Skydd Av Krysantemum För Vintern: Hur Man Håller Dem Utomhus Under "kupolen"? Vintrar Under Marken

Innehållsförteckning:

Video: Skydd Av Krysantemum För Vintern: Hur Man Håller Dem Utomhus Under "kupolen"? Vintrar Under Marken

Video: Skydd Av Krysantemum För Vintern: Hur Man Håller Dem Utomhus Under
Video: Övergång. Jag hittade något skrämmande i min farbrors hus. Gerald Durrell 2024, Maj
Skydd Av Krysantemum För Vintern: Hur Man Håller Dem Utomhus Under "kupolen"? Vintrar Under Marken
Skydd Av Krysantemum För Vintern: Hur Man Håller Dem Utomhus Under "kupolen"? Vintrar Under Marken
Anonim

Krysantemum kallas ofta höstens drottning. Detta är helt sant, eftersom det blommar vid den tiden på året när bladen redan faller och hela naturen "somnar". Krysantemum är inte rädd för novemberkylan, och vissa sorter tål även svåra frostiga vintrar. För att krysantemumbuskarna inte ska skada vare sig frost eller plötsliga temperaturförändringar är det bäst att täcka de flesta sorterna i god tid.

Bild
Bild

Hur man ökar täckskiktet?

Det kommer inte att vara svårt att bevara övervintrande krysantemum på det öppna fältet. Det första steget är att förbereda dem. Inledningsvis måste du skära buskarna och lossa marken försiktigt runt busken . Detta måste göras noggrant så att det inte bildas gropar runt dem, eftersom detta kan leda till ackumulering av vatten i dem. Sedan kan du starta skyddsprocessen. I områden där vintrarna är ganska milda och snöiga, bör ett tjockt lager av mulch användas för täckning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som förberedelse för mulchprocessen skärs stjälkarna av krysantemum så att bara 10 centimeter av busken återstår över marken. Det finns ingen anledning att tycka synd om växten, för på våren kommer den snabbt att återhämta sig.

Bild
Bild

Sedan kan du börja täcka. Lägg mulchskiktet så att det täcker plantan helt . Detta kommer att vara tillräckligt för en bekväm övervintring av krysantemum. Men om ägarna är mycket oroliga för dess säkerhet kan du täcka busken ovanpå med ett tunt lager grangrenar eller sågspån.

Bild
Bild

Funktioner för förvaring under marken

Ett av de enklaste och mest intressanta sätten att göra ett skydd för krysantemum för vintern är att skapa en övervintringsplats precis under jorden. Detta alternativ är dock endast acceptabelt i de regioner där snötäcket är ganska stort. Den valda marken ska inte heller översvämmas.

För att komma igång är det nödvändigt att gräva ett dike i förväg, vars djup ligger inom 50–90 centimeter . Så snart de första frosten börjar, måste krysantembuskarna grävas upp, sedan klippas och först placeras i en förberedd dike. Hela utrymmet i diket måste fyllas med skördade och torkade förfallna löv eller torrt sågspån. Skiktet ska nå marknivån.

Bild
Bild

Allt detta måste dessutom täckas antingen med tjock kartong eller skiffer eller med vanliga torra brädor. Ovanifrån måste allt täckas med plastfolie . Det är värt att notera att det är mycket viktigt här att se till att det inte finns fukt i diket, annars dör blommorna helt enkelt vid våren. Så snart snön smälter på våren måste vallgraven öppnas omedelbart. Du behöver inte rusa för mycket, allt måste göras gradvis och ta bort bladen lager för lager.

Därefter måste buskarna placeras på en varm plats . Med början av varmt väder kan de planteras om i marken. Faktum är att denna metod är ett alternativ till övervintring i en källare eller källare. Blommor som omfattas på detta sätt håller sig mycket bra, eftersom metoden är tidstestad.

Vintrar under "kupolen"

Denna typ av skydd anses vara mer effektiv, eftersom den kan skydda blommor även från svåra frost. Arrangemanget av sådana vinter "bostäder" beror emellertid helt på planen för plantering av krysantemum.

Bild
Bild
Bild
Bild

För separat planterade buskar är det nödvändigt att göra individuella strukturer . Blommans stjälkar behöver inte klippas för lågt. De måste dras in i en slags "kokong" och sedan försiktigt pressas till marken. En buske fixerad i denna form måste täckas med allt material som kan hålla värmen. Sedan kan busken överläggas med tegel, och ett ark plywood eller skiffer kan placeras ovanpå.

Så snart snön faller måste den kastas över det färdiga skyddet för att skapa ytterligare värmeisolering.

Bild
Bild

För blommor planterade i en rad kan du göra en tunnelstruktur, som kommer att fungera som ett skydd för dem . Detta kommer att kräva bågar som är fixerade över buskarna på samma avstånd. Du måste knyta lamellerna till dem. Den färdiga ramen är täckt med valfritt material, helst elastiskt.

Rekommendationer

Trots att denna blomma är anpassad för kallt väder kan inte alla typer av krysantemum överleva vintern utomhus. Endast koreanska sorter av krysantemum eller ryska hybridsorter är lämpliga för detta. Bland dem är följande särskilt populära:

  • kantkrysantemum "Slavyanochka" med rosa färg;
  • blommor av sorten "Multiflora", som har en sfärisk form;
  • ljus lila krysantemum "Etna" med nålliknande kronblad;
  • stora blommor av rödorange nyans "Tom Pierce";
  • ljusorange krysantemum "Golden Fleece";
  • höga blommor av Anastasia Green, med en ljusgrön färg;
  • flerårig växt "Rosa kamomill";
  • sen krysantemum med nålliknande kronblad "Spray av champagne".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

8 bilder

Om du inte vill slösa tid på att gömma krysantemum är det bäst att välja sådana blommor för din trädgård.

Men oavsett vilken sort som väljs måste alla krysantemum fortfarande förberedas för vintern. Här är en liten lista över verk som bör uppmärksammas under hösten.

  1. Först och främst måste växterna kontrolleras för förekomst av svampinfektioner eller skadedjur . Om de är det, måste du definitivt bearbeta dem noggrant, eftersom friska buskar kommer att klara vintern mycket bättre. Detta gäller för alla sorter, utan undantag.
  2. Därefter måste krysantemum "vattnas" med kaliumfosforförband . Det är bäst att använda det välkända gödningsmedlet "Kaliummonofosfat", som kommer att stärka rotsystemet, samt öka frostmotståndet hos växter.
  3. Så snart det första kalla vädret sätter igång kan du börja trimma krysantemumbuskarna . Deras höjd beror på det valda skyddsalternativet.
  4. Eftersom det inte finns någon bestämd idealisk tid för skydd, är det värt att bara fokusera på väderförhållandena . Täck inte över krysantemum för snabbt. Vi måste låta dem temperera lite. Så växterna kommer att kunna övervintra bra, oavsett vilken metod för skydd.
  5. Använd inte olika trädgårdsrester för att skydda blommor från kylan .såsom ogräs, torra kvistar eller halm, som rekommenderas av några oerfarna trädgårdsmästare. Allt detta måste brännas, för det är i en sådan kull som olika skadedjur sätter sig.
  6. För krysantemum är mikroklimatstabilitet mycket viktigt . Vid plötsliga temperaturförändringar kanske de helt enkelt inte överlever till våren. Därför måste du se till att skyddet är pålitligt skyddat från temperatur- och fuktighetsförändringar.
Bild
Bild

Sammanfattningsvis kan vi säga det att ta hand om krysantemum på hösten är inte en så svår process, även om en nybörjare tar över . Det viktigaste är att följa reglerna och välja bra material för att täcka buskarna. Och om trädgårdsmästaren inte har tid för detta är det bättre att gräva upp krysantemum och placera dem i källaren eller källaren. Där kommer de definitivt att leva fram till nästa säsong.

Rekommenderad: