När Ska Man Transplantera Astilbe? Regler För Transplantation Av Astilba På Sommaren, Våren Och Hösten Till En Annan Plats, Transplantationstid För Blommande Astilba

Innehållsförteckning:

Video: När Ska Man Transplantera Astilbe? Regler För Transplantation Av Astilba På Sommaren, Våren Och Hösten Till En Annan Plats, Transplantationstid För Blommande Astilba

Video: När Ska Man Transplantera Astilbe? Regler För Transplantation Av Astilba På Sommaren, Våren Och Hösten Till En Annan Plats, Transplantationstid För Blommande Astilba
Video: Jonathan, 15, dog i väntan på organdonation 2024, Maj
När Ska Man Transplantera Astilbe? Regler För Transplantation Av Astilba På Sommaren, Våren Och Hösten Till En Annan Plats, Transplantationstid För Blommande Astilba
När Ska Man Transplantera Astilbe? Regler För Transplantation Av Astilba På Sommaren, Våren Och Hösten Till En Annan Plats, Transplantationstid För Blommande Astilba
Anonim

Astilba är en vacker och lättskött staude, som kännetecknas av en stor sort och ett stort färgområde av blomställningar. Hon kommer utan tvekan att dekorera vilken komposition som helst med sina ovanliga blommor, men för att bevara det dekorativa utseendet behöver växten periodisk transplantation.

Bild
Bild

När krävs en transplantation?

På ett ställe, utan transplantation, kan en flerårig växa upp till 10 år. Men erfarna blomsterhandlare rekommenderar att man planterar om astilba till en annan plats vart fjärde år för att bibehålla frodig blomning.

Växtens rotsystem ökar årligen med 4-5 cm och på 3-4 år växer det så mycket att det inte finns tillräckligt med utrymme för rötterna, vilket resulterar i att de hamnar på markytan.

Bild
Bild

Den resulterande exponeringen av rötterna kan leda till negativa konsekvenser för blomman:

  • vegetativa knoppar kommer att lida;
  • blomningen kommer att förvärras;
  • rotrot kommer att dyka upp;
  • mottaglighet för skadedjur kommer att öka;
  • växtens död kommer.

Dessutom tar astilbas kraftfulla rotsystem på fyra år helt och hållet alla tillgängliga näringsämnen från jorden, vilket tömmer och tömmer det. Det finns ingen anledning att fördröja transplantationen, annars blir de gamla rötterna för svåra att separera , vilket kommer att komplicera processen, och själva växten blir svår och tar lång tid att anpassa sig till en ny planteringsplats.

Bild
Bild

Vilken tid ska man välja?

Astilba är en opretentiös växt, den kan transplanteras när som helst under sommarsäsongen … Ofta märker trädgårdsmästare i juni eller juli att en blommande buske har vuxit för mycket och täpper till angränsande plantager. Då är det bättre att utföra transplantationsprocessen på sommaren, utan att vänta på hösten. Detta måste göras mycket försiktigt och noggrant, noga se till att en jordklump inte separerar från växten och vattna den sedan rikligt.

Bild
Bild

Den mest optimala tiden att byta planteringsplats för en vuxen växt är höst . I de södra delarna av Ryssland är det bättre att starta detta förfarande i oktober, i Moskva -regionen och mittfältet - under det första decenniet i september, i de norra delarna av landet - i slutet av augusti.

Efterlevnaden av tidsfristerna kommer att göra det möjligt för växten att anpassa sig till det förestående temperaturfallet, enkelt uthärda vinterperioden och inte förlora sina dekorativa egenskaper.

På våren är det mer önskvärt att bara transplantera de arter av stauder som blommar under andra halvan av sommaren och september. En bra tid för en vårtransplantation är andra halvan av april-början av maj. För att växten ska blomma under samma säsong måste den ge riklig vattning.

Bild
Bild

Metodbeskrivning

När du väljer en plats för transplantation bör du ta hänsyn till blomningstiden för en viss astilba -sort. Tidiga (mjukrosa syster Theresa, djuprosa Rheinland, japanska Koln, vita Weisse Gloria) och senblommande representanter (mjuk lila Pumila, korall Straussenfeder, lila röd Aphrodite) trivs både i solen och i skuggan. Astilba, som blommar mitt på sommaren (ljus Rubin, krämig Pich Blossom, koreanska Astilbe koreana), föredrar mer skuggiga hörn av trädgården.

Den fleråriga är krävande för jorden, men för en längre och frodig blomning behöver den ofta vattnas. Känns bra nära vattenförekomster, eftersom det finns en möjlighet att ladda med grundvatten nära dem.

När du transplanterar och delar busken på hösten bör du lämna minst 5-6 knoppar på den för att växten ska klara vintern bättre. Det rekommenderas att klippa bladen och lämna bara stjälkarna.

Bild
Bild

En växt vid 3-4 års ålder för transplantation och reproduktion med delningsmetoden kan enkelt delas upp för hand. Om en kraftfull rhizom har bildats är det bättre att ta hjälp av en spade. Marken för en ny plats bör förberedas i förväg och tillsätt humus.

Planteringsstadier

Förberedelse av planteringshål . När du transplanterar flera exemplar måste du gräva hål till ett djup av 15-20 cm, diametern ska vara 2 gånger större än växtens rötter. Avståndet mellan dem för lågväxande sorter bör lämnas på 25-30 cm, för långa arter-50-55 cm.

Bild
Bild

Landning . Häll en liten mängd komplext gödningsmedel 30-40 g i botten av varje hål (Kemira-Horti-2 är bättre), du kan lägga till en handfull benmjöl och blanda dem med marken. Häll ut en hink med vatten och vänta tills vätskan sugs in i jorden. Skaka av jorden lätt från roten av växten och sänk den i hålet. Komprimera jorden och lägg till lite jord ovanpå igen.

Bild
Bild

Vattna rikligt, även om jorden är fuktig . Detta för att förhindra att luftfickor bildas runt anläggningen.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Astilba är väldigt lättskött . Det huvudsakliga underhållet och vården reduceras till tidig riklig vattning. I avsaknad av fukt förlorar växten sina dekorativa egenskaper och ser slarvig ut. Bladen börjar vissna och blommorna minskar märkbart i storlek. För bättre växtutveckling och förlängning av blomperioden kan gödning med komplexa gödningsmedel utföras.

På våren rekommenderas att mata den fleråriga med kvävetillskott. De bidrar till att snabbt växa fram nya lövverk.

Bild
Bild

Blommande i genomsnitt 30-40 dagar , även om vissa sorter kan blomma under hela sommaren och under det första decenniet i september. Torkade blommor måste tas bort omedelbart så att växten ser estetiskt tilltalande och välskött ut.

Under bildandet av knoppar behöver buskarna fosforspårämnen, och i slutet av blomningen, kalium. Deras introduktion ökar inte bara tillväxten av friska stjälkar och blomställningens prakt, utan stimulerar också bildandet av bördiga frön. En tid efter applicering av toppdressing (medan fukt kvarstår) bör jorden nära växterna försiktigt lossa, medan du försöker att inte skada rhizomen.

Bild
Bild

Flerårig är vinterhårdhet, tål kyla bra, men är känslig för vårens temperaturförändringar , eftersom det tenderar att snabbt ställa in sig på växtsäsongen. När frost uppstår efter uppvärmning är det värt att täcka fleråriga med grangrenar, gammalt lövverk, torra grenar eller täckmaterial.

Astilba lockar blomsterodlare också av det faktum att det är nästan okarakteristiskt för henne att bli utsatt för sjukdomar och skadedjur . Det är extremt sällsynt att rötterna hos vissa sorter faller under för rotmasknematodens nederlag. Förberedelserna för bekämpning av skadedjur är ineffektiva, därför bör den sjuka busken förstöras tillsammans med en del av jorden så att det senare inte kommer att bli några bedrövliga upprepningar. Växter ska inte planteras på denna plats på 1-2 år.

Tillväxten av en flerårig kan också bromsa när en slobberande slant äter sitt lövverk. Det finns bara en kontrollåtgärd - manuell insamling av insekten från bladen.

Bild
Bild

För att jorden ska behålla sin bördighet längre, mellan buskarna i astilba måste det täckas med tallnålar eller ruttnat lövverk … Om rhizomen exponeras i en relativt ung växt (om den inte är planerad att transplanteras), bör den strös med ett lager bördig jord. Var noga med att upprepa proceduren för att lägga mark till basen på hösten (före slutet av sommarstugasäsongen).

Astilba är i perfekt harmoni med de flesta trädgårdsodlingar och kommer utan tvekan att dekorera alla platser eller lokala områden . Det är helt anspråkslöst att ta hand om, och en snabb transplantation hjälper till att bevara sin skönhet och förlänga dess lyxiga blomning.

Rekommenderad: