Hur Odlar Man En Krysantemum Från En Bukett Hemma? Hur Rotar Man? Är Reproduktion Med Sticklingar Möjlig? Är Det Möjligt Att Plantera Ett Krysantemum I En Kruka?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Odlar Man En Krysantemum Från En Bukett Hemma? Hur Rotar Man? Är Reproduktion Med Sticklingar Möjlig? Är Det Möjligt Att Plantera Ett Krysantemum I En Kruka?

Video: Hur Odlar Man En Krysantemum Från En Bukett Hemma? Hur Rotar Man? Är Reproduktion Med Sticklingar Möjlig? Är Det Möjligt Att Plantera Ett Krysantemum I En Kruka?
Video: så här planterar du ditt äppleträd för att lyckas på bästa sätt - Framtidens Frukt 2024, April
Hur Odlar Man En Krysantemum Från En Bukett Hemma? Hur Rotar Man? Är Reproduktion Med Sticklingar Möjlig? Är Det Möjligt Att Plantera Ett Krysantemum I En Kruka?
Hur Odlar Man En Krysantemum Från En Bukett Hemma? Hur Rotar Man? Är Reproduktion Med Sticklingar Möjlig? Är Det Möjligt Att Plantera Ett Krysantemum I En Kruka?
Anonim

Sällan har en trädgårdsmästare inte märkt att krysantemum i buketter håller längre än andra blommor, behåller sina egenskaper och till och med blommar. Därför vill många föröka dem med sticklingar. I den här artikeln kommer vi att titta på nyanser av att odla krysantemum från en bukett hemma.

Bild
Bild

Vilka blommor är lämpliga för avel?

När du köper blommor i en specialaffär måste du fråga var de odlades. Importerade växter är inte lämpliga för ympning, eftersom de behandlas med läkemedel som förhindrar spiring och vissning. Det är bättre att köpa blommor från inhemska producenter som inte bearbetas med konserveringsmedel.

Men, enligt blomsterodlarnas erfarenhet kan du klippa och odla blommor från krysantemum av koreanska sorter med små blommor … Med indiska stora krysantemum är det svårare. Deras reproduktion är inte alltid framgångsrik, eftersom blommor inte alltid kan spridas genom sticklingar.

Det är nödvändigt att välja plantmaterialet korrekt: svaga eller gamla stjälkar ger inte rötter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi behöver exakt den blomman, vars starka stjälk precis har börjat brunkna och har en genomsnittlig tjocklek. Samtidigt är det viktigt att han är frisk. Alla tecken på infektion, röta, skada är uteslutna.

En stjälk med sidoskott under blomskotten kommer att vara ett bra planteringsmaterial . De är de mest livskraftiga och lämpliga för ympning. En blomma vars stam har börjat bli gul är inte lämplig för reproduktion. Krysantemum med tjocka stjälkar och täta internoder är inte värt att köpa.

Bild
Bild

Om det är beslutat att odla en blomma från en bukett som presenterades, välj blommor med saftiga stjälkar. Krysantemum donerade kan ge rötter medan de står i en bukett. Deras sticklingar kommer att bevara sortens egenskaper, liksom moderbuskens skyddande funktioner. För framgångsrik reproduktion måste du ta friska prover.

Regler för urval och sticklingar av stammen

Du kan börja ympa efter att blommorna står i buketten. Någon väntar inte på detta och plockar upp sticklingar direkt efter att ha köpt blomman de gillar. Sticklingar skördas från krysantemumgrenar med ett genomsnittligt antal sidoskott. Helst är detta de sidoprocesser hos huvudstammen, på vilka det inte finns några blommor.

Till skillnad från andra skott är deras rotning snabbare och mer framgångsrik . Gamla eller svaga skott har inte styrka att växa och rota. Unga skott slår sällan rot. Du måste välja de som har en rik färg, som kommer från bladens axlar.

Grova skott med internoder är inte lämpliga för förökning av sticklingar.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att förbereda materialet för att rota korrekt:

  • de valda skotten skärs till 8-12 cm (beroende på moderplantans storlek);
  • trimning i en vinkel utförs på ett sådant sätt att en del av livmoderhampan förblir i botten;
  • varje vald stjälk ska ha 2-3 internoder och högst två par blad;
  • för att säkerställa fräsning av de skurna delarna, kläm ihop toppen;
  • den blommande delen, knoppar och blomhuvuden tas bort från sticklingarna;
  • från skottets nedre del är det nödvändigt att klippa av bladen, det övre paret förkortas med en tredjedel.

Sådan beredning kommer att göra det möjligt för växten att ägna all sin styrka åt bildandet av rötter, och inte till utvecklingen av lövverk. För att sticklingarna ska ge rötter kan de placeras i filtrerat eller sedimenterat vatten. De placeras i en tidigare beredd behållare med en vattennivå på högst 2-3 cm.

För att förhindra att stjälkarna ruttnar tillsätts ett par tabletter med aktivt kol till vattnet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid behov ersätts vattnet med färskt vatten, kom ihåg att skölja själva behållaren (inte mer än en gång varannan dag). När det är nödvändigt att påskynda processen med rotbildning skapar de en växthuseffekt. För detta ta en hög och transparent behållare, häll lite rent vatten där och lägg sedan handtaget i den, stäng behållaren med lock eller film.

Innan skärningen placeras i vatten kan den hållas i 2 timmar i en lösning av en rotbildande stimulant. Du kan använda "Kornevin" eller "Heteroauxin" för detta. Det valda läkemedlet späds ut i enlighet med instruktionerna på förpackningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

I början kommer callus att visas på handtaget, vilket bidrar till läkning av det skurna såret . Rötterna kommer inte att växa från det, utan från knoppen, som ligger på skottet där bladbladet är fäst vid det. Det är därför du måste klippa sticklingar korrekt. Vanligtvis visas de första rötterna så tidigt som 6-7 dagar.

Sticklingar planteras i marken när längden på rötterna når 1-3 cm.

Bild
Bild

Rekommenderade rotningstider

Den optimala rotperioden för krysantemum anses vara perioden från januari till februari. Denna period beror dock också på tidpunkten för köp (donation) av blommor. Om de presenterades på vintern, kommer rotsystemet att bildas av våren . Sedan kan de planteras i marken.

Rotade vårsticklingar kan planteras i rabatter tidigt på hösten. Till exempel, om skotten var sticklingar tidigt på våren, planterades de i öppen mark i början av september. Deras anpassning kommer att ske innan kallt väder börjar. Men för vintern måste de täckas med nålar, fallna löv eller halm.

Om rotning utfördes på sommaren placeras plantorna i marken senast mitt på hösten . Sen plantering kommer att leda till frysning. I vissa regioner i landet är det värdelöst att plantera sticklingar i marken efter den 15 september. I det här fallet är det bättre att inte riskera det, utan att låta växten övervintra i en blomkruka. Det kommer att vara möjligt att plantera den nästa vår.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krav

Krysantemum anses vara en opretentiös blomma. Men som alla växter behöver den rätt typ av jord, optimal vattning, mängden ljus och omsorg.

Bild
Bild

Priming

Krysantemum gillar inte sur jord: den behöver ett lätt surt eller neutralt underlag. Vid behov kan träaska ingå i den. Plantorna behöver näringsrik jord, så du måste lägga till humus, ruttnad kompost och lite nitrofosfat till det. Du kan köpa färdigplanterad jord eller neutraliserad torv på en blomsterbutik.

Lämplig för rotning av hydrogel, perlit och siktad sand. Blandningen beredd i förväg måste desinficeras med en svag lösning av kaliumpermanganat, och du kan antända den.

Krysantemum älskar lerig och sandig jord, befruktad med organiskt material eller mineraler. Som dränering kan du lägga till expanderad lera eller små tegelstenar i jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kapacitet

Det är lämpligt att välja din egen kruka för varje skärning. Om huset inte har det antal som krävs kan du använda vanliga plantlådor. För att sticklingarna ska ge rötter i jorden planteras de i steg om 6 cm. Behållarna för odling väljs rymliga, eftersom krysantemumets rötter växer åt sidorna. Behållaren ska vara låg.

De första behållarna kan vara plast (till exempel från vanliga skurna plastflaskor) . Det är bekvämare att ta ut plantor från dem, och om det behövs kan du klippa dem för att inte skada rötterna. Dräneringshål krävs för att tömma överflödig fukt.

När krukorna växer ändras de till mer rymliga - breda, men grunda.

Bild
Bild

Fuktighet

Krysantemum trivs i måttligt fuktiga klimat. Därför måste sticklingar planterade i jorden fuktas i tid. Vattning bör endast göras när det översta lagret av jorden torkar. Om rummet är varmt är det bättre att vattna sticklingarna på morgonen med vatten vid rumstemperatur . Det är viktigt att skydda skotten från drag.

Vattentätning är farlig för växten och kan orsaka ruttning av skotten. Detta leder till utvecklingen av svampinfektioner.

Vattna plantorna med varmt och rent vatten. Vänta inte tills en hård, torr skorpa bildas ovanpå. Brist på fukt kan inte bara resultera i vissnande: skadedjur angriper sådana plantor.

Bild
Bild

Temperatur

När du rotar, följ de rätta odlingsförhållandena. Rumstemperaturen bör vara mellan +19 och +23 grader. Om rummet är svalare kommer rotningsprocessen att sakta ner . Om det är varmt kan sticklingarna ruttna.

För att skapa bekvämare odlingsförhållanden kan du täcka lådorna eller krukorna med plastfolie.

När det gäller det lägre temperaturmärket tål krysantemum kyla upp till -28 grader. Men utan ytterligare skydd i regioner med lägre vintertemperaturer fryser de över.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Lägg inte sticklingar på en fönsterbräda med solsken. Växten älskar ljus, men det bör spridas . Om det saknas belysning kan det dö, dåligt upplysta platser i huset är inte lämpliga för reproduktion.

Det är bättre att sätta krukorna med sticklingar på fönsterbrädan, vars fönster vetter mot västra eller östra sidan. Södra sidan fungerar inte - sticklingar dör av direkt solljus.

Bild
Bild

Hur planterar man sticklingar korrekt?

Att rota sticklingar hemma är enkelt. Sticklingar planterade direkt i jorden anses vara av bättre kvalitet och mer livskraftigt planteringsmaterial. Ett stegvis roteringsschema ser ut så här:

  • förbered plastbehållare (krukor) och jord;
  • jordblandning hälls i behållaren, fuktas;
  • sticklingarna doppas i vatten, rotas och planteras i jorden;
  • behållare är täckta med en film eller en plastpåse;
  • behållarna placeras under diffust ljus;
  • fukta jorden efter behov.

Överexponera inte rötterna, fördröja plantering av sticklingar som rotar i vattnet. Ju längre de stannar i den, desto mer sannolikt kommer de att ruttna.

Spirade skott planteras i ett förberett underlag och fördjupas i det med högst 3-4 cm. Marken på planteringsplatsen fuktas, stjälken är försedd med förhållanden som i ett växthus.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Det är inte svårt att gro sticklingar planterade i marken: man får inte glömma vattning, luftning, temperatur, belysning. Det är viktigt att regelbundet ta bort filmen, ventilera "växthuset" och ta bort kondens. Det faktum att rotsystemet har dykt upp och utvecklas kommer att indikeras genom att växa unga blad. Men innan du planterar i öppen mark måste växten transplanteras i en separat behållare.

Det är nödvändigt att ge växten de bästa förutsättningarna för bildandet och utvecklingen av rotsystemet . För att laterala skott ska visas och busken blir frodig är det nödvändigt att nypa toppen. Så snart de första bladen dyker upp kan du lägga till toppdressing. Detta gör att rotmassan kan växa snabbare. Emellertid måste kvävegödsling doseras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi får inte glömma den tidiga lossningen. Rotsystemet måste andas, så det utvecklas snabbare. Om du är rädd för att skada rötterna kan du tillgripa mulching.

Efter 2 veckor från det ögonblick då de första bladen dyker upp kan du börja mata bladstelen med mineraler . Gödselmedel är lämpliga för blommande växter. För att förhindra rotbrännskador måste dock topdressing spädas mer än vanligt. Lösningar bör vara svagare än de angivna värdena i instruktionerna. Gödselmedlet ska inte få komma på bladen.

Bild
Bild

Det händer att växten börjar vissna efter transplantation i jord från vatten. Tunna rothår försvinner i jorden - de torkar ut i marken. I detta fall är en mellanliggande transplantation nödvändig. Substratet hälls i behållaren, något komprimerat, vattnas.

Sedan görs en liten fördjupning i mitten och en stjälk placeras i den. Fyll fördjupningen med vermikulit, den kommer att absorbera vatten och förhindra att de fina hårstrån torkar ut . När busken växer kan den planteras i en rabatt eller transplanteras i en större kruka och odlas som en krukväxt.

Bild
Bild

Öppen marktransplantation

De börjar transplantera till öppen mark ungefär när den rotade växten blir starkare. För att denna process ska gå mindre smärtsamt härdas dock krysantemummet gradvis. Cirka 2 veckor före avstigning tas det ut på balkongen (gatan) eller ett fönster öppnas inomhus. Under de första dagarna tempereras blomman i högst 30 minuter, varje gång tiden ökas gradvis, i slutändan bör det vara cirka 8 timmar.

Om planteringstiden är på våren är det nödvändigt att starta den inte tidigare än att jorden tinar . Dessutom bör plantorna inte frysa - det är viktigt att vänta tills frosten är borta. Du kan göra ett tillfälligt skydd mot dåligt väder och kyla.

I värmen kan plantor inte transplanteras.

Bild
Bild

Det är bättre att göra detta i grumligt väder med knappt duggregn. Så växten anpassar sig bättre till nya tillväxtförhållanden. Platsen måste väljas väl upplyst och hög så att fukt inte stagnerar i den. Några dagar före plantering grävs jorden upp, inklusive torv eller aska, nitrofosfat i den.

Ett lager dränering läggs till brunnarna, växter planteras i steg om 30-40 cm. Du kan transplantera plantor direkt från en jordklump genom omlastning. Detta gör det lättare att beräkna hålets volym och minska sannolikheten för skador på rotsystemet. Efter att ha absorberat vatten måste du täcka jorden. Detta förhindrar odling av ogräs och minskar avdunstning av fukt.

Rekommenderad: