Columnar Plum (24 Bilder): Sorter För Moskva -regionen Och Andra Regioner. Beskärning På Vår Och Höst. "Gul", "ryska" Och Andra Sorter. Plantera Och Lämna

Innehållsförteckning:

Video: Columnar Plum (24 Bilder): Sorter För Moskva -regionen Och Andra Regioner. Beskärning På Vår Och Höst. "Gul", "ryska" Och Andra Sorter. Plantera Och Lämna

Video: Columnar Plum (24 Bilder): Sorter För Moskva -regionen Och Andra Regioner. Beskärning På Vår Och Höst.
Video: american fantail pigeon 2024, April
Columnar Plum (24 Bilder): Sorter För Moskva -regionen Och Andra Regioner. Beskärning På Vår Och Höst. "Gul", "ryska" Och Andra Sorter. Plantera Och Lämna
Columnar Plum (24 Bilder): Sorter För Moskva -regionen Och Andra Regioner. Beskärning På Vår Och Höst. "Gul", "ryska" Och Andra Sorter. Plantera Och Lämna
Anonim

Plommon med en kolonnkrona dök upp under andra halvan av 1900 -talet i Amerika. Växtens ovanliga form och höga fruktbarhet lockade uppmärksamheten hos ett stort antal trädgårdsmästare, så sorten spred sig till olika länder, inklusive Ryssland. I den här artikeln kommer vi att beskriva mer i detalj utseendet på ett pelarplommon och också överväga egenskaperna hos dess plantering, vård och skydd mot skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

allmän beskrivning

Det säregna plommonets särart ligger i formen av sin krona: plantans grenar sträcker sig uppåt och bildar en levande kolonn. Till skillnad från spretiga träd, på vilka frukter växer kaotiskt, på ett snyggt, skördat plommon, täcker skörden tätt varje gren.

Den pelarplommon föddes inte artificiellt - den dök upp av en slump i en amerikansk uppfödares trädgård . Ägaren märkte att på ett av hans Macintosh -äppelträd, på grund av någon mutation, växte en av grenarna vertikalt. En speciell del av kronan hängdes tätt med mogna äpplen, så trädgårdsmästaren bestämde sig för att försöka föröka en ny sorts fruktväxt. Som ett resultat dök några år senare upp "Leader" -appelsorten med en krona formad till en kolumn. Efter att ha uppnått framgångar bestämde uppfödaren samma operation med andra fruktväxter, så kolumnerade päron och plommon föddes senare.

Plommon med en kolonnkrona tillhör underarten Almond och arten Pink . Plommonträd är vanligtvis mycket höga och har ett stort antal spridande grenar. Sådana växter bär bra, men det är svårt att ta hand om dem - de blir ofta sjuka och blir smittade av skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kolumnformade plommon skiljer sig från klassiska sorter på följande sätt:

  • låg stam - växten når högst 2–2,5 m i höjd;
  • glesa grenar - ett litet antal grenar, samlade i en snygg kolumn, underlättar vård och skörd;
  • grenarnas storlek - på grund av sortens särart har trädet inte tjocka grenar, så frukterna bildas på små grenar 14-25 cm långa, som kallas bukettgrenar;
  • antal frukter - under en säsong från ett pelarplommon kan du samla från 5 till 10 kg frukt.

Utbytet från ett litet, snyggt träd är mindre än från det klassiska spridande plommon, men den skördade kronan har sina betydande fördelar. Tack vare grenarnas speciella struktur kan trädgårdsmästare plantera mycket fler plommon i ett litet område . Många snygga träd med blygsam frukt kommer att resultera i mer avkastning än några få växande växter.

Det lilla trädet är väl upplyst av solens strålar, och de glesa grenarna ger pollinatörer lätt tillgång till nektar under blomningen . På marknaden nu kan du hitta flera sorter av en sådan växt: med gula, blå och lila-rödaktiga frukter. Den pelarplommon har också en nackdel - dess livslängd är kortare än för andra sorter.

Efter cirka 10 års liv börjar det åldras och frukthastigheten börjar sjunka. För att bibehålla skörden är det nödvändigt att regelbundet förnya trädgården och ersätta gamla växter med unga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över sorter

Varianter av små plommon med en kolonnkrona skiljer sig åt i mognadshastighet, fruktskugga och självbestämningsförmåga. Varje växt kräver också vissa förutsättningar för en hög fruktnivå, därför är det nödvändigt att välja en växtsort för varje region i landet. Vi föreslår att man tittar närmare på de bästa sorterna av dvärgplommon och deras egenskaper.

  • " Gul ". Huvuddragen i den gula plommon är dess tidiga mognad, eftersom de första mogna frukterna kan skördas i början av juli. Frukten växer till en ganska stor storlek, är rund, gul till färgen och har en sötaktig doft som påminner om honung. Den maximala trädhöjden är 2–2,5 meter. Gult plommon kan självpollinera, men med vissa svårigheter (kraftiga regn, infektion och sjukdomar) behöver det ytterligare metoder för pollinering. Växtens sort är resistent mot frost och sjukdomar, därför är den lämplig för plantering i Moskva -regionen, i Ural och i Rysslands centrum.
  • " Ryska ". En av de minsta typerna av kolonnavlopp: dess höjd är högst 1,8 meter. Mellansäsongens frukter - mognar i slutet av sommaren. Frukterna är lila-violetta till färgen och små i storlek (cirka 40 g varje frukt). Träd tillhör inte kategorin självpollinerad - för detta behöver de körsbärsplommon. Sorten är lämplig för Ural, Leningrad -regionen och Sibirien.
  • " Honung ". Sorten växer upp till 2–2, 3 m i höjd och bär frukt med ljusgul nyans. Frukterna är runda och väger cirka 50 gram. För pollinering behöver sorten andra typer av plommon: "Vengerka" och "Renklod Karbysheva". Honungsplommon är resistent mot sjukdomar och bittra frost, därför är den lämplig för odling i Moskva -regionen, Rysslands centrum och Sibirien.
  • " Befälhavare ". Trädet av denna sort växer upp till 2 meter i höjd, därför anses det vara dvärg. Fruktens hud är röd med en lila nyans, medan köttet är gult, saftigt och sött. Frukterna är bra både för färsk konsumtion och för konservering. Komandor -sorten är typisk för Leningrad -regionen och Moskva -regionen.
  • Ilska . Dvärgpelaren "Angers" bär frukt i slutet av juli och början av augusti. Frukter har en vinröd eller lila nyans. Medelvikten för varje plommon är 40 g. Frukter från ett sådant träd är bra att baka, eftersom de har en trevlig söt och sur smak. Bäst av allt, Angers -sorten slår rot och bär frukt i Ural.
  • " Kejserlig ". Sorten ger en skörd av stora plommon (upp till 55 g), varför trädgårdsmästare från hela världen älskar det. Det pelarformade trädet når högst 2 meter i höjd, så det är väldigt enkelt och bekvämt att plocka frukten. Frukterna är blå, brunröda och lila-vinröda, och alla har en distinkt söt smak och mjuk konsistens.

Variety "Imperial" kan planteras i förorterna och Leningrad -regionen, eftersom växten är mycket förtjust i fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Dvärgplommon med en kolonnformad krona behöver inte ovanliga planteringstekniker - de är opretentiösa och kräver inga speciella förhållanden. För att plantera ett träd i öppen mark är det tillräckligt att följa standardvårdsrekommendationer, som för klassiska plommon: välj en stark och frisk planta, lossa jorden regelbundet efter plantering och vattna den korrekt. Låt oss titta närmare på tre viktiga nyanser när vi skapar en plommonträdgård.

  • Tid på året för avstigning . I de södra delarna av landet är det nödvändigt att plantera pelarväxter på hösten och i de norra regionerna och i Ural - på våren, efter att snön smälter och nattfrosten slutar.
  • Plats . Träd i Pink-familjen älskar solljus och bör planteras i väl upplysta områden. Den mest lämpliga jorden är med en grundvattennivå från 1,5 till 1,7 m djup.
  • Landningsteknik . Forma en hålrad 35–40 cm djup med minst 60–70 cm mellanrum. Bredden mellan raderna ska vara från 1 till 1,5 m. Placera 2,5–3 kg humusrik jord i botten av varje hål (plantering kemi kan inte användas: det kommer att bränna unga rötter). Placera plantan försiktigt i hålet, räta ut rötterna och täck det fria utrymmet med ren jord. Som ett resultat bör platsen där roten passerar in i stammen stiga 2–4 cm över marknivå.

Omedelbart efter plantering kan plommonen vattnas med en lätt tillväxtstimulerande lösning. Till exempel "Heteroauxin" eller "Kornevin" utspätt i vatten. Efter 2-3 veckor måste de adopterade plantorna vattnas om med lösningen och noggrant observera proportionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Under årens arbete med fruktträd har trädgårdsmästare hittat enkla metoder för att odla en rik skörd. För att din trädgård ska bära frukt väl är det tillräckligt att följa några enkla vårdregler.

Vattning

Det bästa av allt är att dvärgträd från Pink -familjen växer och bär frukt i måttligt fuktig jord, och växter är också väldigt förtjusta i regelbunden vattning. De behöver riklig jordfuktighet en gång i månaden i tre säsonger: vår, sommar och höst . Om vädret är varmt och torrt under en längre tid bör vattningen göras oftare.

Bild
Bild

Toppdressing

För att plommonträdgården ska vara frisk, ge en riklig skörd och frukterna är saftiga och välsmakande, är det mycket viktigt att ge växterna matning korrekt och i tid. Oftast använder trädgårdsmästare en urea -lösning för att befrukta jorden: 50 g av ämnet löses i 10 liter vätska och plantorna vattnas med den färdiga blandningen. Varje träd förbrukar cirka 2–2,5 liter vatten med extra matning. Under det första året efter plantering måste toppdressing utföras 3 gånger:

  • den första - på våren, omedelbart efter knopparnas utseende;
  • den andra - två veckor efter den första vattningen;
  • den tredje - 14 dagar efter den andra befruktningen av jorden med en blandning av urea och vatten.

Om en ung planta börjar blomma under det första året är det nödvändigt att ta bort alla blomställningarna innan frukten sätter sig . En ung växt kommer inte att klara växande frukter - den dör om de första blommorna inte plockas.

Under tre år kommer den pelarformade plommon att livnära sig på den befruktade jorden som läggs under plantering, så ingen extra matning krävs. Under det fjärde levnadsåret är det dags för regelbunden befruktning av jorden en gång per säsong:

  • på våren befruktas jorden med kväve;
  • under den varma sommaren tillsätts en lösning med kalium under träden;
  • på hösten ska toppdressing innehålla fosfor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Det är väldigt lätt att bilda kronan på en dvärgplommon, för det finns initialt inte så många extra grenar på den. Det rekommenderas att trimma trädet på våren - innan knopparna dyker upp på det . En vårfrisyr är det minst skadliga för växten, så detta beskärningssystem är lämpligt även för nybörjare.

Det kommer att ta väldigt lite tid att korrekt trimma kolonnkronan - du behöver bara ta bort de trasiga och torra kvistarna . Formationen inkluderar också att klippa av några extra skott som stör utvecklingen av fruktgrenar. Träd behöver inte höstklippning - alla nödvändiga manipulationer utförs på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kompostering

Efter att ha planterat plantor i öppen mark kommer det att ta lite tid för dem att ta upp och anpassa sig till den nya miljön. Att optimera förhållandena kommer att hjälpa ett speciellt täckning av jorden - mulching . Att täcka jorden med ett skyddande lager förhindrar tillväxt av ogräs, plantor dör av extrema temperaturer, uttorkning och vattenobalans.

Den mest lämpliga mulch för fruktträd är kompost från sågspån och små flisar . Materialet måste läggas runt trädstammen på våren, golvets tjocklek bör inte överstiga 7–9 cm. Under säsongen kommer mulch att ha en positiv effekt på jordens skick och ge fruktträdet användbara spår element som ett resultat av sönderdelningen av naturliga råvaror. Förutom sågspån och flis kan blandningar av olika material som trädbark, löv, gräsklipp, halm och papper användas som mulch.

Varje typ av mulching förutsätter en annan tjocklek på det skyddande skiktet, till exempel bör mulching med bark vara från 5 till 10 cm tjockt och med papper - högst 0,5 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

De första åren efter plantering är alla fruktplantor svåra att tolerera kylan, så även frostbeständiga unga dvärgplommon måste skyddas från nedkylning före vintern. Procedurerna utförs efter den senaste höstvattningen. Unga träd skyddas på flera sätt:

  • toppdressing - en näringslösning som innehåller fosfor och organiska gödningsmedel hjälper plommon att överleva vintern lättare;
  • skydd med organiska material - innan kallt väder börjar runt stammen är det nödvändigt att sönderdela nålarna (det kommer att skydda plantorna från gnagare) och ett lager av organiska material, bestående av hö och fallna löv (förhindra frostskador och död av rötter);
  • snötäcke - metoden används i särskilt snöiga vintrar och trampar ner den extra insamlade snön runt träden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Columnar Plum är en mycket sjukdomsresistent sort, men även den kan bli sjuk om dess rötter eller krona har skadats. Om tecken på sjukdom eller skadedjur angrepp uppträder, agera snabbt. Kolla in de vanligaste sjukdomarna hos fruktträd för att känna igen och bota trädgårdsväxter i tid.

  • Kokkomykos . Orsaken är för mycket fukt i jorden. Vid sjukdom blir plantans löv täckta med röda fläckar och börjar falla av. För att stoppa sjukdomen, förbered en lösning av kopparoxiklorid eller Bordeaux -vätska, använd sedan en sprayflaska för att spraya alla träd som är infekterade med kokkomykos.
  • Clasterosporium sjukdom . Med clotterosporia visas bruna cirklar på plommonbladen och bränner dem igenom och igenom. Den skyldiga till denna process är patogena svampar. För att stoppa spridningen av symtom, använd Topsin-M, följ noga instruktionerna från instruktionerna.
  • Gommoz . Om trädbarken på stammen och grenarna efter vintern är täckt med tjärdroppar, blir plommonen sjuka av gommos. Orsakerna till sjukdomen är flera faktorer samtidigt: hypotermi, överflödig fukt och för mycket gödselmedel. Växter härdas genom sprutning med en 1% lösning av kopparsulfat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skörd och lagring

För varje sort sker skörden vid olika tidpunkter, beroende på egenskaperna hos den särskilda sorten och platsen för dess plantering. De flesta träd som planteras i södra landet börjar bära frukt i juli eller ännu tidigare, och i de norra regionerna visas mogen frukt inte förrän i augusti.

Tidiga och mitten mogna plommon skördas av trädgårdsmästare inom några veckor på grund av att mognad sker gradvis. Senfrukter skördas vanligtvis på en gång, eftersom de mognar samtidigt. Det säkraste sättet att testa mognad är att smaka på plommonen. Frukter kan få en vacker färg innan de mognar, så du kan inte styras av färg. Här är några tips från trädgårdsmästare för skörd av plommon:

  • det är bättre att ta bort frukter i torrt väder;
  • skörda grödor som kommer att lagras, säljas eller transporteras över en lång sträcka, samla ihop med benen: detta förhindrar för tidig förstörelse från skador på huden;
  • börja skörda från de nedre grenarna, flytta gradvis från grenarnas ändar till stammen, ta sedan bort frukten från toppen av kronan med samma metod.

För att hålla mogna plommon under lång tid, ta försiktigt bort frukterna för att inte skada den skyddande vaxbeläggningen. Förbered låga trälådor för frukt med papper i botten och lägg försiktigt i frukten i dem direkt under skörden. Förvara behållare vid temperaturer mellan 1 ℃ och 3 ℃.

Rekommenderad: