Muskmalva (33 Bilder): Beskrivning Av En Flerårig Vit Blomma, Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet

Innehållsförteckning:

Video: Muskmalva (33 Bilder): Beskrivning Av En Flerårig Vit Blomma, Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet

Video: Muskmalva (33 Bilder): Beskrivning Av En Flerårig Vit Blomma, Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet
Video: Föröka rosor med sticklingar 2024, Maj
Muskmalva (33 Bilder): Beskrivning Av En Flerårig Vit Blomma, Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet
Muskmalva (33 Bilder): Beskrivning Av En Flerårig Vit Blomma, Plantering Och Skötsel I Det öppna Fältet
Anonim

Muskmalva jämför sig positivt med sina "släktingar" genom närvaron av inte bara en känslig färg, utan också en doftande lukt. Miniatyrbuskar växer bara upp till en meter, men de fortsätter att blomma nästan fram till frostens början.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Myskmalva är en örtartad växt som når en höjd av 20 till 100 centimeter. Sorten fick sitt namn på grund av den ovanliga men trevliga myskiga aromen som finns i denna fleråriga kultur . De raka, men förgrenade stjälkarna är täckta med små hårstrån, som bladen, på vars undersida vit tillväxt uppträder. Växtens bladplattor, ett annat namn som låter som malva, är rundade och sitter på långa bladblad. Blommor är som regel ensamma, även om de ibland växer i en kombination av tre, och på toppen samlas de i blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Calyxen med tre lober är täckt med hårstrån, och corolla, vars storlek är ett par gånger större, har en blekrosa eller snövit färg. Diametern på en blomma når 5 centimeter. Frukten av myskmalva ser också ovanlig ut, vilket är 15–20 partiklar som samlas runt den centrala konen. Myskmalva är inte bara en populär trädgårdsväxt, utan ger också bin en stor mängd nektar . Människan använder denna kulturs medicinska egenskaper. Till exempel hjälper ett avkok av roten mot sjukdomar i mage och tarmar, te från frukterna stärker immunsystemet och bad från infunderade blad läker sår.

I vissa länder äts till och med stammarna, rötterna, bladen och frukterna av malva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Plantering av myskmalva i öppen mark måste utföras i närvaro av lätt och lös jord med en näringsrik sammansättning. Överdriven fukt påverkar plantans tillstånd negativt, därför bör man inte glömma dräneringsskiktet och utesluta områden med en nära placering av grundvatten. Bättre att föredra ett väl upplyst område och lerig jord rik på humus . Myskmalva kommer bara att utvecklas bättre om den ligger bredvid staketet eller husväggen, det vill säga ett hinder för drag. Dålig jord är förberikad med humus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantering av frön kan utföras helt enkelt genom att lägga dem på jordytan i 2-3 bitar utan att gräva hål, men med ytterligare strö med ett tunt lager jord. Mellan enskilda planteringar bör minst 30-50 centimeter hållas så att de odlade buskarna inte stör varandra. Plantor i detta fall kan förväntas om 2-3 veckor, med förbehåll för regelbunden bevattning. Om det är beslutat att använda fröet på hösten, måste du dra ut tre centimeter hål, placera 5 frön vardera redan där . Planteringarna strös med en lös jordblandning blandad med torv och måste skyddas från vinterkylan med hjälp av torra fallna löv, hö och grangrenar.

Viktig! Mogna växter tolererar inte transplantation särskilt bra. Anledningen är att växten redan vid denna tidpunkt har bildat en mycket lång rot, som kan skadas vid grävning. Detsamma gäller för plockning, så det är bättre att plantera plantor omedelbart i separata behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Att ta hand om myskmalva anses vara mycket enkelt. Huvuddelen av det är bevattning och lite toppdressing. Under en lugn sommarsäsong är det tillräckligt att vattna busken en gång i veckan, men när varma dagar kommer, rekommenderas det att öka procedurens frekvens i enlighet med markens skick . Det rekommenderas att slutföra var fjärde vattning genom att försiktigt lossa jorden i rotzonen för bättre syretillförsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste gödningsmedlen som krävs av malva är komplex som innehåller kalium, kväve och fosfor. Tillsatsen appliceras i små mängder, vanligtvis en gång var tredje vecka under blomnings- och spirande perioden. Toppdressing utförs under vattning. En gång om året berikas marken där myskmalven växer med kompost eller humus, och cirka 3 kilo av ämnet konsumeras per kvadratmeter. Det får vi inte glömma det är bättre att fixa höga exemplar på ett stöd för att undvika stamstörningar på grund av stark vind … Så snart knoppen slutför sin blomning, avlägsnas den omedelbart och den vissna grenen skärs av så att 30 centimeter av skottet återstår. Innan vinterfrost skärs malva antingen till roten eller isoleras med torkat lövverk och halm.

Viktig! Efter slutet av blomningen ska skotten fortfarande klippas av nästan helt och stanna vid markens yta. Samtidigt mults ytan rikligt med kompost eller humus. Från 3 till 4 kilo av ämnet bör gå per kvadratmeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Flerårig malva, till vilken myskmalva tillhör, förökas vanligtvis antingen av frön eller plantor. … Fröna planteras vanligtvis utomhus i maj eller juni . I det här fallet, under det första året, kan du bara förvänta dig utseendet på en bladrosett, men nästa år kommer vackra blommor att dyka upp. Frön kan också planteras först i växthuset någonstans från slutet av april till början av maj, när hotet om frost äntligen har passerat. De odlade plantorna överförs till öppen mark under sommarens sista vecka.

I vilket fall som helst måste jorden värmas upp till minst 10 grader Celsius.

Bild
Bild

Frön till plantor planteras i blomsterjord vid korsningen av vinter och vår. Var noga med att dra åt behållaren med plastfolie och glöm inte regelbunden fuktning av jorden . Temperaturen bör ligga mellan 20 och 25 grader Celsius. Dessutom kommer sannolikt ytterligare belysning att krävas, eftersom det är viktigt att upprätthålla dagsljus i minst 10 till 12 timmar. Filmen tas bort när skott dyker upp, och efter att ett par blad har dykt upp sitter proverna i separata behållare. Ett par veckor innan de transplanteras i öppen mark "härdas" plantorna genom att exponera dem på balkongen eller redan i trädgården i ett par minuter. Huvudtransplantationen utförs i slutet av maj - början av juni.

Frökapseln bildas efter att malvan har bleknat . Det kan dock inte klippas av direkt - fröna måste mogna, vilket tar nästan en månad. Det faktum att det är dags att samla fröet kommer att indikeras med rutans ändrade färg - den blir gul och själva rutan börjar öppna. Blomfrön bör omedelbart skickas till torkning vid en temperatur av 10 till 12 grader Celsius, vilket kommer att pågå i cirka 10 dagar. Sedan måste de förvaras i ett väl uppvärmt, men torrt rum. Under sådana förhållanden kan malva frön lagras i nästan flera år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du använder skärmetoden ska klippningen vara mellan 9 och 12 centimeter lång. Om planteringen utförs på våren, skärs den av nära rotzonen, och om på hösten - närmare toppen. Såren måste behandlas med träaska eller ett speciellt medel för att ge skydd mot infektioner och sjukdomar . Den resulterande stjälken planteras i en behållare med en bördig och lös jordblandning, varefter den täcks med en plastflaska eller glasburk. Efter att ha säkerställt effekten av ett växthus och inte glömma regelbunden bevattning, kan du efter en kort tid förvänta dig rotning och uppkomsten av unga skott.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Trots god medfödd immunitet mot de vanligaste sjukdomarna kan myskmalva fortfarande smittas på grund av felaktig vård. Överdriven bevattning av jorden eller kraftig nederbörd leder till att fläckar och mögel uppstår, och placeringen i omedelbar närhet av metallföremål orsakar rostutveckling. Växten lider av mosaikvirus eller stamcancer lika ofta . I alla dessa fall är det första steget att ta bort de skadade delarna av busken, och sedan behandlas den med ett lämpligt medel, till exempel en fungicid eller kolloidalt svavel i lösning. Vid rost kan blomman också behandlas med en Bordeaux -blandning av en eller två procent utspädd i vatten efter att ha tagit bort de skadade bladen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av insekter attackeras kulturen oftast av bladlöss, sniglar och spindelmider . Sniglarna måste först fångas med hjälp av fällor i form av platta skålar fyllda med öl. I andra fall kommer insekticider att klara problemet perfekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Myskmalva används mycket ofta i landskapsdesign. Dessutom kan du helt enkelt inte klara dig utan att dekorera en webbplats i lantlig stil. En kompakt buske finns i rabatter, bara på gräsmattan, i komplexa kompositioner och på kantstenar. Kombinationen av malva och delphinium anses vara en utsökt.

När du bildar en rabatt med myskmalva är det viktigt att komma ihåg att det dekorativa elementet bör skapa en harmonisk bild både när det gäller komponenternas höjd och i deras färg och i form av individuella blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

I det här fallet är det nödvändigt att kombinera malva med krypande grödor och blommande buskar. Till exempel passar dahlior, salvia, ringblommor, ageratum och nolana perfekt som "grannar". Av recensionerna att döma kommer en sådan rabatt att blomma under hela säsongen. En komposition som endast består av malvor av olika sorter och färger anses inte mindre spektakulär. När du dekorerar en plats är det värt att plantera denna kultur nära staket, husväggar och lusthus samt avgränsare av enskilda zoner.

Rekommenderad: