När Ska Man Gräva Upp Hyacinter? Behöver Jag Gräva Bort Dem Efter Att Ha Blommat Utomhus? Hur Förvarar Jag Lökar Hemma För Transplantation?

Innehållsförteckning:

Video: När Ska Man Gräva Upp Hyacinter? Behöver Jag Gräva Bort Dem Efter Att Ha Blommat Utomhus? Hur Förvarar Jag Lökar Hemma För Transplantation?

Video: När Ska Man Gräva Upp Hyacinter? Behöver Jag Gräva Bort Dem Efter Att Ha Blommat Utomhus? Hur Förvarar Jag Lökar Hemma För Transplantation?
Video: Gör en odlingsbädd för tidig skörd 2024, April
När Ska Man Gräva Upp Hyacinter? Behöver Jag Gräva Bort Dem Efter Att Ha Blommat Utomhus? Hur Förvarar Jag Lökar Hemma För Transplantation?
När Ska Man Gräva Upp Hyacinter? Behöver Jag Gräva Bort Dem Efter Att Ha Blommat Utomhus? Hur Förvarar Jag Lökar Hemma För Transplantation?
Anonim

Hyacint är en mycket vacker ljus blomma som tillhör lökväxter. Den blommar en av de första på våren. Men för att blomman ska förbli frisk och glädja dig med sin skönhet varje år behöver du ordentlig vård för den. Det är mycket viktigt att veta hur man tar hand om hyacintlökar. Det verkar som att det inte är något svårt att ta hand om dem. Men så är inte fallet. Hyacintägare måste veta hur och när de ska gräva upp lökarna, hur de ska förvaras och när de ska plantera dem.

Bild
Bild

Behöver jag gräva upp det?

Oftast undrar hyacintägare om de behöver gräva upp plantorna årligen. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att du tar bort hyacintlökar från marken varje år. Om du inte gör detta kan följande problem uppstå.

  • Överhett . Om hyacintlökar lämnas i det öppna fältet efter blomningen kan sommartemperaturen skada växten genom att dela den i flera delar. Detta kan försvaga blomman avsevärt och kommer därför att sluta blomma under de följande åren.
  • Rotutveckling . Om du inte gräver upp växten, kommer detta att bidra till fördjupningen av rötterna i jorden. För stora rötter kommer att försvaga hyacinten, och det kommer också att vara svårt att ta bort den från marken utan att skada växten.
  • Sjukdomstendens . Ju längre hyacinten stannar i marken, desto mer blir den mottaglig för virus- och svampsjukdomar. Dessutom är en försvagad glödlampa mer benägna att bli sjuk om den inte förvaras korrekt.
  • Skadedjur . På sommaren är varje trädgård full av olika skadedjur, så lökarna som finns kvar i marken är benägna att förstöras av gnagare, maskar och insekter.
  • Det är svårt att identifiera en dålig växt . Om hyacinten ständigt finns i marken, är det mycket svårt att veta om lökarna är friska och om de har försvunnit. Dessutom kan en växt som är sjuk eller död på grund av sjukdom infektera friska lökar.
  • Dålig frostbeständighet . Om du inte gräver upp hyacinter för vintern, då försvagas de kraftigt och tolererar inte frost bra, vilket resulterar i att de kan sluta blomma eller försvinna helt.
  • Överskott av fukt . Det är extremt svårt att kontrollera markförhållandena där lökarna är kvar. Det betyder att växter kan drabbas av överflödig fukt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast är det absolut nödvändigt att gräva upp hyacinter före vintern. Men det finns tillfällen då detta inte är nödvändigt. Till exempel, om du bor i en region med varma vintrar, kan du säkert lämna växten för att övervintra.

Tidpunkt

För att inte skada hyacinten och hålla dess lökar friska är det viktigt att veta när man ska gräva upp den. Grävtiden beror på i vilken region du bor. Ju varmare klimat, desto tidigare kan du gräva upp hyacinten. Detta är en tidigt blommande växt, så du kan ta bort sina lökar på försommaren - slutet av juni eller början av juli . Men du bör inte bara styras av tiden. När hyacintens löv har blivit gula med en tredjedel och börjat vissna kan du börja förbereda lökarna för vila.

Vänta inte på att lövet torkar helt eller faller av, då blir det svårt att hitta lökarna i marken.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

När lövverket har vissnat och blivit gult kan du ta bort lökarna från jorden. När du gräver måste du följa följande procedur.

  1. Efter att hyacinten har bleknat måste du börja aktivt ta hand om växten så att lökarna får näringsämnen innan de vilar (lossa marken, vattna regelbundet med varmt vatten och gödsla med mineralgödsel). Men några dagar innan du planerar att gräva upp hyacinten måste du sluta gödsla och vattna den.
  2. Grävning bör göras i torrt, klart väder för att inte skada rötterna och själva glödlampan.
  3. Du kan naturligtvis extrahera hyacintlökar från marken med en gaffel eller en vanlig spade. Men det är bäst att använda en liten trädgårdsparkel för att undvika att skada rötterna eller klyva glödlampan. Gräva djupare i marken för att få hyacintens kropp med alla rötter intakta.
  4. När du har tagit bort hyacinterna från jorden måste du rengöra lökarna från jorden (om jorden var våt är det bättre att vänta tills jorden torkar för att inte skada växten) och torka skal. Skölj också med varmt vatten. Om bladen inte är helt torra, är det bättre att lämna lökarna ett par dagar i ett svalt, ventilerat rum tills lövverket är helt dött, så att hyacinten absorberar alla näringsämnen. Skär sedan av de torkade skotten med en speciell sax.
  5. De torkade lökarna måste sorteras ut, separera de sjuka och de små (små "barn" ska separeras från resten och torkas och sedan planteras i krukor så att de blir större och är redo att transplanteras i öppen mark). Därefter bör plantorna behandlas med en lösning av kaliumpermanganat.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Regler för lagring av lökar

Detta är den viktigaste delen, eftersom glödlampornas hälsa helt och hållet beror på korrekt förvaring. Tänk på reglerna och sekvensen för förvaring av hyacint hemma. Den genomsnittliga viloperioden för en hyacint är 3-4 månader. Lagring är uppdelad i flera steg.

  1. Steg 1 - en vecka . Under denna tid måste lökarna torkas vid 20 ° C.
  2. Den andra etappen är den längsta - 2 månader . När lökarna har torkat måste de överföras till trä- eller plastlådor i ett lager. Sedan måste du göra en kilformad utskärning på botten med en vass kniv för att ta bort njuren och sedan behandla denna plats med aktivt kolpulver (detta är nödvändigt för att botten inte ska ruttna). För att förhindra att fukt lämnar kan du täcka växterna med mossa eller vanlig säckväv, strö med vatten från en sprayflaska då och då. Rumstemperaturen bör vara upp till 27 ° C, rummet ska också vara väl ventilerat, det ska inte finnas direkt solljus (det är bättre att hålla plantorna hemma). Glöm inte att sortera ut lökarna då och då och släng ut de sjuka och bortskämda.
  3. Den sista etappen är innan plantering på hösten . Vid denna tidpunkt måste du sänka temperaturen till 17 ° C. Och den senaste veckan bör temperaturen vara 10 ° C för att härda plantorna.

Kom ihåg att hålla en gynnsam fuktnivå så att frukten inte torkar ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Som vi har sett behöver fleråriga hyacintknölar noggrant underhåll. Tänk på några fler nyanser i samband med att gräva och lagra dessa växter.

  • Ett kraftigt temperaturfall . Vid förvaring av lökarna krävs rätt temperatur för att skaftet ska bildas ordentligt. Du bör dock inte göra en alltför skarp övergång till 10 ° C för att hålla plantorna friska. Om temperaturförändringen görs gradvis blir hyacinten mer motståndskraftig mot frost, vilket gör att knölarna kan stanna kvar i jorden under en säsong.
  • Forma . Om lagringsreglerna bryts (hög luftfuktighet) kan det uppstå mögel på lökarna. Det är därför det är nödvändigt att regelbundet titta igenom lådorna med förvarade lökar och slänga bort förstörda frön för att förhindra att mögel sprider sig till andra. Efter det måste du bearbeta resten av frukterna med kaliumpermanganat.
  • Barn . När du har grävt upp lökarna måste du skala dem. Men detta bör göras mycket noggrant för att inte skada själva hyacintfrukten, liksom dess barn (små lökar bildas efter blomningen). Små lök måste separeras, tvättas och behandlas med mangan. Efter det måste de planteras i krukor hemma och vårdas, vilket säkerställer regelbunden vattning och utfodring. Efter 3-4 år får knölarna en normal volym, och de kan planteras i öppen mark tillsammans med andra hyacinter.
  • Behandling . Som nämnts tidigare måste hyacintlökar bearbetas om de är med infekterade prover. Även om det är möjligt att utföra desinfektion för profylax. Efter att lökarna har tvättats och rengjorts ska de blötläggas i varmt vatten (högst 50 ° C) i 10 minuter. Behandla sedan med en lösning av karbofos (låt stå i 30 minuter) eller mangan (5 gram kaliumpermanganat per 10 liter vatten).
  • Snabba upp processen . Om du vill påskynda torkningsprocessen av lökarna kan du helt enkelt öka temperaturen under den första och andra perioden med 5-7 ° C.
Bild
Bild
Bild
Bild

Faktum är att hyacint inte är så svårt att ta hand om som det kan tyckas vid första anblicken. Men efter enkla regler får du en mycket vacker och hälsosam blommande växt.

Rekommenderad: