Hur Man Planterar Petunia Granulat? Hur Många Dagar Spirar Frön? Hur Man Sår Dem För Plantor? Vilka Egenskaper Har Pelletsplantering? Vad är Hållbarheten För Frön För Sådd?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Planterar Petunia Granulat? Hur Många Dagar Spirar Frön? Hur Man Sår Dem För Plantor? Vilka Egenskaper Har Pelletsplantering? Vad är Hållbarheten För Frön För Sådd?

Video: Hur Man Planterar Petunia Granulat? Hur Många Dagar Spirar Frön? Hur Man Sår Dem För Plantor? Vilka Egenskaper Har Pelletsplantering? Vad är Hållbarheten För Frön För Sådd?
Video: Odla sockerärter När ska en SÅ & 5 knep för större eller snabbare skörd 2024, Maj
Hur Man Planterar Petunia Granulat? Hur Många Dagar Spirar Frön? Hur Man Sår Dem För Plantor? Vilka Egenskaper Har Pelletsplantering? Vad är Hållbarheten För Frön För Sådd?
Hur Man Planterar Petunia Granulat? Hur Många Dagar Spirar Frön? Hur Man Sår Dem För Plantor? Vilka Egenskaper Har Pelletsplantering? Vad är Hållbarheten För Frön För Sådd?
Anonim

Petunia är en extremt vacker årlig blomma. Det kan ofta ses i rabatter, i trädgårdar och bara i trädgårdstomter. Denna växt har en ljus och frodig blomning och kännetecknas också av opretentiös vård. Men för att odla en petunia hemma måste du anstränga dig mycket. Vi kommer att prata om hur du gör detta med granulära frön nedan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och sorter

Petunia "Grandiflora", och det är denna växt som oftast odlas hemma, har en betydande nackdel - den gror inte bra. Det är därför det alltmer är möjligt att se hennes frö i granulat. Pelleterade frön är de vars yta är pålitligt belagd med en speciell lösning. Ett sådant skal består vanligtvis av en komplex multikomponentkomposition, som nödvändigtvis inkluderar:

  • desinfektionsmedel;
  • tillväxtstimulerande medel;
  • en mängd olika näringsämnen.

Tack vare denna beläggning blir växande petuniafrön mycket lättare - de är lättare och snabbare att så. Och grokapaciteten ökar flera gånger. Till skillnad från vanligt frö förverkligas detta i speciella kolvar, som var och en innehåller 10-12 frön. Av dessa kommer cirka 7-10 bitar att stiga. Det är också viktigt att komma ihåg det hållbarheten för granulatfrö överstiger inte 2 år.

Från och med det andra lagringsåret minskar spirningen varje månad med 3-5%. Därför bör du bara välja färskaste frön.

Bild
Bild

När ska man så och vänta på skott?

Såtid bör baseras på två viktiga faktorer

  • En plats . Detta kan vara en öppen mark, ett växthus eller ett rum.
  • Klimatzon . Om sådd i centrala Ryssland utförs i mitten av mars, kan den här tiden i de norra hörnen flyttas till slutet av april - början av maj. Allt beror på väderförhållandena.
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantering av granulerade petuniafrön bör vara 2-2,5 månader innan deras möjliga plantering i öppen mark . Denna regel gäller material som kommer att sås i ett växthus eller rum. Fröplantor i detta fall visas på cirka 10-20 dagar från planteringstillfället. Det är viktigt att förstå det När du planterar petunia -plantor på gatan måste du vara säker på att det inte kommer några frost eller skarpa temperaturfall - annars dör växten.

Vanligtvis transplanteras en blomma till en permanent plats i maj. Därför blir det korrekt att så frön i februari. I öppen mark sås frön på ett sådant sätt att när skotten dyker upp är jordens medeltemperatur 16 grader och miljön inte lägre än +18 på natten och +22 på dagtid. De första skotten visas efter cirka 2-3 veckor, men endast under förutsättning av optimal luftfuktighet, temperatur och dagsljus.

Petunia tar längre tid att växa utomhus än inomhus, och de första skotten ser ojämnt ut. Men i framtiden är sådana växter starkare och mer hårda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man så korrekt?

Låt oss nu ta en steg-för-steg-titt på att plantera granulära petuniafrön på två olika sätt.

Torvtabletter

Deras popularitet blir starkare för varje år. Allt som behövs är att placera behållaren i varmt vatten i 10 minuter, sedan ta ut den och placera den tätt mot varandra i en behållare med en pall . Placera ett granulerat frö i mitten av varje tablett. Strö varje frö med en stark stråle från en sprayflaska . Detta är nödvändigt för att skalet ska spricka. Ibland är det så tätt att granulatet inte öppnar sig själv, då gror inte växten.

Därefter täcks behållaren med ett lock eller folie ovanpå och placeras på en varm och väl upplyst plats. Under spiring av fröet bör rumstemperaturen inte sjunka under 20 grader, och dagsljusets längd bör vara minst 15 timmar.

Om tablettens yta torkar måste den fuktas - det är bäst att hälla varmt vatten i pannan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanliga lådor

Välj här en behållare med ett djup av högst 20 cm och med hål i botten. Det är önskvärt att behållaren har ett lock i satsen. Om det inte finns där, är det i förväg nödvändigt att förbereda en bit stark transparent film eller rent glas på ett sådant sätt att täckmaterialet helt och tätt täcker behållarens övre del.

Dränering hälls i behållarens botten - det är bättre att använda vanliga små stenar … Häll underlaget ovanpå. Här måste du antingen köpa en färdig blandning eller göra den själv från lika delar jord, torv och humus. På markens yta görs grunda spår med ett djup av högst 1,5 mm och vattnas med varmt vatten. Sedan sprider de frön av petunia i dem. på ett avstånd av 3-4 cm från varandra, och mellan raderna 5 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ovanifrån sprutas grödorna med varmt vatten från en sprayflaska och täcks med glas, film eller lock. De flyttas till ett varmt och väl upplyst rum med en temperatur på 25 grader. Som med sådd i torvtabletter är det nödvändigt att ta bort skyddet i 5-10 minuter en gång om dagen för att ventilera fröna och vid behov vattna grödorna med en liten mängd varmt vatten.

Iakttagande av dagsljus är också obligatoriskt. Vid sådd i öppen mark följs exakt samma åtgärdssekvens. Men skyddet för grödor upprätthålls bara tills de första skotten dyker upp och tiden för daglig ventilation ökas med 3 minuter varje dag.

Bild
Bild

Vård

Efter uppkomsten av massskott ändras de grundläggande vårdreglerna något

  • Temperatur på natten ska det vara 14 till 16 grader över noll. På dagtid ska det ligga i intervallet 21-25 grader.
  • Vattning regelbunden men måttlig, utan krusiduller. Det är bäst att vattna petunia -plantorna genom en bricka eller med en spruta utan nål. Så risken för skada är minimal.
  • Om dagsljus mindre än 15 timmar krävs ytterligare användning av speciella fytolampor.

Det är inte nödvändigt att applicera gödselmedel när man planterar granulära frön innan man planterar petunier på en permanent plats. Men plockningen av växter när de planteras inte i torvkrukor, utan i vanliga behållare utförs om blomman har två riktiga blad.

Strikt efterlevnad av alla stadier och rekommendationer gör att du kan odla en stark och frisk petunia hemma utan mycket ansträngning.

Rekommenderad: