Bland annat spelar valet av en planteringsplats en viktig roll för en normal tillväxt och utveckling av en kultur.

Det bästa för kungshasseln anses vara en plats som är väl upplyst av solen . Det bör dock komma ihåg det på kvällen bör solens strålar inte falla på kulturen, eftersom den vid denna tid på dagen är känslig för brännskador.

Det rekommenderas att göra stöd nära plantagerna, som fungerar som skydd mot vinden.

Bild
Bild

Trädgårdstips hjälper dig att plantera växten korrekt:

  • plantera lökarna på en rabatt, medan mulching av jorden är värt uteslutande på hösten, innan frost kommer;
  • det är värt att vara försiktig med planteringsmaterial, eftersom det lätt kan skadas under plantering;
  • djupet på hålet för att plantera tsarkronan bör vara 12 centimeter, men om sorten är underdimensionerad, räcker det med 8 centimeter;
  • det är värt att plantera en kultur i en lätt, näringsrik jord med en blandning av torv.

Steg för att plantera kunglig hassel

  • behandling av planteringsmaterial med starkt kaliumpermanganat eller fungicider;
  • förberedelse av hål för framtida plantering;
  • lägga ut dräneringsbottenlagret;
  • tillsätt en tesked gödselmedel;
  • placera plantmaterialet i hålet med rotsystemet nere, fyll det med jord;
  • vattna marken och mulching.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Kungliga hasselhästar klassificeras som opretentiös vegetation, men om du inte tar hand om dem kan du inte vänta på att blommorna ska dyka upp.

Vattning

Kunglig krona gillar inte alltför fuktig jord . Detta beror på kulturslökarnas snabba förfall. Bevattning av kungshassel bör göras sällan, vanligtvis bara på torra och varma dagar. Denna flora representant överlever lätt torka och brist på nederbörd.

På sommaren, när det inte regnar, och den höga lufttemperaturen varar länge, kan vattning utföras en gång var sjunde dag, medan 3 liter vätska räcker för en gröda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Den första befruktningen bör göras på hösten, innan lökarna planteras i marken. Det är värt att lägga till ruttnade humus till marken, nämligen: 1/2 del av en hink ekologisk vaktel … På vårsäsongen, innan plantorna börjar blomma, matas de med ammoniumnitrat. För att fylla på jorden under en gröda är det värt att späda ut från 5 till 10 gram kvävehaltigt ämne i 3 liter vatten.

Under blomningen ska Royal Crown matas korrekt. För att göra detta bör det befruktas med superfosfater eller kaliumbaserat nitrat. Alternativt kan du använda färdigt kommersiellt gödselmedel, som innehåller allt nödvändigt komplex av mineraler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Enligt experter är det på våren, nära stammcirkeln hos den kejserliga hasseln, värt att göra ett lager av mulch. Kompostering förhindrar spridning av ogräs. Innan övervintringen måste lökarna i marken täckas med torra löv eller ett lager sand och torv. Det bästa alternativet för skydd anses vara grangrenar, vass och halm.

Bild
Bild

Vissa odlare har odlat hasselvin i ett område i 3 år. Men åsikten av vissa trädgårdsmästare att det är nödvändigt att gräva ut planteringsmaterialet varje år för bearbetning, är korrekt . Detta beror på det faktum att det på sommaren efter blomningen är hög risk att drabbas av en svampinfektion, vilket leder till ruttning av lökarna.

Gräva är värt att göra efter att löven och skaftet på tsarkronan har torkat . Planteringsmaterialet bör torkas noggrant och filmer och substratrester ska elimineras på det. Skadade delar av glödlamporna skärs och bearbetas med hjälp av "Fundazol", träaska.

Innan plantmaterial förvaras på vintern bör det blötläggas i arbetslösningen av "Maxim" eller kaliumpermanganat. Nästa steg är att torka lökarna igen och förvara dem i sanden.

Planteringsmaterialet av hasselhöns bör förvaras fram till mars eller augusti, vid behov höstplantering. Isoleringsskiktet tas bort i slutet av februari för att undvika att ruttna bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Du kan föröka tsarkronan hemma för att odla en attraktiv trädgårdsväxt från den med frön och lökar.

Nyskapande

För att börja odla kungshassel på din webbplats bör du köpa färdiga frön till en början eller laga dem själv. Landningsförfarandet består av följande steg:

  • efter självsamlande frön från torkade bollar sås de i öppen mark till ett centimeters djup;
  • planteringar bör beströs med torv 2 centimeter tjock.

Till nästa år bör odlaren förvänta sig att plantor växer fram. Den kungliga kronan, som odlas av frön, blommar vid 3-4 års ålder. Tyvärr överlever inte alla hasselrids, några av dem ruttnar.

Bild
Bild

Vegetativ

Efter slutet av odlarens blomningsfas det är möjligt att föröka den kungliga hasselnipan med lökar . Vid denna tidpunkt har kulturen redan en moderlampa med flera barn. Planteringsmaterialet grävs noggrant ur marken, rengörs och torkas. Efter 2 veckor ska bebisarna separeras från moderns glödlampa och skivorna ska behandlas med kaliumpermanganat.

I flera år bör lökarna odlas . Under de första åren kommer de inte att kunna blomma, eftersom de kommer att öka massan. Moderlökan kan också delas upp i 2 halvor, varefter var och en kan planteras i ett separat hål. Sådant planteringsmaterial kommer att kunna blomma fram till nästa vår. Under hela sommaren torkas lökarna och i slutet av augusti begravas de i marken. till ett djup av 30 centimeter.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Enligt recensioner från erfarna blomsterodlare visar tsarkronan motstånd mot skadedjurattacker. Det finns dock parasitiska insekter som växten inte klarar av.

  • Liljekracker . Skadedjuret ser ut som en liten skalbagge med en röd kropp och ett svart huvud. Crackers orsakar stor skada på växten. För att avlägsna den kejserliga hasseln av denna parasit tvättas blommorna noggrant med tvålvatten eller kemikalier. God effektivitet i kampen mot insekter visades av "Fitoferm", liksom "Bitoxibacillin", som ska sprutas på kulturen två gånger om dagen var tredje vecka.
  • Medvedka, rotkvalster . Dessa insekter gnager växtens lökar, varefter de inte växer. För att hjälpa tsarens krona är det värt att applicera "Fundazol", "Karbofos" på dess drabbade områden.
Bild
Bild
Bild
Bild

En vanlig åkomma av hasselris kan kallas rost, som angriper bladens lövverk genom att fläckar ser ut på utsidan. Blommans drabbade löv bör tas bort och sedan sprutas med fungicider.

Som blommodlarens erfarenhet har visat, är hasselnäcken sällan sjuk. För att förhindra alla typer av sjukdomar i kulturen är det värt att ta hand om det på rätt sätt, inte utföra ofta och rikligt med vattning och att befrukta det korrekt.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Kungliga hasselripor ser vackra ut när de dekorerar territoriet. Lågväxande sorter är ett lönsamt alternativ för alpina rutschkanor och bergarter. Höga tsarkronor skapar en unik effekt när de angränsar till andra stenblommor, liksom när de kombinerar olika lökväxter. Denna gröda kan planteras i små grupper i en behållare eller på en gräsmatta.

Varje landskapsdesign där hasselrören är närvarande kommer att se ljus och intressant ut . Du kan kombinera flerårig vegetation med dem, liksom tulpaner och påskliljor. Den kejserliga hasseln är en kraftig gröda som kan användas för parkdesign. Kungakronan kommer att vara lämplig i landet om det finns tillräckligt med utrymme för att plantera den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den kungliga hasseln är en trädgårdsprins som kännetecknas av graciöshet och extraordinär skönhet i blommor . Utan denna representant för floran är det svårt att föreställa sig intressanta stenhagar, provplanteringar, mixborders. Varhelst denna trädgårdsblomma planteras, han kommer definitivt att dekorera territoriet med sin närvaro, särskilt om det odlas med kärlek.

Rekommenderad: