Varför Blir Bladen På Inomhusväxter Gula? Vad Ska Jag Göra När Spetsen På Inomhusväxter Blir Gula? Orsakerna Till Utseendet På Fläckar

Innehållsförteckning:

Video: Varför Blir Bladen På Inomhusväxter Gula? Vad Ska Jag Göra När Spetsen På Inomhusväxter Blir Gula? Orsakerna Till Utseendet På Fläckar

Video: Varför Blir Bladen På Inomhusväxter Gula? Vad Ska Jag Göra När Spetsen På Inomhusväxter Blir Gula? Orsakerna Till Utseendet På Fläckar
Video: Sverigedemokraterna: Vi vill ha språkkrav inom vården. 2024, Maj
Varför Blir Bladen På Inomhusväxter Gula? Vad Ska Jag Göra När Spetsen På Inomhusväxter Blir Gula? Orsakerna Till Utseendet På Fläckar
Varför Blir Bladen På Inomhusväxter Gula? Vad Ska Jag Göra När Spetsen På Inomhusväxter Blir Gula? Orsakerna Till Utseendet På Fläckar
Anonim

Krukväxter är samma husdjur som allas favorithamstrar, hundar, fiskar, sköldpaddor, katter. De kräver också ökad uppmärksamhet och omsorg, men om en svältande valp gnäller och gnäller klagande vid ägarens fötter, kommer blomman som berövas vatten och näringsämnen helt enkelt att blekna.

Vi kommer att försöka ta reda på varför bladen på husväxter blir gula och vad som behöver göras för att återställa ett friskt utseende till din blomma.

Bild
Bild

Orsaker till gulning

Faktorer som orsakar gulhet hos inomhusväxter stor variation:

  • obekväma förvaringsförhållanden;
  • infektionssjukdomar;
  • skadedjur.
Bild
Bild
Bild
Bild

I de överväldigande majoriteten av fallen är vårdfel orsaken till allvarlig gulning av bladen

  • Brist på ljus - i detta fall blir bladplattorna inte mättade gula, utan blir helt enkelt bleka. Ett enkelt drag av husdjuret till en ljusare plats kan hjälpa i denna situation.
  • Direkt UV -verkan - växter kräver ljus, men diffust. Direkt strålning kan vara extremt farlig för gröna vävnader, eftersom märkbara brännskador uppträder på bladplattorna. De ser ut som suddiga gula fläckar på ytan, och de visas huvudsakligen från sidan av fönstret.
  • Förslag - De flesta inomhusväxter reagerar på vind, kalla luftströmmar har den mest negativa effekten på dem och orsakar hämmad tillväxt och gulning.
  • Temperaturfluktuationer - inte mindre destruktivt för gröna husdjur är temperaturfall i huset. Försök att hålla dina växter säkra från dem.
  • Interaktion med kalla ytor - vanligtvis möter blommor ett liknande problem på vintern när löv kommer i kontakt med frysta fönsterrutor. I det här fallet blir de gula och börjar gradvis ruttna och dör helt.
  • Alltför skrymmande behållare - när rotsystemet inte fyller behållaren helt börjar fukt stagnera där det inte finns några rötter. Detta framkallar en kraftig ökning av tillväxten av svamp och mögel, orsakar uppkomsten av alla typer av röta, vilket leder till rötternas död. Som ett resultat saknar den ovanjordiska delen vatten och näringsämnen, och växten torkar.
  • Grytan är för liten - den andra ytterligheten, inte mindre farlig för växter som odlas hemma. Om det inte finns tillräckligt med mark har de ingenstans att ta användbara spårelement, så potten måste alltid väljas utifrån rotsystemets storlek: inte mer, inte mindre.
  • Dålig dränering - i avsaknad av dräneringsskikt och hål i behållaren visas också fuktstagnation, en effektiv lösning på problemet blir att transplantera växten till en annan behållare.
  • Fel mark - många nybörjare odlar alla plantor i samma underlag. Detta är fel inställning, eftersom alla gröna husdjur har sina egna individuella preferenser. Dessutom leder alltför täta lerjordar och jordar som är fattiga på mineralämnen ofta till gulning av bladplattor.
  • Luften är för torr - Exotiska växter från tropikerna påverkas särskilt av låg luftfuktighet. För att neutralisera situationen är det nödvändigt att köpa en luftfuktare, sätta en rumsfontän nära blomman eller fyll brickan med mossa och håll den våt.
  • Ibland blir bladen gula innan kulturen går in i ett vilande skede, till exempel cyklamen . Detta är ett helt naturligt fenomen - med vårens början kommer blommorna igen att växa grön massa.
  • Kränkning av bevattningsregimen - för inomhusväxter är både överdriven vattning och fuktunderskott i jorden lika destruktiva. I det första fallet ruttnar rötterna, och i det andra torkar de ut. I alla situationer slutar de att hantera flödet av vatten och mineralelement i de markbundna delarna.
  • Om bara bladplattornas spetsar torkar ut , då, troligtvis, bevattnar du dem med hårt, oroligt vatten direkt från kranen.
  • Och naturligtvis, brist på matning förvärrar också blommans tillstånd, även om ett överskott av dem ofta leder till en kemisk förbränning, som inte längre kommer att botas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaken till att plåten gulnar är ganska ofta infektion med en svamp

  • Fusarium - denna sjukdom uppstår med konstant vattentäppning och leder till gradvis död av rötterna.
  • Sen blödning - sjukdomen medför en snabb vissning av löv, knoppar och unga skott.
  • Antraknos - denna patologi angriper oftast inomhusblommor med en lignifierad stjälk. I det här fallet sprids svamparna snabbt genom hela växten och orsakar utseendet av gulaktiga fläckar. Med tiden ökar de i storlek, smälter samman och ändrar sin nyans till brun.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland torkar bladen när parasiterna suger ur dem vitala juicer. Krukväxter lockar ofta skadedjur som thrips, bladlöss och spindelmider.

  • Trips - tecken på deras utseende är gulning av bladplattorna och utseendet på en silverfärgad plack. Själva skadedjuren är vanligtvis synliga på baksidan nära bladvenerna.
  • Bladlus - dessa skadedjur betar i hela kolonier, så att de kan ses med blotta ögat. Insekter sticker bokstavligen runt bladplattorna och plantens unga skott och leder till dess snabba död.
  • Spindelkvalster - är för liten, så det är svårt att märka det. Men att gissa om parasitens utseende kommer att hjälpa en tunn vitaktig väv, som bokstavligen trasslar ihop bladen som har börjat bli gula.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man hantera problemet?

För att bota en sjuk växt är det först och främst viktigt att bestämma källan till problemet. Om anledningen är obekväma häktningsförhållanden behöver du bara ändra vårdplanen för det gröna husdjuret.

Om det saknas ljus är det nödvändigt att sätta blomman på den upplysta platsen, om rötterna förfaller, ta bort alla skadade fragment, transplantera din blomma till ett nytt underlag och justera bevattningsregimen, och om det finns brist på näringsämnen, mata ditt gröna husdjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att bli av med svampen är det nödvändigt att flytta växten så långt som möjligt från resten av blommorna och behandla den med fungicider. Normalt krävs cirka 3 behandlingar med en frekvens på 7-10 dagar. Det är bäst att hantera sådana patologier med formuleringarna "Gamair", "Agat", "Abit", "Trichodermin", "Fitosporin", liksom Bordeaux -vätska.

Svampsjukdomar är ganska vanliga bland inomhusväxter ., oftast, med snabb behandling, kan de besegras. Mindre ofta, men gröna husdjur står inför virala patologier - de kan inte botas. Det enda som återstår för blomsterodlare är att förstöra blomman.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om växten påverkas av skadedjur, är det första steget att ta bort själva skadedjuret . Vanligtvis, för detta, förs de över bladplattornas yta med en svamp doppad i en lösning av tvätttvål eller tobaksinfusion. Därefter besprutas den gulnade växten med någon systemisk insekticid.

Om rotsystemet skadas av insekter är det nödvändigt att gräva upp blomman, rengöra den från marken, skölja rötterna, dra i en svag lösning av kaliumpermanganat och transplantera den i en annan jord, det är bäst att byta krukan också.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svårigheten att hantera skadedjur ligger i det faktum att de förökar sig mycket snabbt, på varje växt finns det alltid flera kolonier av insekter samtidigt. I ett vuxet tillstånd är det ganska svårt att förstöra dem, därför krävs vanligtvis flera behandlingar, som regel minst tre.

Förebyggande åtgärder

Så att gulningen av bladen på ditt älskade gröna husdjur inte orsakar död, han bör förses med lämpliga häktningsvillkor.

  • Vattna växten först när klumpen är helt torr, annars skapar du en mikromiljö som är gynnsam för svampmikroorganismer. Samtidigt ska man inte glömma att de flesta växter, särskilt exotiska, reagerar negativt även på kortvarig brist på fukt.
  • Varannan vecka är det nödvändigt att ge växten gödselmedel, men toppdressing bör doseras - det är alltid bättre att blomma lite underfoder än att överfodra den.
  • Ge dina växter ljus, men diffus belysning. Blommor har ingen plats i solen, särskilt under varma somrar. På vintern krävs konstgjord belysning; det är bäst att använda en fytolampa för detta. Den vanliga lysröret fungerar dock också. Sommartid bör vara minst 10-12 timmar.
  • Skydda ditt husdjur från drag.
  • Lossa jorden regelbundet för att ge rötterna syre.
  • Transplantera växten i tid till ett näringsmedium och en kruka med lämplig volym.
  • En gång i månaden spraya profylaktiskt blommans blad med en lösning av "Fitosporin" för att förhindra svampinfektioner.
  • Förstör skadedjur i tid.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När en krukväxt hålls under gynnsamma och lämpliga förhållanden för den, börjar dess bladplattor inte bli täckta med gula fläckar och falla av. Om ett sådant problem inte kunde undvikas, var inte avskräckt, i överväldigande majoritet av fallen, med snabb eliminering av ogynnsamma faktorer, återställs kulturens tillväxt och utveckling.

Rekommenderad: