När Och Hur Man Transplanterar Pioner? När är Det Bättre Att Transplantera Dem Till En Annan Plats På Hösten? När Blommar Pioner Efter Transplantation?

Innehållsförteckning:

Video: När Och Hur Man Transplanterar Pioner? När är Det Bättre Att Transplantera Dem Till En Annan Plats På Hösten? När Blommar Pioner Efter Transplantation?

Video: När Och Hur Man Transplanterar Pioner? När är Det Bättre Att Transplantera Dem Till En Annan Plats På Hösten? När Blommar Pioner Efter Transplantation?
Video: Omplantering av frösådda pioner och Höst i pionodlingen - skall pionen klippas ner nu? 2024, Maj
När Och Hur Man Transplanterar Pioner? När är Det Bättre Att Transplantera Dem Till En Annan Plats På Hösten? När Blommar Pioner Efter Transplantation?
När Och Hur Man Transplanterar Pioner? När är Det Bättre Att Transplantera Dem Till En Annan Plats På Hösten? När Blommar Pioner Efter Transplantation?
Anonim

Blommor är en dekoration av alla hem eller bakgårdsområden. För att kunna beundra dem länge måste du känna till särdragen i att ta hand om dem. Pioner anses vara en av de vanligaste och favoritblommorna hos trädgårdsmästare och sommarboende, därför odlas de i stor utsträckning. För att blommor ska växa sig starka och friska är det viktigt att kunna transplantera dem genom att välja rätt tidsram för detta.

Bild
Bild

Varför transplantera?

Den mest populära blomman som finns i rabatter, i en trädgård eller i en sommarstuga är en pion. På grund av blommans prakt, behagliga doft och rika färgpalett förblir dess popularitet konstant hög. En annan tveklös fördel är den enkla vården av växten, som inte kräver speciella förhållanden, extremt näringsrik jord, konstant vattning och andra punkter som är inneboende i mer nyckfulla grödor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om pionerna planteras korrekt kan de växa framgångsrikt under en lång period utan att ändra plats, glädja alla runt dem med sina blommor, men det finns faktorer som tvingar dem att ändra det område där blommorna växte.

Det finns flera av dem

  • Buskarnas prakt . Varje år ökar den gröna massan och växten upptar mer och mer territorium, vilket kan störa de grödor som ligger intill den. Bristen på utrymme för normal tillväxt tillåter inte busken själv att utvecklas korrekt, vilket kan leda till en försämring av blomningen. Det kommer att vara optimalt att plantera busken och dela den i mindre delar med ett obligatoriskt föryngringsförfarande, vilket kommer att öka tillväxten av grön kultur och ha en positiv effekt på blomman.
  • Lång växtperiod av växten . På grund av den utdragna processen finns det risk för infektion med de vanligaste sjukdomarna, vilket är farligt för pioner. Dessutom kan en betydande brist på näringsämnen detekteras, vilket hindrar busken från att växa aktivt och fullt ut.
  • Behovet av att ändra platsen för rabatten . På dacha och bakgårdens territorium sker ofta förändringar i form av konstruktion av nya byggnader eller små strukturer, varför träd transplanteras regelbundet, sängarnas arrangemang, liksom blomträdgården, ändras.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis berörs buskarna inte i cirka 5 år från det att de planterades i rabatten, men vid betydande problem med blomning eller hälsa kan denna procedur utföras tidigare. När blommor växer utan betydande förändringar i mer än 10 år, kan man förvänta sig krossning av blommor eller ömhet i själva växterna, eftersom jorden har tömt alla sina resurser, varför buskarna behöver en ny plats för full tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Optimal timing

Om det finns ett behov av att ändra blomsterrabattens läge måste du veta exakt när det finns möjlighet att transplantera pioner. Vårtransplantation utförs av sommarboende och andra blomsterälskare som planterar dem i klubbar nära huset eller i landet. För denna procedur är det nödvändigt att gräva ut busken helt utan att dela den, så att den snabbt börjar i området där den ska flyttas. Efter övervintringen bildar rotsystemet skott som hjälper till att påskynda processen med acklimatisering av busken i en ny blomsterträdgård , eftersom blomman lyckas slå rot mycket tidigare. Proceduren för att byta plats måste utföras inom en viss tidsram. Utgångspunkten kan betraktas som snösmältning och uppvärmning upp till 5-7 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedelse av gropen bör göras i god tid. Näringsrik och lös jord hälls i den. Innan du planterar en växt är det värt att lägga till tillsatser i form av kompost, gödsel eller mineralgödsel. Färsk ekologisk mat är mycket oönskad. Så att jorden under blommorna fuktas väl kan den blandas med lite sand.

Processen att transplantera en buske till en ny plats bör utföras genom att överföra rötter i ett jordkoma, där de tidigare växte . Det är mycket viktigt att gräva upp växten mycket noga utan att skada rötterna. Jorden från den gamla platsen ska förbli på rotsystemet, den behöver inte tas bort. Busken måste överföras till en ny rabatt, korrekt placerad i gropen, bunden för första gången, sedan tampas ner och vattna väl. Den efterföljande vården av pionerna kommer inte att skilja sig från de vanliga procedurerna som krävs för dessa blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det inte var möjligt att transplantera på våren, kan du göra detta förfarande i augusti . Det är denna tidsperiod som är mest lämplig för att byta plats för rabatten. Vädret är för närvarande stabilt varmt, det finns ingen mängd nederbörd som inträffar på hösten. Förberedelsen av gropen ska göras på våren så att den är helt klar på sex månader. Jord för blommor bör bestå av jord, som erhålls från ett grävt hål, sand och kompost, som blandas noggrant med varandra. Allt detta är fyllt med vatten. Det rekommenderas att använda regnvatten som tidigare har avgjorts.

Bild
Bild

Transplantationen utförs genom att gräva ut busken med en högfurk, vilket gör det möjligt att försiktigt extrahera rötterna . Denna procedur är nödvändig för säker frigöring av den underjordiska delen från jorden. Om det behövs måste du plantera och tunna ut busken. För full tillväxt av en ny växt måste roten ha cirka 6 knoppar, vilket säkerställer en aktiv tillväxt av kulturen efter transplantation. Innan växten placeras i ett nytt hål tvättas den och desinficeras.

Bild
Bild

Om det är nödvändigt att använda trädgårdsredskap för att separera rötterna, måste det desinficeras för att förhindra att infektion kommer in i rötterna. När preparatet är över sjunker busken i hålet inte mer än 5 cm, varefter det ramas och vattnas väl.

Transplantation på hösten är också vanligt, liksom våren . Detta beror på det faktum att när arbetet utförs har rötterna redan kommit in i viloläget och är lättare att tolerera alla manipulationer. Detta alternativ innebär att förbereda blommor för nästa år, så att uppvaknandet börjar i en ny rabatt och går smidigare. Det är hösttransplantationen som förbereder pionerna att blomma på våren efter att ha vaknat. Den optimala tidpunkten är september och början av oktober, men den exakta tidsramen beror på den specifika regionen och dess väderförhållanden. I detta fall grävs hålet under transplantationen. Det ska inte vara för djupt - 20 cm djupt och 40 cm brett kommer att räcka. Vid tät jord måste den blandas med sand.

Bild
Bild

Omedelbart innan du placerar blomman i hålet, tillsätt superfosfat, kompost eller humus till den. Det rekommenderas att täcka botten med småsten, som kommer att fungera som ett dräneringsskikt.

För att underlätta transplantationsprocessen och busken växer mer aktivt på våren är det värt att förkorta skotten med 10-15 cm. Att gräva är också värt att göra med en höna för att minimera skador på rotsystemet . Det är viktigt att dra sig tillbaka cirka 20 cm från busken för att inte skada den på något sätt. Så snart det är möjligt att ta bort pionerna måste deras rötter tvättas, desinficeras och utvärderas för bortskämda, ruttna områden och tas bort. Allt arbete utförs med bearbetat lager. Efter proceduren doppas rötterna i en kaliumpermanganatlösning i ett par minuter. Växter planteras i marken ytligt, detta ger fler chanser att skydda sina rötter från förfall och förhindra pionens död.

Bild
Bild

Hur gräver man upp pioner?

För att processen med att extrahera pionbuskarna ska fortsätta korrekt förblir växten intakt och tolererar transplantationen väl, det är viktigt att kunna utföra den korrekt. Rotsystemet kan gå ner till 80-90 cm, vilket måste beaktas när du väljer ett verktyg och djupet av dess nedsänkning. Pionrötter är ganska känsliga, därför deformeras och bryts de lätt, och detta är extremt oönskat. Grävningsprocessen kommer att se ut så här:

  • välj rätt utrustning, det bästa av allt är en gaffel;
  • mäta cirka 40 cm från växten och börja försiktigt lossa jorden, röra sig djupare och djupare;
  • så snart all jord runt blomman grävs upp och lossas, med hjälp av två spadar måste du försöka ta bort busken försiktigt;
  • Om busken inte går lätt, bör du gräva in den igen med en gaffel och fördjupa dem djupare i marken;
  • När det var möjligt att få busken, tvättas den försiktigt med vatten för att rengöra jordens rötter och undersöka dem;
  • buskens luftdel förkortas med cirka 10 cm och placeras i skuggan i flera timmar för att mjuka upp rötterna.
Bild
Bild

Det är viktigt att veta åldern på pionbuskar för att korrekt bestämma avståndet på vilket du kan börja gräva marken. Ju äldre växten desto mer utvecklad är dess rotsystem, och om du börjar gräva i närheten blir risken för att den skadas mycket hög.

Hur delar man en buske?

Om en transplantation av pioner till en ny plats inte är tillräcklig och det är nödvändigt att dela busken i flera mindre, är det viktigt att veta hur denna procedur utförs korrekt. På grund av det faktum att rotsystemet av pioner tenderar att sammanflätas rikligt med varandra, komplicerar detta ofta förfarandet för att separera och välja de nödvändiga bitarna av rötter som har rätt storlekar, knoppar och äventyrliga rötter. Separationsprocessen kommer att se ut så här.

  • Rötterna ska delas med en kniv i sektioner som är ca 10 cm långa, där det kommer att vara från 3 till 5 knoppar och cirka 4 äventyrliga rötter. Stora rötter med ett stort antal knoppar ska inte användas för transplantation.
  • Det är nödvändigt att inspektera varje delat område för skadade och ruttna rotdelar och ta bort dem.
  • Skärplatserna, liksom rötterna själva, måste behandlas med en Bordeaux -blandning, kopparoxiklorid, etc. Det är också värt att använda en pulverkomposition av kol för applicering på snitten. Efter en sådan behandling är det nödvändigt att placera växterna i skuggan högst en dag.
  • För att skydda rötterna från förfall måste du doppa dem i en lösning av kaliumpermanganat ett par timmar före plantering.
  • När det gäller att placera olika sorter av pioner i samma rabatt är det värt att signera varje planta, vilket anger huvuddragen i sorten.
Bild
Bild

I processen att dela rötterna är det värt att helt ta bort mycket gamla, eftersom de redan har en ihålig struktur och inte kommer att klara de funktioner som tilldelats dem. Om du utför alla aktiviteter korrekt kan du för nästa säsong få en stor rabatt av unga och vackra pioner.

Jordberedning

För att pionerna ska börja bra på en ny plats och börja blomma fullt ut är det viktigt att välja ett lämpligt område för dem att placera, samt att förbereda gropen korrekt och fylla den med bördig jord. Det mest bekväma för växter är den östra delen, där de kommer att ha tillräckligt med sol. Om du skapar förhållanden som förhindrar drag, kommer blommorna att glädjas av lång och vacker blomning. Du bör inte plantera pioner nära höga träd, annars skuggar de dem och ger inte nödvändigt solljus.

Bild
Bild

Fel plats kommer att vara territoriet där vatten ackumuleras åtminstone ibland ., eftersom 1-2 dagars stagnation av fukt räcker för rotröta. Om det inte är möjligt att välja den optimala platsen för pionerna, måste du ge busken ett bra dräneringsskikt så att överflödig fukt omedelbart lämnar utan att dröja kvar vid rötterna. Marken bör ha en surhetsgrad i intervallet 6-6,8 pH och vara lerig.

Bild
Bild

Om jorden komprimeras slutar pionerna att blomma och utvecklas med svårighet . För att förhindra sådana processer är det viktigt att förbereda jorden för transplantation genom att gräva ett hål 60-70 cm djupt och knåda den optimala jorden. Oavsett typ av mark och platsen för grundvattnet gynnar närvaron av dränering bara blommorna. Om jorden är tung måste den spädas med grov flodsand och mycket gödsel. När det gäller sandig lerjord kommer lera att fungera som en extra komponent.

Bild
Bild

För transplantation är det viktigt att säkerställa hög jordfruktbarhet och dess lösa struktur, så att det är lätt för rötterna att bryta igenom under nya förhållanden. Pioner bör inte planteras för djupt, eftersom de är mycket känsliga för markluftning och kommer inte att kunna växa normalt på grund av dess frånvaro. Om det är möjligt att uppnå optimala förhållanden, kommer pionerna att kunna utvecklas aktivt efter att ha bytt plats. Sådana blommor kommer att nå sin maximala utveckling om 4-5 år, glädjande med stabil och vacker blomning i ytterligare 5 år.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

För att ordentligt transplantera pioner till en annan plats måste du ha viss kunskap om vart och ett av arbetsfaserna, annars kommer du inte att kunna uppnå önskat resultat. Instruktionerna för utförandet kommer att reduceras till flera huvudpunkter.

  • Gropförberedelse . Gropens dimensioner kan variera beroende på grödor. Trädliknande och höga örtliknande pioner behöver göra ett hål i marken upp till 80 cm djup och upp till 60 cm bred, men om sorten är lågväxande örtartad räcker det med 70 cm djup och 50 cm bred.
  • Toppdressing . Cirka 70% av gropen måste fyllas med en näringsblandning, som består av torv, gräs, sand och humus, taget i lika stora proportioner. Dessutom, 300 g benmjöl och träaska, cirka 200 g kaliumsuperfosfat och 1 msk. l. järnsulfat.
  • Övre jordlager . Efter näringsskiktet måste du hälla cirka 20 cm vanlig jord som rötterna går djupare i när du planterar.
  • När busken redan är på en ny plats måste du komprimera jorden med händerna och fylla den väl med vatten . Den optimala mängden är 10 liter vatten per buske. För att bevara maximal fukt är det bäst att sprida träaska över markytan.
  • Under förberedelserna för övervintring, buskar buskarna eller beströdd med torv 10-15 cm hög.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett hål grävs minst en månad innan plantorna transplanteras så att jorden helt lägger sig och inte rör sig med blommorna. Det är lämpligt att förbereda en pastaaktig lerlösning med tillsats av "Heteroauxin" och två tabletter kopparsulfat, där rötterna placeras i 5 minuter före plantering. Därefter måste du torka dem i cirka 10 minuter och plantera dem i den förberedda jorden.

Bild
Bild

Isåfall, om jordens surhet inte är optimal måste den ändras … För indikatorer över 6,5 pH appliceras 100 gram släckt kalk, om pH är under 6, ökar kalkmängden till 200 gram för en buske. Om jorden var korrekt förberedd togs busken bort utan att skada rötterna och begravdes högst 7 cm på en ny plats, då skulle växterna rota väl. Ytterligare vård under sådana förhållanden kommer inte att utgöra några särskilda problem för en erfaren sommarboende.

Bild
Bild

Ytterligare vård

Från tidpunkten för transplantation till en ny plats bör du vattna blommorna måttligt i två veckor för att skydda dem från ruttning av rotsystemet. När busken börjar visa oberoende tillväxt är det viktigt att systematisera vattningen och arbeta fram ett stabilt schema. Du kommer att lära dig att reglera denna process, med hänsyn till jordens skick, bestämma perioden för dess torkning. Efter varje vattning är det nödvändigt att lossa jorden nära busken så att det inte bildas en jordskorpa som blockerar syreflödet till rötterna, vilket påverkar utvecklingen av pioner negativt.

Bild
Bild

Från det att busken har blivit starkare är det nödvändigt att påbörja kullproceduren, för vilken en fördjupning grävs nära busken för att samla upp fukt. Allt ogräs som kommer att dyka upp nära blommorna måste rotas bort för att förhindra återuppkomst . Om gropen var fylld med jord med en tillräcklig mängd gödningsmedel, så behöver du inte lägga till något annat under de första 5 åren, det kommer att finnas tillräckligt med reserver i jorden. När deadline är över måste du lägga till en mulleinlösning utspädd med vatten i förhållandet 1: 20 på våren och hälla en halv hink för varje buske. Innan blomningsperioden är det också värt att utföra denna procedur.

Bild
Bild

Det är mycket viktigt att vattna blommorna ordentligt . Det ska inte vara för mycket vatten, det ska fylla rotzonen helt och ge jorden näring. När pionerna blommar är det viktigt att öka mängden fukt som injiceras något och i slutet av blomningsprocessen normalisera den vanliga bevattningsregimen igen. När du väljer en plats för transplantation är det värt att bedöma närheten till grundvattnet - ju högre de är för blommorna, desto sämre kommer pionerna att växa och som ett resultat kan de dö.

Bild
Bild

Det är viktigt att veta om de sjukdomar som pioner lider för att hantera dem i tid och korrekt. De vanligaste är gråmögel och mjöldagg . Den första sprider sig till stjälkarna, men knoppar med blad kan också påverkas, den andra påverkar lövverket och täcker det med en vit blomning. Du kan bekämpa röta med kopparsulfat. De drabbade områdena avlägsnas och bränns helt. Tvålösning hjälper till med mjöldagg.

Bild
Bild

Vård består också i att rensa området runt rabatten så att främmande växter inte tar näringsämnen från jorden, inte skuggar blommorna och inte konsumerar vattnet som ges till pionerna. Med rätt vård växer blommorna bra och blommar i tid, bladen ser normala ut och blommorna är stora, vackra och doftande. Om buskarna är för stora, rekommenderas att plantera dem, guidat av rekommendationerna som beskrivs ovan.

Rekommenderad: