När Ska Man Gräva Upp Liljor? Behöver Du Gräva Upp Lökarna För Vintern Efter Blomningen Varje år? Hur Ska Man Förvara Dem Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: När Ska Man Gräva Upp Liljor? Behöver Du Gräva Upp Lökarna För Vintern Efter Blomningen Varje år? Hur Ska Man Förvara Dem Hemma?

Video: När Ska Man Gräva Upp Liljor? Behöver Du Gräva Upp Lökarna För Vintern Efter Blomningen Varje år? Hur Ska Man Förvara Dem Hemma?
Video: Agrohoroskop för skörd och lagring av rödbetor och morötter i september 2021 2024, April
När Ska Man Gräva Upp Liljor? Behöver Du Gräva Upp Lökarna För Vintern Efter Blomningen Varje år? Hur Ska Man Förvara Dem Hemma?
När Ska Man Gräva Upp Liljor? Behöver Du Gräva Upp Lökarna För Vintern Efter Blomningen Varje år? Hur Ska Man Förvara Dem Hemma?
Anonim

Lily var de franska kungarnas emblem, blomman inspirerade poeter och konstnärers arbete, namnet var valet av en kvinnas namn. Lily har mer än 80 arter, några av dem är som regel de vackraste, är ganska nyckfulla och att ta hand om dem kräver viss kunskap och tålamod.

Bild
Bild

Behöver lökarna grävas upp?

Lily är en flerårig lökväxt som kan växa på ett ställe utan att transplantera i upp till 6 år eller mer. Blomman förökas av separerade dotterlökar i slutet av augusti eller början av september. Reproduktion av babylökar och vågar kan göras när som helst på året. Följande är de viktigaste faktorerna som leder till att gräva upp liljor varje år:

  • typ av växt;
  • klimatförhållanden;
  • målorientering.
Bild
Bild

Varje blommasort har sina egna egenskaper. Under 1900-talet introducerades nya typer av frostresistenta liljor för befolkningen, inklusive hybridväxtsorter som öppnade nya standarder för vitalitet och sjukdomsresistens. De mest hårda och opretentiösa är sådana typer av liljahybrider som:

  • asiatisk;
  • lockig;
  • rörformig.

Viktig! Lökarna i dessa sorter bevaras perfekt på vintern i marken under snön när man använder konventionell mulching.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa typer av liljor, inklusive exotiska, är inte särskilt hårda, men på grund av sin skönhet skulle många trädgårdsmästare vilja se sådana blommor på sina tomter. Odling av liljor från södra länder till platser med kallt klimat ger ofta ett positivt resultat, förutsatt att lökarna i dessa växtsorter måste grävas upp varje år för vintern. Dessa typer inkluderar följande:

  • vita liljor;
  • Amerikanska hybrider;
  • långblommiga hybrider;
  • orientaliska hybrider.
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Rätt åtgärder som vidtagits för att bevara lökarna på vintern gör det möjligt att undvika risken att förlora sällsynta exemplar.

Varje klimatzon har sina egna blommor, som genom åren har anpassat sig till lokala väderförhållanden, detta kallas naturligt urval. När du köper en lilja av en ny sort måste du ta reda på var blomman kommer ifrån. Rätt information hjälper odlaren att använda rätt metoder för att odla den . När man odlar blommor till salu grävs liljor varje år för att få nya exemplar så snabbt som möjligt. I sådana fall tillgriper de ofta en konstgjord metod för att få ett stort antal avkommor - lampans botten skärs ut eller djupa snitt görs på den, sedan bildas många barn.

Bild
Bild

Tidpunkt

Efter blommande liljor skärs plantornas stjälkar inte, men utföra följande åtgärder med dem:

  • ta bort fröskalar (fröförökning är extremt sällsynt av trädgårdsmästare, eftersom det finns enklare och mer effektiva metoder);
  • nyp de bildade äggstockarna på stjälkarna, eftersom knopparna inte längre kommer att ha tid att bildas i slutet av sommaren och onödigt tömmer glödlampan;
  • låt stjälkarna torka naturligt.

Viktig! I slutet av säsongen skärs torkade plantstammar vid roten. Hela mognaden av lökarna efter blomningen tar 1–1,5 månader.

Bild
Bild

För vinterförvaring grävs lökar av värmeälskande sorter av liljor på hösten . Grävtiden bestäms av tillståndet i den ovanjordiska delen av växten, stammen vid basen ska vara torr, vilket innebär att glödlampan är helt mogen. För olika växtsorter inträffar detta ögonblick vid olika tidpunkter, grävning av liljor börjar den 15 augusti och slutar före den 10 september. Liljor importerade från södra länder behöver inte grävas upp för vintern i områden med ett tempererat klimat, till exempel i Moskva -regionen, men i det här fallet är det nödvändigt att ta hand om deras uppvärmning för vintern. Olika material till hands används för att täcka blomsterträdgården, nämligen:

  • byggavfall, sågspån;
  • hö, halm;
  • torra löv;
  • torkade grönsaker.

Viktig! Värmare som kan blåsa bort av vinden måste pressas ner ovanifrån med brädor eller takpapp. När vintern börjar är området med blommor täckt med ett tjockt lager snö över skyddet.

Bild
Bild

Liljor kan förbli i jorden i flera år, blommar varje år. Växter grävs bara upp om överdriven trängsel börjar påverka blommornas kvalitet. Dotterlökar med rötter och stjälkar separeras från moderlampan, överflödiga skott tas bort och de önskade exemplaren sitter igen på ett avstånd av 30 centimeter från varandra. För att unga skott ska slå rot före frost delas och planteras värmeälskande liljor i mitten av augusti och frostbeständiga växter-i början av september.

De mest exotiska utseende orientaliska hybridliljorna skiljer sig inte i stor uthållighet och god hälsa . Därför bör du inte lämna dem utomhus för vintern för att bevara dyra och sällsynta exemplar i samlingen.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Följande steg-för-steg-instruktioner föreslås. att gräva upp liljelökar:

  1. förbered platsen (fri från löv, små skräp med en lätt rake); för att inte förväxla området med liljor, som återstår till vintern på det öppna fältet, efter blomningen, måste du beteckna det med en skylt med en lapp;
  2. skär torkade liljestammar vid roten med trädgårdssaxar;
  3. gräva upp löken med en gaffel, ta försiktigt bort jordklumparna från den;
  4. klipp rötterna till 5-7 centimeter, inspektera glödlampan för ruttna och uttorkade områden, ta bort dem med en vass kniv;
  5. sänk ner de grävda proverna i en desinfektionslösning (fungicid, kaliumpermanganat) i 10 minuter;
  6. ta bort lökarna från lösningen, torka noggrant på galler i ett ventilerat rum som är otillgängligt för solljus (baldakin, vedbod);
  7. efter torkning, bryt av bebisarna från moderns glödlampa, lägg dem i en behållare med sand;
  8. vidare (baserat på destinationsändamålet) planteras den delade löken med barnen antingen tillbaka i jorden eller skickas för vinterförvaring.
Bild
Bild
Bild
Bild

Lagringsregler

Med förbehåll för vissa regler kan liljelökar förvaras hemma på vintern. Lökar av icke-frostbeständiga växter bestäms också för lagring i fall där det inte var möjligt att plantera dem på hösten omedelbart efter delning. På vintern ska prover förvaras på mörka, svala platser med temperaturer från 0 till 5 grader Celsius. Låt oss överväga sådana platser mer i detalj.

  • Källare . Förvaring av liljelökar i källaren är tillåtet om det finns god ventilation och det inte är hög luftfuktighet, annars kommer plantmaterialet att förstöras av mögel. För att hålla lökarna i källaren är det bättre att använda produkter som absorberar fukt väl, till exempel sågspån, träspån.
  • Garage . Detta är en idealisk plats för förvaring av plantmaterial i lådor med sand eller torv, förutsatt att rummet är uppvärmt. När lökarna är i viloläge i ett kallt garage är det stor sannolikhet för frysning. Förutsättningarna för att förvara glödlampor i loggior är desamma som i garage.
  • Varm loggia . Babylök kan förvaras till våren i torra, ventilerade rum, även vid rumstemperatur, i lådor med gitterbotten eller i gasväskor.
  • Kylskåp . Trots det faktum att förvaring av planteringsanläggningen i kylskåpet är det mest attraktiva alternativet av allt ovanstående, bör man komma ihåg att olika kylskåp har olika grader av luftfuktighet och lökarna bör förvaras i dem med stor försiktighet, strö dem med träspån som absorberar överflödig fukt väl.

Rekommenderad: