Rosa Hortensia (48 Bilder): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Sorter Av Hortensiaträdliknande Och Storbladiga. Hur ändrar Jag Färgen På Vita Blommor Med Fol

Innehållsförteckning:

Video: Rosa Hortensia (48 Bilder): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Sorter Av Hortensiaträdliknande Och Storbladiga. Hur ändrar Jag Färgen På Vita Blommor Med Fol

Video: Rosa Hortensia (48 Bilder): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Sorter Av Hortensiaträdliknande Och Storbladiga. Hur ändrar Jag Färgen På Vita Blommor Med Fol
Video: If You Prune Hydrangeas This Way They'll Bloom Profusely 2024, Maj
Rosa Hortensia (48 Bilder): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Sorter Av Hortensiaträdliknande Och Storbladiga. Hur ändrar Jag Färgen På Vita Blommor Med Fol
Rosa Hortensia (48 Bilder): Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Sorter Av Hortensiaträdliknande Och Storbladiga. Hur ändrar Jag Färgen På Vita Blommor Med Fol
Anonim

En vackert blommande buske är en riktig dekoration av trädgården. Rosa hortensia är en av de ljusaste representanterna för blommande buskar, och dess funktioner gör att den kan odlas överallt. Vilka egenskaper har en rosa hortensia? Låt oss karakterisera växten från alla håll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Rosa hortensia lockar uppmärksamhet med sina frodiga blomställningar. Det är därför denna trädliknande buske så ofta används både i parker och torg, och i landskapsdesignen av personliga tomter. Denna lövbuske når 1 m i höjd. Bladen är långsträckta, smaragdgröna, faller inte förrän sent på hösten.

Beskrivningen av hortensia bör innehålla en detaljerad historia om dess blomställningar . Alla arter av denna växt har en mycket intressant blomning. Små blommor ligger mitt i blomställningen, omgiven av större blommor. Denna funktion ger särskilt visuellt intresse för både rosa hortensia och andra arter. Blommande kommer att glädjas från mitten av sommaren till mitten av hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Det är sorterna av rosa hortensia som har en fantastisk egenskap: dess blommor kan ändra färg tack vare en speciell substans - antocyanin.

Om jorden är alkalisk förblir blommorna rosa. Surgjord jord kommer att orsaka färgförändringar till himmelblå.

Typer och sorter

Rosa hortensia har många arter och sorter. Men under förhållandena i det ryska klimatet visade sig arter som trädliknande och storbladade hortensior bra. Rosa sorter är slående i sin sort. Låt oss överväga de mest populära.

Storbladig hortensia Early Pink i höjd över en meter och i krondiameter når en och en halv meter. Blomställningarna är, liksom bladen, enorma - upp till 15-20 cm i diameter. Blommorna är sterila och varierar i färg från ljusrosa till lila. Hortensia älskar soliga områden, det är svårt att uthärda övervintring - skydd krävs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hydrangea Pinky Promise fick sitt namn från det engelska uttrycket "svär på de små fingrarna" tydligen på grund av dess kompakta storlek. Denna sort utvecklades i Holland. Denna växt är mycket motståndskraftig mot miljöförhållanden, upp till 0,8 m hög. Bladen är mörkgröna, blommorna är till en början vita för att sedan gradvis ändra sin färg till rosa under säsongen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Storbladig hortensia Hanabi Rose . Den kompakta busken växer upp till 1 m på höjden och 0,9 m på bredden. Blommande är knuten på förra årets skott. En intressant nyans av blomställningar (lila-rosa) gör sorten mycket attraktiv för trädgårdsmästare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hortensiaträd "Pink Anabel " - en lång buske når en höjd av 1,5 meter. Som regel finns det inga svårigheter att lämna, det tål övervintring bra. Blommorna är mörkrosa när de blommar, och sedan ljusnar de.

Bild
Bild
Bild
Bild

Panicle hortensia Touch of Pink . En liten buske upp till 0,7 m hög och 1 m i diameter. Hortensia föredrar soliga områden, är inte kräsen med jord, men det är bättre att använda humus som gödningsmedel när det odlas. Med stark vårbeskärning ger den den mest aktiva blomningen. Pedunklarna är öppna, först vita, men sedan får de en rosa nyans. Används ofta vid gruppplanteringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hortensia "Pink pillow" eller Pink Pincushion . Vinterhård och opretentiös sort. Den växer upp till 1,5 m i höjd och blommar första året efter plantering. Blomställningarna är stora - upp till 0,3 m långa. Blommorna är sällsynta, vita och rosa. Lång blomning ger busken dekorativ effekt hela sommaren och halva hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hydrangea paniculata "Pink Lady ". En mycket stor variation. Plantens höjd och bredd når två meter. Grenarna är så täckta med blomställningar att de böjer sig till marken under sin egen vikt. Bladen är också stora, matta, smaragdgröna. Blommor verkar ursprungligen vita, sedan gröna.

Hortensia är resistent mot torka och frost, men föredrar sura jordar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hortensia "Pink Diamond ". En stor buske kan nå tre meter i höjd. Bladen är ovala, mörkgröna, har en grov struktur. Blomställningarna är koniska och blommar från försommaren till mitten av september. Till en början är de traditionellt vita, och i slutet av blomningen får de en korallfärg. Frostbeständig och opretentiös sort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Att plantera hortensior är en av de viktigaste faktorerna för att växten ska växa och utvecklas korrekt. Om du väljer fel plats, tid och sätt att plantera kan du lamslå busken utan att vänta på manifestationen av dess dekorativa egenskaper. Att plantera en rosa hortensia utomhus beror på flera faktorer.

  • Planteringstiden är tidig vår . Den idealiska tiden är början på växtsäsongen, när knopparna ännu inte har börjat växa. Det vill säga att marken har tinat, och den genomsnittliga dagliga temperaturen har ännu inte nått 10 grader. Mindre ofta planteras hortensia på hösten, i början av september, när det inte går att plantera en växt på våren.
  • Platsen är ganska upplyst och fuktig . Konstant ljus kommer att påverka blommorna negativt: de blir mindre. På gatan kan du välja ett ljust men skuggat hörn nära huset eller ett lusthus eller ett stort träd. Tillräcklig fukt är också mycket viktigt för en hortensia, så det uppmuntras att plantera den på lite låga platser. Det ytliga rotsystemet av hortensia tyder på att angränsande växter måste ha rötter, annars kommer rivaliteten att förstöra den blommande busken.
  • Marken är befruktad och utan kalk . Även om rosa hortensia älskar fukt, är det absolut nödvändigt att tömma planteringsplatsen. Stagnerat vatten kommer att förstöra buskens rötter och orsaka röta. Innan planteringen måste jordblandningen befruktas, tillsätt torv, humus och flodsand i förhållandet 2: 1: 1: 2. Sådana proportioner är optimala för en given trädliknande buske.
  • Landningsgropen är bred och grund . Växtens rotsystem växer något på djupet, men det växer ganska mycket i bredd. Denna funktion måste beaktas vid grävning av ett planteringshål. Efter plantering ska rötterna inte bryta av och böja sig. I botten av planteringsgropen är det nödvändigt att lägga ut dränering - expanderad lera eller brutet tegel.
  • Rotblötläggning är ett viktigt planteringselement . Innan du planterar måste du sprida rötterna och dra dem i en hink med vatten. Denna procedur måste slutföras ungefär två timmar före plantering.
  • Snygg plantering utan att begrava rotkragen . Begrava inte hortensia -rotkragen, eftersom den snabbt börjar ruttna. Efter plantering av växten måste stamcirkeln tampas väl.
  • Riklig vattning efter plantering . Efter att ha planterat en rosa hortensia i trädgården måste den vattnas rikligt med två hinkar vatten per buske.

Vattning bör göras noggrant för att inte tvätta ut den nyhällda jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Hortensiavård är en viktig del av dess vackra utseende. Det är inte så lätt att odla den här busken, nästan alla blommande buskar är ganska nyckfulla i förhållande till miljöförhållandena. De grundläggande reglerna för vård är i traditionella agrotekniska åtgärder, men med tillståndet hos anläggningens egenskaper.

Toppdressing

De börjar mata den rosa hortensian från början av våren, när dagtemperaturen redan har nått + 10– + 12 grader. Skotten av denna buske ger en allvarlig ökning - upp till en halv meter per säsong, därför kräver de ytterligare näring. Den perfekta toppdressingen är kväve. Späd 1 msk ammoniumnitrat med tio liter vatten och häll över hortensia. Frekvensen för sådan utfodring är en gång varannan vecka fram till slutet av juni. Du kan varva med vattning med kycklingspillning utspädd med vatten (1: 10).

I mitten av sommaren utförs ovan beskrivna förband var tredje vecka . Det rekommenderas att tillsätta superfosfat, kaliumnitrat och urea till dem. Och även för skottens flexibilitet kan du ibland vattna den rosa hortensian med en svag lösning av kaliumpermanganat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning och lossning

Att vattna den rosa hortensian måste göras ganska ofta. Det växer snabbt och blommar rejält, därför kräver det mycket fukt. Vid varmt väder kommer en vuxen växt att behöva cirka 20-25 liter vatten minst en gång var sjunde dag. För att fukt ska förbli i marken bör lossning utföras i hortensiaens nära stamcirkel . Det utförs före bevattning med en radie av 0,5 m och ett djup av upp till 5 cm. Under säsongen bör minst tre lossningar utföras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Tidigt på våren bör hortensia saneras beskärning. Du behöver inte skära busken för mycket, annars kan du uppnå dålig blomning. Det är nödvändigt att bara ta bort skadade och gamla grenar och bara tunna ut resten av kronan lite. Tidig beskärning hjälper till att hålla busken dekorativ . Efter början av växtsäsongen bör du inte beskära hortensian, eftersom den kan börja torka ut. Undantaget är snabbväxande arter med en tät krona.

I det här fallet är det värt att beskära igen på hösten så att grenarna inte bryts under snöns vikt på vintern.

Bild
Bild

Vintrar

Hortense älskar värme. Därför, innan en lång vinter, måste den täckas med ett bra lager av mulch (cirka 20 cm), sedan grangrenar och en film, om frosten är under -20 grader - en frekvent förekomst i ditt område. Unga växter måste vara särskilt noggrant förberedda för vintern, eftersom det är de som tål det kallaste värst av allt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Rosa hortensia kan förökas på tre sätt.

Fröförökning är mycket svår att utföra på egen hand, och blomningen måste vänta i flera år till. Om det är omöjligt att tillämpa en annan reproduktionsmetod sås fröna helt enkelt i mars och väntar på groning

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett vanligt sätt att få en ung växt är sticklingar. För att göra detta, välj den mellersta delen av skottet utan knoppar och klipp ut det med ett par blad 1 cm under dem. Snittet ska vara snett. Färdiga sticklingar måste planteras i en tidigare vattnad jord. Webbplatsen ska inte vara under stekande sol. Efter en och en halv månad ska sticklingarna slå rot. På samma plats ska den rotade hortensian övervintra, först då transplanteras den till en permanent plats

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktion genom skiktning är det enklaste för amatörträdgårdsmästare. För att göra detta böjs unga skott till marken, fixeras med hårnålar, vattnas. Och nästa år separeras den rotade grenen från moderplantan och transplanteras till en ny plats

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ändrar jag färgen?

De flesta hortensior ändrar färg på egen hand under hela säsongen. Färgförändringen beror på markmiljön. Om jorden är sur, kommer en blå hortensia att dyka upp från en vit hortensia, och en alkalisk och neutral miljö gör det möjligt att få en rosa hortensia. Blått pigment visas också när det finns tillräckligt med aluminium i jorden. För att få denna färg måste du göra en lösning av aluminiumsulfat och vattna växten med den. Förfarandet bör utföras regelbundet.

Rosa hortensia är mycket lättare att få tag på . Det enklaste folkmedlet är krita. Det slås och läggs till jorden, oftast tillsammans med dolomitmjöl. I inomhus hortensior är det ännu lättare att få och fixa en rosa färg. För att göra detta måste du använda ett substrat, inte jord, till exempel torv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om den öppna marken innehåller mycket aluminium, men du vill få en rosa färg, måste du applicera gödningsmedel med fosfor. Den reagerar med metall och neutraliserar den.

Det bör också komma ihåg att torv, som ofta används som ett substrat för inomhus hortensia eller som en mulch för en växt i ett öppet fält, innehåller tillräckligt med aluminium i sin sammansättning för att färga blomställningarna blå.

Växande problem

Eftersom rosa hortensia är en blommande buske, är det största problemet som oroar trädgårdsmästare "problem" med blomning. Ibland ger växten bara lövverk, vid första anblicken är det inte klart varför detta hände. Orsakerna till detta fenomen kan vara mycket olika: olämpliga miljöförhållanden, sällsynt matning eller till och med försummelse av dem och andra . Men den troligaste orsaken till bristen på blomning är kraftig beskärning. Om du överdriver det med vårens "hårklippning", kan hortensia intensivt engagera sig i utvecklingen av sitt eget rotsystem, uppfatta beskärning som en signal om yttre ogynnsamma förhållanden. Det är också viktigt att komma ihåg att transplanterade växter kanske inte blommar under det första året, eftersom de återhämtar sig från stress.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hortensiablad blir ofta gula. Detta problem uppstår på grund av brist eller överskott av ljus eller fukt, för låg surhet i jorden, drag eller otillräckliga mängder näringsämnen i jorden. Det är ganska svårt att lösa problemet med gulning av bladen, eftersom det inte alltid är möjligt att omedelbart avgöra orsaken. Därför måste du gradvis försöka förbättra buskens tillväxtförhållanden och observera lövverket. Om någon åtgärd har visat effektivitet är det nödvändigt att komma ihåg orsaken till problemet med bladen och neutralisera den negativa faktorn.

Rosa hortensia är resistent mot sjukdomar och skadedjur, men ibland lider den av mjöldagg, från vilken bladen också blir gula och växer igen med en vitaktig blomning . Du kan hantera det på det gamla och beprövade sättet - Bordeaux -vätska. Denna buske kan väljas av sniglar. Ett lager av sågspånskål och industrimedel mot dessa skadedjur kommer att rädda dem från dem. I jakten på en snabb färgförändring vattnar många trädgårdsmästare alltför ofta hortensior med ämnen som ändrar blomställningens färg. Man måste komma ihåg att den rikliga appliceringen av aluminium eller krita, liksom andra katalysatorer för att ändra blommans färg, kan skada växtens rötter.

Rekommenderad: