Plantera Och Ta Hand Om Flox I Det öppna Fältet (25 Bilder): Hur Man Planterar Och Sköter Blommor I Ural Och På Andra Ställen? Hur Man Planterar Rätt I Sommarstugan?

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Och Ta Hand Om Flox I Det öppna Fältet (25 Bilder): Hur Man Planterar Och Sköter Blommor I Ural Och På Andra Ställen? Hur Man Planterar Rätt I Sommarstugan?

Video: Plantera Och Ta Hand Om Flox I Det öppna Fältet (25 Bilder): Hur Man Planterar Och Sköter Blommor I Ural Och På Andra Ställen? Hur Man Planterar Rätt I Sommarstugan?
Video: Hur jag planterar om mina växter 2024, April
Plantera Och Ta Hand Om Flox I Det öppna Fältet (25 Bilder): Hur Man Planterar Och Sköter Blommor I Ural Och På Andra Ställen? Hur Man Planterar Rätt I Sommarstugan?
Plantera Och Ta Hand Om Flox I Det öppna Fältet (25 Bilder): Hur Man Planterar Och Sköter Blommor I Ural Och På Andra Ställen? Hur Man Planterar Rätt I Sommarstugan?
Anonim

Örtfloxen finns ofta i trädgårdar och sommarstugor. Blommans popularitet förklaras både av dess dekorativa utseende och bristen på strikta krav på utomhusvård. Nybörjare blomsterhandlare börjar ofta bekanta sig med grunderna i jordbruksteknik med flox. Tänk på hur man korrekt planterar och odlar den presenterade kulturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsdatum

Rekommenderad tid för plantering är tidig vår. Om plantering planeras i söder kan du starta proceduren redan i april. När den odlas i förorterna och mittfältet planteras under andra halvan av april och början av maj - under dessa månader är jorden redan uppvärmd tillräckligt. Om plantering utförs i Sibirien eller Ural, sedan från mitten av maj kan du gräva upp en rabatt och börja plantera.

Det är tillåtet att plantera på hösten, men under denna period läggs knoppar i kulturen, vilket innebär att det är viktigt att transplantera minst 1, 5 månader före frostens början. När du planterar i slutet av säsongen, kom ihåg att beskära: cirka 1/3 av de övre skotten måste elimineras redan innan "flytten".

Plantering på sommaren är möjligt, men för detta bör du använda en planta med en stor jordklump, efter att ha klippt av topparna, särskilt om proceduren utförs under blomningsperioden.

Växten bör lägga all sin energi och styrka på att rota och vänja sig vid en ny plats, och inte på utveckling av blommor.

Bild
Bild

Val av sittplats

Kulturen växer bra både i öppet utrymme och i halvskugga. Den bästa platsen är en plats nära buskar eller sällsynta träd, vilket kommer att skapa en ljus nyans under varma timmar. Förutom, snö kommer att samlas på denna plats på vintern, vilket kommer att värma blommorna och hjälpa dem att överleva den kalla årstiden.

Helst bör grödan planteras på en liten sluttning så att vatten inte samlas här under upptining av nederbörd. Det är bättre att undvika sluttningar där jorden snabbt överhettas och torkar, förutom på denna plats kommer växten inte att vara dold för vinden, och på vintern kan den frysa. Använd inte områden under trädkronorna med grunda rotsystem.

En rabatt kan ordnas från husets östra, sydöstra, sydvästra eller västra sida . Den nordliga väggen i strukturen eller skuggan av barrträd är det minst föredragna alternativet.

I allmänhet är kulturen inte kräsen om valet av plats och kan växa i skuggan, men du kan knappast förvänta dig en frodig och riklig blomning från en sådan buske.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bredvid vad man ska plantera i en rabatt?

Phloxes ser estetiskt tilltalande ut i både enskilda och gruppplanteringar. Till exempel kan du plantera flera plantor i en buske som skiljer sig åt i kronbladets färg - då kommer trädgården att glittra med olika färger fyllda med ljus och ljusstyrka. Pittoreska målningar skapas genom att plantera floxer bredvid barrträd eller exotiska grödor som knifofia.

Om en trädgårdsmästare planterar en monokromatisk sort, kan du betona det på en grön bakgrund - detta kommer att skapa en imponerande effekt. För en rytmisk plantering är användning av kultur i mixborder -tekniken lämplig. Inklusive flox i landet i ett blomsterarrangemang, kom ihåg att kronbladets nyans kan ändras till exempel från blå till lila under dagen.

Phlox passar bra med andra växter: iris, daylilies, ängs pelargoner eller astilbe. De subulära sorterna är bra för att dekorera alpina objektglas, och det panikulära utseendet är bra för att förbättra utseendet på ett ful landskap.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på skillnaderna i blomvård när du komponerar din komposition. Så, phloxes är fuktälskande växter, och om de är för nära andra grödor kommer de att uppleva ett konstant fuktunderskott.

Jordberedning

Den mest föredragna jordtypen är bördig jord med medelhög lera. Blommor kommer att utvecklas bra i lösa och fuktiga områden med surhet upp till 7, 0 pH. Om en vårplantering planeras utförs beredningen av rabatten på hösten . Vid plantering på hösten bereds marken på 2-3 veckor.

Platsberedningen börjar med avlägsnande av skräp och ogräs. Därefter bör du förbereda en näringsblandning bestående av kompost, aska, kalk, torv, flodsand, mineralgödsel. Den beredda kompositionen appliceras på jorden. Sedan grävs åsen försiktigt upp.

Om en rabatt med siltig, lerig eller annan tung jord används för plantering, kan sand användas för att lossa den . Om kompositionen är för ljus, till exempel sandig, späds jorden med gödsel, torv eller lera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Undvik ruttna sågspån eller flis när du förbereder platsen, eftersom denna typ av gödningsmedel kan bli en källa till patogena bakterier.

Hur planterar man rätt?

Om varmt väder utan nederbörd observeras före plantering, bör den valda platsen fuktas noggrant och efter torkning lossas med en kultivator till en nivå av 12-15 cm.

Landningsmönstret är ett-, två- eller trelinjerade band med 60-80 cm mellanrum . Mellanrummet mellan linjerna bör vara 35-50 cm och mellan plantorna-30-40 cm.

Vid plantering av planteringsmaterial är det nödvändigt att jämna ut rotsystemet väl. Placera plantan i hålet på ett sådant sätt att de bildade ögonen fördjupas med maximalt 4-5 cm efter markens packning och nedsänkning, annars utvecklas de dåligt. Vidare fuktas planteringsplatsen, spenderar minst 15 liter vatten per 1 m2 plantering och mulkar med torv eller torvkompost med ett lager av 4-5 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan plantera fleråriga växter genom sticklingar. Detta är tillåtet under hela perioden med aktiv tillväxt. När stammen har vuxit med 5 cm är det dags för sticklingar. Slutet av rättegången är daterat september. Sticklingar som erhålls tidigt på våren eller på sommaren anses vara de mest lovande.

Reproduktion är tillåten genom skiktning. Redan före blomningen lutar skottet till marken, fixeras längs hela dess längd och strös med en blandning av torv och humus. På hösten kan en ung grodd separeras från moderbusken och transplanteras till en permanent plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Det är inte svårt att ta hand om phlox; det räcker med att utföra ett antal procedurer.

Vattning och luftfuktighet

Första gången efter plantering är det viktigt att kontrollera jordens fuktinnehåll. För ofta vattning i små portioner kan framkalla överdriven jordkomprimering. Och låt dig inte släppas med lossning, annars kan sköra unga plantor skadas. Vid vattning, häll vatten under roten. Rekommenderad portion är 15-20 liter per 1 m2. Vattnet ska inte vara kallt - vid vattning med kallt vatten en varm dag kan skotten spricka vid växten.

Skiktet med mulch som appliceras efter plantering kommer att hålla fukt i marken och förbättra luftning.

Som en mulch för höstplantering kan du också använda små spån eller halm - detta kommer dessutom att värma upp rhizomen före övervintring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Division

Uppdelningen av buskarna utförs på sommaren eller hösten, i extrema fall är det möjligt att utföra proceduren på våren. Detta är särskilt lämpligt när man odlar värdefulla sorter, eftersom det på våren är tillåtet att dela busken i mindre andelar. Tänk på att varje del bör innehålla en vegetativ knopp eller skott som har börjat växa och ett litet antal rötter.

Så snart delar av busken planteras igen är det viktigt att övervaka jordens fukthalt och sköta växten ordentligt . Redan på hösten kan blomningen observeras, men inte lika frodig och riklig i jämförelse med de välutvecklade sticklingar planterade på höstdatum.

Bild
Bild

Toppdressing och lossning av jorden

Före lossning och odling utförs torrgödsling med mineralblandningar. Lämplig, till exempel ammoniumnitrat eller urea, kaliumklorid eller superfosfat. För aktiv tillväxt, utveckling av grön massa och rötter matas kulturen med föreningar inklusive fosfor och kalium. Växten behöver inte konstant och rikligt med torrt gödselmedel.

Under det andra decenniet i maj matas blommor med flytande mineraliska och organiska gödningsmedel . Blandningar av mullein eller fågelspillning, ammoniumnitrat, kalium-fosforföreningar är lämpliga. I slutet av maj - början av juni kan du lägga till samma blandning, men öka mängden kalium och fosfor. Från mitten av juni bör du minska mängden kväve. Under de första dagarna i juli applicerar blomsterodlare flytande gödsel och i slutet av månaden gödslar de kulturen med blandningar som innehåller kalium och fosfor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gallring

För att förhindra förtjockning av planteringarna är det viktigt att eliminera onödiga grenar och löv i tid. Då kommer de återstående delarna att vara fullt försedda med frisk luft, sol och fukt.

På våren ska svaga skott gallras ut, som har vuxit till 5-7 cm . Vanligtvis utvecklas de extrema skotten, som får maximalt med näringsämnen och vatten, och stjälkarna från mitten av busken blir mindre på grund av näringsbrist, blir sämre.

Var försiktig när du bryter lösa grenar. Försök att inte skada rotkragen, eftersom det kan leda till att en del av rotsystemet dör.

Bild
Bild

Möjliga växande problem

Obehagliga överraskningar kan uppstå om reglerna för jordbruksteknik och villkor för internering inte följs. Så en blomma som odlas i ett hårt klimat kan frysa ut. För att göra detta måste du först isolera de flesta sorterna. När växten har bleknat är det viktigt att ta bort toppen av växten. På hösten, innan kallt väder börjar, skärs alla exemplar av på marknivå och förstörs. Vissa odlare föredrar att lämna små stubbar, från vilka gamla blommor kan utvecklas under våren.

Om växten odlas i mittfältet behöver den inte särskilt skydd, men det är viktigt att ta med humus eller kompost under exemplaren på hösten. Faktum är att under höstperioden lägger kulturen knoppar, och så småningom börjar roten dyka upp från marken och bli bar. Ett lager mulch kommer att täcka den krypade roten, isolera den och fungera som extra näring under denna svåra period. Kompostens eller humusskiktets storlek beror på plantans ålder - ju äldre och starkare den är, desto tjockare blir skiktet.

Den lämpligaste tiden för detta förfarande är slutet av oktober - början av november, precis vid denna tidpunkt fryser markens övre lager något.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat problem under odlingen kan vara plantans nederlag av sjukdomar. De vanligaste virusen innefattar ringformig och nekrotisk spotting, skallra och bladkrullning och variation. Ofta är floxar också offer för svampar, till exempel mjöldagg, fomos, rost och lövskada.

Ibland kan du observera hur skotten deformeras, växtens utveckling hämmas. Detta kan orsakas av gulsot som orsakas av mykoplasmer. Om blommorna är infekterade med virus och mykoplasma, behandlas de inte utan elimineras omedelbart. Om kulturen skadas av en svamp kan den sparas med kopparhaltiga produkter.

Ibland kan trädgårdsmästaren observera sprickor på stjälkarna, medan bladen vissnar och flyger runt . När man hittar ett sådant fenomen kan man anta att växten planteras i för sur jord, eller att vattningsreglerna inte följs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Insektsattacker kan vara ett annat problem. Oftast påverkas den presenterade kulturen av nematoder, larver, sniglar, slarviga slantar . Svullnad, hämning i utvecklingen, krökning av stjälkarna talar om invasionen av nematoder. Detta skadedjur är farligt eftersom det inte dör på vintern. Växter som har blivit offer för nematoder elimineras, och det återstående utrymmet behandlas med speciella medel.

Närvaron av en slant indikeras av vitaktig urladdning på insidan av bladplattorna. Läkemedlet "Inta-vir" hjälper till att hantera det. Larver och sniglar äter löv och blommor. Sniglar förstörs med kalk och metalldehyd, och larver kan övervinnas med insekticider.

För att undvika problem med blommans utveckling, rekommenderas att plantera om fleråriga sorter vart 6-7 år . Denna manipulation är utformad för att föryngra busken, förnya dess vitalitet och göra blomningen ännu rikare.

Om alla jordbrukstekniska regler följs under odlingen och växten planteras under gynnsamma förhållanden kan floxen lämnas på ett ställe i 10 år.

Rekommenderad: