Anemone Dubravnaya (44 Foton): Beskrivning Av Vilda Växter. Plantera Och Ta Hand Om En örtartad Anemonväxt I Det öppna Fältet

Innehållsförteckning:

Video: Anemone Dubravnaya (44 Foton): Beskrivning Av Vilda Växter. Plantera Och Ta Hand Om En örtartad Anemonväxt I Det öppna Fältet

Video: Anemone Dubravnaya (44 Foton): Beskrivning Av Vilda Växter. Plantera Och Ta Hand Om En örtartad Anemonväxt I Det öppna Fältet
Video: Anemone blanda 'Atrocaerulea' flower time lapse 2024, Maj
Anemone Dubravnaya (44 Foton): Beskrivning Av Vilda Växter. Plantera Och Ta Hand Om En örtartad Anemonväxt I Det öppna Fältet
Anemone Dubravnaya (44 Foton): Beskrivning Av Vilda Växter. Plantera Och Ta Hand Om En örtartad Anemonväxt I Det öppna Fältet
Anonim

Anemone (ekanemon) övervägs en av de vackraste vilda växterna, som omedelbart på våren börjar blomma och glädjas med sitt ovanliga utseende … Denna blomma är populär bland trädgårdsmästare, inte bara på grund av dess dekorativa, medicinska egenskaper, utan också opretentiös odling. Tyvärr är denna växt på väg att utrotas, den är listad i den röda boken.

Bild
Bild

allmän beskrivning

Anemon ekgräs (anemone) är en örtväxt som vanligtvis når en höjd av högst 30 cm . Rotsystemet i denna blomma är fibröst, så det växer snabbt i områden och har formen av en snövit matta. Vilda växter av denna art finns oftast i västra Europa, i den europeiska delen av Ryssland och i Medelhavet. Anemone föredrar att växa i lövskogar, där det finns många skuggiga områden och lös bördig jord. Eftersom växten vanligtvis växer i grupper bildar den omfattande tjocklekar i områden.

Bild
Bild

Anemone är en flerårig blomma som blommar årligen i 40-50 år . Dess reproduktion sker både med hjälp av frön och på grund av rotskott. Ekanemonen har en upprätt stam, på vilken endast en blomma av rosa, blekt lila eller vitt bildas. Blomman består av 6 kronblad, på grund av frånvaron av kullblad börjar de spela vid minsta vindstöt. Anemonens blomningstid börjar i april och varar cirka en månad; i juli bildar växten en frukt i form av en låda med många svarta frön.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Anemon anses också vara en medicinsk växt, som är känd för följande läkande egenskaper:

  • bakteriedödande;
  • smärtstillande;
  • svampdödande;
  • diaphoretic;
  • slemlösande;
  • lugnande.

Det ska man komma ihåg denna vilda växt är giftig, därför kan alla preparat, avkok och infusioner baserade på den endast användas efter samråd med läkare.

Bild
Bild

Medicinska råvaror samlas in under plantans blomningstid, sedan torkas de i rum skyddade från solen och förvaras i en speciell glasbehållare.

De främsta fördelarna med att odla ekanemoner inkluderar det faktum att den har hög frostbeständighet och perfekt tål temperaturer ner till -30C . Det enda är att när man planterar en växt i öppen mark är det nödvändigt att täcka jorden för vintern. Detta skyddar blomman från att frysa på vintern med lite snö. Dessutom är anemonen opretentiös att ta hand om, det räcker att plantera den i ett område med lätt, lätt sur jord och ibland vattna den (vanligtvis har växten tillräckligt med naturlig fukt i form av regn och snösmältning).

När det gäller användningen av en blomma i landskapsdesignen på en sommarstuga anses den vara en original dekoration av vilken rabatt som helst. Växten ser särskilt vacker ut i kompositioner med veronicastrum, akonit, asters och prydnadsväxter. Men innan du planterar en anemon i trädgården måste du komma ihåg om dess aktiva tillväxt och välja rätt "grannar ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Recension av de bästa sorterna

Hittills, i naturen, är ekanemonen hotad av fullständig utrotning, så du kan inte gräva dess planteringar i en skog med en rhizom för att plantera den i ditt lanthus. Du kan dekorera platsen med denna blomma på ett annat sätt - köp frön från affären och plantera den. Anemone representeras av olika arter, eftersom uppfödare framgångsrikt har lyckats odla ovanliga sorter med dubbla och enkla blommor av ljusrosa, blå och vita färger. De bästa växtsorterna inkluderar följande.

Rosea . Det är en rikligt blommande sort med små blommor och ljusrosa färg.

Bild
Bild

Blå is . Detta är en frottéanemon med stora snövitblommor och ett blått "öga".

Bild
Bild

Robinsoniana … Det anses vara en av de vanligaste växtsorterna, som ofta väljs för plantering i sommarstugor. Det kännetecknas av enkla stora lila blommor.

Bild
Bild

Kungsblå . En otroligt vacker sort med vackra blå blommor. Resistent mot sjukdomar och frost.

Bild
Bild

Alba Plena . Denna typ av anemon är en värdig dekoration för alla trädgårdar. Små snövit blommor kombineras ursprungligen i dekorativa kompositioner med andra fleråriga växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kentish Pink . En mycket känslig blomma med stora rosa blommor. Blomställningen av denna sort är enkel.

Bild
Bild

Blå skönhet … Denna anemon har löv med en lätt bronsfärg, blommorna är stora, blå i färgen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan älskare av ovanliga trädgårdens underverk köpa sådana fantastiska sorter som Monstrosa, Viridiformis, Virescens . Till skillnad från vanliga växtsorter har dessa blommor exotiska gröna knoppar. Eftersom anemonen representeras av en enorm variation, när du väljer en viss sort, är det viktigt att ta hänsyn till dess växande förhållanden och vissa krav på vård.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Anemone är utmärkt för att odla de trädgårdsmästare som föredrar att dekorera sin webbplats i en naturlig stil . Den kan planteras utomhus under lövträd och buskar, så att den kan växa. Om du väljer en plats för denna blomma bland gräsmattan eller på gräsmattan är det viktigt att tänka på det klippning av grönområden kan endast utföras efter att bladen har avlidit . Annars kan du försvaga växtens rhizom, vilket i framtiden kommer att leda till dess död.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom växtsäsongen för anemonerna är på våren är det bäst att välja tid för att plantera den på hösten, detta gäller både sättet att plantera med segment av rhizomer och med frön.

Att plantera en blomma rekommenderas till ett djup av högst 10 cm, är det lämpligt att göra detta i slutet av augusti, när den fleråriga markdelen har dött ut . På grund av att ekanemonen inte är rädd för kallt väder kan den planteras i områden med öppen mark. I det här fallet krävs inte skydd för övervintring. Du måste börja plantera en växt med beredning av frön, köpa frö av hög kvalitet i specialaffärer (detta kommer att säkerställa en hög andel plantor).

Bild
Bild
Bild
Bild

Då måste du välja rätt plats för sådd . Om det utförs på våren, är det lämpligt att föredra områden som är väl upplysta av solen, medan det på sommaren är bäst att välja skuggade områden, längs kanterna på små buskar eller under taket av unga träd. Anemonen älskar bördig och lös jord, med måttlig fukt, exklusive stillastående vatten. Blomman växer också bra i områden där jorden är med hög surhet, eftersom den i naturen ofta kan hittas i sumpiga områden.

Samtidigt är vissa växtsorter mer krävande att odla och de behöver sås endast i jord med en neutral reaktion

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också viktigt att ta hänsyn till det faktum att rhizomen i blomman fortsätter att utvecklas och växa även efter att markdelen dör. Därför måste du välja områden där marken förblir fuktig under hela sommaren.

När du dekorerar en trädgårdsbädd är det nödvändigt att välja fleråriga grannar som tidiga primroser, liverwort, brokiga primroser och Pushkinia. I denna kombination hjälper växter att skapa en ovanlig landskapsdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller själva planteringsprocessen utförs den enligt följande

  • Först bör du gräva ett litet hål upp till 30 cm i diameter och inte mer än 15 cm djupt. Häll sedan en blandning av träaska och humus på botten.
  • Därefter måste du noggrant lägga växtens rhizom, täcka den med bördig jord och vattna den.
  • Planteringen slutar med mulching av stamcirkeln. Detta hjälper till att hålla fukt i jorden i framtiden. Om avstigningen sker på hösten, är anemonen dessutom täckt med grangrenar.

Vårdfunktioner

Anemone är inte krävande att ta hand om, men som alla andra växter behöver den lite uppmärksamhet. Om trädgårdsmästaren har valt rätt plats för att plantera den, kommer plantan med tiden att slå rot och kommer att glädja sig tidigt på våren med sin charmiga färg, som påminner om naturens uppvaknande från viloläge. Anemone behöver inte ytterligare vattning, det behöver bara utföras om våren är utan regn eller under en torka på sommaren.

Sprickning av markytan bör inte tillåtas, annars dör växten . Mulching, som måste utföras omedelbart efter plantering av en blomma, med hjälp av torra löv av fruktträd, hjälper också till att rädda dig från det extra besväret med att vattna.

Bild
Bild

För att odla en hälsosam och vacker växt, glöm inte bort befruktning.

Experter rekommenderar att du endast använder flytande organiska gödningsmedel.

Matning utförs vanligtvis tidigt på våren med utseendet av det första lövverket på växten och i början av sommaren, när blomman går i viloläge.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är oönskat att lukta buskarna på ekanemonen, eftersom dess rhizomer ligger mycket nära jordens yta. Du kan bara lossa jorden direkt efter regn och ta bort stora ogräs som stör blommans tillväxt. Anemonen kännetecknas av hög frostbeständighet, eftersom blomsterknoppar läggs på dess rhizomer på sommaren och till hösten är de fullformade. Om vintern är för frostig, så finns det en risk att dessa knoppar dör och blomningen blir mycket knapp.

För att skydda blomsterknoppar och hela rotsystemet från en blomma från svåra frost hjälper det att somna med ett lager humus och torv, men det bör inte överstiga 5 cm. Dessutom kan löv som fallit från träd läggas ovanpå. På vintern, i det område där fleråriga växer, bör du försöka rädda så många snödrivor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Hittills använder trädgårdsmästare vegetativa metoder för att föröka ekanemonen. De är enkla att utföra och passar även för nybörjare. De vanligaste växtförökningsmetoderna inkluderar följande.

Med hjälp av segment av rhizomer . För att göra detta måste du först skära rötterna i små bitar och lämna flera knoppar på dem. Förfarandet utförs bäst i juli eller slutet av augusti, när blommans gröna har dött ut. Avstigningen utförs i ett tidigare förberett område, i gropar upp till 10 cm djupa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att dela busken . Detta är ett mycket enkelt sätt att reproducera anemoner, eftersom det sker genom att gräva ut rhizomerna och dela dem i delar. Vanligtvis utförs uppdelningen i slutet av juli, när det fortfarande finns några blad på buskarna. De separerade rötterna ska inte vara för djupa i jorden, ett djup på 10 cm är väl lämpat. Det är viktigt att vara uppmärksam på att rotkragen är placerad exakt på markens nivå. Den fleråriga kommer snabbt att slå rot och nästa säsong kommer att kunna tillfredsställa med färskt lövverk och blomstjälkar.

Bild
Bild

Förutom, vissa trädgårdsmästare förökar växten med frön och väljer en permanent plats på platsen för att så dem . Detta bör göras omedelbart efter uppsamling av fröet, eftersom fröna är mycket små, fästa vid ett fluffigt paraply och kan flyga isär på egen hand i vindbyar.

Bild
Bild

På hösten bör såplatsen täckas med grangrenar, sågspån eller humus. Detta kommer att skapa en naturlig miljö för tillväxt av frön, och de kommer att gro på våren.

Reproduktion av anemoner och plantor är inte mindre populärt . För att odla det måste du så 5-7 frön i torvkrukor. Eftersom grobarheten kan vara dålig, spirar vanligtvis flera frön, varav bara 2 växter behöver vara kvar. Torvkrukor placeras på en sval plats i ett par månader och väntar på att de första bladen ska dyka upp på stjälkarna efter spiring. Sedan kan du transplantera framtida blommor till öppen mark och välja rätt plats.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Ekanemonen är mycket resistent mot sjukdomar och skadliga insekter, men ibland kan det uppstå problem med att odla en växt i sommarstugor. Så till exempel på grund av hög luftfuktighet i jorden kan anemonen påverkas av sniglar. För att förhindra blommans död rekommenderas att bekämpning av skadedjur sker i tid . I detta fall placeras behållare fyllda med klorerat vatten bredvid växterna - de kommer att skrämma bort sniglar.

Ibland påverkas fleråriga buskar nematod . Detta händer vanligtvis vid plantering i områden med förorenad mark. Denna sjukdom manifesteras av en förändring i formen på stjälkarna och bladen, varefter blomman börjar blekna. Om en sådan sjukdom manifesterar sig, rekommenderas att omedelbart ta bort sjuka växter från platsen och inte plantera en anemone på den på flera år.

Rekommenderad: