Astilba -blad Torkar Och Krullar: Vad Ska Jag Göra Om Kanterna På Astilba -blad Torkar I Trädgården? Orsaker Och Behandling

Innehållsförteckning:

Video: Astilba -blad Torkar Och Krullar: Vad Ska Jag Göra Om Kanterna På Astilba -blad Torkar I Trädgården? Orsaker Och Behandling

Video: Astilba -blad Torkar Och Krullar: Vad Ska Jag Göra Om Kanterna På Astilba -blad Torkar I Trädgården? Orsaker Och Behandling
Video: Adrians trädgård: Plantera en häck 2024, Maj
Astilba -blad Torkar Och Krullar: Vad Ska Jag Göra Om Kanterna På Astilba -blad Torkar I Trädgården? Orsaker Och Behandling
Astilba -blad Torkar Och Krullar: Vad Ska Jag Göra Om Kanterna På Astilba -blad Torkar I Trädgården? Orsaker Och Behandling
Anonim

Astilba är en av de sällsynta grödorna som pryder de mörkaste delarna av trädgården, placeras under barrträd och fruktträd. Denna blomma kan stå ut med vilken jord som helst, men när det odlas kan vissa problem fortfarande uppstå. Ibland börjar plantans blad att krypa ihop och bli gula - det här är ett farligt tecken .om återupplivningsåtgärder inte vidtas i tid dör astilba snabbt.

Bild
Bild

Tecken på sjukdom

Astilba är en flerårig trädgård med panikulära blomställningar; kulturen är mycket populär inom trädgårdsarbete. Friska buskar ser väldigt dekorativa ut, blommar länge och praktfullt - en sådan växt anses med rätta vara en av platsens huvuddekorationer. Att växten är sjuk kan bedömas utifrån följande tecken:

  • gulning av löv - om färgen på 2-3 blad har ändrats bör detta inte skrämma dig, men massiv gulning leder oftast till snabb torkning och vissning av busken;
  • förändring i färg och vridning av bladplattor - i detta fall blir stjälkarna tunnare och bladen lindade i ett rör;
  • som regel åtföljs torkning och deformation av löv av en avmattning av den aktiva tillväxten av astilba, dålig blomning och till och med dess fullständiga frånvaro; blomstjälkar kan försvinna i ett år, men det händer att knopparna inte bildas flera år i rad.

Viktig! Om du inte uppmärksammar alla ovanstående tecken, dör växten snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker

Det finns många anledningar till varför astilba torkar och bladen krullar, men oftast ligger problemet i bristen på näringsämnen i jorden. Astilba kännetecknas av en ökad efterfrågan på jordens kemiska sammansättning, därför är det nödvändigt att omedelbart öka utfodringen när bladens utseende ändras . Det är dock inte heller värt att dras med befruktning - komplexa preparat måste användas i volymen och i den koncentration som anges i instruktionerna. Annars kommer du helt enkelt att bränna busken. För att förstå orsakerna till torkning och lockning av bladen måste du undersöka rötterna: om du ser ruttna eller uttorkade områden i rotsystemet betyder det att din buske har stött på svamp- eller virusinfektioner eller blivit ett offer av skadedjur i trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast påverkas växten av en av flera infektioner.

Rotröta eller fusarium Är en markpatogen som ofta infekterar blommande växter. Svampen orsakar ruttning av rotsystemet, som ett resultat får de gröna delarna av växten inte vatten och näringsämnen i den nödvändiga volymen. Som ett resultat börjar bladen deformeras och torkar sedan upp och faller av. Vanligtvis infekterar svampen busken under förhållanden med hög luftfuktighet, så oftast förekommer rotröta på blommor som odlas i lågland eller i områden med ett högt grundvattensbord. Stagnation av vatten hämmar växtens tillväxt, medan ju svagare astilben är desto mer aktivt kommer svampen att spridas. Rotröta märks av en gulgrå blomning på rötterna. Den ligger länge i marken på resterna av vissna växter och kan överföras med planteringsmaterialet.

Bild
Bild

Fläckig mosaik är en viruspatologi som orsakar en förändring i färgen på bladplattor, deras vridning och deformation. Bruna fläckar finns vanligtvis vid kanterna, men ibland kan de ses i mitten av bladet. Om du vid de första tecknen på skada inte börjar behandla blomman, torkar växten mycket snabbt på roten. Bakteriell upptäckt är en av de farligaste infektioner som utvecklas snabbt: först visas svarta fläckar på bladen och efter några dagar torkar blomman.

Bild
Bild

Fytoplasmasjukdomar - den största smutsigheten hos sådana patologier är att de manifesterar sig omedelbart, därför köper trädgårdsmästare ofta en redan påverkad växt. Sjukdomen är ganska allvarlig och svår att bota; endast starka växter med hög immunitet, som odlades i enlighet med alla krav på jordbruksteknik, kan motstå den.

Bild
Bild

Kontrollmetoder

Om du upptäcker att blomman är sjuk kan du inte tveka, kampen mot infektionsorsaken bör startas så tidigt som möjligt. Oftast rekommenderas det att man använder sprutning för att återuppliva en blomma. Bearbetningen utförs från en sprayflaska, du kan köpa den i en järnaffär, eller så kan du göra den själv med valfri schampobehållare. För att behandla kulturen från svamp-, bakterie- och virusinfektioner används följande läkemedel:

  • Bordeauxvätska - ett mycket effektivt botemedel mot alla typer av svampar;
  • kopparinnehållande lösningar - kopparsulfat är mycket effektivt, det låter dig stoppa den snabbaste utvecklingen av rotröta av bakteriell natur;
  • kaliumpermanganat - kaliumpermanganat används för desinfektion och desinfektion av rötter som har börjat ruttna;
  • industriella insekticider - är mycket effektiva i de sena stadierna av infektion, liksom när växten skadas av trädgårdsskadegörare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur

Curling och vissning av astilba -blad kan vara associerat med skadedjurs aktivitet. Det finns ofta fall då skador leder till blommans fullständiga död.

  • Slarvigt öre - denna insekt lägger sina larver på unga skott och i bladaxlar och omger dem med täta skummande sekret, genom vilka även bekämpningsmedel inte tränger in. Det är av denna anledning som det är omöjligt att bli av med skadedjur med fungicider. Det enda sättet är att samla alla insekter och deras larver för hand, och först sedan bearbeta dem med Karbofos, Conform eller Rotor.
  • Jordgubbsnematod - detta trädgårdsskadegörare påverkar de känsliga bladen av ung astilbe. De drabbade områdena krullar, gulaktiga fläckar visas på dem, med tiden ändras deras färg till brunt. Berörda växter torkar snabbt, blir deprimerade, bildandet av peduncles slutar. Det är omöjligt att bli av med jordgubbsnematoden; när de första tecknen på sjukdomen uppträder bör astilbe röjas upp och brännas. Annars kommer skadedjuret snabbt att spridas till närliggande buskar och förstöra hela blomsterträdgården.
  • Gallnematod - ett farligt skadedjur som påverkar växtens rotsystem. Astilba börjar växa långsamt, bladen torkar och faller av och blomningen slutar. Om du misstänker att dina växter har stött på en rotmasknematod måste du tyvärr gräva upp och förstöra busken och behandla marken med en fungicidlösning, det är omöjligt att rädda en sådan blomma.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra bekämpning av trädgårdsskadegörare bör tomten runt blomträdgården ströas med aska då och då. Förresten, detta är inte bara ett effektivt antiseptiskt medel, utan också ett bra gödningsmedel som innehåller höga halter kalium, vilket är så nödvändigt för en frodig och lång blommande buske. Om insekter har ockuperat astilba kan du bli av med dem med hjälp av tobaksrökning . För profylax kan en liknande behandling utföras då och då - astilba tolererar tobaksrök väl. För proceduren används tobaksblad, torkas och males till damm.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Vid vård av astilba är förebyggande av sjukdomen oerhört viktig. För att skydda din växt mot skador bör du följa följande rekommendationer:

  • köpa plantor uteslutande från plantskolor med ett gott rykte - planteringsmaterial som köps från händer är ofta infekterade;
  • skadade och sjuka områden av blomman måste tas bort och brännas;
  • efter transplantation bör astilba undersökas då och då, särskilt under buskens blomningstid, undersökningen bör vara särskilt försiktig;
  • odla inte astilba på samma plats under lång tid;
  • plantera inte buskar nära angripna trädgårdsodlingar.

Viktig! Du bör vara medveten om att många patogena mikroorganismer - virus, liksom bakterier och insektslarver, lever i torv och gödsel, så dessa gödningsmedel kan endast köpas på säkra platser.

Bild
Bild

Om du följer dessa enkla förebyggande åtgärder kan du undvika de flesta astilba -sjukdomarna. Var säker, växten kommer att tacka dig för att du har tagit hand om en lång och lång blomning.

Rekommenderad: