Gula Krysantemum (49 Foton): Pion- Och Nålblommor, Sorter "Magnum", "Pompon" Och "Joy", Celebrate Och "Pinacolada"

Innehållsförteckning:

Video: Gula Krysantemum (49 Foton): Pion- Och Nålblommor, Sorter "Magnum", "Pompon" Och "Joy", Celebrate Och "Pinacolada"

Video: Gula Krysantemum (49 Foton): Pion- Och Nålblommor, Sorter
Video: Пион сорта | Названия лучших сортов | Цветы в нашем саду 2024, Maj
Gula Krysantemum (49 Foton): Pion- Och Nålblommor, Sorter "Magnum", "Pompon" Och "Joy", Celebrate Och "Pinacolada"
Gula Krysantemum (49 Foton): Pion- Och Nålblommor, Sorter "Magnum", "Pompon" Och "Joy", Celebrate Och "Pinacolada"
Anonim

Den södra besökaren har rotat sig mycket bra i våra klimatförhållanden. Blommar rikligt från mitten av sommaren till mitten av hösten, det är väldigt opretentiöst och förlåter misstag hos nybörjare. I sin dekorativitet och popularitet tävlar gula krysantemum med många andra trädgårdsblommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

Positivt, vilket ger ett soligt humör och värme, det kommer att dekorera din webbplats med regnbågsfläckar och kommer perfekt att kombinera med en mängd olika blommande växter och dekorativa löv, barrträd, fruktträd och till och med grönsaker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den gula krysantemum har otroligt många sorter. De skiljer sig dock inte riktigt från varandra. De främsta yttre dekorativa skillnaderna är storleken på blomställningarna, formen på bladen och de olika graderna av färgmättnad.

Magnum gul

Blommans namn kommer från det latinska magnus, vilket betyder "stort", "stort". Namnet motsvarar verkligheten. Blomman är riktigt stor och hög . Stammarna kan nå en meter i längd och storleken på blomställningen är minst 20 cm. Detta är en mycket ljus, frotté representant för gula krysantemum. Dess kronblad är tätt planterade och har formen av ett halvklot.

Bild
Bild

Pompon

Den artificiellt uppfödda sorten innehåller flera underarter, som skiljer sig åt i storlek, blomningsperioder, blomställningarnas form och kronbladets färg. Anspråkslös typ av växt, tolererar övervintring utan skydd.

Beroende på sorten växer blomman från 30 cm till 100 cm . Blomställningar finns i form av korgar, det är både enskilt planterade och samlade i en gles bukett. Blomningstiden börjar i juli och varar fram till september.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att transplantera växten en gång vartannat år.

Glädje

Koreansk sort av krysantemum, har formen av en buske med krämfärgade blommor, tillhör halvdubbla, mellanblommiga, fleråriga sorter. Formen på krysantemum "Joy" -blomman liknar utåt en kamomill: en gul eller grön kärna och gula identiska kronblad belägna runt den. Mer än 10 tätt planterade blomställningar samlas på en stjälk. Storleken på varje blomma når 8 cm.

Den gröna delen av växten har en rik djup färg med en smaragdton. " Joy" är en hybridsort, uppfödd för inredning, dekoration av festliga evenemang och bildning av buketter . Den kan användas både i komposition med andra färger och självständigt. När den klipps kan blomman stå i en vas i upp till 2 veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pinacolada Elo

Denna sort kom från Holland. Växten är stark, tätt täckt med lövverk, har elastiska, jämna stjälkar. Dess blad är dissekerade, färgade smaragdgröna.

Blomställningar av "PinaColada" har formen av en korg med en gulgrön kärna . Ömtåliga gula kronblad med en vanlig skedformad ram, ramar in kärnan i tre rader.

Bild
Bild

Fira

En variant av det nederländska urvalet, som dök upp i vårt land ganska nyligen. De är kraftfulla höga växter som når 60–80 cm i höjd, med köttiga stjälkar och mörka blad. Blommorna är ljusgula, samlade i små blomställningar, stora, liknar en dubbel kamomill. De skiljer sig från sina motsvarigheter i skuggans djup och ljusstyrka.

Bild
Bild

Reagan

Ägare av stora, upp till 7 cm i diameter, ljusa och ljusgula blommor med en gulgrön kärna. Det är en koreansk växt som har formen av en kort buske.

Blomningsperioden varar från augusti till september.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vild honung

Avser medelstora sorter av krysantemum. Liksom de flesta arter av denna växt importeras vildhonung från Korea . Nålblommor, som når 7 cm i diameter, är ordnade i flera rader runt en orange fluffig halvdubbel kärna. Blomstringsperioden varar från augusti till september.

Bild
Bild

Peony gul

Storblommig krysantemum med ljusgula blommor. Buskens höjd når 70 cm. En av de traditionella opretentiösa och favoritarterna för trädgårdsmästare.

Bild
Bild

Mishal

Kulformig buske med ljusa citronblommor högst 5 cm i diameter. Blomställningarna har formen av en frodig pommes frotté . Busken når en höjd av 40 cm.

Mishal -krysantemum blommar i augusti och september.

Bild
Bild

Dyn

En låg variation av krysantemum, som når en höjd av 0,5 m och har en bollliknande buskform. Avser tidigt blommande sorter. Den småblommiga sorten har attraktiva dekorativa egenskaper.

Blommor tenderar att ändra färg under blomningssäsongen: först har de en ren gul färg, mot slutet får de en mörk bronsfärg . Blomställningarna består av ett stort antal små blommor.

Bild
Bild

Altyn Ai

En koreansk sort med starka stjälkar och mörkgrönt, slätt lövverk. En tät buske i höjd överstiger inte 60 cm och i diameter - 50 cm. Växten blommar med dubbla gula blommor 8 cm i storlek. Blomningen varar i 2 månader och börjar under andra halvan av augusti.

Bild
Bild

Kronad

En kort, årlig representant för krysantemum når knappt 40 cm. Den har ljusgula kronblad som får en ljusare färg närmare mitten. Buskar med djupgrön färg är dubbade med dubbla eller halvdubbla blomställningar . Varje gren samlar från 2 till 8 enstaka korgar. Växtens stjälkar är saftiga, köttiga, grenade. Blommar från mitten av sommaren till slutet av september.

Bild
Bild

Allmänna regler för odling

Gul krysantemum är en kräsen blomma, så du kan ta hand om den på allmän basis. Att växa kommer inte att orsaka svårigheter och problem. Den enda nackdelen är att växten inte gillar extrem kyla. Därför måste du ta hand om landningsplatsen i förväg. Blommans placering bör ge gynnsamma levnadsförhållanden.

För att krysantemum ska glädjas med underbar blomning varje år är det viktigt att följa ett antal villkor

Det är viktigt att studera markens egenskaper före plantering. Det bör vara näringsrikt, andas och dräneras för att naturligt ta bort överflödig fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krysantemum är en ljusälskande växt, men direkt solljus under den varma årstiden kan bränna känsliga kronblad. Därför måste detta faktum beaktas när du väljer en plats för landning. Ett område med diffus belysning är bra. Även på sommaren, när luftfuktigheten är under 50%, måste växten sprutas rikligt med vatten.

Chrysanthemum plantor planteras i en förberedd gräv på ett avstånd av högst 50 cm från varandra . Men det är också omöjligt att placera den nära - 30 cm indrag är tillräckligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För utveckling av rotsystemet och förstärkning av växten används ett biostimulerande läkemedel (som "Kornevin"). Lösningen späds ut i proportion: 1 g av medlet per 1 liter vatten - och jorden vattnas rikligt med det . Efterföljande plockning av växten kommer att öka effekten av Kornevin. För att skydda en ung växt mot ogynnsamma väderförhållanden rekommenderas att den täcks med lutrasil (ett speciellt täckmaterial).

Bild
Bild

Trots dess torkmotstånd behöver krysantemum vattnas regelbundet. Fuktning av jorden utförs regelbundet, men lite. Om du överdriver det kan ruttna bildas på rötterna.

Efter behov befruktas blomman, bestående av torv, humus och kompost . Och direkt efter plantering befruktas jorden med superfosfat. Cirka 2 veckor senare, när växten återupplivas och blir starkare, utförs nästa steg av matningen av växten. För detta används en blandning av kalium och fosfor i en andel av 45 gram till 25 gram.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland blir det nödvändigt att transplantera en växt, men detta bör göras var tredje år. I det här fallet är det varje gång nödvändigt att iaktta ökad försiktighet vid hantering av rötterna för att inte skada dem av misstag.

Varje vår är det nödvändigt att beskära den övre delen av skotten . Om den gula krysantemum är småblommig, används en nypa istället för beskärning. Denna procedur görs för att skapa en frodig buske. Ta bort alla knoppar, med undantag för de viktigaste, klipp av sidoskotten.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Oftast lider växten av gråröta, rost och mjöldagg.

Grå röta - en typ av svamp som infekterar löv och stjälkar med mörkbruna, och sedan gråa fläckar. Detta leder till att växten dör. Orsaken till sjukdomen är hög luftfuktighet.

Mjöldagg - ser ut som gråvita droppar av blom på krysantemumblad, vilket stör växtens fulla blomning. Det verkar av två skäl: antingen en ökad kvävehalt i jorden eller brist på kalium.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rost på bladen - Det här är också en svamp som täcker bladen med små gula fläckar. Sedan ökar distributionsområdet och de gula fläckarna blir svarta. De förstörda bladen faller av och växten dör.

Bild
Bild

Av alla typer av skadedjur hotar bladlöss, spindelmider och krysantemum nematoder blomman mest av allt.

Bladlus påverkar växten redan innan den blommar. Skadedjuret infekterar växtens knoppar, skottens toppar och unga blad, det vill säga de mest "välsmakande" och saftiga delarna av växten.

Spindelkvalster Är inte en insekt, utan ett spindeldjur. Det suger ut alla näringsämnen från växten tillsammans med saften. Det är inte lätt att hitta på grund av sin lilla storlek. Men skadedjuret lämnar ett spår i form av en tunn spindelväv som omsluter växten, vilket gör att bladen ändrar färg och ser livlösa ut.

Bild
Bild

Nematod Är små och mycket tunna maskar som livnär sig på krysantemumsaft. De tränger in i stjälkarna, bladen och utvecklas där. De allra första tecknen på ett skadedjur är mörka, oregelbundet formade fläckar på plantans löv.

Hur ska man slåss?

Behandling av gula krysantemum är en enkel process, särskilt om du märker en svamp eller skadedjur vid en tidig infektionsgrad. Olika metoder används beroende på orsaken till sjukdomen.

Gråröta kan elimineras med svampdödande läkemedel: Fundazol 0,1%, Rovral 0,15%, Ronilan 0,15%och Sumileks 0,1%.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mjöldagg kan elimineras utan att ens behöva använda bekämpningsmedel. Växten kan botas om den systematiskt vattnas, ger tillgång till solljus och bra luftutbyte i jorden.

Rost stör dig inte längre om du gödslar jorden med fosfor och kalium . De delar av växten som skadats av sjukdomen avlägsnas och bränns, och själva växten behandlas rikligt med kolloidalt svavel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ultraviolett ljus är skadligt för spindelmider. Det räcker med att bestråla busken i 3 minuter varje dag i en vecka, och fästingen försvinner.

För att förhindra återinfektion behandlas varje blomblad en gång i veckan med 96% alkohol.

Värmebehandling hjälper till i kampen mot nematoden . Försjuka löv tas bort och förstörs. Vattentemperaturen bör vara cirka + 45 ° C. I vissa fall är det inte möjligt att eliminera skadedjuret. I det här fallet rekommenderas att förstöra hela växten och jorden runt den, annars kan angränsande växter bli infekterade.

Förutom de beskrivna metoderna för att bekämpa parasiter används alternativa behandlingsalternativ. Till exempel kan vattning av växten med ett avkok av lökskal eliminera bladlöss.

Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Gul krysantemum har en bred färgpalett: från ljusgul till gyllene med en rödaktig nyans. Landskapsdesigners använder ofta denna representant för växten för att dekorera gräsmattor, reservoarer, tegelväggar. Det är en underbar dekoration för sommarstugor, rabatter framför byggnader och rabatter i stadsparker.

Bild
Bild

Olika sorter gör att du kan skapa otroliga, unika kompositioner. Blomman är i perfekt harmoni med murgröna, ljung, astilba, aster, citrongräs, dahlior och spannmål. Samtidigt kommer en blomsterträdgård som uteslutande består av krysantemumsorter att se färgstark och original ut. På grund av den olika blomningstiden kommer en sådan plats att se elegant ut från mitten av sommaren till senhösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta kombinerar trädgårdsmästare höstens drottning med fruktträd och buskar. Äppelträd, krusbär, hallon, havtorn, berberis leva harmoniskt med det.

Bild
Bild

En sådan komposition på flera nivåer mättad med färger ger webbplatsen en spektakulär bild:

små buskar är bra i form av ett grytarrangemang

Bild
Bild

gyllene krysantemum passar bra med alla dekorativa löv

Bild
Bild

det är möjligt att designa med lågväxande vägar och andra dekorativa element och områden på platsen

Bild
Bild
Bild
Bild

sfäriska buskar är ett självförsörjande dekorativt element

Bild
Bild

placers av gyllene krysantemum kombineras perfekt med sorter av andra färger

Bild
Bild

Hemligheten med att odla krysantemum i videon.

Rekommenderad: