Krysantemum I Krukor (73 Bilder): Vård Av Ett Krysantemum I Rummet Hemma. Hur Man Odlar En Krukväxt Krysantemum? Vad Ska Jag Göra Sedan När Det Har Bleknat?

Innehållsförteckning:

Video: Krysantemum I Krukor (73 Bilder): Vård Av Ett Krysantemum I Rummet Hemma. Hur Man Odlar En Krukväxt Krysantemum? Vad Ska Jag Göra Sedan När Det Har Bleknat?

Video: Krysantemum I Krukor (73 Bilder): Vård Av Ett Krysantemum I Rummet Hemma. Hur Man Odlar En Krukväxt Krysantemum? Vad Ska Jag Göra Sedan När Det Har Bleknat?
Video: Gör en odlingsbädd för tidig skörd 2024, April
Krysantemum I Krukor (73 Bilder): Vård Av Ett Krysantemum I Rummet Hemma. Hur Man Odlar En Krukväxt Krysantemum? Vad Ska Jag Göra Sedan När Det Har Bleknat?
Krysantemum I Krukor (73 Bilder): Vård Av Ett Krysantemum I Rummet Hemma. Hur Man Odlar En Krukväxt Krysantemum? Vad Ska Jag Göra Sedan När Det Har Bleknat?
Anonim

Inhemska krysantemum är graciösa växter, charmiga vid första anblicken med sin diminutivitet och skönhet. Blomningstiden infaller vanligtvis på senhösten, när naturen utanför fönstret inte längre är behaglig med ljusa färger. Under denna tråkiga säsong är inomhus krysantemum täckta med frodiga lock av doftande blommor. Vad är dessa fantastiska växter? Vilka nyanser bör en blomsterhandlare som planerar att odla och odla dem ta hänsyn till?

Bild
Bild

Inomhusblommabeskrivning

Krukväxter är en- och fleråriga örtartade växter eller låga dekorativa buskar, infödda i länderna i Östasien. Florister inkluderar anspråkslöshet, uthållighet, attraktivt utseende, lång och spektakulär blomning till de obestridliga fördelarna med dessa inomhusväxter . Beroende på sort varierar höjden på vuxna växter från 15 till 65 centimeter eller mer. Stammar och blad kan ha en slät eller pubescent yta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Storleken och formen på bladen hos krukväxter av krysantemum beror på plantens sorteregenskaper . De vanligaste sorterna är de med enkla, dissekerade och tandade blad. Färgen på bladen kan vara blek smaragd eller grågrön. De flesta sorterna blommar i slutet av augusti och varar fram till december. Under denna period är växterna täckta med små men mycket vackra blommor. Formen på blommor kan vara enkel, anemone, frotté, halvdubbel eller pompon.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blommans färg och storlek beror på växtsorten . De mest populära bland blomsterhandlare är krysantemumvarianter med stora och små blommor av mjölkvit, grädde, rosa-röd, guldgul, hallon, apelsinbrun och blek lila färg. Växternas rotsystem är ytligt, grenat. När krysantemum växer utvecklas dess rötter parallellt med jordens yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hushålls krysantemum, som har en buske och riklig form, är mycket populära bland blomsterhandlare. Bildandet av den ovanjordiska delen av växter utförs vanligtvis genom att skära eller nypa stjälkarna.

Typer och sorter

De mest populära inom inomhusväxtodling är Indiska och kinesiska krysantemum … Dessa arter används fortfarande av uppfödare för att få nya originalsorter med olika typiska egenskaper. Så båda dessa arter användes av forskare när de uppfödde koreanska krysantemum - en separat grupp småblommiga sorter som är resistenta mot ogynnsamma miljöfaktorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ett antal betydande skillnader mellan indiska, kinesiska och koreanska krysantemum. De består både i växternas yttre egenskaper och i deras krav på odlingsförhållanden. Nedan finns beskrivningar av krysantemum av de angivna sorterna, liksom egenskaperna hos de mest intressanta sorterna.

Indiska krysantemum inomhus - ett slags storblommiga krysantemum, avsedda för odling uteslutande hemma. Medelhöjden för vuxna växter varierar från 20 till 70 centimeter. Diametern på den ovanjordiska delen är vanligtvis cirka 15-17 centimeter. Krysantemum av denna art kännetecknas av ökad noggrannhet för förvaringsvillkoren. De tolererar smärtsamt extrema temperaturer, kalla snaps, drag, brist på fukt och solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kinesiska eller trädgårdskrysantemum - en mängd mycket attraktiva mycket dekorativa krysantemum, avsedda för odling både hemma och i det öppna fältet. För odling hemma använder blomsterodlare låga och medelstora sorter, vars höjd varierar från 20 till 50 centimeter. De karakteristiska egenskaperna hos krysantemum av denna art är anspråkslöshet att bry sig om, lång och färgstark blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Koreanska krysantemum - en grupp fleråriga småblommiga sorter som är lämpliga för odling hemma och i det öppna fältet. Inom blomsterodling är dessa växter utbredda på grund av deras opretentiöshet, uthållighet, motståndskraft mot torka och extrema temperaturer. Hittills har uppfödare lyckats utveckla sorter av koreanska krysantemum med medelstora och stora blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Anastasia " - en av de mest populära sorterna av indiska krysantemum inomhus, rekommenderas för odling inomhus. Medelhöjden på buskarna hos vuxna växter kan vara 60-80 centimeter. Bladen dissekeras, med en mörk smaragdton. Blommorna är stora, frodiga, bestående av många långa radiella kronblad, förenade i täta korgar. Blommornas färg kan vara annorlunda - mjölkvit, citrongult, krämigt brons, rosa lila.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Kristall " - en mycket attraktiv sort av krysantemum, avsedda för odling hemma. Kryddkrukan av denna sort är en låg kompakt buske med tunna raka stjälkar riktade uppåt. Bladen är rika gröna, täta, övre dissekerade. Blommorna är stora, frodiga, halvdubbla eller anemoner. Blommornas färg är mjölkvit, med en ljusgul eller gulgrön kärna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Zembla Mix - en ursprunglig sort av indiska krysantemum med stora (6-12 centimeter i diameter) blommor. Växtens höjd kan variera från 30 till 70 centimeter eller mer. Blomningen börjar på sensommaren eller tidig höst. Blommorna är stora, omfattande, ofta pompom eller dubbelformade. Färgen kan vara bländande vit, ljusrosa, pistaschgrön, lila röd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Baltika - en grupp sorter av mycket spektakulära buskkrysantemum av utländskt urval. När de odlas hemma bildar växterna kompakta buskar cirka 30-40 centimeter höga. När de odlas utomhus kan växterna bli upp till 60-70 centimeter höga. Blomningen sker i september-oktober. Storleken på frodiga dubbla blommor överstiger vanligtvis inte 12-13 centimeter. Blommans färg kan vara ljusvit (Baltika vit), citrongul (Baltika gul), korallorange (Baltika lax), ljusrosa (Baltika rosa).

Bild
Bild
Bild
Bild

" Alexandrit " Är en spektakulär variation av tidigt blommande koreanska krysantemum som kan odlas både hemma och utomhus. Vuxna växter är låga (upp till 40 centimeter i höjd), flerstammade buskar med graciösa pinnat dissekerade löv. Blommans början är andra halvan eller slutet av augusti. Blommor är dubbla eller halvdubbla och når 5 centimeter i diameter. Kronbladets färg är lila-rosa i periferin, citrongul i mitten.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Kvällsljus " - en icke-dubbel, underdimensionerad sort, lämplig för odling både inomhus och utomhus. Den genomsnittliga växthöjden är cirka 30 centimeter. Buskarna är kompakta, halvklotformade. Växter går in i blomningsfasen under andra halvan av augusti. Blommorna är enkla, kamomillformade och når cirka 5 centimeter i diameter. Färgning-crimson-röd, med en guldgul kärna.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Knopa " Är en mycket attraktiv, rikt blommande sort. Växtens höjd varierar från 30 till 35 centimeter. Växter bildar kompakta, flerstammade buskar. Blomningen börjar i mitten av hösten och fortsätter till frost. Under denna period bildar krysantemum av denna sort många små blommor med en rik gul färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Inhemska krysantemum anses vara opretentiösa växter som inte ställer särskilda krav på villkoren för deras förvaring. För att dessa representanter för prydnadsfloran ska kunna utvecklas fullt ut, blomma länge och rikligt måste de säkerställa optimala ljus-, fukt- och temperaturförhållanden. Förutom, en betydande roll spelas av krukans (behållarens) storlek och jordblandningens sammansättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urval av kruka

Rotsystemet hos dessa växter är grunt, grunt i marken. Av denna anledning, när du väljer en kruka, bör företräde ges till breda och inte för djupa behållare. Observationer visar att i höga och smala krukor förekommer vattenstagnation oftare, vilket leder till förfall av rötterna . Dessutom kan krysantemums rötter i sådana behållare inte ta emot den nödvändiga mängden fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

För normal utveckling, snabb och lång blomning, behöver hemkrysantemum full belysning. Dessa växter föredrar måttligt starkt, diffust solljus. Direkt solljus är skadligt för dessa representanter för prydnadsfloran . Erfarna blomsterodlare hävdar att tidpunkten för blomningen av inomhuskrysantemum till stor del beror på längden på dagsljus. Det har märkts att många sorter av dessa växter kan blomma kontinuerligt i 3-6 månader om de får tillräckligt med ljus under dagen (minst 12 timmar om dagen). Korta dagsljusstimmar påverkar både blomningens varaktighet och kvalitet negativt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

När man odlar krysantemum hemma rekommenderas det att hålla en stabil inomhustemperatur på + 18 … + 22 °. När temperaturen stiger till + 25 ° (och mer), slutar dessa växter att blomma, knopparnas utveckling stannar, vissning och torkning av löv börjar. I mycket varmt väder rekommenderar blomsterodlare att skugga krysantemum och spraya dem regelbundet med vatten från en sprayflaska . Det är viktigt att notera att växter i blomnings- och spirande fas inte kan sprutas med vatten.

Bild
Bild

Luftfuktigheten i rummet ska vara 50-70%. Torkad luft är lika skadlig för bladen och stjälkarna av krysantemum, liksom för deras blommor och knoppar.

Priming

Jordblandningen anses vara optimal för odling av krysantem, som består av följande komponenter:

  • trädgård bördig mark (3 delar);
  • torvjord (1 del);
  • bladhumus (del 1);
  • ren medellång sand (1 del).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lämplig för odling av dessa växter och färdiga butiksjordblandningar avsedda för prydnadsgrödor. Jordens surhetsgrad bör vara cirka 6-6,5. Jordblandningen i sig ska vara lös, fuktig och luftgenomsläpplig.

Överför till en annan behållare

Det rekommenderas inte att plantera om plantor direkt efter köpet. Det nya gröna husdjuret måste få lite tid att anpassa sig till okända förhållanden. Om växten blommar eller har knoppar, bör du vänta till slutet av blomningen. Det faktum att krysantemum framgångsrikt har anpassat sig till en okänd miljö kommer att framgå av tillväxten av den gamla och utvecklingen av nya skott . I detta skede bör växten transplanteras till en rymlig, bred behållare. Transplantationen utförs noggrant och blomman tas bort från den gamla krukan tillsammans med jordklumpen. Storleken på den nya krukan ska vara cirka 1-1,5 gånger diametern på rotkulan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du transplanterar bör ett dräneringsskikt läggas på krukans botten. I sin kapacitet kan du använda flodstenar, små skumbitar, grus. Butikskrysantemum som köpts på vintern kan planteras med vårens ankomst. En transplantation som utförs på vintern kan negativt påverka det vilande stadiet där växten bor.

Det rekommenderas att omplantera unga krysantemor varje år tills plantorna är 3-4 år gamla . Storleken på de nya krukorna ska vara något större än storleken på de gamla behållarna. Under transplantationen ersätts den gamla jordblandningen. Skadade, deformerade eller torra fragment av rötter och skott tas bort under proceduren med en skarp sax eller beskärningssax. Efter transplantation placeras plantorna i ett skuggat område, skyddade mot drag.

Bild
Bild

Rätt vård

För att krysantemum som växer hemma ska känna sig bekväma och blomma regelbundet måste de ges kompetent vård. Erfarna blomsterodlare säger att det inte alls är svårt att ta hand om dessa växter.

Bild
Bild

Vattning

Krydda krysantemum behöver ofta, men riklig vattning. Det är viktigt att inte låta markytan i krukan torka ut för mycket. Dessa växter bör dock inte övervattnas heller. Om fukt stagnerar i jorden kan gröna husdjur drabbas av utvecklingen av svampsjukdomar . Vattning är önskvärt på kvällen eller morgonen. Den rekommenderade vattningsfrekvensen är 2-3 procedurer per vecka. Vid grumligt och kallt väder reduceras vattningsfrekvensen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Under hela växtsäsongen rekommenderas inomhuskrysantemum att matas en gång var 7-10 dagar. De flesta blomsterodlare använder komplexgödsel som köpts i butik (Fertika Lux, Bona-Forte) som toppdressing. Vissa odlare matar växter enligt följande schema:

  • på våren (i fasen av aktiv utveckling av krysantemum) - kvävehaltiga gödningsmedel;
  • under perioden med knoppbildning och blomning - kalium -fosforgödselmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är tillåtet att mata plantorna 10-12 timmar efter vattning . Kvävehaltigt gödningsmedel appliceras endast på våren för att förhindra intensiv tillväxt av grön massa. Kalium-fosforgödsel upphör att appliceras efter blomningens slut.

Bild
Bild

Beskärning och klämning

Periodisk beskärning och klämning av skott gör att du kan bilda snygga och kompakta buskar. Dessa förfaranden hjälper också till att bevara växternas styrka, som de behöver för att bilda blomma äggstockar. Nypning innebär att man tar bort topparna på växande skott . Denna procedur aktiverar tillväxten av laterala stjälkar, hjälper till att väcka de "vilande" laterala knopparna. Småblommiga sorter nypas cirka 2 gånger per säsong, storblommiga sorter-cirka 3 gånger per säsong. Växter ska klämmas innan de blommar. Det är lämpligt att skära av alla onödiga, töjande, alltför långa skott som bryter mot buskens symmetri och proportioner. Beskärning utförs på våren, när plantorna går in i en fas av aktiv utveckling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var noga med att utföra proceduren för beskärning av växter före övervintring. I detta fall förkortas buskarna med vass sax eller beskärningssax nästan till marken och lämnar bara små stubbar över ytan.

Vilande period

Efter att krukväxten har bleknat måste den förses med vila. Denna period är mycket viktig för att återställa de resurser som växten spenderar för spirande, blomning och bildning av unga skott. Att förbereda krysantemum för vilande perioden består i att beskära buskarna till en höjd av 10 centimeter från jordens yta . Därefter ska krukan med växten placeras på en mycket sval men ljus plats. I detta fall bör lufttemperaturen i rummet inte överstiga + 5 … + 8 °. Detta temperaturintervall anses vara det mest lämpliga för övervintrande växter. Under hela vilande perioden bör krysantemum vattnas högst 1 gång per månad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför blommar det inte och vad ska jag göra åt det?

De flesta sorter av krysantemum går in i blomningsfasen på hösten. Om detta inte händer kan du försöka få växten att blomma med olika metoder. Den mest populära anledningen till att den inte blommar är näringsbrist i jorden. För det för att eliminera problemet är det nödvändigt att mata plantorna med fosfor-kaliumgödselmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan anledning kan ligga i bristen på belysning. I det här fallet, för att krysantemum ska blomma, måste det ge tillräcklig belysning hela dagen. Bristen på naturligt ljus kan kompenseras med hjälp av konstgjorda ljuskällor - fytolampor eller lysrör.

Landar i öppen mark

Många sorter av inomhus krysantemum utvecklas bra och blommar utomhus. De mest anpassade till den yttre miljön är koreanska krysantemum, som är resistenta mot negativa faktorer - extrema temperaturer, kylning, drag, torka. Unga och mogna krysantembuskar av kallresistenta sorter kan planteras utomhus (i öppen mark) först efter att jorden värms upp och hotet om nattfrost försvinner. Rekommenderad tid för avstigning är slutet av maj eller början av juni.

Bild
Bild
Bild
Bild

Buskarna bör planteras i väl upplysta områden i trädgården med en liten gles nyans . Marken på planteringsplatsen ska vara lös, bördig, måttligt fuktig. Det är inte tillåtet att plantera inhemska krysantemum på platser med hög grundvattenhalt. Innan planteringen förbereds gropar med ett djup av cirka 30 centimeter. Hålens storlek beräknas utifrån storleken på plantornas rotkula. Avståndet mellan groparna ska vara cirka 50 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

En sand- och grusblandning läggs i botten av groparna, ovanpå vilket ett lager trädgårdsjord hälls. Därefter placeras plantan vertikalt i ett hål tillsammans med en jordklump på rötterna. De vridna och utslagna rötterna rätas noggrant och hålet fylls med näringsrik jord. I slutet av arbetet komprimeras marken i cirkeln nära stammen något, busken vattnas och skuggas tillfälligt från solen.

Reproduktionsmetoder

Inhemska krysantemum förökas vanligtvis genom sticklingar eller delar moderbusken. Florister använder sällan fröförökning. Sticklingar skördas på våren, när växten är helt ur den vilande fasen. När buskens skott når en höjd av 13-15 centimeter börjar de skörda plantmaterialet . För att göra detta skärs skotten av moderbusken i sticklingar 10-12 centimeter långa, som omedelbart placeras i behållare med lös och fuktig jordblandning och fördjupar den nedre delen med 1-1,5 centimeter. Behållaren med sticklingar är därefter täckt med glas eller folie. Under hela rotningen av sticklingar inuti behållaren upprätthålls hög luftfuktighet genom sprutning. Sticklingar slår rot inom några veckor.

Bild
Bild

Separation av moderbuskar utförs tidigt på våren . Buskarna separeras för hand eller med sekatörer. Som regel räcker det med en vuxen krysantemumbuske för att få 2-3 fullfjädrade divisioner. De planteras i behållare och skickas till ett svalt rum, där hög luftfuktighet bibehålls tills plantorna är helt anpassade. För att odla krysantemum inomhus från frön måste du förbereda högkvalitativt plantmaterial, behållare med ett dräneringsskikt och ett löst näringssubstrat. Rekommenderad såtid är slutet av februari eller början av mars.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön sås i rader i behållare med ett underlag. Frön av årliga sorter sprinklas ovanpå med ett tunt lager sand . Frön av fleråriga sorter pressas lätt in i underlaget med fingertopparna. Efter sådd sprutas jorden väl med en sprayflaska och behållaren är täckt med glas. De första skotten visas på cirka 3-4 veckor. När minst fyra riktiga blad bildas på plantorna kan unga plantor planteras ett i taget i separata koppar.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Inomhus krysantemum lider ofta av invasioner av spindelmider och bladlöss som livnär sig på celljuicer. En växt som påverkas av dessa skadedjur vissnar, torkar, tappar lövverk. Du kan bli av med parasiter med hjälp av insekticider (Fitoverm, Aktellik) . Om vårdreglerna bryts påverkas inhemska krysantemum ofta av olika typer av ruttning. Utvecklingen av dessa sjukdomar indikeras vanligtvis med gråbruna, bruna och brunsvarta fläckar på bladen och blomställningarna. Behandlingen utförs med fungicida och kopparhaltiga preparat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om krysantemum först blir gula och sedan blir svarta och släpper sina löv kan detta tyda på utvecklingen av septoria. Behandlingen innebär användning av läkemedel som Fundazol, Hom, Bordeaux -vätska.

Tips

För att inomhus krysantemum ska njuta av frodig blomning länge måste du följa enkla rekommendationer. Så, erfarna växtförädlare rekommenderar att man tar bort torkade gamla blomställningar och löv från buskarna i tid. En annan hemlighet med lång blomning är att avlägsna överflödiga knoppar och blomställningar i tid. Observationer visar att deras överdrivna mängd negativt påverkar kvaliteten och varaktigheten av krysantemumblomning.

Rekommenderad: