När Ska Man Gräva Upp Påskliljor Efter Blomningen? Hur Gräver Man Upp Transplantationslökar Utomhus? Hur Ska Jag Lagra Dem Tills De Planteras På Hösten?

Innehållsförteckning:

Video: När Ska Man Gräva Upp Påskliljor Efter Blomningen? Hur Gräver Man Upp Transplantationslökar Utomhus? Hur Ska Jag Lagra Dem Tills De Planteras På Hösten?

Video: När Ska Man Gräva Upp Påskliljor Efter Blomningen? Hur Gräver Man Upp Transplantationslökar Utomhus? Hur Ska Jag Lagra Dem Tills De Planteras På Hösten?
Video: How to Lift and Divide Daffodils in the Green... in Spring! | Solve Your Daffodil Problems! 2024, April
När Ska Man Gräva Upp Påskliljor Efter Blomningen? Hur Gräver Man Upp Transplantationslökar Utomhus? Hur Ska Jag Lagra Dem Tills De Planteras På Hösten?
När Ska Man Gräva Upp Påskliljor Efter Blomningen? Hur Gräver Man Upp Transplantationslökar Utomhus? Hur Ska Jag Lagra Dem Tills De Planteras På Hösten?
Anonim

Vid varje sommarstuga kan du se graciösa huvuden av doftande blommor i vita, gula, rosa, orange färger på våren. Mot bakgrund av bar svart jord ser dessa blommor fantastiskt vackra ut. Denna påsklilja är en tidigt blommande växt av amaryllisfamiljen. Att gräva lökarna är en av huvudingredienserna i vården av denna underbara blomma.

Bild
Bild

Särdrag

För många århundraden sedan var påskliljan en symbol för skönhet. Folk uppskattade den graciösa slankheten i påskliljan och dess unika charm. För närvarande finns det cirka 30 tusen sorter av denna växt.

Tidiga sorter blommar i april, sena - på försommaren . Påskliljan är flerårig, till skillnad från grannen i rabatten - tulpanen. Inom 4 år växer den, ökar i storlek, själva blomman blir starkare och från år till år blir den större och större.

Bild
Bild

Därför är det inte värt att gräva och plantera påskliljor utan särskilt behov varje år. Om detta görs kommer blommorna att krossas och försvagas.

Du kan gräva upp dem i förtid under dessa omständigheter:

  • om du behöver öka antalet buskar;
  • om du märker tecken på sjukdom på dina växter;
  • om påskliljorna började blomma i mycket små blommor på grund av den speciella trängseln (vissa sorter av påskliljor bildar upp till 6 dotterlökar per säsong).

Men det bör komma ihåg att vissa sorter av påskliljor efter transplantation kan uppleva en sådan stress att de inte kommer att blomma på två år, "kränkta" av dig.

Bild
Bild

Tja, om dina växter är friska, blommar bra, planteringarna blir inte tjockare och du behöver inte föröka dem snabbt, rör dem inte i 4-5 år. Faktum är att genom åren har narcissister gett så många barn att de blir väldigt trånga, det finns inte tillräckligt med näring, det finns inget ledigt utrymme för tillväxt och utveckling; växterna slutar blomma. För att skapa bekvämare levnadsvillkor för påskliljor behöver de fortfarande sitta.

Bild
Bild

Tecken på att lökarna är klara

Så, 5 år har gått sedan förvärvet och första planteringen av påskliljor, och du bestämde dig för att transplantera dem. Tiden att gräva upp lökarna beror på de klimatförhållanden du bor i, liksom på olika påskliljor. Det är tydligt att tidiga blommande arter måste grävas upp tidigare än sen blomning … I de södra regionerna, där klimatet är torrt och varmt, kan du börja gräva upp påskliljor redan i slutet av juni. I mittfältet - i mitten av juli. I de norra regionerna - inte tidigare än början av augusti.

Bild
Bild

När favoriterna i din trädgård har glädjat dig med sin blomning, klipp av fröskalarna som har knutits med dem så att all blomlighet inte går in i fröbildningen.

Tja, var snäll och ha tålamod och vänta på att bladen ska lägga sig helt, för påskliljorna som har tappat sin dekorativa effekt kan förstöra utseendet på din rabatt.

Förkläd dem med blommande eller dekorativa ettåriga.

Skär inte av vissna eller gulnade blad av påskliljor och blomsterstjälkar, eftersom med hjälp av dem får glödlampan en näringstillförsel som behövs för att lägga knoppar. Från vissna löv kan du göra en "frisyr" för påskliljor, till exempel fläta dem i flätor . Detta kommer att göra din rabatt unik.

Bild
Bild

Att mata dina växter omedelbart efter blomningen hjälper lökarna att växa sig starkare, starkare och utveckla friska blomknoppar. När bladen är helt torra kan du börja gräva upp påskliljorna . Oftast är denna tid mitt på sommaren. Om vädret är varmt och torrt kan du gräva lökarna redan i mitten av juni. Och om sommaren visade sig vara sval och regnig, kan tiden för grävning för transplantation sträcka sig fram till slutet av juli, förutsatt att dina blommor växer i öppen mark.

Bild
Bild

Försök att inte vara sen med att gräva upp påskliljor av två enkla skäl . De första - unga ömma rötterna börjar växa vid lökarna och gräva upp dig kan du skada dem. Den andra anledningen är att det vissnande och torkande lövverket förr eller senare helt kommer att skilja sig från lökarna och det kommer att vara mycket problematiskt att hitta dem i jorden (förutsatt att dina blommor inte planteras i speciella korgar för lökar).

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

För att förhindra att lökarna skadas under grävprocessen, vissa instruktioner måste följas.

  • Processen att gräva upp påskliljor bör endast utföras i torrt väder.
  • Använd försiktigt en trädgårdsmatta eller höna för att gräva upp lökarna, var försiktig så att du inte skadar dem. Gräva upp växter med lite jordreserv för att inte skada även små rötter.
  • Det är nödvändigt att välja bland jorden inte bara stora, utan också de minsta lökarna. Var noga med att noggrant kontrollera om det finns några växter kvar i marken. Kassera omedelbart sjuka, tröga lökar, kasta dem utan ånger, eftersom de kan infektera friska växter.
  • Det är nödvändigt att skära av inte helt torkade blad. Det är inte nödvändigt att tvätta lökarna, även om vissa odlare praktiserar det. I inget fall ska du slå ihop lök för att rensa dem från marken. Endast det lätt borttagbara jordlagret kan tas bort för hand. Du behöver inte klippa rötterna.
  • Du kan torka dem genom att sprida dem i ett lager på en plats skyddad mot solen för att undvika bildning av brännskador. Torktiden bör inte ta mer än 3 veckor. Samtidigt är det nödvändigt att skydda påskliljorna från invasionen av påskliljan, från larverna som det kommer att vara mycket svårt att bli av med.
  • Därefter måste du skaka av resterande jord från lökarna, var försiktig så att du inte skadar dem. Ta försiktigt bort de torra övre skalorna, utsätt inte glödlampan för vita skalor. Nu kan du klippa torra rötter.
  • Sedan separerar vi barnen. Avrundade dotterlökar ligger som regel lätt efter moderplantan, och platta separeras med viss ansträngning. Det är inte nödvändigt att bryta ut dem med våld. Om glödlampans integritet ändå har kränkts, pulverera såret med aska för att undvika sönderfall. De minsta dotterlökarna ska inte slängas. Förvara dem separat från stora. Därefter måste du plantera dem separat och odla dem i flera år tills de blommar.
  • Sortera stora glödlampor från små. Lökskalibrering är valfri, men det kommer att göra det mycket lättare för dig att plantera växterna senare, eftersom lökar av olika storlekar måste planteras på olika djup.
  • Ordna dem efter sortens egenskaper (färg, form, blomningstid). Om du har många olika typer av påskliljor, gör taggar eller plakat så att du inte glömmer var du förvarar vilken sort.
  • Skär skoningslöst ut de skadade och ömma fläckarna med en desinficerad vass kniv och strö sedan de nedskurna platserna med krossat kol eller aska för att bilda en skyddande skorpa.
  • Desinficera lökarna. För att göra detta, förvara dem i en svag lösning av kaliumpermanganat i 20-30 minuter eller i en 0,2% lösning av foundationol.
  • Sprid ut dem igen för att torka i några dagar, vilket ger skydd mot solen och lökparasiter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter sådana enkla manipulationer kan påskliljeslökarna avlägsnas säkert för förvaring.

Förvaringstips

Förvara påskliljor på torra, svala platser, till exempel i en lada, källare, torr källare. Lagringstemperaturen bör vara cirka 20 grader Celsius, utan plötsliga förändringar. Försök inte att förvara påskliljorna i kylskåpet förrän de planteras på hösten, men vid första anblicken är förhållandena lämpliga där: svalt och mörkt. Luftfuktigheten i kylskåpet är så hög att påskliljor snabbt kommer att gro och bli olämpliga att plantera utomhus.

Varje lök måste förses med luftåtkomst, så du måste sönderdela dem i ett lager . Om det finns mycket planteringsmaterial kan du ordna lökarna i två lager och lägga ett lager tidning eller papper mellan dem. Du behöver inte göra fler lager, eftersom detta kommer att komplicera ytterligare arbete med planteringsmaterialet.

Bild
Bild

Kartonger eller trälådor är bäst för förvaring av lökar. Använd aldrig cellofanpåsar, plast-, plast- eller glasbehållare. Lökarna som du skötte så noga kan helt enkelt ruttna.

Granska därefter regelbundet ditt planteringsmaterial. Gå igenom varje lök, undersök den från alla sidor. Om du hittar sjuka eller ruttnande lökar, kasta dem, annars kan de infektera friska växter.

Lagringsfuktigheten ska vara cirka 70%. Det är viktigt att se till att det inte är särskilt högt eller extremt lågt. Om luften i rummet där lökarna förvaras är mycket torr, spray då och då vatten runt plantmaterialet . Ventilera rummet regelbundet om det inte är utrustat med automatisk ventilation, eftersom lamporna släpper ut en liten mängd gas under lagring.

Bild
Bild

Och om det stagnerar börjar påskliljorna att ruttna.

Dug ut påsklilja lökar fortsätter aktivt sin vitala aktivitet: de växer, andas och bildar blomknoppar. Således måste de lagras tills de planteras på hösten i högst tre månader.

Den optimala planteringstiden är slutet av augusti och början av september . Att plantera dem för tidigt rekommenderas inte, eftersom växten börjar växa och inte överlever vintern bra. Senare är det inte heller nödvändigt, eftersom påskliljorna inte kommer att ha tid att bilda rötter, och de rotade växterna kommer att dö.

När du planterar påskliljor, välj en plats i din trädgård där vattnet inte stagnerar på våren under översvämningar och på sommaren under regn.

Bild
Bild

Med andra ord ska den inte vara låg, för även om det finns dränering kan lökarna dö av en stor mängd fukt.

Om du vill att påskliljor ska glädja dig med deras blomning så länge som möjligt, plantera dem under träd på skuggiga platser. Där kommer deras färg att visas i all sin härlighet, kommer inte att blekna från den ljusa vårsolen och de kommer att blomma mycket länge.

Förbered hålen, djupet på var och en av dem ska vara lika med tre gånger höjden på löken . Det vill säga om glödlampans höjd från botten till kronan är 5 centimeter, måste hålet grävas 15 centimeter djupt. Nu måste du hälla lite sand på botten för att säkerställa dränering, täck sedan med befruktad jord.

Bild
Bild

För vintern kan du täcka en rabatt med påskliljor med lövverk eller torrt gräs

Genom att följa reglerna i denna artikel kan du varje år beundra fantastiska påskliljor från början av våren till försommaren och njuta inte bara av kontemplation, utan också av själva processen med att ta hand om dina bulbous husdjur.

Rekommenderad: