Gazania (58 Bilder): årlig Eller Flerårig? Beskrivning Av Gatsaniya Hård, Namnen På Sorter Av örtväxter För öppen Mark, Växer I En Rabatt Och Hemma I En Kruka

Innehållsförteckning:

Video: Gazania (58 Bilder): årlig Eller Flerårig? Beskrivning Av Gatsaniya Hård, Namnen På Sorter Av örtväxter För öppen Mark, Växer I En Rabatt Och Hemma I En Kruka

Video: Gazania (58 Bilder): årlig Eller Flerårig? Beskrivning Av Gatsaniya Hård, Namnen På Sorter Av örtväxter För öppen Mark, Växer I En Rabatt Och Hemma I En Kruka
Video: Gräva Ny Rabatt - Del 2 (Plantering av perenner) 2024, Maj
Gazania (58 Bilder): årlig Eller Flerårig? Beskrivning Av Gatsaniya Hård, Namnen På Sorter Av örtväxter För öppen Mark, Växer I En Rabatt Och Hemma I En Kruka
Gazania (58 Bilder): årlig Eller Flerårig? Beskrivning Av Gatsaniya Hård, Namnen På Sorter Av örtväxter För öppen Mark, Växer I En Rabatt Och Hemma I En Kruka
Anonim

Trädgårdsmästare anser att Gazania är en av de ljusaste och vackraste trädgårdsodlingarna. Denna växt har frodiga, ljusa blomställningar av brinnande, rosa och vita nyanser och ser mycket ut som en förstorad version av kamomill . I den här artikeln kommer du att bekanta dig med beskrivningen och de viktigaste sorterna av denna blomma, liksom funktionerna i plantering och vård av gazania.

Bild
Bild

Beskrivning

Gatsania (gazania) är en flerårig eller ettårig ört av familjen Asteraceae, som kännetecknas av sin relativt korta växtlighet, en kort stam med ljusgröna blad och karakteristiska vita villi.

Trädgårdsmästare kallar dessa växter "afrikanska prästkragar" eftersom deras blomställningar liknar form och färgmättnad till klassiska gula prästkragar.

Bild
Bild

Gazania blommor kan bli upp till 10 cm i diameter och ha en långsträckt vass form . Beroende på sort och art kan dessa växter vara gula, vita, brons, orange eller röda, men varje sådan växt har blommor nära basen med rika mörka fläckar. Varje vuxen gazaniabuske kan bilda upp till 30 blomställningar med ljusa knoppar per säsong.

Bild
Bild

Flerårig eller årlig?

Många trädgårdsmästare kan inte komma överens om vilken typ av växt en blomma som Gazania tillhör. Vissa är övertygade om att detta är en årlig som inte tål långa vintrar. Andra anser att denna växt är en unik flerårig, som bara behöver ordentlig vård under övervintringen.

Bild
Bild

För att lösa detta problem en gång för alla är det tillräckligt att komma ihåg varifrån denna extraordinära ljusa blomma kom.

Faktum är att i deras hemland, i Sydafrika och Moçambique, kunde dessa växter blomma obehindrat under hela året under konstant varm sol.

Bild
Bild

Om vi pratar om odling av denna växt i Ryssland, där långvariga och frostiga vintrar inte är ovanliga, så här för en gynnsam övervintring av denna fleråriga måste ett antal villkor iakttas.

  • På hösten, efter blomningen, måste du noggrant gräva ut en gatsania -buske tillsammans med en jordklump. I det här fallet måste du försöka att inte skada rotsystemet.
  • Efter det planteras busken i en djup kruka med ett bra dräneringsskikt.
  • Eftersom gazania tillhör uteslutande ljusälskande växter, bör det placeras på en väl upplyst plats (på ett fönster, som ett exempel) eller ge det ytterligare belysning.
  • Under sådan övervintring bör växten befruktas flera gånger med mineralgödsel, vattnas och noggrant övervaka temperaturen i rummet. Det ska inte sjunka under 10 grader.
Bild
Bild

Typer och sorter

Det finns 5 sorter av trädgårdsgazanior.

Gatsania är hård (eller blank) . En populär sort av apelsin-, rosa eller bronsblommor upp till 30 cm höga och med en diameter på blomställningar upp till 10 cm. Den har smala grönaktiga blad.

Bild
Bild

Gazania är hybrid . Detta inkluderar alla sorter av en mängd olika nyanser med en höjd på upp till 30 cm (inklusive frottévarianter). Växten har smala linjära löv och blommar fram till frost.

Bild
Bild

Långt gevär gatsania . En årlig sort upp till 20 cm hög. Ett utmärkande drag är ljusgula knoppar med en beige bas och en diameter på upp till 7 cm, samt lätt skurna bladplattor i rotzonen.

Bild
Bild

Påfågel Gazania . Den skiljer sig från andra sorter i långa och smala bladplattor upp till 20 cm långa. Växtens blommor har som regel en ljusorange eller gul färg.

Bild
Bild

Gatsania är linjär . Det är en flerårig växt upp till 15 cm hög, med täta och starka långsträckta stjälkar, samt smala löv med rik grön färg. Blomställningarna är gula eller gyllene, upp till 7,5 cm i diameter.

Bild
Bild

Om vi pratar om de vanligaste kultursorterna, odlas de oftast i ryska trädgårdar Garden Star, Muse, Triad, Frosty White, Sunshine, Talent, New Day, Big Kiss, Sunshine and Legend … Några av dem innehåller flera separata sorter, medan andra är samlingar av gazania (för att skapa flerfärgade rabatter).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vi tar hänsyn till klimatet

Gatsania är en mycket termofil växt som älskar solen och inte tål plötsliga temperaturförändringar eller ens minimal frost. På södra breddgrader kan sådana växter växa och blomma nästan året runt . - de tål höga temperaturer upp till +35 grader.

Bild
Bild

Om vi pratar om odling av denna blomma i de norra regionerna (Moskva -regionen och Sibirien), så här växten kommer att kännas bra på våren, sommaren och hösten vid nästan alla temperaturer och väder men för vintern måste den antingen klippas eller grävas upp och förvaras hemma.

Bild
Bild

Den lägre temperaturgränsen för vuxna gatsania -buskar är -7 grader Celsius . Om vi pratar om unga buskar eller sorter med lågt frostbeständighet, kommer de inte att överleva utan den varmaste vintern utan särskild omsorg.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Plantering av unga gazania-plantor i öppen mark utförs vanligtvis i början eller mitten av maj. Dessa trädgårdsväxter bör planteras i ett väl upplyst område bort från stora buskar och träd.

Gazanier kan växa på nästan vilken typ av jord som helst, men den ska vara lätt, näringsrik och rik på vitaminer.

Bild
Bild

Groparna för plantering av gazania bör vara minst 20 cm djupa och ha ett bra dräneringsskikt . Växter bör planteras på ett avstånd av minst 20 cm från varandra. Innan du planterar hålet måste du vattna det väl.

Bild
Bild

Om du köpte gazania -plantor i torvkrukor kan plantorna planteras i öppen mark med dem - för plantans rötter är det det bästa alternativet. För att smärtfritt ta bort växterna från krukorna och inte haka på rötterna, använd spatlarna . Det är inte värt att skaka av en jordklump från rötterna. Om alla procedurer utförs korrekt kan blomning av portar förväntas samma år.

Bild
Bild

Rätt vård

När man odlar gazania är det viktigt att inte bara plantera växten korrekt, utan också att organisera korrekt vård av plantorna. Under de första månaderna efter plantering utsätts plantorna för gatsania för allvarliga påfrestningar och måste därför regelbundet tas om hand.

Bild
Bild

Vattning

Gazania tillhör trädgårdsväxter som klarar även de torraste perioderna. Om väderförhållandena är gynnsamma och jorden i cirkeln nära stammen inte torkar ut kan vattning utföras högst 2-3 gånger i månaden.

Det som bör undvikas vid vattning är fuktstagnation vid stammen och rötterna i gatsania. En ökad luftfuktighet kan leda till röta, sniglar och sniglar på sina skott eller rötter.

Bild
Bild

Beskärning

För att få den mest frodiga blomningen från Gazania bör du klippa av plantans redan vissna knoppar så ofta som möjligt. Torra skott, knoppar och stjälkar kommer att dra näringsämnen och fukt från marken för att stimulera unga knoppar att blomma.

Bild
Bild

Toppdressing

Gazania hänvisar till växter som behöver regelbunden utfodring. Vitaminer och mineraler stimulerar rottillväxten och förlänger grödans blomningstid.

Bild
Bild

Förutom, dessa blommor är nyckfulla mot utarmade och tunga jordar, liksom jordar med ett högt innehåll av sandig lera och stenar … Om gazania planteras på utarmad mark, bör gödsel i form av mineralgödsel appliceras var 20: e dag.

Bild
Bild

Om dina blommor planteras i bördig, näringsrik och vitaminrik jord bör toppdressing göras varje månad.

För att befrukta 1 kvadratmeter trädgårdsjord med gazania behöver du inte mer än 25 gram mineralgödsel.

Bild
Bild

Priming

För att få Gazania att känna sig så bekväm som möjligt på en permanent plats, jorden i deras nära stammcirkel bör ogräs regelbundet och också lossas … Detta kommer att förbättra luftens och vattenpermeabiliteten i jorden och bidra till att skapa ett starkt rotsystem för växten.

För att jorden i cirkeln nära stammen nära Gazania inte ska torka ut i förväg, rekommenderas trädgårdsmästare att organisera ett tjockt lager av mulch från nålar, halm, torv eller kompost.

Bild
Bild

Överföra

Efter att ha övervintrat gazania hemma i behållare eller krukor, bör den planteras på en ny plats, där växten kommer att stanna tills nästa höstfrost. När du väljer en behållare för Gazania preferens bör ges till inte särskilt stora, men nödvändigtvis djupa krukor, eftersom denna växt har ett rotsystem inte av en grenad, utan av en stavtyp.

Bild
Bild

För att göra växten mindre smärtsam för att överleva transplantationen från krukan till den öppna marken, kan den planteras i hålen tillsammans med moderns jordklump (denna metod kallas omlastning).

Bild
Bild

Växer hemma

Om du bestämmer dig för att odla gazania plantor hemma, är det säkraste sättet att göra detta att använda frön. För att göra denna procedur snabb och effektiv, följ riktlinjerna nedan.

Planteringstiden för gazaniafrön är inte strikt definierad - allt beror på växtens typ och klimatförhållanden i en viss region. Vissa trädgårdsmästare är övertygade om att plantering av frön i behållare inte bör utföras tidigare än mars, andra är mer benägna mot februari eller till och med maj, men i det senare fallet bör man inte förvänta sig tidig blomning från blickar

Bild
Bild

Det största problemet med att odla denna gröda hemma är bristen på naturligt ljus och värme, som är nödvändiga för den aktiva tillväxten av sådana växter. För att göra detta, placera fytolampor över behållaren med frön och, om möjligt, installera det på en varm plats utan drag

Bild
Bild

För plantering av frön är det bäst att använda neutrala eller svagt sura jordar med en näringssammansättning. Marken ska vara lätt, fuktig och luftgenomsläpplig. Dessutom måste ett dräneringsskikt placeras i behållaren innan avstigning

Bild
Bild

Plantera Gazania frön minst 3 cm från varandra. Efter det måste fröna strö noggrant med jord eller helt enkelt pressas mot det med handflatorna

Bild
Bild

Därefter sprutas behållarna med frön regelbundet med en sprayflaska och täcks med en transparent film. Kondens ackumuleras regelbundet på insidan av filmen - den bör tas bort

Bild
Bild

Om alla beskrivna procedurer var korrekta kommer du efter 1, 5-2 veckor att märka utseendet på de första skotten. Så snart de har 2-3 fullfjädrade blad, avlägsnas filmen från behållarna. De ska placeras på en plats med bra belysning, men inget direkt solljus

Bild
Bild

Plockningsproceduren bör utföras tidigast när 4-5 fullfjädrade löv visas på groddarna. Under plockningen transplanteras plantorna i separata behållare - vanligtvis är det torvkrukor. Fram till plantorna planteras i öppen mark, bör plantorna matas flera gånger med mineralgödsel

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Gazania reproducerar, oavsett sortens och variationen av denna växt, på tre sätt: frön, sticklingar och dela busken.

Att odla gatsania med frön är den mest populära och säkraste avelsmetoden.

Det låter dig fullständigt styra odlingsprocessen, applicera gödselmedel på plantornas mark i alla stadier av blomväxt, och låter dig också ge optimala klimatförhållanden för växter från den allra första dagen.

Bild
Bild

Förökning av gatsania med sticklingar används endast om hybridsorter av dessa växter planteras på platsen, som inte kan producera friska frön. Insamling av sticklingar sker i mitten av sommaren - det är vid denna tidpunkt som små sidoskott dyker upp på rosetterna på denna växt . Busken ska skäras med en vass trädgårdskniv eller en vanlig beskärare. Varje skärning som är minst 10 cm lång ska ha en karakteristisk "häl".

Eftersom sticklingar kommer att sjunka direkt i marken, bör alla blad nära det klippas av och själva klippplatsen ska behandlas med en rotbildningsstimulator.

Bild
Bild

För att sticklingarna ska bilda ett rotsystem snabbare kan de förvaras i en tillväxtregulatorlösning i ungefär ett dygn . Vanligtvis används en lösning av naftylättiksyra (0,1%) eller indolylsmörsyra (0,5%) för detta.

Bild
Bild

För att få sticklingarna att känna sig bekvämast på en ny plats bör de planteras i små men djupa behållare med näringsjord och ett dräneringsskikt.

De kommande 2 månaderna ska sticklingarna förvaras på en varm plats med bra belysning och ventilation. Under denna period uppstår därför rotbildning växten bör matas minst 2-3 gånger med mineralgödsel och vattnas också regelbundet.

Bild
Bild

Som en alternativ avelsmetod kan du tillgripa metoden för att dela gatzania -busken. Denna procedur utförs på sommaren. Under henne busken ska grävas ur marken och rotsystemet bör rengöras så mycket som möjligt från jorden … En vuxen gazaniabuske består av många skott som odlas tillsammans, som bör separeras så att var och en har sitt eget rotsystem och utvecklade blad.

Endast vuxna, friska och vackra gatsania -buskar bör alltid delas.

Bild
Bild

Varför blommar det inte och vad ska man göra?

Vissa trädgårdsmästare står inför ett problem som bristen på gazaniablommande. Det kan finnas flera orsaker till detta fenomen.

Den mest osannolika men möjliga orsaken till bristen på blomning kan vara infektionen av växten med olika virusinfektioner. Några av dem påverkar inte bara plantans utseende utan hämmar också dess utveckling, deformerar blomställningarna, skotten och blommans blad. Sådana virussjukdomar kan överföras genom jord som inte har desinficerats efter en infekterad växt, eller genom vissa skadedjur som bladlöss eller fästingar. Det är också möjligt att växten helt enkelt är sjuk och riktar all sin styrka och juice för att bekämpa sjukdomen eller att växa ett starkt rotsystem

Bild
Bild

Den näst mest troliga orsaken är okunskap om sorten och typen av gatsania. Vissa nordliga odlare köper ofta frön av denna växt från sina händer eller från lokala marknader. Under ett sådant köp finns det risk för att förvärva senblommande sorter av denna växt. Dessutom trivs vissa sorter av gatsania i solen, medan andra tvärtom trivs i skuggan

Bild
Bild

Problemet med bristen på blomning är ofta att växten helt enkelt inte hinner blomma på en permanent plats på grund av fel tid att börja odla plantor. För andra trädgårdsväxter rekommenderas detta förfarande att utföras under de första månaderna av våren, medan plantor från Gazania kan startas redan i februari

Bild
Bild

Som upprepade gånger noterats, refererar gazania till ljusälskande växter, och därför är naturligt solljus en förutsättning för en rikare blomning av dessa växter. Sådana växter bör dock inte planteras i öppna områden - från alltför aggressivt solljus kan gazaniablad bli bleka

Det bästa stället att landa på är ett område som är öppet för solljus på morgonen och kvällen.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Om gazania vissnar, märker du spindelnät eller pormaskar på plantans löv, troligtvis har det blivit sjuk eller har blivit ett bo för trädgårdsskadegörare.

Bild
Bild

Trots det utmärkta motståndskraften mot många sjukdomar, på gatsania kan du ibland märka tecken på svampsjukdomar - mjöldagg, gråröta och fläckar. Många svampar och virus överförs till växten genom insekter eller jord . Om sjukdomen är lokal och bara sprider sig till vissa stjälkar, behandlas växten med fungicider.

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar också att behandla alla närliggande växter med dem, samt att desinficera jorden med Fitosporin.

Bild
Bild

Ljusa gazaniablommor och saftiga matta blad lockar ofta uppmärksamhet från skadedjur . Tecken på deras utseende kan vara deformation, gulning eller vridning av bladen, brist på blomning, liksom förekomsten av flera hål i bladen av gatsania.

Bild
Bild

Bland skadedjur i Gazania kan spindelmider och bladlöss särskiljas . Från fästingar är skotten och blomställningarna hos gazanior täckta med en tunn spindelväv som blockerar deras utveckling, och bladlöss suger helt enkelt saften från bladen och skotten.

Bild
Bild

En annan skadedjur som finns på gazanior är trädgårdssniglar eller sniglar - du kan ta bort dem för hand eller skapa speciella ölbeten.

Bild
Bild
Bild
Bild

I kampen mot insekter bör klassiska fungicider hjälpa dig: "Akarin" och "Fitoverm" mot bladlöss, liksom "Fufanon" och "Ditox" mot fästingar.

Bild
Bild

Om bladen i din gazania bara hängde ner kan orsaken vara en banal brist på fukt samt brist på eller överskott av solljus.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Gazania rabatter kan inte bara komplettera landskapsdesignen för en sommarstuga, utan också bli dess höjdpunkt, eftersom de blommar från mitten av sommaren till senhösten. Dessa växter ser bra ut både som enstaka buskar och när de planteras i stora flerfärgade rabatter.

Dessa växter ser bäst ut bredvid trädgårdsblommor som rudbeckia, gypsophila, kamomill, venidum, ursinia och lobelia.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera gatsania nära stora buskar och höga växter bör överges - den senare kommer att ta fukt från den och skapa skugga. Även gazanior kan se bra ut i utformningen av trädgårdsvägar, alpina rutschkanor eller klippor.

Rekommenderad: