Astilboides (32 Bilder): Arter Av Astilboes Lamellar, ört För öppen Mark, Plantering Och Vård, Beskrivning Av Blommor

Innehållsförteckning:

Video: Astilboides (32 Bilder): Arter Av Astilboes Lamellar, ört För öppen Mark, Plantering Och Vård, Beskrivning Av Blommor

Video: Astilboides (32 Bilder): Arter Av Astilboes Lamellar, ört För öppen Mark, Plantering Och Vård, Beskrivning Av Blommor
Video: Астильбоидес пластинчатый выращивание и уход в открытом грунте 2024, Maj
Astilboides (32 Bilder): Arter Av Astilboes Lamellar, ört För öppen Mark, Plantering Och Vård, Beskrivning Av Blommor
Astilboides (32 Bilder): Arter Av Astilboes Lamellar, ört För öppen Mark, Plantering Och Vård, Beskrivning Av Blommor
Anonim

Landskapsdesign är en populär trend inom landskapsarkitektur, som blir mer och mer efterfrågad och populär varje år. Specialister inom detta område är involverade i landskapsarkitektur, inte bara privata angränsande territorier, utan även stadsparker och gränder . Uppfödares och botanisters långa och noggranna arbete har lett till att ett stort antal sorter prydnadsväxter har uppstått, varav de flesta föredrar bördiga och soliga områden.

Bild
Bild

Att dekorera ett område som ligger i skuggan större delen av dagen är ingen lätt uppgift . Det kan vara mycket problematiskt att hitta blommor för ett visst område. Det är i sådana fall som blomsterhandlare rekommenderar att uppmärksamma den ovanliga Astilboides -växten, som inte bara älskar skugga och fukt, utan också överraskar med storleken på sina blad och blommornas utseende.

Bild
Bild

Beskrivning

Astilboides tabularis (astilboides tabularis) är en ovanlig växt som växer naturligt i skuggiga och fuktiga skogar, nära vattendrag, liksom i raviner och på sluttningar. Hemorten för denna blomma är Kina, Korea och Manchuria.

Bild
Bild

Ursprungligen tillhörde blomman familjen Stonefragment , men efter ett tag tilldelades denna växt släktet med samma namn Astilboides, där den är den enda representanten.

Bild
Bild

Astilboides är en örtartad flerårig växt som är imponerande i storlek och avsedd för utomhusodling. Den maximala bladstorleken för en vuxen växt kan nå 150 cm och stjälkarnas höjd överstiger 120 cm.

Ett särdrag hos bladen är närvaron av en fleecy yta och sönderrivna nålliknande kanter i form av en frans, liksom deras styva och elastiska struktur.

Bladplattan är målad i en ljusgrön nyans, mot vilken ljusare ådror ser särskilt imponerande ut.

Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt blommorna i denna växt, som kan vara vita, beige och gula.

De klockformade blommorna samlas i mycket stora blomställningar, vars höjd kan nå 170 cm . Blomningsperioden är midsommar. Växten kommer att glädja sina ägare med blommor i en hel månad.

Bild
Bild

Trots skönheten i blomställningarna avger de praktiskt taget ingen doft . Efter att blommorna vissnat visas frön på plats, som sedan effektivt kan användas för förökning. Längden på det ytliga rotsystemet når 35 cm och röttens tjocklek är 30 mm.

Bild
Bild

Landningsplan

Astilboides är en fuktälskande växt som inte tål torka. Om jorden nära blomman ofta torkar ut, kommer den inte att kunna bilda blomställningar och växa mycket långsamt . I samband med dessa tillväxtegenskaper rekommenderar experter särskild uppmärksamhet vid valet av en planteringsplats, som bör vara så mycket som möjligt skyddad mot direkt solljus och ha konstant fuktig jord.

Bild
Bild

Nybörjare bör definitivt förstå att denna blomma är en mycket stor växt .kräver därför mycket ledigt utrymme. Blomman får sin maximala storlek 5 år efter plantering, och den upptagna ytan på en buske kan vara cirka 3,5 m2.

Bild
Bild

Dessa parametrar måste beaktas för att undvika överbeläggning av grönområden.

Det optimala avståndet mellan buskarna är 150 cm.

Bild
Bild

På grund av sin anspråkslöshet känns blomman bra på alla typer av jord, men föredrar fortfarande näringsrika leror. När man planterar en blomma rekommenderar experter att man använder en näringsblandning bestående av trädgårdsjord, torv, humus och flodsand . På grund av närvaron av ett ytligt rotsystem bör planteringshålet inte vara djupt, men mycket brett.

För att förhindra förfall av rotsystemet rekommenderar experter att dräneringsmaterial läggs i botten av hålet, som kan expanderas lera, små stenar eller trasiga tegelstenar.

Bild
Bild

Under plantering är det nödvändigt att räta ut rotsystemet så mycket som möjligt och strö över det med en näringsblandning, som måste försiktigt komprimeras nära blomman. Planterade växter måste vattnas rikligt med rent och sedimenterat vatten ., och för att förhindra att rotsystemet torkar ut, bör hela området nära blomman täckas med torv eller hackad bark.

Nybörjarträdare bör uppmärksamma kvaliteten på plantmaterialet, som blommans skönhet och hälsa direkt beror på.

Bild
Bild

Friska plantor bör ha ett starkt rotsystem, utan tecken på röta och svampsjukdomar . För maximal rotning, innan plantering, måste plantans rötter blötläggas i en speciell lösning som påskyndar tillväxten och bildandet av rotsystemet.

Bild
Bild

Vårdregler

Astilboides är en opretentiös växt som kräver minimal uppmärksamhet ., och vård av det består av en uppsättning standardprocedurer - vattning, lossning av jorden, toppdressing, sanitär beskärning och skydd mot skadedjur.

På grund av att blomman älskar fukt väldigt mycket, rekommenderar erfarna trädgårdsmästare regelbunden vattning, men du bör inte omedelbart tillsätta en stor mängd vatten, vars stagnation kan provocera ruttning av rotsystemet.

Bild
Bild

Under sommarperioden, när det är lite nederbörd, bör bevattningsfrekvensen ökas. För den mest effektiva markfuktningen rekommenderar experter droppbevattning, vilket gör att jorden kan bibehålla en optimal fuktnivå. Den mest gynnsamma tiden för markfuktning är kvällen.

Bild
Bild

Blomman reagerar väl på markens berikning med organiskt material och mineralkomplex, vilket gör att växten kan bilda stora bladplattor och ljusa blomställningar. På våren måste jorden berikas med kväve, vilket hjälper till att bilda en stor mängd grön massa ., men på hösten behöver blomman mineralkomplex med ett högt innehåll av kalium och fosfor.

Dessa spårämnen hjälper ditt husdjur att enkelt klara låga temperaturer och klimatfluktuationer.

Bild
Bild

För att berika rotsystemet med syre och ta bort ogräs i tid rekommenderar experter regelbunden ogräs av unga plantager, men vuxna buskar behöver inte denna manipulation på grund av tät grönska, vilket inte tillåter ogräsgräs att gro och utvecklas.

Bild
Bild

Efter utseendet på gröna blad rekommenderas att noggrant undersöka växterna och se till att klippa av allt torrt lövverk. Ofta skadar vårfrost unga skott, som senare börjar bli gula. De bortskämda bladen måste också tas bort så att friska och vackra bladplattor dyker upp på plats . Denna manipulation måste upprepas under hösten. Efter blomningen måste du skära av alla torra stjälkar och gula blad.

Bild
Bild

På grund av närvaron av stora och täta löv, som vissnar och faller av i slutet av hösten, behöver blomman inte ytterligare isolering före vintern. Bladen skapar ett så tjockt skyddande skikt att blomman lätt kan uthärda även de allvarligaste frosten ., men om mycket lite snö faller på vintern, rekommenderar erfarna sommarboende att skapa konstgjorda snödrivor över blomman.

Astilboides vinterhärdighetszon är Rysslands mittzon.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

För att få unga växter, experter rekommenderar att använda följande uppfödningsmetoder:

  • nyskapande;
  • uppdelning av rhizomen.
Bild
Bild

Den mest populära avelsmetoden är rhizomindelning.

Det är han som älskar att använda trädgårdsmästare och sommarboende. För att få planteringsmaterial är det nödvändigt att separera sidogrenarna med knoppar från moderstammen i början av våren eller mitt på hösten . Denna manipulation måste utföras med ett speciellt trädgårdsverktyg med ett skarpt blad.

Bild
Bild

För att få skott kan du bara använda buskar som är mer än 4 år gamla . Om de börjar blomstra efter en tid efter att plantorna har planterats, är det absolut nödvändigt att ta bort alla blomställningar för att växten ska ägna all sin styrka åt att rota.

Bild
Bild

Fröförökning är också effektiv för att producera ett stort antal unga växter.

Den mest gynnsamma tiden för sådd av frön är senhösten.

Såbädden måste berikas med organiska och mineraliska ämnen . De första skotten kan dyka upp i mitten av våren. Trots sitt sköra utseende tål de lätt en plockning och rotar sig snabbt på en ny plats. Unga växter kommer att kunna glädja sina ägare med vackra blommor om 2 år.

Bild
Bild

Vissa trädgårdsmästare rekommenderar att så frön tidigt på våren, men de måste övervintra i kylen innan de sås.

Lätt och näringsrik jord bör användas för sådd av frön . Erfarna sommarboende rekommenderar att inte fördjupa frömaterialet, och efter sådd, vattna det rikligt. Hela sängen måste täckas med plastfolie, som kan tas bort först efter att de första skotten har dykt upp.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Trots sin anspråkslöshet och motståndskraft mot olika sjukdomar och farliga skadedjur, lider gröna områden ofta av sniglar och sniglar, som känns bekväma i fuktig jord under lövverket. Dessa insekter kan förstöra alla bladplattor, där bara grova ådror finns kvar.

Bild
Bild

För att förhindra uppkomsten av parasiter rekommenderar experter att täcka jorden under blomman med krossade äggskal, tallnålar och använt bryggt kaffe, vilket hindrar insekternas rörelse och kan skada deras hud.

Om ett stort antal skadedjur hittas bör planteringarna behandlas med speciella kemikalier som hjälper till att bli av med parasiter.

Bild
Bild

Populära metoder för bekämpning av skadedjur har visat sig bra . Vissa sommarboende använder speciella fällor med öl på sina tomter och faller i vilka sniglar inte kan komma ut och dö. Kryddpeppar, rosmarin, koriander och torkad persilja hjälper till att avvisa insekter. Dessa kryddor behöver bara spridas nära buskarna och på bladen.

Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

På grund av sitt vanliga utseende, anspråkslöshet och stora storlek används Astilboides i stor utsträckning i landskapsdesign. Blomman kan antingen vara en oberoende växt eller en del av blomsterarrangemang . Denna växt kan vara en bra bakgrund för de flesta blommor med kontrasterande färg på löv samt ljusa och mättade färger. Buskar av berberis, viburnum, vild ros, bergaska och bubbelgummi, liksom skogsanemon, pelargon och zelenchuk ser spektakulära ut nära astilboides.

För att ge en grön sammansättning av färger på våren, rekommenderar designers att plantera sådana blommande stauder som primula och krokusar nära blomman.

Bild
Bild

I många projekt för att dekorera reservoarer ger experter företräde åt denna blomma, vars stora löv ser mycket vackra ut mot bakgrund av stenar i olika former och territoriets höga luftfuktighet skapar de mest gynnsamma förutsättningarna för dess tillväxt och utveckling. Kombinationen av en blomma och sedge kommer att skapa effekten av orörd vildmark.

Bild
Bild

Enstaka buskar kan dekorera det skuggade området nära huset och uthusen, liksom längs långa staket. Om du planterar en växt i stora krukor kan du ändra platsens inredning, beroende på ägarnas önskemål.

Bild
Bild

En vacker och välskött trädgårdstomt är varje ägares stolthet . Varje trädgårdsmästare försöker plantera de vackraste växterna på sitt territorium som kommer att glädja dig under hela året. Närvaron av byggnader och uthus gör det inte alltid möjligt att rationellt använda varje hörn. Det är i detta fall som experter rekommenderar att uppmärksamma opretentiösa växter som känns bra i skuggan.

En av de mest slående representanterna för denna typ av blommor är Astilboides lamellar.

Innan du köper denna växt måste du noggrant studera dess egenskaper, planteringsegenskaper och vårdens finesser.

Rekommenderad: