Plantera Och Ta Hand Om Buldenezh Viburnum (21 Bilder): Växande Bulldonezh Viburnum I Det öppna Fältet I Sibirien. Hur Sköter Jag En Prydnadsbuske Efter Blomningen? Hur Planterar M

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Och Ta Hand Om Buldenezh Viburnum (21 Bilder): Växande Bulldonezh Viburnum I Det öppna Fältet I Sibirien. Hur Sköter Jag En Prydnadsbuske Efter Blomningen? Hur Planterar M

Video: Plantera Och Ta Hand Om Buldenezh Viburnum (21 Bilder): Växande Bulldonezh Viburnum I Det öppna Fältet I Sibirien. Hur Sköter Jag En Prydnadsbuske Efter Blomningen? Hur Planterar M
Video: Female Anatomy Vaginal Test EXAM | Vagina and Vulva Examination 2024, April
Plantera Och Ta Hand Om Buldenezh Viburnum (21 Bilder): Växande Bulldonezh Viburnum I Det öppna Fältet I Sibirien. Hur Sköter Jag En Prydnadsbuske Efter Blomningen? Hur Planterar M
Plantera Och Ta Hand Om Buldenezh Viburnum (21 Bilder): Växande Bulldonezh Viburnum I Det öppna Fältet I Sibirien. Hur Sköter Jag En Prydnadsbuske Efter Blomningen? Hur Planterar M
Anonim

Den populära dekorativa sorten av viburnum "Buldenezh" kräver särskild uppmärksamhet på iakttagandet av reglerna för plantering och vård. Denna växt är inte alltför nyckfull, men den behöver rätt placering och tillräckligt med utrymme för rotväxt. Det är fullt möjligt att odla bulldonezhskaya viburnum i öppen mark i Sibirien och Ural, men med hänsyn till särdragen i klimatzonen. I alla fall, trädgårdsmästare har många andra frågor om egenskaperna hos den sterila formen av denna växt.

Var är det bättre att plantera en steril viburnum på platsen och hur man tar hand om en prydnadsbuske efter blomningen? Är det möjligt att stämpla växten och hur ofta behöver du beskära kronan? Var är det bättre att plantera en buskform på platsen? Alla dessa punkter måste övervägas mer ingående.

Hur väljer man sittplats?

Det är bättre att placera dekorativ viburnum "Buldenezh" på platsen med hänsyn till dess avsevärda storlek. Trots en buskens status når den lätt 2,4-3 m i höjd med en krondiameter på upp till 4 m. Växtens rotsystem växer också aktivt, vilket också väsentligt påverkar valet av en planteringsplats. Busken kräver inte föryngring, den kan växa utan att röra sig upp till 60 år, så det är bättre att placera den med hänsyn till den rikliga förgreningen, bildandet av sidoskott.

Bild
Bild

När du väljer en plats måste du komma ihåg följande viktiga punkter

  1. Bra belysning . Det är nödvändigt för bildandet av blomknoppar. I det här fallet är det viktigt att det inte kommer i kontakt med direkt solljus, de kan bränna ut plantens känsliga gröna. Det är bättre att landa i skuggan av byggnader, strukturer, staket.
  2. Hög luftfuktighet . Det är optimalt om odlingen kommer att utföras nära en reservoar eller brunn. Steril viburnum har höga krav på markfuktighet.
  3. Jordens löshet och bördighet . Tung jord är kontraindicerad för en växt; vid plantering rekommenderas att späda ut sådan jord med sand eller torv, tillsätt kompost, humus till gropen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med tanke på dessa faktorer kan du enkelt välja en bra plats för plantering av viburnum "Buldenezh".

Bild
Bild

Optimal avstigningstid

Det finns vissa rekommendationer relaterade till valet av avelsmetod. Eftersom det är omöjligt att få det från frön, återstår det bara att använda vegetativa reproduktionsmetoder.

För en planta från en plantskola är den optimala tiden att plantera i öppen mark på våren eller hösten.

Bild
Bild

Den bästa tiden för ympning är sommaren . I det här fallet kommer unga plantor att hinna få styrka och i slutet av sommaren kommer de att ge nya unga skott. Nästa år kan de transplanteras till en permanent plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktion av grenar utförs i närvaro av en vuxen växt på platsen. Den bästa tiden för honom är våren, innan början av växtsäsongen . Spår grävs i marken, unga skott läggs och fixeras i dem. Att ta hand om dem liknar det som behövs för vuxna växter. Följande vår separeras de rotade skikten av viburnum "Buldenezh" från moderplantan och planteras.

Bild
Bild

Hösten är en bra tid att plantera en växt genom att dela en buske . Det är bättre att välja en välförgrenad buske för reproduktion, gräva ut en del av den från sidan och separera rhizomdelen med en spade. Plantan placeras i ett hål förberett i marken, vattnas rikligt. Till våren kommer det att slå rot och ge ung tillväxt.

Bild
Bild

Landningsregler

Plantering i öppen mark för viburnum "Buldenezh" är relevant under hösten eller våren. I Sibirien eller Ural är det att föredra att välja april - början av maj, beroende på vädret . I förorterna, vid landning i slutet av september, har bulldonezhskaya viburnum tid att acklimatisera sig innan frosten börjar. Precis som sin vanliga sort är buskens dekorativa form långlivad och kan växa på ett ställe i upp till 60 år.

Bild
Bild

Processen att plantera viburnum "Buldenezh" ser ut så här

  1. En grop förbereds med ett djup av 0,5 m och samma bredd.
  2. Botten dräneras med 20 cm med krossad sten, grus, tegelflis, sand.
  3. En planteringsjordblandning bereds baserad på trädgårdsjord, aska, kompost, komplext gödselmedel för buskar. Växten älskar att mata, miljön för den måste vara tillräckligt näringsrik.
  4. En liten kulle av bördig jord läggs i hålet. En planta placeras på den, rötterna rätas ut. Rotkragen ska vara något infälld. Därefter fylls hålet med jordblandning till brädden.
  5. Riklig vattning av växten utförs. Efter att jorden lagt sig hälls den igen och mulas uppifrån.
Bild
Bild
Bild
Bild

När man planterar en grupp viburnum "Buldenezh" placeras plantorna minst 4 m från varandra på grund av att en vuxen växt sprider sig. När hon växer kommer hon att behöva mycket utrymme.

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Kalina "Buldenezh" behöver uppmärksamhet och omsorg. Om en växt planteras där den saknar solen eller omvänt placeras i solen, kommer dess tillväxt och utveckling att skilja sig från normen . I detta fall rekommenderas att transplantera busken till en annan plats på hösten för att säkerställa god överlevnad och undvika plantans död.

Vatten ska inte heller stagnera i jorden . Det lossas regelbundet, för ytdränering och skydd mot uttorkning används sågspån eller torv för att stänga stamcirkeln. På grund av det grunda rotsystemet är det nödvändigt att lossa jorden ganska ofta - detta låter dig stimulera tillväxten av nya skott för att säkerställa att de stärks.

Efter blomningen rekommenderas att uppmärksamma beskärning av torkade grenar och blomställningar.

Bild
Bild

Vattning

Fukt är en av de viktigaste faktorerna för framgångsrik odling av viburnum "Buldenezh". Både unga plantor och vuxna växter behöver regelbunden och ganska riklig vattning. Vatten bör tillsättas varje vecka under roten, så att fukt hålls på ett djup av 0,5 m från markytan . Det är bra om den dekorativa viburnum kan planteras nära vattnet, så det är garanterat skyddat från att torka ut.

Bild
Bild

Beskärning

Under ett år växer viburnum "Buldenezh" upp till 40 cm. Bristen på beskärning har en negativ effekt på kronans form, dekorativitet och stör riklig blomning. Med tiden torkar den nedre delen av kronan och dör helt. Sanitär beskärning hjälper i de flesta fall till att lösa problemet radikalt och effektivt . Det är särskilt viktigt att ta bort skotten riktade mot buskens insida - de skärs regelbundet under hela växtsäsongen.

Proceduren utförs i slutet av blomningen . Beskärning utförs med avlägsnande av alla vissna blomställningar och skott, för tunna torra grenar förkortas. Med regelbundna hårklippningar är kronan mindre sannolikt att påverkas av skadedjur. Om sommarbeskärning görs korrekt kan du förvänta dig riklig blomning om ett år. I avsaknad av möjligheter för dess genomförande i tid kan förkortningen av skotten skjutas upp till tidig vår, innan starten av saftflödesprocesserna.

Bild
Bild

Toppdressing

Det är nödvändigt att mata viburnum "Buldenezh" 2 gånger om året. Jordens rikliga mättnad med mineraler hjälper till att säkerställa riklig blomning. På våren rekommenderas att tillsätta torra karbamidgranulat till stamcirkeln. Urea hjälper busken att återhämta sig från övervintring snabbare, stimulerar dess tillväxt. Under knoppbildningsperioden behövs flytande komplexgödselmedel för buskar baserat på kväve, fosfor, kalium.

Höstdressing behövs steril viburnum för att ge sina rötter tillräcklig näring . Den produceras genom att introducera organiskt material - kompost i en volym på 10-12 liter, med grävning av jorden. Efter återvinning är mulstammen delad. Erfarna agronomer tillhandahåller ofta ytterligare sommardressing efter blomningen.

I detta fall befruktas växten med en flytande lösning av ett mineralkomplex för trädgårdsbuskar.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

För att busken ska kunna övervintra, i söder behöver den inte ytterligare skydd. I allmänhet tolererar sorten "Buldenezh" en nedgång i atmosfärstemperaturer ner till -30 grader. Men i klimat kallare än tempererat kräver det redan mulching av området runt stammen - detta förhindrar att rötterna fryser … På hösten, före de första förutspådda frosten, bör grangranar, halm, torv läggas till mulchen, vilket ger ytterligare värmeisolering.

Om busken inte är 3 år gammal behöver den mer intensivt skydd. Efter att ha tappat bladen måste den vara bunden, täckt med säckväv eller spunbond. Mulching är obligatoriskt.

Bild
Bild

Möjliga växande problem

Bland de problem som oftast uppstår under odlingen av viburnum "Buldenezh" på platsen kan man notera de höga riskerna för skador av skadedjur eller svampsjukdomar. Den största faran är mjöldagg, särskilt i fuktigt väder, med långvariga regn under den varma årstiden. Om en vitaktig blomma uppträder på bladen och gradvis förvandlas till svampsporer kan växten helt enkelt dö. I detta fall skördas och bränns den drabbade lövmassan, sedan behandlas alla skott med Topsin, Topaz och liknande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om steril viburnum "Buldenezh" inte producerar blomställningar, är den troligaste orsaken ett misstag när du väljer en planteringsplats. Om busken i stället för halvskugga placeras i ett helt skuggat område, minskar växtens dekorativa effekt avsevärt. Bland andra möjliga orsaker till att frodiga kransar av blommor inte bildas kan man notera en alltför hård vinter med frysning av skott, torka under perioden med aktiv bildning av blomställningar.

När du skapar standardformen för viburnum "Buldenezh" är det värt att överväga att för en framgångsrik bildning av "trädet" måste alla grenar under kronnivån tas bort. Utvecklingen av bagageutrymmet tar upp till 3 år, under vilken tid den inte stöds. Så att grenarna i kronan inte överstiger 30 cm och ser snygga ut måste de klämmas regelbundet. Utan detta kommer det inte att vara möjligt att skapa en vacker stjälk.

Rekommenderad: