När Ska Man Transplantera Hyacinter? Hur Transplanterar Jag Blommor Till En Annan Plats I Trädgården Hemma? Egenskaper För Vård Av Glödlampan Efter Transplantation I Marken

Innehållsförteckning:

Video: När Ska Man Transplantera Hyacinter? Hur Transplanterar Jag Blommor Till En Annan Plats I Trädgården Hemma? Egenskaper För Vård Av Glödlampan Efter Transplantation I Marken

Video: När Ska Man Transplantera Hyacinter? Hur Transplanterar Jag Blommor Till En Annan Plats I Trädgården Hemma? Egenskaper För Vård Av Glödlampan Efter Transplantation I Marken
Video: Unique Creative ideas from Cement and Tennis Ball - How to make Pots - Flower pot Design Ideas 2024, Maj
När Ska Man Transplantera Hyacinter? Hur Transplanterar Jag Blommor Till En Annan Plats I Trädgården Hemma? Egenskaper För Vård Av Glödlampan Efter Transplantation I Marken
När Ska Man Transplantera Hyacinter? Hur Transplanterar Jag Blommor Till En Annan Plats I Trädgården Hemma? Egenskaper För Vård Av Glödlampan Efter Transplantation I Marken
Anonim

Transplantation är ett av de viktigaste stadierna av hyacintvård. Procedurens specificitet beror på var växten odlas - hemma eller utomhus. Den transplanterade lökan blir starkare och är redo att glädja odlaren med en ny frodig blomning. Dess överflöd och skönhet bestäms av hur korrekt transplantationen utförs.

Bild
Bild

Behovet av ett förfarande

Blomningsperioden är en ganska svår tid i en växt. Kulturen är utarmad, tappar styrka, hälsa, energi, och om du lämnar glödlampan på samma ställe kan du inte förvänta dig bra blomning.

Transplantationen gör att växten kan fylla på med styrka, det stimulerar läggningen av en fullfjädrad blomknopp . Och också "flytta" minskar avsevärt sannolikheten för spridning av sjukdomar som provoceras av bakterier som ackumuleras i jorden.

Du kan klara dig utan att gräva ut lökarna om en kräsen sort odlas.

För att en blomma ska bilda ett högkvalitativt hälsosamt rudiment av en ny peduncle behöver kulturen värme . Temperaturen i jorden är dock vanligtvis låg, och om somrarna är fuktiga kan lökarna ruttna i den fuktiga jorden. Och även gynnsamma odlingsförhållanden kommer inte att kunna säkerställa en stark blomning om lökarna ligger i marken hela sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Hyacint blommar i april - början av maj, och därför utförs inte transplantation till platsen på våren. Om odlaren vill att kulturen ska blomma under planteringsåret måste stressiga förhållanden skapas för den som motiverar bindningen av en blomknopp, till exempel, skicka plantmaterialet till frysen en timme före plantering.

Den mest gynnsamma tiden för transplantation är slutet av september - början av oktober . Om du transplanterar blommor i förväg kan de frysa; en liten fördröjning tillåter inte glödlampan att anpassa sig till nya förhållanden före vintern, vilket också kan leda till att växten dör.

Lökarna grävs ut först i slutet av blomningen - efter 1, 5-2 månader. Se till att bladen är döda och spetsarna vissnar. Grävning sker vanligtvis i juni - början av juli.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

För att transplantera en blomma är det viktigt att förbereda jorden ordentligt. Det bör vara neutral eller lätt sur jord. Det valda området ska vara väl upplyst av solen, men skyddat från vind och drag. Innan du planterar är det viktigt att gräva upp jorden väl och ta bort ogräsens rötter. Det är lämpligt att komplettera jordkompositionen med organiskt material, men inte färskt, annars kan det orsaka skador och död på bräckliga lökar. Vid behov rekommenderas att tillsätta dolomitmjöl eller lime, samt en komplex mineralkomposition.

Kulturen tål inte vattenloggning, därför måste det valda området avlägsnas från grundvattenflödet . Om det behövs bör rabatten lyftas så högt som möjligt från eventuell stagnation av regn och smältvatten. Om det finns en plats för plantering där överflödig fukt inte utesluts, är det viktigt att utrusta högkvalitativ dränering under transplantation.

Det rekommenderas inte att plantera hyacinter nära träd och buskar, eftersom konkurrens om fukt och näringsämnen i detta fall inte kan undvikas, och som ett resultat kommer kulturen inte att få en tillräcklig mängd av de nödvändiga komponenterna. Platsen för plantering bör förberedas i förväg - i augusti eller flera veckor före plantering.

Lökarna som måste transplanteras avlägsnas noggrant från marken, rengörs från jorden och torkas . Som en förebyggande åtgärd rekommenderar trädgårdsmästare att behandla löken med en svag lösning av kaliumpermanganat eller fungicid.

Bild
Bild

Transplantationsschema

Överväga processen att plantera lökar i trädgården.

  1. Gräv planteringshålet 2 veckor före förväntat planteringsdatum. Under denna tid kommer jorden att få tid att bosätta sig.
  2. Tillsätt 30-50 g sammansatt gödselmedel till botten.
  3. Placera en espalierbehållare med en bördig blandning i ett lager av 4 cm.
  4. Nästa lager är träaska med ett lager på 2-3 cm.
  5. Häll flodsand under varje lök och fördjupa planteringsmaterialet i den.
  6. Gräva på toppen med sand med ett lager på 1-2 cm. Detta förfarande minskar sannolikheten för att ruttna med överdriven fukt.
  7. Häll en blandning av gräs och torv ovanpå jorden.
  8. Mulch planteringsplatsen med sågspån eller torrt lövverk.
  9. Fukta området måttligt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om en transplantation planeras i rumsförhållanden kan proceduren utföras tidigt på våren eller hösten. För detta ändamål väljs välutvecklade och frodigt blommande exemplar som "förälder". Följ dessa steg:

  • hitta en varm och solig plats i den södra delen av huset;
  • 2-3 veckor före plantering, förbered jordblandningen, du kan komplettera den med magnesiumsulfat och kalium, humus, torv;
  • förbered en djup och bred behållare med en diameter på 5-7 cm mer planteringsmaterial;
  • utrusta ett dräneringssystem i botten;
  • plantera löken i den förberedda blandningen.

Om en transplantation krävs från en liten behållare till en voluminös kruka, utförs proceduren med metoden för noggrann omlastning.

Bild
Bild

Ytterligare vård

Efter transplantation till en annan plats kommer växten på våren att ge dig möjlighet att beundra den ljusa blomningen, men för detta är det viktigt att ta hand om den transplanterade blomman ordentligt. Vård omfattar flera punkter.

Belysning

Om blomman odlas hemma behöver den artificiell belysning på vintern. Dessutom, för enhetlig utveckling, vänds grytan mot solen i olika riktningar under hela dagen.

Bild
Bild

Vattning

Vid transplantation i en kruka är det viktigt att inte låta underlaget torka helt. En växt som odlas i en sommarstuga lever vanligtvis av naturlig fukt från nederbörd, men i torra tider måste den vattnas . För 1 m2 är det tillräckligt att tillsätta 7-10 liter vatten, vattningsfrekvensen är en gång var 3-4 dagar. Efter varje fuktning är det lämpligt att lossa jorden. När blomningen slutar vattnas rabatten i ett par veckor, varefter denna procedur stoppas så att lökarna torkar ut under jorden innan de gräver upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Växten behöver befruktning två gånger om året. Den första överläggningen appliceras tidigt på våren, när de första skotten kläcks . Under denna period rekommenderas att använda ammoniumnitrat. Andra gången extra näring appliceras före blomningen - vid denna tidpunkt är superfosfater och kaliumsulfat mer lämpliga. För 1 m2 räcker det med 1 msk. l. blandningar. Gödsel sprids på marken, något "pulveriserat" med jord och fuktas.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Lökar som transplanterats på hösten måste isoleras. Ett tjockt lager av mulch kan ge frostskydd. Det är bättre att använda torrt lövverk, sågspån, grangrenar, torv med humus för detta . Den rekommenderade skikttjockleken är 20 cm. Under vintermånaderna täcks plantplatsen regelbundet med snö - det kommer också att ge värme åt lökarna.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Om de transplanteras felaktigt eller under ogynnsamma odlingsförhållanden blir hyacinter mycket sårbara för sjukdomar och skadedjur. Så när jorden är vattentät utsätts växten för svampinfektioner. Såväl som sjukdomen kan orsakas av dålig kvalitetsberedning av lökarna för transplantation … Till exempel har ett planteringsmaterial som inte tidigare har behandlats med en lösning av kaliumpermanganat, fungicid eller ett fosforinnehållande preparat en signifikant svagare immunitet.

För att förhindra uppkomsten av bakterieröta rekommenderas att behandla jorden med 5% formalin eller blekmedel före plantering.

Vissa odlare står inför ett sådant problem som förlust av blomställningar. Var inte rädd och spring efter fungicider, detta tillstånd är inte en sjukdom, utan ett fenomen som framkallas av starkt rottryck. Detta är möjligt om lökarna planteras för tidigt, om de är dåligt torkade eller om de planteras i ett dåligt dränerat område. För att åtgärda problemet är det värt att ändra häktningsvillkoren.

Av insekter visar det sig att växten oftast påverkas av bladlöss, blomflugor, thrips och lökmidd. Insekticider, till exempel "Aktara", "Medvetoks", "Fitoverm", hjälper till att bekämpa skadedjur.

Rekommenderad: