Hur Man Håller Krysantemum På Vintern? Behöver Jag Gräva Ut Dem Innan Jag övervintrar? Beredning Av övervintrande Krysantemum I Det öppna Fältet

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Håller Krysantemum På Vintern? Behöver Jag Gräva Ut Dem Innan Jag övervintrar? Beredning Av övervintrande Krysantemum I Det öppna Fältet

Video: Hur Man Håller Krysantemum På Vintern? Behöver Jag Gräva Ut Dem Innan Jag övervintrar? Beredning Av övervintrande Krysantemum I Det öppna Fältet
Video: 😀 How to Overwinter Potted Mums - SGD 259 😀 2024, Maj
Hur Man Håller Krysantemum På Vintern? Behöver Jag Gräva Ut Dem Innan Jag övervintrar? Beredning Av övervintrande Krysantemum I Det öppna Fältet
Hur Man Håller Krysantemum På Vintern? Behöver Jag Gräva Ut Dem Innan Jag övervintrar? Beredning Av övervintrande Krysantemum I Det öppna Fältet
Anonim

Krysantemum anses vara växter som perfekt dekorerar trädgården eller gården under den kalla årstiden. Men för att växten inte ska skadas av frost måste den skyddas från kallt väder för vintern. Detta kan göras på två sätt: antingen genom att täcka det eller genom att gräva upp det och ta in det i huset.

Bild
Bild

Vilka sorter ska man gräva innan man övervintrar?

Vinterhärdighet för alla sorter av krysantemum är annorlunda. De "svagaste" av dem ska grävas upp på hösten och förvaras i källaren eller i något svalt rum under de kalla månaderna. På våren planteras buskarna på sin ursprungliga plats.

Detta kan bara göras när det redan finns förtroende för att det inte kommer mer frost.

Bild
Bild

Här är några sorter av krysantemum som behöver denna typ av vård:

  • " Flamingo "- Terry krysantemum med en ljusrosa färg;
  • " Anna Yaroslavna " - växter, som är en buske som är dekorerad med crimson blommor;
  • " Gasell " - dessa är frottékrysantemum av en blekvit färg;
  • " Sol " - nålliknande krysantemum med en gul färg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom tolererar krysantemumbollar inte frost särskilt bra. För vintern är det värt att gräva följande krysantemum:

  • " Ares " - spektakulära buskar med små ljusa crimson blommor;
  • " Natalie " - små frottémjuka crimson krysantemum;
  • " Tricky White " - sådana buskar är mycket stora, helt täckta med känsliga vita blommor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändig bearbetning

Det är mycket viktigt att ordentligt förbereda buskar med krysantemum för vinterperioden genom att behandla dem med speciella medel och bilda en buske. Det första steget i förberedelsen är utfodring . Det är nödvändigt att göra detta med höstens början. Först måste du lägga till kalium- eller fosforgödselmedel, vilket väsentligt kommer att öka växternas vinterhårdhet och också göra blomställningarna mer frodiga och vackra.

Bild
Bild

När som helst på året, inklusive före vintern, kräver krysantemum regelbunden vård . De måste vattnas i tid, och även då och då inspekteras med avseende på förekomsten av olika sjukdomar eller skadedjur. Om du saknar det ögonblick när busken just drabbats av sjukdomen, kommer det att vara mycket svårt att bota växten senare.

När den första frosten börjar måste krysantemum beskäras.

Detta är nödvändigt så att de flesta näringsämnena går till rötterna, och växten är mycket stark och stark. Det är nödvändigt att skära av inte bara ruttna eller gamla grenar, utan också helt enkelt mycket svaga eller trasiga . Starka stjälkar bör förkortas till 10-15 centimeter. Det är bäst att inte röra unga skott alls.

Bild
Bild

Förvaringsmetoder

För att bevara krysantemumsticklingar på vintern kan du använda flera metoder: lämna dem till exempel på det öppna fältet, gräva dem och plantera i krukor eller i en källare, placera dem i ett växthus eller till och med på en balkong.

Det är också viktigt att se till att rumstemperaturen inte sjunker under +10 grader Celsius.

Bild
Bild

I en blomkruka

Många trädgårdsmästare håller små växter i krukor genom att placera dem i uppvärmda rum. Först måste du noggrant gräva upp den blommande busken . För att inte skada rötterna i processen måste marken runt busken först vattnas väl, vänta lite och börja sedan gräva. Under tiden måste du börja förbereda blomkrukan.

Det är bättre att ta en bred och inte för hög kruka, eftersom krysantemums rötter är ganska massiva.

Ett dräneringsskikt måste läggas längst ner . Du kan använda antingen fint grus eller trasigt tegel. Sedan måste du placera krysantemum i en kruka och strö mycket försiktigt allt med ett löst underlag.

Bild
Bild

Under blomningen kan krukan placeras på eller nära en väl upplyst fönsterbräda. När krysantemum har blommat helt kan du börja beskära den . Därefter måste blomkrukorna placeras på en sval plats, till exempel i källaren, och förvaras där till våren. Om unga skott dyker upp under denna period måste de brytas av omedelbart. I det här fallet kommer blommorna att vara mycket frodiga på sommaren. När frosten har avtagit helt kan krysantemum planteras på en ny plats.

Bild
Bild

I växthuset

För att förlänga blomningen av krysantemum måste de transplanteras i växthuset i förväg. När den första frosten börjar måste alla stjälkar avlägsnas och lämnar bara 2 centimeter av växten ovanför marken . Efter det måste de övervintrande buskarna strös med ett lager torr humus. Dess höjd bör inte vara mindre än 25 centimeter. Dessutom måste du täcka krysantemum med täckmaterial.

Med vårens början måste du ta hand om buskarna i rätt tid.

Om detta inte är gjort kommer de helt enkelt att vytryut, det vill säga att de kommer att dö. Isåfall, när växthuset värms upp och temperaturen inuti det är inom 5 grader över noll behöver växterna inget skydd.

Bild
Bild

I en behållare

Mycket ofta används hinkar, lådor eller någon annan behållare för att bevara krysantemum på vintern. Torv och grov sand måste hällas i behållaren i lika delar. För att lagra blommor kan du använda varma källare eller källare, varma balkonger eller till och med skjul. Temperaturen i sådana rum bör inte stiga över +5 grader och sjunka under +1 grader Celsius.

Det är mycket viktigt att inomhusklimatet alltid är stabilt.

Bild
Bild

I källaren på golvet

Framgången för detta alternativ beror inte bara på plantens beredningsnivå, utan också på hur lämplig källaren är, där krysantemumet kommer att övervintra. Först och främst bör temperaturen i rummet ligga inom 3-5 grader över noll . Dessutom måste källaren vara väl ventilerad. Det ska vara fritt från spår av mögel och insekter.

För lagring i källaren måste växten grävas upp på senhösten.

Denna procedur måste utföras ganska noggrant, utan att skaka av marken från rötterna . Sedan måste de utgrävda krysantemum lämnas i frisk luft i flera dagar så att de kan torka bra. Om växten plötsligt infekterades måste den sprutas med speciella insekticider.

Bild
Bild

Därefter måste krysantemum flyttas till källaren, där de kan förvaras direkt på golvet eller i en speciellt förberedd låda. Växter måste läggas mycket tätt mot varandra och täckas med ett jordlager ovanpå . I händelse av att det är mycket varmt i källaren kan krysantemumet gro även i mitten av vintern. De kommer dock att vara mycket svaga vid den här tiden, så det blir bättre att bli av med dem.

Krysantemum lagrade i källaren kräver ingen särskild omsorg. Det räcker att undersöka dem en gång i månaden.

När rötterna är för torra och slöa bör de sprutas med vatten . Om mögel eller mögel uppträder på krysantemum måste de omedelbart tas bort från källaren. De växter som inte är infekterade behandlas bäst med speciella svampdödande läkemedel.

Bild
Bild

I skyttegraven

Du kan också lagra krysantemum i prikop på vintern. Detta är dock endast möjligt i de regioner där marken inte fryser särskilt djupt. Förutom snötäcket ska vara ganska stort … Men på våren är det absolut nödvändigt att befria diket från snö så att det är torrt. Djupet på diket bör vara mellan 50 centimeter och en meter.

Trädgårdsmästare rekommenderar att det blir smalt: på så sätt kommer blommorna att kunna överleva mycket bättre.

Bild
Bild

Krysantemum måste grävas upp och läggas på botten mycket tätt mot varandra. Isåfall, om det finns för många växter kan de till och med läggas i två lager … Strö dem ovanpå med antingen torrt sågspån eller torra blad. Sedan måste allt täckas med grangrenar. Dessutom kan du lägga till ytterligare ett lager täckmaterial. För detta är brädor eller skiffer lämpliga. Ovanifrån kan du dessutom täcka dem med en film. På våren måste täckmaterialet tas bort, men det är bäst att göra detta gradvis.

Bild
Bild

Tips för att gömma krysantemum utomhus

Det är värt att bekanta dig mer med de sorter som kan övervintra i trädgården eller i rabatten. För detta är hybrid ryska eller koreanska krysantemum med små blommor lämpliga. Bland de senare är det värt att notera krysantemum "ek", vars blad är mycket lik bladet på en ek. Dessutom kan andra sorter planteras i öppen mark.

  • Etna - Det här är nålliknande krysantemum, målade i en ljus lila färg.
  • " Slavyanochka " - avser kantfärger som är rosa i färgen.
  • " Multiflora " - är sfäriska buskar. De kan dock bara hittas utomhus i varma områden.
  • " Tom Pierce " Är storblommiga växter med rödorange blommor.
  • Anastasia grön är en meter höga buskar med gröna blomställningar.
  • " Rosa kamomill " - Detta är en flerårig krysantemum, vars höjd når 70 centimeter. Dess blomning börjar i september och varar fram till den första frosten.
  • " Stänk champagne " - Det här är en nålliknande rosa krysantemum, vars blomning börjar först i oktober.
  • " Det gyllene fleecet " - kommer att glädja alla med vackra ljusorange blommor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla dessa krysantemum kräver dock gott skydd. Du kan rädda dina favoritblommor från kylan på olika sätt. Det första alternativet är att täcka marken. Det är nödvändigt så att fukt, liksom olika fördelaktiga spårämnen, kan stanna i marken så länge som möjligt. På detta sätt sker en imitation av det naturliga lagret av jorden. Glöm inte att med början av den första frosten kommer krysantemum att behöva kullas med sågspån, torv eller humus … Om vintrarna är för kalla, bör ytterligare skydd i form av grangrenar eller torra löv läggas ovanpå.

Täckningen bör startas i slutet av oktober eller början av november.

Alla krysantemum måste dock beskäras innan du gör detta. Som ett resultat kan du täcka allt ovanpå med järn eller skiffer.

Bild
Bild

Så snart den första snön faller är det nödvändigt att bygga snödrivor över blommorna, vilket kan skydda krysantemum från allvarliga frost . Dessutom kommer ett sådant skydd på våren att ge ytterligare fukt till krysantemum, och de kommer att kunna växa mycket mer aktivt. Dessutom, så att krysantemum inte förförs, med värmen börjar, måste skyddet gradvis avlägsnas.

Om regionen kännetecknas av varmare vintrar är det bättre att använda alternativet att skapa en improviserad byggnad för busken.

Du måste börja arbeta med höstens början. För att göra detta måste busken överläggas med en tegelsten så att en låda erhålls. Sedan måste du lägga grangrenar ovanpå. Du kan också använda andra täckmaterial, huvudsaken är att de låter luft passera genom och inte fångar upp ånga . När allt kommer omkring blir överflödig fukt för skadligt för en sådan växt.

Bild
Bild

Typiska misstag

Många nybörjare, växande krysantemum hemma, gör många misstag. Och detta, som du vet, leder till växtens död. För att inte upprepa dem och ta hand om krysantemum ordentligt måste du bekanta dig med alla misstag mer detaljerat . Det första misstaget är tidig öppning av buskarna. I det här fallet kan du på våren se att krysantemum inte spirar, det vill säga att de inte har några skott alls.

För att förhindra att detta händer är det nödvändigt att öppna alla buskar i tid, och omedelbart efter det, lossa marken.

Ett annat misstag som många nybörjare gör är introduktionen av kvävepreparat på hösten . Detta leder till det faktum att krysantemum kastar all sin styrka i att bygga upp grön massa. Som ett resultat blir växten mindre hård, dess rotsystem försvagas. I det här fallet kommer krysantemum inte att tåla vintern bra, det kan till och med dö.

Bild
Bild

Dessutom gör oerfarna trädgårdsmästare ofta tidig beskärning.

Detta är särskilt dåligt för sortväxter. I det här fallet blir blommorna mindre och mindre. Och det är också nödvändigt att välja rätt sorter i enlighet med klimatzonen där en person bor. Sammanfattningsvis kan vi säga det du kan spara krysantemum på vintern på olika sätt … Och om allt görs korrekt, kommer dessa vackra blommor att kunna tillfredsställa alla med sina vackra knoppar.

Rekommenderad: