Vit Astilba (35 Bilder): Beskrivning Av Höga Och Hybridsorter "Unic White", "Visions In White", "Deutschland" Och Andra. Plantera Och Lämna

Innehållsförteckning:

Video: Vit Astilba (35 Bilder): Beskrivning Av Höga Och Hybridsorter "Unic White", "Visions In White", "Deutschland" Och Andra. Plantera Och Lämna

Video: Vit Astilba (35 Bilder): Beskrivning Av Höga Och Hybridsorter
Video: Baltic Flipper Vit/Rosa 2024, Maj
Vit Astilba (35 Bilder): Beskrivning Av Höga Och Hybridsorter "Unic White", "Visions In White", "Deutschland" Och Andra. Plantera Och Lämna
Vit Astilba (35 Bilder): Beskrivning Av Höga Och Hybridsorter "Unic White", "Visions In White", "Deutschland" Och Andra. Plantera Och Lämna
Anonim

Vit astilba anses vara den vackraste blomman, som ofta används vid inredning av sommarstugor. Med hjälp av astilba kan du ursprungligen fylla båda mörka hörnen av trädgården och komplettera rabatterna, vilket ger dem ett speciellt utseende. Alla sorter av denna växt är krävande att ta hand om, så de kan enkelt odlas även av nybörjare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Vit astilbe tillhör släktet med fleråriga växter, Östasien anses vara sitt hemland. Idag växer dessa fantastiska blommor framgångsrikt i Ryssland, Japan, Nordamerika och många andra europeiska länder . Astilbes höjd kan vara olika, den varierar från 10 till 200 cm. Dvärgastilbe växer upp till 30 cm, underdimensionerad - upp till 50 cm och hög upp till 2 m. Dessutom, beroende på blomställningens form, växter är uppdelade i panikulära (de har grenar som går upp från huvudstammen och förkortas till toppen), pyramidala (stamprocesserna placeras vinkelrätt), hängande (på grund av flexibilitet och längd, processerna lutar till marken) och diamant- formade, som är uppkallade efter blomställningarnas form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna typ av prydnadsväxter kännetecknas av en frodig blomning som kan avnjutas nästan hela sommaren . Blommorna i den vita astilben är små i storlek, de samlas i blomställningar som ser ut som paniklar. Denna buske odlas bäst i trädgården, under träden, eftersom den föredrar skugga. I naturen kan astilbe hittas längs stranden av vattendrag, sumpiga platser och lövskogar.

Det är frostbeständigt, så det kräver inget skydd för vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

Idag kan många varianter av vit astilba ses till försäljning, med varje sort som skiljer sig åt i egenskaper och vårdbehov. De vanligaste sorterna av denna prydnadsbuske inkluderar följande.

" Unikt vitt ". Detta är en ny sort som uppfödts av uppfödare i Holland, dess största skillnad anses vara tät blomning, ihållande doft och kompakthet. Blomningen av denna astilba är lång, eftersom den börjar i mitten av sommaren. "Unique White" ser bra ut i landskapsdesign, där du behöver skapa en ljus bakgrund. Det rekommenderas att plantera denna sort i skuggade områden, eftersom bladen kan krulla på grund av exponering för direkt solljus. Du kan inte plantera en växt i en tät nyans, detta hotar att dess blomning blir för svag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visioner i vitt . Det är en mängd fantastisk skönhet, det kännetecknas av mjölkvita täta blomställningar som ser vackra ut mot bakgrunden av mörkgrönt lövverk med en bronsfärg. Denna hybrid Astilba klarar sig bra i omgivande ljus. Den är idealisk för både grupp- och enskilda planteringar på gräsmattor, stenhagar och mixborders. Denna sort föredrar att växa på loam. Växten, till skillnad från andra sorter, börjar blomma senare, men under denna period glädjer den ögat med frodiga blomställningar av en snövit nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

White Berry . Detta är en flerårig prydnadsväxt med ett kraftfullt rotsystem, där markdelen dör för vintern. Stammarna av "White Berry" är upprätt, bladen är snidade, glänsande, målade i en mörkgrön nyans. Busken växer vanligtvis i höjd och bredd upp till 50 cm. Växtens blomningstid är i juli, den varar ungefär en månad. I slutet av blomningen visas frukter (lådor med frön) på blomställningarna, som mognar under första halvan av september.

Bild
Bild
Bild
Bild

" White Senseishen ". Denna sort är idealisk för trädgårdar och kan planteras med andra stora buskar. Enstaka astilbe ser elegant ut bland barrträd. White Senseis löv är odelade, glänsande med en ljusgrön färg. Från juli till augusti blommar snövit blommor på buskarna, som samlas i pyramidala paniklar. Astilba av denna sort kan bli upp till 50 cm i höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Bella ". Växten blommar med apikala blomställningar, som består av vita genombrutna stjärnblommor. Med rätt vård börjar plantans blomningstid i juni och varar fram till augusti. Blomman kännetecknas av anspråkslös vård och frostbeständighet.

Lämplig för odling nära vattendrag och tätt planterade buskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Deutschland . Denna sort är utmärkt för odling i Moskva -regionen, eftersom växten är resistent mot kallt väder och inte kräver vinterskydd. En vuxen buske når en höjd av 60 cm. Den är täckt med mörkt grönt glänsande lövverk, över vilket ett lock av snövit blommor blommar under blomningen. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att odla växten i skuggan, eftersom den bleknar snabbt i solen. För att skapa en vacker häck från denna astilbe i landskapsdesign är det viktigt att följa plantningstekniken korrekt och lämna ett avstånd på 30 cm mellan buskarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de populära sorterna av vit astilba kan man också peka ut de som inte har en rent snövit nyans, utan en blandning av vitt med rosa, beige och gulaktigt. Väl beprövade sorter inkluderar japanska astilba Avalanche, Deutschland, Snowdrift, Diamant och Weisse Gloria . Till detta kan också läggas den framstående professor Vander Wielen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera och lämna

Vit astilba bör planteras utomhus och föredra områden med fuktig jord och tunn nyans. Det rekommenderas inte att plantera buskar på en solig plats, för på grund av den stora mängden ljus kan blomman snabbt blekna, blir dess lövverk snabbt gula i kanterna. Dessutom måste det vattnas ofta och för att skydda det från att torka ut ur jorden, täck det översta lagret med bark, halm och småsten. Innan du börjar plantera astilba måste du noggrant förbereda landningsplatsen, nämligen: gräva upp marken, ta bort allt skräp, ogräs och gödsla väl.

Plantering av blommor utförs vanligtvis från slutet av mars till början av maj, du kan också plantera växter på hösten, men i det här fallet måste tiden beräknas på ett sådant sätt att växten hinner bli starkare innan kallt väder. Djupet på planteringsgropen kan vara olika, det bestäms individuellt för varje astilbe, med hänsyn till rötternas storlek. Rotsystemet bör placeras fritt i hålet för att inte fördjupa busken för mycket; det rekommenderas att sätta en hydrogel på botten av hålet. Det kommer att hålla jorden fuktig.

Efter plantering bör växten vattnas rikligt, och ytan runt gropen ska mullas med torvflis eller torr bark.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter plantering bör växten vara välskött och ge den regelbunden vattning, befruktning och snabb beskärning. Dessutom, i de områden där astilba odlas, utförs dessutom mulching av jord. För att en blomma ska växa snabbt och behaga med frodig blomning måste den få ett komplex av spårämnen. Gödsel rekommenderas att appliceras 3 gånger under perioden maj till augusti: den första överdressingen bör bestå av flytande gödningsmedel som simulerar växttillväxt, den andra utförs under blomningen (organiska och mineraliska förband är väl lämpade), på hösten buskarna strös med ett lager aska för att säkerställa bättre blomning nästa år.

För att behålla det dekorativa utseendet bör astilbe trimmas med jämna mellanrum . Denna procedur sker i flera steg: första gången busken skärs av efter blomningen (den rengörs från torkade blomställningar), den andra - på senhösten eller våren innan nya skott dyker upp. Trots det faktum att vit astilba är en flerårig växt, dör dess markdel närmare vintern, så den måste också klippas av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla sorter av vit astilba kan växa utan transplantation i högst 10 år. För att busken ska blomma bra varje år och vara frodig, rekommenderas att transplantera minst en gång vart 3-4 år (terry astilba är särskilt krävande för detta). Detta är nödvändigt, eftersom växtens rhizom växer, det finns lite utrymme för det, så det visas ovanför jordytan och utsätts för de negativa effekterna av kallt väder på vintern och solen på sommaren.

Det är bäst att transplantera buskarna tidigt på våren eller hösten, för detta grävs de upp och delas upp i separata delar . Transplantationen är mycket enkel: planteringshålet förbereds preliminärt, det fylls med mineralgödsel, själva växten vattnas rikligt och planteras. För att fylla tomrummen mellan marken och roten är det nödvändigt att komprimera jorden, efter några dagar kommer busken framgångsrikt att rota och börja växa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Vit astilba kan reproducera på flera sätt. Vissa trädgårdsmästare föredrar att försåda den i en behållare och sedan plantera de redan erhållna plantorna i öppen mark. Det enda är att med denna reproduktionsmetod kan växten förlora sina dekorativa egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är mycket lättare att föröka en blomma genom spirande, detta anses vara det enklaste och snabbaste sättet.

För att göra detta, på våren, måste du skära av skott med en liten del av roten från unga buskar, strö snittet med aska (för läkning). De planteras på en plats som är befruktad med torv och transplanteras på hösten . Dessutom kan astilba också förökas genom att dela busken. För att göra detta bör du dela upp det i flera identiska delar, som var och en ska ha 3-5 knoppar. Bladen trimmas och plantorna planteras på en permanent plats, vattnas rikligt varje dag tills de rotar.

Rekommenderad: